Грешка в превода бави европарите за завода за отпадъци в София

Депо Садината

© Георги Кожухаров

Депо СадинатаЕвропейската комисия (ЕК) все още не е одобрила проекта и средствата за построяване на същинската втора част от проекта за интегрирана система за отпадъците в София - завода за механично-биологично третиране при село Яна. Това се разбра при инспекция на кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на околната среда Нона Караджова и генералния директор на дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия Валтер Дефа, който ще провери големите проекти у нас с финансиране от Европа.


Забавянето на одобрението се дължи на искането на допълнителни обяснения от страна на Европейската комисия по два въпроса - за данък добавена стойност (ДДС) на проекта и за наименованието на сформираното по-рано през годината общинско предприятие.


Загубени в превода
"В момента очакваме информация от България, на базата на която можем да видим дали условията са изпълнени и да пристъпим напред", каза днес Валтер Дефа. Той съобщи, че въпросът с ДДС е към своето положително разрешение. Така най-вероятно София е убедила Брюксел, че ставката от 20% трябва да бъде калкулирана в отпуснатите от еврофонда средства.


До края на седмицата пък Столичната община се ангажира да изпрати информация до ЕК с обяснението, че когато общинско предприятие управлява завода за отпадъци, това не е държавна помощ, защото то по същността си не е търговско дружество, а структура към местната власт. И през юли общината съобщи, че ще изпрати идентична информация по въпроса.


Депо Садината

© Георги Кожухаров

Депо Садината


Фандъкова заяви пред журналисти, че неразбирането идвало от превода. "На английски го превеждат по един и същ начин - дружество. Трябва да обясним, че няма търговска цел, че самата община ще продава, ако има какво, и ще взима приходите, ако има такива", аргументира се столичният кмет.


На практика в момента не е известно кога общината ще получи одобрение и кога ще започне строителството на завода за отпадъци. "Всичко зависи от информацията, която ни изпратят за разглеждане. Ще търсим решение възможно най-бързо", заяви Дефа по проблемните точки.


Първа част от проекта - готова


Инспекцията днес показа, че е изпълнена в срок първата част от проекта за изграждането на интегрираната система за третиране на битовите отпадъци. Приключили са строителното-монтажните работи на съоръжението на депото за неопасни отпадъци "Садината", където трябва да се намира и самият завод.


В момента там има изградени две клетки за депониране на боклук с общ размер над 100 декара. Изградена е и пречиствателна станция и тя вече работи. С цистерни дотам се пренася вода от административните сгради в столицата.


Депо Садината

© Георги Кожухаров

Депо Садината


През юни 2012 г. е започнало изграждането на инсталация за биологично третиране на площадка в Хан Богров.


Общата стойност на първата фаза е 135 819 182.60 лева, като досега са усвоени 44% от тях. Източниците са 73% европейски средства и национално съфинансиране и 27% от общинската хазна.


Криза няма да има


"Няма опасност от криза с боклука в столицата, освен ако тя не бъде изкуствено създадена", каза Фандъкова по повод опасенията, че след затварянето на сметището в Суходол в края на тази година няма да има къде да се депонира отпадък.


Миналата седмица зам.-кметът по околна среда и екология Мария Бояджийска показа проекта за рекултивация на старото сметище в Долни Богров. Тогава се разбра, че  от нефункциониращото от 1995 г. депо все пак ще бъдат пренасочвани отпадъци от сепариращите инсталации в Суходол, Филиповци и Требич. Това ще бъдат два вида "фракции" - инертни материали и неразградим боклук. Целта е да бъдат запълнени свободните обеми.


През януари се очаква Министерството на околната среда и водите да издаде комплексно решение. Общината е подала документите си на 9 октомври. Въпреки че по принцип процедурата трае около 5-8 месеца от изпълнителната агенция за околна среда са уверили зам.-министъра Ивелина Василева, че до януари 2013 г. ще има комплексно решение.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 674 Весело
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Бойко ще му обясни на този преводач /цветно/, колко много му е попречил да изпълни мечтата си.

 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Абе Боко колко пъти му прави първа копка на тоя завод?

  И мен ли ме лъже памета, или Боко наистина обеща някъде към 2008 че "догодина" щял да бъде готов?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 555 Разстроено

  Той стана пословичен този завод за отпадъците,докато го построят сигурно технологията му ще е остаряла вече,голяма излагация!

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  [quote#1:"ku4e"]отпадъди?[/quote]
  ОТПАДЪЦИ!!!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  "На английски го превеждат по един и същи начин - дружество. Трябва да обясним, че няма търговска цел, че самата община ще продава, ако има какво, и ще взима приходите, ако има такива".
  Е и преводачите ви са Калинки..GOOGLE-тo за ДРУЖЕСТВО гле що думички намери:
  company-компания, дружество, рота, трупа, общество, събеседник
  society-общество, дружество, компания, общуване, група,
  fellowship-дружество, другарство, дружба
  association-асоциация, сдружение, връзка, дружество, свързване
  organization-организация, организиране, устройство, дружество, устройване, учредяване

 7. 7 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "NPaine":

  То Тиквата ако си беше изпълнил всички обещания, сега емигрантския наплив нямаше да е от Сирия и Ирак, а от Швейцария и скандинавските държави.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  "Изградена е и пречиствателна станция и тя вече работи. С цистерни дотам се пренася вода от административните сгради в столицата."
  Е туй с водоноските от "Московска"33 ме ошашка хептен..

 9. 9 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз предлагам до изграждането на завода за отпадъци да се проведе една образователна акция сред обществото на тема "що е разделно събиране и има ли почва у нас"?

 10. 10 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1143 Весело

  Така е с чуждите езици при ГРОБ.Последният път объркаха превода на доклада на ЕС и станаха за смях и Цвък и Ковачката.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 11. 11 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Изградена е и пречиствателна станция и тя вече работи. С цистерни дотам се пренася вода от административните сгради в столицата.

  Някой разбира ли каква вода се вози с цистерни от административните сгради в София до пречиствателната станция?

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Валтер Дефа, който ще провери големите проекти у нас с финансиране от Европа.
  ...........
  Валтер направо да провери и проектите финансирани от матряла с данъците му, има нужда от такива контрольори в България

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 640 Весело

  чек са, как грешка в превода бави... откога е тая грешка? Бойко ли го е писал писанието лично? кво стаа тука бе, тоя завод трябваше да рециклира и бълва борсови суровини от време оно!!!

 14. 14 Профил на HerrNY
  HerrNY
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Е, да видим дали в ЕК ядат доматите с колците:

  "До края на седмицата пък Столичната община се ангажира да изпрати информация до ЕК с обяснението, че когато общинско предприятие управлява завода за отпадъци, това не е държавна помощ, защото то по същността си не е търговско дружество, а структура към местната власт. [....] Фандъкова заяви пред журналисти, че неразбирането идвало от превода. "На английски го превеждат по един и същи начин - дружество. Трябва да обясним, че няма търговска цел, че самата община ще продава, ако има какво, и ще взима приходите, ако има такива", аргументира се столичният кмет."

  Хм. Общинско предприятие не е търговско дружество, но е вид търговец и извършва търговска дейност, а не е "структура на местната власт". Не случайно уредбата му е в Търговския закон (чл. 61-62 ТЗ), а не например в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

  Част втора.
  ВИДОВЕ ТЪРГОВЦИ
  [...]
  Дял втори.
  ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ
  Глава девета.
  ТЪРГОВЕЦ - ПУБЛИЧНО ПРЕДПРИЯТИЕ
  СТАТУТ
  Чл. 61. Държавното и общинското предприятие може да бъде еднолично дружество с ограничена отговорност или еднолично акционерно дружество. Държавните и общинските предприятия могат да образуват и други търговски дружества или обединения на търговски дружества.
  ОБРАЗУВАНЕ
  Чл. 62. (1) Образуването и преобразуването на държавните предприятия като еднолични дружества с ограничена отговорност или еднолични акционерни дружества се извършва по ред, установен със закон.
  (2) Образуването и преобразуването на общинските предприятия като еднолични дружества с ограничена отговорност или еднолични акционерни дружества се извършва с решение на общинския народен съвет.
  (3) Със закон могат да бъдат образувани държавни предприятия, които не са търговски дружества.

 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  Ето къде било заровено кучето.....
  Не, че няма и други....кучета де

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#7] от "bravo":

  [quote#7:"bravo"]То Тиквата ако си беше изпълнил всички обещания, сега емигрантския наплив нямаше да е от Сирия и Ирак, а от Швейцария и скандинавските държави. [/quote]

  Това се отнася с пълна сила и за предните правителства

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#11] от "gabarkov":
  Някой разбира ли каква вода се вози с цистерни от административните сгради в София до пречиствателната станция?
  ................
  Битово-фекални води
  - При предполагаем среден брой на работещите 150 човекаи за двете площадки, разпределени в две смени, ще се формират отпадъчни води вколичество около 9,37 m
  3
  /day. (0,21 l/s). Общото количество битово-фекални води (БФВ)за целия период на изпълнение на проекта (12 месеца) възлиза на около 3185,8m
  3
  . В етапана строителство до изграждане на ПСОВ е препоръчително да се използват мобилнитоалетни и да се сключи договор с външна фирма за тяхната поддръжка.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#16] от "madagaskar":

  [quote#16:"madagaskar"]Това се отнася с пълна сила и за предните правителства [/quote]

  Така е, просто тоя е най-пресен. Иначе ако ги сравняваме, непредубеден данъкоплатец трудно може да излъчи победител.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 19. 19 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  От Калинките в общината ще да е .То и Боко със своя "конграчулейшан " им е помагал. А може и Р.Желева със своя "перфектен" английски да е направила превода за пред комисията в Брюксел.ЕКИПЪТ Е ЧУДЕСЕН.И бъдещето на завода е светло.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 20. 20 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Весело

  Е, как бе Завода за боклука не функционира ли вече към с.Яна.
  Аз много добре си спомням първата копка - Бате Боце беше още кмет.
  После и втората и третата си сомням - вече като премиер.

 21. 21 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Весело

  А и още две неща си спомням.
  Първото е за неизпълнените обещания.
  А второто, че за всичко е виновен Станишев.
  Постоянно пречи - ето сега и за превода.

 22. 22 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Къде е грешката? Да предложи другарката Фандъкова какво да се запише у превода, ако не компани (ако е така е записано например). И да, как така чак сега лъсна тоз проблем?

 23. 23 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  По този въпрос е интересно да се види как работят инсталациите за третиране на твърди битови
  отпадъци в село Шишманци (край Пловдив) и
  в село Езерово (край Варна).

  Не го казвам с ирония - просто от техническа
  гледна точка смятам, че по-сигурни са инсталациите
  за изгаряне на отпадъци (докато при нас и на двете
  места се използва компостиране, както ще е и в
  бъдещия завод край София).

  От тази гледна точка е интересно да се види как
  работят съществуващите инсталации при
  третиране на тпадъци със състав, характерен
  за българските условия.

  За инсталацията край Шишманци намерих една
  сравнително неотдавнашна статия, в която се говори
  по-скоро за търговски, а не за технически
  проблеми:

  http://www.marica.bg/show.php?id=80037

 24. 24 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 636 Весело

  "Грешка в превода бави европарите за завода за отпадъци в София"
  А стига бе.
  Не м'ое да бъде.
  Па нали баш Премиера се изцепИ пред нЕма и седмица, че всички в ГЕРБ говорят по два три езика.

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 25. 25 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  в Хан Богров.............какво е това?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  [quote#8:"Лелка"]

  "Изградена е и пречиствателна станция и тя вече работи. С цистерни дотам се пренася вода от административните сгради в столицата." [/quote]
  и аз не го разбрах пречистват водата от административните сгради ли?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2199 Весело

  Сигурно Станишев пак му е виновен.

 28. 28 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 429 Весело

  Е, чакайте малко...не трябва ли първо да ги разпределят? Пък квото остане, остане :Д

 29. 29 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  станишев е превеждал.

 30. 30 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#9:"mariya85"]Аз предлагам до изграждането на завода за отпадъци да се проведе една образователна акция сред обществото на тема "що е разделно събиране и има ли почва у нас"?[/quote]

  Малко на идеализъм ми избива, макар че би било хубаво. Сельо няма да си фърля разделно, като си има "през терасата".

 31. 31 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Имам само един въпрос ...
  КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА?!

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 32. 32 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Забавянето на одобрението се дължи на искането на допълнителни обяснения от страна на Европейската комисия по два въпроса - за данък добавена стойност (ДДС) на проекта и за наименованието на сформираното по-рано през годината общинско предприятие."

  И ако действително ДДС-то са го разбрали и приели, но имат проблем с името, това само за пореден път доказва що за глупост е тромавата европейска бюрокрация. Наистина трябва контрол на харченето, но все пак...

 33. 33 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Този завод не го ли беше обещал още преди първият мандат като кмет? И обясняваше,че до 2-3 години София ще има най-модерния завод за преработка. А българинът продължава да вярва на тая мутра.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 34. 34 Профил на stenli1_2
  stenli1_2
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#19] от "Чърчил":

  Боко да им оправи превода. Едно "конграчулейшънс Борисов" стига

 35. 35 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2606 Весело

  До коментар [#25] от "etkata":

  Сигурно е микс от Нови Хан и Горни Богров .

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  В интерес на истината и в момента 80% от боклука отива я за вторични суровини, я за гориво на циментовите заводи в Златна Панега и Бели Извор. Така че може и да е за добро, защото нов завод - нова такса смет, нали се сещате.... И то със сигурност заради 20% повече обработен боклук - 2 пъти по-висока такса или нещо подобно...

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 37. 37 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  "Фандъкова заяви пред журналисти, че неразбирането идвало от превода. "На английски го превеждат по един и същ начин - дружество. Трябва да обясним, че няма търговска цел, че самата община ще продава, ако има какво, и ще взима приходите, ако има такива", аргументира се столичният кмет."
  Колко смешно звучи. Но не смешно в смисъл весело. Ставаме за смях, излагаме се. Струва ми се, че госпожа Фандъкова не разбира колко конфузна е ситуацията. За София, за България. Или не може да разбере. Което е още по-смешно. Не весело.

 38. 38 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  До коментар [#3] от "NPaine":

  [quote#3:"NPaine"] Абе Боко колко пъти му прави първа копка на тоя завод? [/quote]
  А сещаш ли се колко пъти ще му режат лентички

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 39. 39 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Вярвайте на учителката по руски. Филология. Грешка в превода. Глупости на търкалета. От съществено значение е юридическата форма на дружеството, уставите и начина на работа, организацията дето ще прави тази дейност. Явно в еврокомисията са чели българските вестници. То не бяха скандали един след друг с Халите, Румен вълка, Волф, Дитц, другите чистофайници, Софийски имоти, Общинска банка с още дузина общински дружества, Екоравновесие, Паркинги и гаражи, център по градска мобилност, лихвата от 2.6 милиона, изчислена от третия счетоводен отдел/пак добре , че не е шести/, има още много , за които не мога да се сетя в момента. Все общински дейности От които парите отиват в частни джобове.Та общо взето хората в Европа мислят и заради нас. Щото този път те дават парите. Ми само ДДС-то от 130 милиона са 27 милиона . Лесно ща отидатв нечий джоб. Ма ний кога ще почнем да мислим и ще престанем да се смеем, че Фандъчето е глупава. А не вземем да се ядосаме, че е такава.

 40. 40 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кой е правил превода.Тиквата ли :)))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK