Централизацията във Франция пречи на прехода й към по-зелена енергия

Централизацията във Франция пречи на прехода й към по-зелена енергия

© Associated PressФранция е страната, която разчита най-много на ядрената енергия в света. Страната обаче се ангажира да намали зависимостта си от този вид енергия и за сметка на това да увеличи производството на възобновяема енергия, с която изостава.


Амбициите й са да намали дела на ядрената енергия в енергийния микс до 50% към 2025 г. спрямо 75 % в момента, но този план може да бъде затруднен заради неуспешното отдаване повече правомощия на местните власти по енергийните въпроси през идните няколко години. Това прогнозират експерти в областта на зелената енергия и местни представители, предава агенция Ройтерс.


В Германия инсталираните капацитети за производство на вятърна и слънчева електроенергия вече се
равняват на 58-те ядрени реактора на Франция.


"Във Франция е налице централизирана държава и централизирано производство на електроенергия. Това обаче парира действията на местните общини, които искат да развиват собствени проекти," каза Мелани Ресем, ръководител на френско-германската служба за координиране на възобновяемата енергия и направи аналог с Германия, където градовете и гражданите са силата зад възобновяемата енергия. Германските градове и федерални провинции са подели инициативата за изпълнение на амбициозни проекти за възобновяема енергия, а отделни граждани имат около 40 % акционерно участие в някои то тях.


Тези местни движещи сили направиха по-осъществимо решението на германското федерално правителство постепенно да прекрати използването на ядрената енергия през идните 10 години. В момента възобновяемата енергия покрива вече около една четвърт от енергийните нужди на страната.


Във Франция зелената енергия задоволява 12 % от енергийните нужди, като


слънцето и вятърът произвеждат едва 3 %,


а останалата част идва от водни електроцентрали. Защитниците на френската централизирана система изтъкват, че разходите за разпространение във Франция са по-евтини, отколкото в Германия.


Според тях, разпокъсаната административна организация на страната, с толкова много слоеве, не помага. Нейните 22 области, разделени на 96 департамента и 35 303 общини зависят предимно от Париж за приходите си и имат ограничени инвестиционни капацитети.


Монополът върху енергийната мрежа


Около 95 % от мрежата за снабдяване с електричество във Франция сега са управлява от ERDF, която е изцяло собственост на бившия държавен монополист EDF. "Френската мрежа е йерархична, разработена за централизирано производство. Трябва да бъде преструктурирана, за да може енергията да тече и в двете посоки. Днес мрежата се използва само за разпределяне на енергия от ядрените централи," отбелязва Никола Гарние от "Amorce", група френски местни общини, която консултира по енергийните и водните въпроси.


Докато големите вятърни и слънчеви централи са пряко свързани с високоволтовата транспортна мрежа, по-малките производствени съоръжения са част от еднопосочни местни мрежи за
разпределение, което означава, че електричеството трябва да бъде използвано от местните хора.


"Монополът на ERDF върху разпространението е голям недостатък. Единственият възможен концесионер събира пари от нас и в същото време не обяснява в името на какво събира тези
средства - десетки милиони евро годишно," отбелязва зеленият депутат Денис Бопен.
Има няколко изключения с по-голям контрол на местните власти във Франция, като Гренобъл в Алпите например, които са и в авангарда на използването на зелената енергия.


За сравнение, Германия има 900 агенции за мрежи за разпространение.


Френската промишленост не е готова да се откаже от най-ниските цени на енергия в Европа.
Възобновяемите енергии ще трябва да бъдат добавени към енергийния микс, стига да не повишат цените на електроенергията за промишлеността, предупреди в съобщение UNIDEN - лоби, представляващо интересите на компаниите, които са големи консуматори на енергия.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 565 Весело

  Направо да го ожалиш французите,че си ползват евтиния ядрен ток,а не плащат космически цени,както в България на тарикатите с ВЕИ-тата

 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":

  Сравнявай Германия и Франция:

  http://www.renewablesinternational.net/german-baseload-power-cheaper-than-french-12-months-running/150/537/57302/

  German baseload power cheaper than French 12 months running

  Yesterday, the European Energy Exchange (AEX) released figures for September, revealing that the price of baseload power in Germany has fallen by nearly 0.8 cents per kilowatt-hour over the past year – and has been cheaper than baseload power in France for 12 consecutive months.

  Как се обяснява това в светлината на "евтиния ядрен ток"?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Цените на електричеството във Франция са почти двойни на България, € 0.0829 за kWh срещу € 0.1412 за kWh. Това е цената за домашни крайни потребители. Ето източник: http://www.energy.eu/#Domestic-Elec

 4. 4 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дойчланд Дойчланд, юбер алес
  юбер алес ин дер велт !

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 5. 5 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 521 Любопитно

  иначе поредната про-немска изсмукана от пръстите статийка. Типично

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 6. 6 Профил на xpirate
  xpirate
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#3] от "J.J.":
  И сега трябва да се направи колко хора работят за да се произведе този един KWh и да се изкара сравнение с БГ и ако кажем че 1:1 хората работещи в производството на ел енергия трябва да получават половината от заплатите на колегите им във Франция!

 7. 7 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Истинската причина за тези намерения на Франция е съвсем различна. Ядреният реактор е единственият производител на ел. енергия, чието производство не може да бъде регулирано. Спадането на производството с 20% представлява авариен режим за реактора. Когато имаш прогнозируеми големи консуматори на ел енергия като тежка индустрия или ускорител на частици от типа на големият адронен колайдер, можеш да ги подредиш да консумират енергия в различни часове в денонощето, като така товарът на цялата система става относително постоянен. Това дава възможност за увеличаване дела на ядрената енергия в енергийния микс до нивото на минималното потребление.

 8. 8 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Когато икономиката ти започва да издиша и консумацията на ел.енергия от нея намалява, тогава тежеста на потребената от населението енергия започва да влияе в огромна степен. Тогава енергийното потребление в различните часове на деня започва да се колебае в огромни пикове и спадове. Ако минималното потребление стане по-ниско от постоянното количество произвеждано от включените блокове на атомните централи, то трябва да се включват консуматори, които да изхабят излишно произведената от АЕЦ енергия. В България за това се използват помпите на ПАВЕЦ, които е смешно да се наричат акумулатори на енергия.

 9. 9 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ако някой дори и обикновен ел. техник се опита да изчисли загубите по преобразуването на тази енергия, плюс загубите по пренос от АЕЦ например до Цанков камък, плюс загубите на ел. двигателите на помпите, плюс загубите в помпите, плюс просмукването на повишеното ниво на горното езеро в почвата, плюс загубите в турбината, плюс загубите в генератора, плюс загубите при преобразуване в трансформаторите, плюс загубите по пренос до консуматорите и плюс последващото ново трансформиране, ще разбере, че акумулирането на вече платената от НЕК на АЕЦ енергия е никакво. За да се намалят тия загуби и грешно инвестирани пари се приема, че дела на ядрената енергия в енергийния микс на дадена енергийна система не бива да надвишава минималната консумация или се движи в границите от 15 до 25%.

 10. 10 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 753 Неутрално

  За да се намалят тия загуби и грешно инвестирани пари се приема, че дела на ядрената енергия в енергийния микс на дадена енергийна система не бива да надвишава минималната консумация или се движи в границите от 15 до 25%. Иначе някой трябва да извършва "инвестиции" от порядъка на един милиард за инсталирани производствени мащности от 85 мегавата, както е в случая с Цанков камък. Ако този някой е АЕЦ, то ще лъсне истината, че ядрената енергия е най-скъпата възможно енергия. В случая с България НЕК трупа огромни загуби, за да се поддържа мита за евтината ядрена енергия.

 11. 11 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#7] от "proizvoditel":


  [quote#7:"proizvoditel"] Ядреният реактор е единственият производител на ел. енергия, чието производство не може да бъде регулирано. [/quote]

  Не само - фотоволтаиците, вятърните, приливноотливните и онези за морските течения също не може да се регулират.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 12. 12 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#10] от "proizvoditel":

  Прогнозите на германските ЕСО са Германия да има 110 гигавата ВЕИ до 2017та:

  http://www.germanenergyblog.de/?p=11421

  но най-вероятно ще са малко повече, и когато тези ВЕИ мощности залеят Германия всичкия излишен ток го пускат на безценица за износ. И понеже не харчат гориво, могат да си го пуснат за 1 цент.

  От там идва другия реален риск за френските АЕЦи.

  Италия и Испания също планират да имат стотици гигавати към края на десетилетието и през лятото всичкия излишен ток ще заминава на север.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK