Ново поколение вертогенератор работи без перки, по-евтино

Перките на вятърните турбини често отнемат живота на птиците.

© Дневник

Перките на вятърните турбини често отнемат живота на птиците.Тунизийската енергийна компания Saphon Energy разработи и патентова технологията Zero-Blade за ветрогенератора Saphonian, чието предимство е липсата на перки. По този начин животът на птиците остава извън опасност, а големият спор със защитниците на птиците може да бъде преустановен. Новото поколение ветрогенератори произвежда и 45% по-евтина енергия в сравнение с конвенционалните.


Механизмът


Премахването на перките при Saphonian е вдъхновено от корабните платна. Вместо въртящ се ротор вятърът се улавя от платно, което се движи назад и напред, без въртене. Това решение позволява превръщането на по-голямата част от кинетичната енергия в механична, чрез използването на бутала. Енергията може да се обръща в хидравлично налягане, което да се съхранява или да се превръща в електричество чрез хидравличен мотор и генератор.
Освен витлата Saphon са премахнали и концентраторите и скоростната кутия, характерни за обикновена вятърна турбина.Енергийна ефективност


Благодарение на аеродинамичната форма на Saphonian теглещата сила се превръща в основна за системата, докато подемната сила е почти нулева. При тестовете на ветрогенератора се установява, че произведената енергия е с 45% по-евтина от тази на обикновените вятърни турбини.


Проблемът с птиците


Повишената смъртност при птиците заради перките на енергийните съоръжения е основен мотив на еколозите да са "против" изграждането на този тип паркове. В България подобен проблем има с популацията на птици край Дуранкулашкото езеро. Само преди месец доктор Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), уточни че въртенето на перките на вятърните турбини предизвиква т.нар. бариерен ефект, който пречи на естествената миграция на птиците.


Освен проблема с птиците ветрогенераторите имат негативен ефект и върху хората. Шумът и вибрациите от въртенето на перките могат да предизвикат главоболие, гадене и безсъние.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK