Проблемът с гълъбарите и други истории

Проблемът с гълъбарите и други истории

© Мартон Хорват, БДЗППодобно на рибарите, които припознават като свой враг делфина, защото им намалявал улова и пречел на бизнеса, друга една разрастваща се група е обявила неофициална война на грабливите птици у нас. Така наречените гълъбари, които отглеждат гълъби като свое хоби и организират нелегални състезания с тях, избиват систематично и целенасочено хищните птици. Тенденцията, регистрирана за пръв път преди около пет години, добива сериозни мащаби. Тя вече е пряка причина ценни застрашени видове да изчезват пред очите ни. Незаконната практиката остава безнаказана въпреки сезираните компетентни органи и заведените дела.


Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), което алармира за проблема, изпробва различни подходи за справяне с критичната ситуация, в която пряко засегнати са ценни редки видове като царския орел и ловния сокол.


Сблъсък с гълъбарите
"При работата си за опазване на ловния сокол издирвахме места, на които може да са останали двойки, гнездящи някъде у нас. Знаехме, че има случаи на отравяне на грабливи птици от гълъбари. Не бяхме наясно, че проблемът е толкова сериозен и в такъв голям мащаб", започва историята Петър Янков, председател на БДЗП.


Преди четири години той и колегите му, работещи по проекта, се натъкват на заложени примки с отрова на труднодостъпни скали в близост до село в Родопите. Става ясно, че в този район местните системно тровят грабливи птици. Непосредствено над гнездо на сокол скитник намират примки, кашони и ръкавици, с които е слагана силната отрова върху примамката – перата на завързан гълъб.


Проблемът с гълъбарите и други истории

© БДЗП


Десетки грабливи птици се убиват по идентичен начин в редица региони на страната. Подробни съвети как можете да отровите "врага" и видове отрови се публикуват спокойно като теми на специализираните сайтове. А 9054 са активните гълъбовъди само в един случайно избран гълъбарски портал в интернет.


Последната известна и проследявана гнездяща двойка на ловен сокол е била убита от гълъбари. Силно се надяват да има и неизвестна за тях двойка от този изчезващ вид.


Има и съвсем пресен случай. Миналата година в България идва ловен сокол от Словакия и от октомври до края на март остава тук. "Треперихме му, защото беше в един от най-опасните райони. Някак си му се размина. Тази година дойде на 4 октомври и на 31 същия месец му загубихме сигнала в същия район," спомня си и Димитър Градинаров, другият основен експерт, въвлечен в проекта за опазването на тези птици LIFE+. Не откриват предавателя на мястото, от където идва сигнала, което е неестествено и е косвена индикация, че птицата е убита. Предавателят е така устроен, че продължава да излъчва специфичен сигнал четири дни след като няма движение на птицата, който показва, че животното е умряло, по него може да се открие локацията. Само когато машинката бъде унищожена, тя спира да работи.


Този път решават да действат на местно ниво, надяват се да има ефект, защото силната отрова е на достъпно и за хора място. Говорят с кметицата на селото, оказва се, че тя е наясно със сериозната гълъбарска дейност и най-вече със състезанията, които се провеждат. "Знаем кои са, много пари се въртят в това и едва ли ще можем да направим нещо," гласи буквално коментарът й.


Думите й карат пазителите на птиците да се задълбочат в проучването на ситуацията. Използват основно два канала. Чрез разкази на познати на гълъбари, косвени разговори он-лайн в големите им форуми и лични разговори със собственици на гълъбарници, разбират какво и как се случва всичко.


"Става дума за състезания – хазартна дейност, която не се облага с данъци и е извън закона. "Ако една кметица каже за едно село, че в това се въртят много пари, представете си какво се случва в цялата страна," разсъждава Петър. Няма област в България, където поне стотина души да не отглеждат този вид птица, сочи публикуваната карта на гълъбарите в страната. "Хобито" е най-разпространено в районите на Пловдив (1012 гълъбари) и Пазарджик (627), Варна (586), Бургас (505).


Кратко допитване на "Дневник" показа, че гълъбарите официално твърдят, че отглеждат питомците си единствено за удоволствие и отричат участие в състезания. Една бърза "разходка" в случайно избран гълъбарски форум е достатъчна, за да се ориентира човек за какво става дума – говори се откровено за залагания, за конкретни дати и локации, налице са отделни теми за справяне с "врага" на гълъбите.


Проблемът с гълъбарите и други истории

© Мартон Хорват, БДЗП


Необяснима любов към гълъби или обяснимо висок залог


Стига се до 10 000 евро за първа награда. Условие да участваш е да платиш стабилна сума, която сформира и наградата накрая. Правят се и определени машинации и трикове, за да спечелят определени гълъби. Организаторите правели шашми като пускат един-два гълъба преди другите, с което те получават сериозна преднина от часове.


Съществуват вътрешни конфликти и разделения на съсловия между елитни гълъбари и по-обикновени и начинаещи. Някои се чувстват измамени.


Модерната техника дава добри възможности на гълъбарите. На птиците се имплантират чипове или се слагат на пръстена на крака им, поставя се идентичен сензор и на вратичката на гълъбарника на съответната птица. Залагането се прави в интернет, състезанията са в реално време и също се следят онлайн.


Стартовата позиция обикновено е някъде в Средна Европа, често това е Чехия или Турция. Гълъбите се пускат от едно и също място, а крайната цел е "домът" на всеки гълъб. Собствениците следят как се движат състезателите на компютър. Печели този, който влезе пръв през вратичката на своя гълъбарник. Изчислява се времето на напускане и времето на прибиране.


Когато проучвахме гълъбарски сайтове и форуми, ни стана лошо като видяхме за какво става дума. Там откровено описват целия арсенал от отрови и начини за убиване на грабливи птици, които наричат врагове. С детайлни инструкции за подръчни материали, как да се направи капана, къде да се заложи точно.


Преди две години природозащитниците от БДЗП намират отровен млад царски орел буквално на същото място, където преди това е изчезнала двойката ловни соколи.


Типове състезания


Има три типа състезания, на които се правят залозите. Първите са на дълги разстояния, гълъбите се пускат от определена далечна точка. Целта е да стигнат до своя гълъбарник първи.


Вторият вид е с едновременно "изхвърляне" на птиците, които летят дълго време над селището.


Третата игра е с най-уязвимите вид декоративни гълъби – т.нар. "преметачи", те имат особено поведение, издигат се нависоко и започват да се премятат. Залагането е кой ще се преметне най-ниско до земята. Има случаи, в които птиците се разбиват в земята.


Проблемът с гълъбарите и други истории

© Надежда Чипева, БДЗП


Природата на гълъба


Гълъбите имат силен инстинкт за ориентиране, неразгадан все още от науката. Способни са да изминат хиляди километри разстояние, което не е уникално, но е съчетано с удивително и изключително ценно качество – дори на хиляди километри, те успяват да намерят "дома" , а в тези състезателни случаи правилната врата на своя гълъбарник. Мистерията на тази способност не пречи човекът още от древността да я използва в своя полза. Като гълъби-свързочници в древните армии, но и след това. И през Втората световна война тези птици всеизвестните "пощенски гълъби" са вършели добра работа.


Природата на хищника


Никой хищник не може да е причина за изчезването на вида жертва. Това е природен закон, който не може да бъде нарушен. Причината е прозаична –  ако хищникът унищожи основната си храна, ще загине от глад. В един момент хищникът усеща, че не може повече да се храни с дадено животно. Това се случва, когато жертвата е станала толкова малобройна, че енергията, нужна да я догони и хване е повече от тази, която получава след като я изяде. Животното не възстановява загубите енергийно и спира да се занимава с нея, поне за известно време. Това е физическият закон. Вместо това хищникът напуска района или минава на друга храна.


От десет атаки хищникът има една успешна и тя е възрастна или болнава птица. Младият хищник пробва много повече пъти, неуспешни, и накрая хваща една. Иначе казано – от десет девет ще избягат и то по-бързите и здравите. Това е задължителна роля на хищника в природата. Както той се нуждае от жертвата, за да се нахрани, така и тя се нуждае от него, за да не свърши популацията й заради болести. Двете животни са взаимно свързани и зависими един от друг компоненти.


Проблемът с гълъбарите и други истории

© БДЗП


Много е важно и да се прави разграничението коя птица с какво точно и как се храни. Най-често ястребът гони гълъбите, защото и двата вида са горски птици. Ястребът е главният регулатор на гълъба. Соколът скитник също гони гълъби, но ги хваща високо във въздуха. А ловният сокол се храни обикновено с гризачи, дребни пойни птици като типична граблива птица на откритите пространства, където гълъбът няма къде да гнезди.


Гълъбарите обаче убиват ловния сокол като слагат отровната примка на земята, където ловува обикновено той. Всъщност така не си решават проблема, защото във въздуха гълъбите са уязвими от сокола скитник и ястреба.


Има ли спасение за грабливите птици


От БДЗП са сезирали МВР и съда в редица случаи, например при трагичното убийство на изключително редкия царски орел.Правят се разследвания, но досега не се е стигало до резултат. Състезанията са неофициални и ако няма конкретна ситуация на място, те бързо се укриват, затварят форуми, линковете си изтриват и нищо не може да бъде доказано, не е незаконно да отглеждаш гълъби.


"В интерес на държавата е да се вземат мерки срещу незаконните залагания и убийствата на защитени животни. И заради птиците, и заради финансовите загуби, и заради свързаните с тази дейност допълнителни престъпления. Обикновено има неуредени сделки, неизплатени заеми, недоволни и измамени, което поражда почва за криминални отношения," е мнението на Петър.


А дотогава защитниците на птиците изпробват други подходи за спасяване на ценните животни. "Гледаме дългосрочния и устойчив ефект в случая, защото не сме правораздаващи органи. Дори и един да бъде осъден, другите 1000 гълъбари пак ще залагат отровни примки, разсъждават Петър и Димитър.


Опитват най-вече


да се свържат директно с гълъбарите,


и заедно с тях като специалисти, да потърсят решения как да сведат до минимум загубите на любимците си. Например да им се каже кога хищниците са най-опасни за техните гълъби, в коя част на денонощието най-често може гълъб да стане жертва на хищна птица, за да не се случва точно тогава състезание. Например ако пускат гълъбите след 10.30 часа сутрин, когато хищникът със сигурност вече се е нахранил и само ще наблюдава летящите гълъби, но няма да ги лови.


Има опитни гълъбари, които разбират. Човек от Бяла Слатина казва, че не му трябва гълъб, който соколът може да улови, защото иска птиците му да са най-добрите. За съжаление повечето гълъбари не са на неговото ниво, агресивни са и отмъщават на хищниците, заради естеството на природата им, комнтира Петър.


Контактът лице-в-лице става трудно, защото гълъбарите отказват да се идентифицират, вероятно защото става дума за незаконни залагания. Лошото е, че масово не осъзнават естествената роля на хищниците, а ги привиждат като техен враг, унищожител на питомците им.


Ако съдим по действията на гълъбарите, "хобито" им стои над природата и естествените процеси.  Добре e в тези случаи законът да защитава хищниците и да напомня, че те са на този свят много преди състезанията с гълъби да бъдат измислени и практикувани от човека. Начинът на живот и диета на ловните птици имат своя природна логика.


"Тези хора обаче смятат хобито си за единствено важно. За съжаление, не са комуникативни, не желаят да се вслушат в съветите и съображенията ни. Смятат ни за толкова шантави, колкото ги смятаме и ние тях," казват Петър и Димитър от БДЗП.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Виждал съм гълъбари, приличат на бавно развиващи се. По цял ден кибичат пред гълъбарниците, зяпат в небето и свирукат на гълъбите...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#1] от "Леми Килмистър":
  Ловците гонят Михаля , рибарите го чакат да мине..То всеки луд с номера си..

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Що не публикувахте линк към въпросния форум?

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Трябва чавка да ти е изпила акъла за да се занимаваш с гълъби.
  Па тия летящи плъхвое в града дето хората по парковете им подмятат солети ако знаете колко зарази разнасят и какви болести има по тях, къде спят - сред курешки, мишки и разлагащи се роднини, то моментално никой няма да им дава никаква храна и ще бяга презглава надалече.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#3] от "vordhosbn":

  Разгледай тук щом се интересуваш толкова:
  http://www.google.bg/search?q=%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B1%D0%B8&rlz=1C1SKPC_enBG335BG367&aq=0&oq=%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D1%8A&sugexp=chrome,mod=10&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#4] от "Десен":

  Гълъбите са добър дивеч, щото се ловят лесно. Едно време бехме на неква бригада из Пловдивско и на един хвърлей от лагера имаше некви стари хамбари, пълни с гълъби.

  Всека вечер след като се намърдаха вътре за през ноща, некой ходеше да излови 30-40, след което по-смелите навитаци ги печаха и си хапваха добре.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  България е страната в която борба с бракониерите на практика няма !
  Чудя се как още от ЕС не са ни подбрали на тази тема да ни глобяват ?
  Ловджиите трепят всичко на ред , горите се секат безобразно но държавата успешно прави нищо !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен": Абе всеки има право да се занимава с каквото му харесва, стига да не пречи на околните. Проблемът е, че примитивната култура, първосигналното мислене или откровената простотия на въпросните гълъбари води до унищожаването на ценни за националното биоразнообразие екземпляри, а такива кухи тикви разбират само от две неща - бой или солидни глоби. От което, за съжаление, следва изводът, че хората от БДЗП са се захванали с много трудна задача. Аз все пак им пожелавам успех!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 9. 9 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И аз харесвам гълъби и дори понякога ги храня, но не одобрявам
  погубването на тези величествени птици-сокол, орел, бухал
  и др, заради гълъбите.

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 892 Неутрално

  пред гълъбите бих предпочел соколите - символ на свободата.

  пазете природата - вашата майка!

 11. 11 Профил на dreomax
  dreomax
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Отглеждането на гълъби в градски условия в таванско помещение на жилищен блок, освен нехигиенично, ми изглежда и незаконно.

 12. 12 Профил на Демоник
  Демоник
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубави снимки

  За Чиста и Свята Република.
 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":
  Става дума за съвсем дриг ВИД гълъби!
  Да се сравняват по6тенските гълъби с градските е като да се правят паралели на Мазерати и Москвич.
  В случая трагичнито е намесването на хазарта, парите, мафията, тези мутанти не се спират пред ни6то.
  Има една прекрасна книга "A pigeon and a boy" от която човек може да научи доста.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#9] от "pentuer":

  Все пак да не забравяме че гълъбът е птицата на мира и по-миролюбиво животинче от него няма.Един от проблемите,засягащ статията е че вследствие на промените в климата хищниците се приближиха към градовете и селата и станаха по-мързеливи в намирането на храна.А питомния гълъб е неравностоен спрямо сокола в сравнение с дивия си събрат.Оня ден пътувах през нощта 2-3 часа из едни села в Странджата - във всяко село пълно с чакали.Не ходят да гонят зайците в полето,а ядат наготово кокошките в кокошарниците. Та , донякъде мога и да ги оправдая въпросните гълъбари

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 15. 15 Профил на ru
  ru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В панелния ни блок имахме комшия, който отглеждаше гълъби на покрива. След куп жалби от съседите общината го принуди да ги махне. Човекът трябваше да ги избие, защото явно нямаше друг начин, махна и клетките, но гълъби пак кацат, само че сега им понасяме и цялата мръсотия, а преди поне комшията чистеше и поддържаше някаква хигиена...

 16. 16 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  колко трябва да ти е примитивен мозъкът, за да направиш такова нещо. И колко трябва да си сляп за околния свят?

 17. 17 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "pentuer":

  Не "заради гълъбите", а заради хората. То пък едни хора...

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Наистина трябват много по строги наказания за бракониери и отровители с мислене от 50-те год. на мин. век (когато е било въпрос на чест да избиеш де що има хищник по полето и небето) !!!

 19. 19 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Варварска държава сме си и това си е!

 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  мда, на долния етаж по диагонал един идиот гледа гълъби на балкона, редовно като духне вятър имам перушина в кухнята

  Birds of a feather flock together.
 21. 21
  pariah
  Рейтинг: 1445 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1445 Гневно

  А гълъбите са летящи плъхове - факт.
  Не мога да ги понасям.
  Тези другите, по-елитните, са същата стока, само че в по-красива опаковка.
  Човек, който дотам го е докарал, че методично и рационално да се старае да унищожава хищните птици заради странното си хоби заслужава един як бой, затвор и много презрение.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "kasko":

  В статията става въпрос, че са отровени последните птици от дадени видове в България, а не че е "пълно" с тях!

 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Така е, най-върлите селяндури са често гълъбари.

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  И аз не одобрявам подобни убийства на все по-редките и величествени птици, но не е редно да се слагат всички любители на гълъби и декоративни птици под един знаменател.

  Аз мояте Серама си я пазя

  http://beli-pauni.blogspot.com/p/blog-page_28.html

 26. 26 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 515 Весело

  а орлите соколите и ястребите най обичат гълаби.
  интересна е гледката да се наблюдава как едина от тези птици залавя гълъба (нещо подобно на въздушна битка между два бойни изтребитела) ястребите са тези които често могат да се видят да гонят докато орлите са много предпазливи като видят човек.
  интерсното е обаче какво толкова намират ценно в гълъбите
  тези гълъбари. първо гълъбите са напаст (пестс) от която град като ню йорк сити израсходва милиони да намали популацията (размножаването )им те дори такситата минаваха през тях едно време като вдигаха облак от перушина (нещо също така интересно да се види в ню йорк сити)
  - ами при 90 мили в час няма гълъб който да успее да се оттегли от асвалта .

  може би в българия трябва строг закон относно хищните птици а и не само за тях но и други ценни такива
  за някои птици в америка освен глоба до $30хил.има и затвор ако се разбере че убиеца е знаел добре закона но въпреки всичко го е нарушил.
  http://blogs.courierpostonline.com/fishhead/2009/02/10/man-charged-with-killing-hawk-to-help-squirrel/

 27. 27 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тя държавата не може да накаже престъпниците в самият център на София пък сме тръгнали да обсъждаме залавянето на престъпниците из планински, ненаселени райони. Е няма как да стане, държавата е изостанала в тази сфера поне с 20 години.
  Жалко защото като видя орел или сокол в планината минава през мен една тръпка която трудно се обяснява. Не мога да кажа същото за един гълъб. Било то и рядък, породист и не знам какво

 28. 28 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Състезание с пощенски гълъби  Над 450 пощенски гълъби от 10 страни се включиха в тазгодишното издание на Международното състезание за пощенски гълъби край Варна. За пръв път и САЩ имаха свой, макар и единствен представител. Българският отбор зае четвърто място в надпреварата.

  Стартът беше даден точно в 6 часа тази сутрин от град Кула край Видин. Задачата, която решаваха състезатели и публика беше - при средна скорост на вятъра от 4 до 7 метра в секунда и температура на въздуха 29 градуса, птиците трябваше да преодолеят разстояние от 430 км - за колко време и с каква скорост? Отговор получихме от холандския отбор:

  Вили Йонк, Холандия: “Горе-долу 70-80 км в час, много вятър и малко по-надолу.”

  Първата тройка гълъби долетя до варненското село Калиманци за 7 часа и 20 минути.

 29. 29 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Това са много сериозни световни организации, а не нелегални залагания!

  Гълъбодруми:

  http://as-pigeon.jimdo.com/%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8/

 30. 30 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 595 Неутрално


  До коментар [#20] от "rldkfl":

  взимаш една въздушна пушка и решаваш проблемът веднага.

 31. 31 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Уф, нямам сила да го прочета цялото.........

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 32. 32 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Гълъбите не са виновни за действията на хората. В природата има място и за гълъби, и за ястреби.

 33. 33 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#23] от "sdafcef":

  "се натъкват на заложени примки с отрова на труднодостъпни скали в близост до село в Родопите. Става ясно, че в този район местните системно тровят грабливи птици. "

  Какви залагания , какви състезания, какви гълъбари в Родопите в труднодостъпни местности ?Цяла село гълъбари ? Много ясно че това е от местните хора,на които грабливите птици отвличат пилетата. Ако гълъбарите залагат отрова,то е против ястребите. Достатъчно е 3-4 мин да погледаш в небето и да видиш някой ястреб,има ги в изобилие. Това че соколите кълват от примамката обаче е жалко...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 34. 34 Профил на pepeto
  pepeto
  Рейтинг: 8 Гневно

  В България - са длъжни да съблюдават реда и законите както гражданите така и местните власти. Тоест - тези които сме избрали да ни представляват в момента - кметове по малки и големи градове и села. Тази власт е добре запозната с проблемите на териториите които управляват, както става ясно от примера с кметицата от Родопското село... Закона дава право на властта да бъде упражнена върху гражданите които я нарушават. Тоест - кметове вземете се в ръце и свършете някаква работа - да не би тази прослойка "гълъбари" да е по-умна от вас ? Ще ги изловите с помощта на полиция и ще ги осъдите и ще ги накажете както закона повелява. Малко работа свършете, че новите избори идват ! Не е за вярване от картата на България за каква бройка "гълъбари" става дума - абе тоя нород съвсем се изроди - с какви занимания си изкарва парите- вместо да се хванат на работа ... за мошенниците - затвор и принудителен труд, че да си плащат за престоя в затвора!

  BR, Pepeto
 35. 35 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Разбирам хобито и страстта на тези хора към гълъбите, но заради гълъби да убиваш по толкова жесток начин застрашени видове, които освен всичко са ключови за биоразнообразието и екоравновесието в България... Нямам думи. Редно е за убийства на животни да се търси сериозна наказателна отговорност, а когато става дума и за застрашени видове трябва затвор и сурови глоби. Само така тези аборигени ще се научат..

 36. 36 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гълъбите са напаст. Популацията им неимоверно е нарастнала, така, че нямат нужда от допълнително размножаване.
  В един от блоковете, в които живеех имаше доста хлебарки.
  От ХЕИ-то ми обясниха, че това се дължи на гълъбите , настанили се на таванското помещение. Трябвало първо да го изчистим това таванско помещение от гълъбите и хлебарките ще изчезнат.
  Някаква странна симбиоза гълъб-хлебарка. Не знам кой кого яде и какво му яде...

  Крайно среден !
 37. 37 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1420 Разстроено

  Ей, царе сме на унищожението....

 38. 38 Профил на shahana
  shahana
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Доста хора се изказват меко казано неподготвени .Гълъбарите са като всички хора от различни прослойки на обществото обединява ги едно общо хоби гълъбарството и любовта им към техните любимци .Сега за хищните птици които казват че са на изчезване това въобще ама въобще не е вярно от наблюдение го казвам . Преди 20-25 години може да се каже че се брояха на пръсти а сега просто не можеш да ги преброиш в небето тогава загубите на гълъбарите бяха минимални и що годе се понасяха сега на всяко вдигане на гълъбите имаме жертви .Губим ценни птици хванати от сокола и не само от него защото са пуснати толкова нови видове хищни птици че не могат да си намерят храна и ловят гълъбите .Искам да кажа че не сме длъжни да храним ние орлите и кажете по какъв начин ние ще бъдем компенсирани за загубите си .За хазарта ,90 процента от колегите гълъбари не залагат има си федераций в който участваме и може да се провери дали въобще има парични награди за първите наградата е купа и грамота и не струва като пари кой знае какво .Нека да коментират хора който са вътре в нещата а не лаици .И още тази статия е написана с цел да се опитни името но гълъбарите пишат се не доказани неща някой казал и така.

 39. 39
  Ariman
  Рейтинг: 740 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 40. 40 Профил на shahana
  shahana
  Рейтинг: 233 Весело

  Ariman
  Рейтинг: 1014 Гневно

  39
  21:54
  21 ное, 2012

  Отговор


  До коментар [#38] от "shahana":

  Не си длъжен да гледаш гълъби, дай като искам да гледам патици да спрат движението в центъра, аман от идиоти.

  Ти си много далече от темата за това не пиши глупости че се излагаш човек не си чеши езика за неща дето умната ти глава не ги разбира .Не може да коментираш кой какво да гледа и като цяло коментара ти е неуместен.

 41. 41 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  [quote#39:"Ariman"]Не си длъжен да гледаш гълъби, дай като искам да гледам патици да спрат движението в центъра, аман от идиоти.[/quote]

  Ти длъжен ли си да пишеш глупости!

  Според твоя коментар излиза че не трябва да се отглеждат и патици и трансформирано никакви животни.

  Отиди на село и си гледай патици и жирафи ако искаш!

  А защо не и гълъби!

 42. 42 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Гълъбарите са залепени от алчността си и жаждата за огромните печалби, носещи им незаконните залагания, поради което очевидно са слезли на най-ниското възможно стъпало от еволюционната стълба. Това са някакви зомбирани индивиди, мислещи се за по-велики от Природата!
  Заради бездействието на държавните институции, обаче, в крайна сметка страдат всички.
  Нарушеното еко-равновесие удря в крайна сметка пак човека-този, който се мисли за бог....
  Поздравления за хората от БДЗП и им желая успех срещу поредното пипало на мафията!

 43. 43 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Неутрално
 44. 44 Профил на shahana
  shahana
  Рейтинг: 233 Неутрално


  Orchid хубаво е да има и хумористи като тебе ,явно си фен на БДЗП но в случая не гълъбарите нарушават еко равновесието а някой други организации който системно пускат нови хищни птици но не им осигуряват храна .А пипалото на мафията за което говориш май е там защото вземат доста големи суми за дейността си и най- вероятно ако им се направи ревизия няма да им излязат сметките.

 45. 45 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#44] от "shahana":

  Шахана, много плямпаш общи приказки.
  Кви са тия глупости за пускания на нови хищни птици? Знаеш ли, че преди сто години в България е имало хиляди двойки царски орли, ловни соколи и соколи скитници?
  За да си начешете извратената краста избивате създания, които природата е създавала милиарди години!

 46. 46 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "shahana": Не се чуваш ,какво говориш ...(Не виждаш ,какво пишеш) .

 47. 47 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#44] от "shahana": Опитай се да премислиш това, което си написал, информирай се каква е естествената роля на хищните птици в природа и колко са важни за регулиране на популациите на дребните гризачи, влечугите и други такива. Хубаво ти спомена гражданин и да се информираш само допреди 50-60 години колко хиляди грабиливи птици е имало из България, и как на никого не са пречили. Ако някой прави нещо неестествено, това са тези 'гълъбари', които заради собствените си удоволствия и хазартни състезания убиват защитени от закона редки видове, с други думи - престъпници са...

 48. 48 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 233 Неутрално

  подхвърлете на цвецо или на малката пица че се върти незаконен хазарт и само чакай акция гълъбарите. може и заедно с гълъбите да ги приберат

 49. 49 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#26] от "swich2green":
  До коментар [#22] от "Dr. G.":
  [quote#22:"Dr. G."]А гълъбите са летящи плъхове - факт.
  Не мога да ги понасям. [/quote]
  Тука вече някои се увличат - гълъбите разпространяват по-малко болести от другите градски животни - мишки, кучета, котки и т.н. Сравнението им с плъхове е абсурдно, защото нито се врат в канализацията, нито се хранят с месо. Нито пък изкарват боклука от контейнерите. Само да напомня, че в близкото минало (вкл. и в България) гълъби са развъждани и пускани изкуствено в населените места, за да "облагородят" градския пейзаж. Дивият горски гълъб не може да живее в града. Градските гълъби са се адаптирали благодарение именно на хората, които дълги години са се опитвали да увеличат тяхната популация. Естествено, че където има прекалено много животни на едно място, се появяват проблеми с хигиената и с болестите, което вече е отговорност на хората, още повече че гълъбите се струпват на определени места и не е толкова трудно нито тяхното регулиране, нито поддържането на хигиената.
  А домашните гълъби изискват много по-малко грижи за поддържане на хигиена от други животни - свеждат се основно до това да им почистваш изпражненията и да дезинфикцираш пода от време на време. Те са много по-малко рискови - хранят се с чисто зърно, като ги пуснат летят и веднага се връщат и ако няма достъп на външни птици близо до местообитанието им няма как да се появят зарази. Ако има проблеми с хигиената, то те със сигурност се дължат на тотална немарливост на човека, който се грижи за тях.

 50. 50 Профил на shahana
  shahana
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Господа природо защитници ясна ми е ролята на хищните птици но според вас гълъбарите са ги унищожили така ли ,избили са стотици двойки царски орли и други видове като скитника.Моля ви се не говорете глупости .Има други причини който ако сте много начетени ги знаете и няма нужда аз да ви ги обяснявам.Като искате да възстановите тези наистина уникални и красиви птици ми ще трябва да им възстановите и естествените източници на храна защото не мисля че някой друг е длъжен да ги храни с труда си и средствата който е вложил в хобито си.

 51. 51 Профил на shahana
  shahana
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И ще помоля конкретно хората от БДЗП да коментират и да се обсъжда въпроса градивно а не да коментират хора който се заяждат и изливат помия върху другите.

 52. 52 Профил на dhc25621688
  dhc25621688
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз съм гълъбар на спортни гълъби и съм против използването на отрова срещу хищници ,но когато хищника влезе в двора хората какво правят -убиват го !
  Пощенските гълъби са стандартните гълъби които летят до 300км.,гълъбите които отглежда ме са за 1000км и усилията и средствата са високи ,аз съм наясно за хищника и повечето колеги които четат и са интелигентни и умни хора а това са повечето гълъбари на спортни гълъби , така че коментарите на по-горе коментирали те нямат основание и истина !
  Към господин Петър има разлика между гълъбодрум и спортен клуб за спортни гълъби .
  Гълъбодрума е същото като конните състезания и там всичко е регистрирано ,може да има залози но те са както при конните състезания ,но това аз го казвам като не пряко лице защото не съм участвал в гълъбодрум ,но участвам в клуб и там всичко е на ниво хоби скъпо хоби и до сега само влагам и там нещата са на самоиздръжка так че и тука не сте прав за финансовата страна на нещата .
  След като искате да се разберем има асоциация а сега на скоро и възродена федерация пишете там а не тука евтини и неверни клевети .
  Има доста хора които имат какво да кажат !
  Още малко ще ни предпишете и лешоядите !
  Има гълъбари които са заложени живота си за тези гълъби и не обичат да хранят безгранично соколите които пускате от фермите зелени Балкани и други те на кой да се оплачат ?
  Ако има консенсус ще оцелеят и двата вида иначе войната е от както свят светува !!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK