ООН: Покачването на температурите все още може да се овладее до 2 градуса

ООН: Покачването на температурите все още може да се овладее до 2 градуса

© Associated PressПокачването на глобалната температура все още може да бъде овладяно до 2°C в рамките на този век. Това е възможно и изпълнимо, макар и да остава съвсем малко време. Необходими са обаче рестриктивни държавни политики, в които да се наблегне на енергийна ефективност в сградите, намаляване броя на транспорта, който отделя много вредни емисии както и да се вземат мерки за компенсиране на обезлесяването.


Това е  основният извод на последния доклад "The emissions Gap Report" на програмата на ООН за околна среда (UNEP) и Европейската фондация за изменението на климата, огласен тази сряда, броени дни преди международната конференция за борба с изменението на климата в катарската столица Доха (26 ноември).


Ако се продължи линията на сегашните действия и ангажименти на отделните правителства, това означава
покачване на средните температури от 3 до 5°C,


предупреждават учените, изготвили документа, който показва, че нивата на емисиите парникови газове са с около 14% по-високи от тези, които се очакваше през 2020 г.


Вместо да намалява, концентрацията на вредни газове като въглероден диоксид (C02) в атмосферата всъщност се покачва с около 20% от 2000 г. насам и ако не се предприемат бързи и адекватни действия от отделните страни, вредните емисии вероятно ще са 58 гигатона (Gt) до осем години, е прогнозата в доклада, изготвен от 55 учени от над 20 различни държави.


Разминаването на амбиции и реалност

© UNEP

Разминаването на амбиции и реалност


Тези прогнози съответно водят до сериозно разминаване с очакваните въглеродни емисии от  предходните оценки на UNEP през 2010 г. и 2011 г. Причината е икономическият растеж в няколко ключови развиващи се икономики, както и т.нар. двойно отчитане на компенсаторните емисии. Според предходните доклади по темата емисиите през 2020 г. трябваше да са средно около 44 гигатона и дори по-малко, за да са реалистични и по-големи съкращенията на емисиите.


Докладът от 2012 г. сочи, че дори и при най-амбициозните ангажименти, изпълнени от всички страни при най-строги правила, ще има осем гигатона въглеродни емисии до 2020 г. повече от предварителните изчисления. А това са два гигатона повече в оценката от миналата година.


Според предварителните икономически оценки


цената на бездействието ще е минимум от 10 до 15 процента по-висока


след 2020 г., ако необходимото намаление на емисиите се бави и в следващите десетилетия.


"Има две реалности в последния доклад. От една страна, разминаването все още може да бъде преодоляно със съществуващите технологии и политики. Има много позитивни действия на национално ниво като енергийната ефективност на сградите, инвестиции в повече гори, въвеждане на нови стандарти за вредните емисии от превозните средства, сериозни инвестиции във възобновяеми източници на енергия (през 2011 г. те възлизат на 260 млрд. долара). Остава обаче и фактът, че преходът към нисковъглеродна зелена икономика става твърде бавно и възможността за посрещане на тези 44 гигатона намалява с всяка изминала година", коментира Ахим Щайнер, генерален секретар и изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда.


Според него правителствата трябва спешно да засилят изпълнението на ангажиментите си по Конвенцията за климата на ООН. Докладът изчислява, че големи съкращения в емисиите могат да се постигнат чрез действия в секторите строителство, производство на електроенергия и транспорт. По-добрите строителни норми и стандарти за горивата за превозни средства могат също да помогнат.


Докладът е напомняне, че времето изтича.


" Докладът напомня, че времето за своевременна реакция изтича. На срещата в Доха правителствата трябва спешно да приложат съществуващите решения, които ще позволят по-бърз преход към нисковъглероден и устойчив свят", е коментарът на Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.


Според нея това означава изменение на Протокола от Киото и разработване на ясна визия за това как парниковите газове могат да бъдат ограничени в световен мащаб преди и след 2020 г., както и създаване на институциите, необходими за да се подпомогнат развиващите се страни.


Как да намалим разликата в различните сектори

© UNEP

Как да намалим разликата в различните сектори


Преодоляване на пропастта


Докладът разглежда проблема с намаляването на емисиите подробно, като го разбива по сектори.


Според изчисленията на учените повишаването на енергийната ефективност в промишлеността може да доведе до съкращаване с 1.5-4.6 Gt на въглеродния еквивалент.


– в селското стопанство – 1.1-4.3 Gt;
– в горско стопанство – 1.3-4.2 Gt;
– в енергийния сектор – 2.2-3.9 Gt;
– на сградите – 1.4-2.9 Gt;
– в транспорта, включително корабоплаването и въздухоплаването – 1.7-2.5 Gt,
– в сектор отпадъци около 0.8 Gt.


Последния доклад от 2012 г. може да разгледате подробно тук.


Подробно за първата и втората оценка за 2010 и 2011 г. тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  Технически може и да е възможно, а може и да сме прескочили границата вече, но политически няма да стане, така че всеки да се готви както намери за добре.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1232 Разстроено

  Все повече учени говорят за глобалното затопляне като последица от действията на човечеството, само хора, които не са виждали в живота си 100 лева на цяло още говорят, че това е конспирация, за да вземат богатите още едни пари.
  П.П Позаинтересувайте се защо миналата зима беше толкова тежка. Подсказка - пак беше виновно глобалното затопляне.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#2] от "rainbou1":

  Защо преди хиляда години Гренландия е била покрита с тучна трева и кротко пасящи овце,а днес-с ледници?
  Няма научно обяснение.

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Ние наш'те 16% до 2020 в енергетиката си ги изпълнихме. Сега чекаме Китай и САЩ. Ако не го направят - ще ги наплескаме....

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#3:"deaf"]Защо преди хиляда години Гренландия е била покрита с тучна трева и кротко пасящи овце,а днес-с ледници?[/quote]

  От 100 млн години, средната температура на световният океан, пада от 26 градуса, на 1.6 градуса,каквато е днес!Явно сме достигнали температурното "дъно" и предстои затопляне,независимо,дали има човечество, или не!Шумотевицата около глобалното "затопляне" е идентично с паниката, която са вдигали жреците, преди всяко слънчево затъмнение,че ще затулят слънцето,заради неподчинение на простолюдието, и извличане на огромни девиденти от нормални природни процеси,поради неосведомеността на обикновените хора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Необходими са обаче рестриктивни държавни политики,

  Призивът е ясен. Другари,дайте да дадем.
  Извадете пари за стиропор,за елмобили,за парникови газове,за зеленикаква енергия,за ......
  Другарите екофашисти упорито отказват да възприемат простата истина,че от празен джоб пари не можеш да извадиш.


 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Неутрално
 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Не може и не трябва само да се потребява от Земята. Трябва нещо и да се даде. Разумно отношение, икономично и ефективно потребление, и възвращаемост на природните дадености. Иначе ни се очертава недобро бъдеще.

 9. 9 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Весело

  Не само може, ами и ще се овладее, стига сте плашили гаргите.

  Атакувайте ТЕЦовете не откъм СО2 емисии, защото няма смисъл, а и ще срещнете много малко подкрепа, а откъм ДРУГОТО им замърсяване - серен диоксид, аресен, олово, радиактивни материали.

  Един ТЕЦ, ако се задължи да не изпуска никакви токсини и отрови, не може да си продаде тока, защото цената на тока му се утроява. И това без СО2 квоти.

  Обърне ли внимание на това ООН-то ТЕЦовете ще започнат да фалират един по един и ще бъдат заменени с ВЕИ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 10. 10 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#6] от "нервна":

  Екофашизъм ли е да не искам ТЕЦ-а да изпуска отрови, токсини и радиоактивни елементи?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#3:"deaf"]Защо преди хиляда години Гренландия е била покрита с тучна трева и кротко пасящи овце,а днес-с ледници?
  Няма научно обяснение[/quote]
  Защото северняците са станали енергийно ефективни направили са иглута заживели в хармония с природата и тя им се отблагодарила с красиви глетчери и северни сияния.

  [quote#10:"Distributed"]Екофашизъм ли е да не искам ТЕЦ-а да изпуска отрови, токсини и радиоактивни елементи? [/quote]
  Разбира се ,че е краен екофашизъм твоето !
  Американската компания която контролира "Марица Изток" и тези 12% офшорен капитал на български политици в нея има голямо желание да Ви трови!
  Ама това което направиха от района на Марица Изток се вижда от сателитните карти като ЕКО-КАТАСТРОФА като направят още няколко милиарда може да се оттеглят имате реални шансове .


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante":


  [quote#11:"comandante"]Ама това което направиха от района на Марица Изток се вижда от сателитните карти като ЕКО-КАТАСТРОФА[/quote]

  Това ти казвам и аз, ама ако спреш да се мяташ на амбразурата с пяна на уста, ще ме разбереш.

  АКО ТЕЦ-а не прави ЕКО-КАТАСТРОФИ тока му ще струва тройно повече.

  АКО Мариците не правеха ЕКО-КАТАСТРОФИ и 50ст преференция нямаше да ги оправи.

  Това е слабото място на ТЕЦ-а, а не СО2 емисиите.

  [quote#11:"comandante"]Разбира се ,че е краен екофашизъм твоето ! [/quote]

  Кое е краен еко фашизъм, бе, момко? Да искам ТЕЦ-а да не изпуска отрови, които докарва астма на децата, рак и унищожават земята ли?

  ....

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 13. 13 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  има си обяснение, просто някои ги мързи да четат.

  иначе световната банка пусна проучване тази седмица, в което се описва какви биха били ефектите, ако температурите се покачат с 4 градуса. общо взето пристанищните и крайбрежни градове ще са повече или по-малко под вода (1.5 метра повишаване на нивото на океаните), през зимата температурите ще са като сегашните летни, а през лятото ще е с около 10 градуса по-топло в някои региони (например средиземноморието, защото океаните се загряват много по-бавно от сушата), бурите и ураганите ще са много по-чести и силни

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#2] от "rainbou1":
  Аз сутрин ставам и вечер лягам с усмивка и радост за бъдещето в което корпорациите от картела на енергийните поробители ни мислят само доброто.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  До коментар [#10] от "Distributed":

  Не е екофашизъм, а просто глупаво, защото е технически невъзможно да се постигне. ВЕИ са добра идея, но не са панацея, нито могат да заменят традиционните източници на енергия при сегашното ниво на техниката.
  Ако пък на някой му се връща в средновековието - моля, да слиза от автомобила, да си спира тока и водата и да почва да оре с волове.
  Всичко ще е чисто, екологично и природосъобразно.
  Само да не забравите, че онази техника е изхранвала максимум 150-200 милиона души по цялата планета, с периодичен гладни периоди, когато са умирали милиони. Не знам какво ще правим с останалите 6 милиарда, които населяват Земята в момента.
  Вие имате ли предложения?

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#2:"rainbou1"]това е конспирация, за да вземат богатите още едни пари. [/quote](+) Глупости на търкалета ! Богатите страни искат да спънат развитието на останалия свят с безумно скъпа енергия и идиотски изисквания, които самите те не спазват. Съсипаха нашата промишленост, сега по същия модел искат да сложат пранги на цял свят. За радост номера няма да мине. Който не иска въглеродни емисии да прави реактори. ВЕИ също са добре дошли, но не могат да бъдат гръбнак на енергетиката при тези технологии.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#13:"fpyyh"](1.5 метра повишаване на нивото на океаните[/quote]
  Ако това се случи скоро значи ,че 20% човечеството ще станат "венецианци" по улиците им ще тече вода !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":


  [quote#15:"pag"]Не е екофашизъм, а просто глупаво, защото е технически невъзможно да се постигне.[/quote]

  Напротив, може, но с пари, и като страничен ефект няма да умират и да се разболяват толкова хора от ТЕЦовете.

  Но си прав ние - екофашистите - поставяме здравето на хората на първо място...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#13:"fpyyh"]крайбрежни градове ще са повече или по-малко под вода (1.5 метра повишаване на нивото на океаните),[/quote]При малко по-песимистична прогноза Свиленград може да стане пристанище на Средиземно море

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Но даже не е и нужно да се затворят всички ТЕЦове, а само най-старите - строени преди повече от 40 години. Те не могат да бъдат модернизирани, че да отговорят на съвременните екологични изисквания.

  И когато трябва да се подменят ще се подменят с ВЕИ, защото от новите мощности ВЕИ са най-евтините. И новите АЕЦи и новите ТЕЦове струват майка си и баща си.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#12:"Distributed"]Кое е краен еко фашизъм, бе, момко? Да искам ТЕЦ-а да не изпуска отрови, които докарва астма на децата, рак и унищожават земята ли? [/quote]
  ДА !
  Аз като гл;едам БосфорТиВи оставам с впечатлението ,че залено мислещите еко талибани като са против прогреса на ТЕЦовете.
  Гледате канчето на американските и руски корпорации които Ви тровят и недоволствате !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante":


  [quote#21:"comandante"]Гледате канчето на американските и руски корпорации които Ви тровят и недоволствате ![/quote]

  И против тях недоволстваме. Фракинга и петрола също трябва да си плащат за negative externality-тата, виж го какво е това в речника, за да разбереш, защо ТЕЦа, петрола и фракинга нямат нищо общо със "свободния пазар".

  Минимум EURO-6 за всички нови автомобили!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#10:"Distributed"]Екофашизъм ли е да не искам ТЕЦ-а да изпуска отрови, токсини и радиоактивни елементи? [/quote]Тъй, тъй - взе нобелова награда за радиоактивен кюмюр Ами то ако се мери и сумарната радиоактивност на водата от ВЕЦ сигурно радиоактивността ще е по-малко То си влиза в естествения радиационен фон независимо дали има ТЕЦ или ВЕЦ, а за София специално не могат достигна нивата на естествена радиация и след 1000 години.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#23] от "bay Tan":

  Не се прави на улав Знаеш за какво ти говоря - радиоактивните елементи са само едно от много замърсявания на ТЕЦ-а

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 25. 25 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#23] от "bay Tan":

  Ето за това говоря:

  http://www.reuters.com/article/2011/02/16/usa-coal-study-idUSN1628366220110216

  Проучването е правено за САЩ. Това са разходи, които обществото, прави заради използването на въглища. И, ако искахме да има истински работещ пазар, тези разходи трябваше да се плащат от ТЕЦовете.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 26. 26 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 601 Весело

  Що се косите и в едната и в другата страна? Пука му на световния океан и на планетата като цяло. Масово човечеството се е запътило към към самоунищожение, на повечето хора им е по-драга новата плазма и това е смисълът на живота им, отколкото едно дете да отгледат. Така че, явно всеки ще се спасява поединично, парите, колите и плазмите - и те са само атоми, откъдето дошли, там и отишли. Дали 58 или 158 гигатона, на алчните г*зове им е все тая, за останалите - сори, стана грешка.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 27. 27 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Въглищата имат и още един недостатък, който и ще е решаващ за съдбата на ТЕЦовете следващите 10 години, - евтини са за копаене и използване, но са МНОГО скъпи за транспортиране. МНОГО.

  И с изчерпването на находищата близо до ТЕЦовете този проблем ще става още по-очевиден. Ето един пресен пример:

  http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2010/aug/25/china-mega-jams-coal

  http://www.reuters.com/article/2010/09/02/us-china-traffic-idUSTRE6810UC20100902

  (Reuters) - More than 10,000 trucks mainly carrying coal are stuck in a 120 km (75 mile) traffic jam in the northeastern Chinese region of Inner Mongolia, in the latest dramatic snarl-up on the country's roads.

  Грешката е вярна - ДЕСЕТ ХИЛЯДИ камиона превозващи въглища.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#13] от "fpyyh":

  Обвинението,че хората предизвикват глобалното затопляне,не е научно доказано. Поне малко от малко бъди честен.

 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело


  Блаф, точно като призивите на миските за World peace!

  [quote#22:"Distributed"]И против тях недоволстваме. Фракинга и петрола също трябва да си плащат за negative externality-тата, виж го какво е това в речника, за да разбереш, защо ТЕЦа, петрола и фракинга нямат нищо общо със "свободния пазар". [/quote]

  Те щото ВЕИ-тата имат много общо със свободния пазар.......
  Майтапчия......

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  [quote#28:"deaf"]Обвинението,че хората предизвикват глобалното затопляне,не е научно доказано. Поне малко от малко бъди честен.[/quote]

  Как бе, пише го в интернет, че даже и Фейсбук, значи е доказано.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#29] от "pag":


  [quote#29:"pag"]Те щото ВЕИ-тата имат много общо със свободния пазар....... [/quote]

  Вече имат, но за да го знаеш, трябва да четеш

  Не си чел за пазара за ВЕИ за вътрешна консумация - вятърни генератори във фабриките на BMW, които произвеждат ток изцяло за вътрешна консумация; фотоволтаици по покривите на големите магазини, пак изцяло за вътрешна консумация.

  Защо ги слагат? Ами защото тока от тези ВЕИ е по-евтин и с много по-предвидима цена, от колкото тока от мрежата.

  Ама то треа се чете

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 32. 32 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#30] от "pag":

  Аз за производството на енергия от биогаз получен от отпадъчна биомаса няма въобще да започвам да ти обяснявам

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 33. 33 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Само слепци ходят по Земята, докато то си дойде само

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 34. 34 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#29] от "pag":

  Баси циничното същество си, па нямаш и капка научно познание бе

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 35. 35 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#20] от "Distributed":

  веи значително по-скъпи от ядрената енергия, развивана в абсурдния регулационен климат, който е създаден от религиозния ужас на неуките.

  и това не е единственият недостатък на веи.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 36. 36 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#35] от "jubal harshaw":

  Нека и тук да повторя:

  Французите поискаха от Великобритания преференция от ПОНЕ 20 ст/квч за да им построят АЕЦи. ПОНЕ:

  http://www.bloomberg.com/news/2012-07-12/u-k-seen-doubling-power-price-to-guarantee-new-reactor-energy.html

  http://www.reuters.com/article/2012/05/08/nuclear-britain-edf-idAFL5E8G8FQ620120508?sp=true

  Така, че АЙ СИК ТИР с тези АЕЦи.

  Преференцията за ВтЕЦ е по-малка, дори и в България.

  Пак да ти повторя:

  АКО UK НЕ ДАДЕ 20 ст/квтч ПРЕФЕРЕНЦИЯ ЗА АЕЦ, ФРАНЦУЗИТЕ НЯМА ДА ИМ ПОСТРОЯТ НОВИ АЕЦи.

  Това са ФАКТИ, а не религиозни мантри, като:


  [quote#35:"jubal harshaw"]веи значително по-скъпи от ядрената енергия,[/quote]

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 37. 37 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#36] от "Distributed":

  пак да ти повторя: най-скъпата съставка на ядрената енергетика е страхът на безграмотните.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 38. 38 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#37] от "jubal harshaw":

  Няма значение:

  Или Британия дава гарантирана изкупна цена от ПОНЕ 20 ст/квт за нов АЕЦ построен от французите ИЛИ НЯМА АЕЦ.

  Това проумяваш ли го? как си с когнитивните способности?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#37:"jubal harshaw"]пак да ти повторя: най-скъпата съставка на ядрената енергетика е страхът на безграмотните. [/quote]

  +++++++++++++

  Абсолютно си прав!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#38] от "Distributed":

  Какво няма значение? Много ясно е, че безумни изисквания за "сигурност", които нямат фактическа стойност а са сложени там заради нерационални страхове ще вдигнат цената.

  Ефектите от загърбването на ядрената енергетика ще са два -- страните, които са я загърбили ще изостанат икономически заради скъпата енергия и технологически, защото другаде технологията ще се развие.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 41. 41 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "lz2":

  Другият голям проблем е политическата система около ядрената енергетика, която създава патологична симбиоза между регулационните органи и индустрията в държавите, които са по-толерантни към корупция.

  Големите аварии се случват точно в такава атмосфера.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 42. 42 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#40] от "jubal harshaw":

  [quote#40:"jubal harshaw"]Много ясно е, че безумни изисквания за "сигурност", които нямат фактическа стойност а са сложени там заради нерационални страхове ще вдигнат цената. [/quote]

  Ама какво от това, бе човек. ДЕ МО КРА ЦИ Я! Щом хората ги искат ЩЕ ГИ ИМА, това е. Как да ти го обясня?!?!?!

  Живееш в измислен свят, където в АЕЦите не стават аварии, не ги тресе земетресението и не ги заливат цунамитата, персонала не си прави експерименти и въобще всичко тече по мед и масло.

  Въпросните "безумни изисквания за "сигурност"" не са се появили от никъде, а защото твоята прехвалена ядрена индустрия се дъни, и дъни и дъни и ДЪНИ И ДЪНИ!

  ДОКАЗАЛА е, че не може да й се вярва, това участва, колкото и да не искаш, в цената на тока от АЕЦа.

  Живееш в измислен свят.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 43. 43 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#42] от "Distributed":

  Всяко общество, което не се потруди да знае реалните ползи и вреди на избора, който прави прави лош избор и си плаща за него.

  Колкото за това кой къде живее, земетресения и цунамита стават редовно около и под ядрени централи и обикновено никой не ги забелязва.

  Големи проблеми има само там, където обществото е направило избор, който не е стъпил на добра информация и знания.

  Т.е. само там, където безотговорните и неуките като тебе надвикват разума.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  2 градуса са едва 0,67% покачване (смята се по Келвиновата скала). Това е много под статистическата грешка.

  Първо е нелепо да се вдига тупурдия за такова отклонение.

  Второ - поради горната причина, когато е необходимо може да се докарат сметките така, че да кажат: "Ето, нашата дейност има ефект". Винаги могат да кажат, че вече тези 2 градуса покачване (0,67%) ги няма .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#44] от "Музар":

  Двата градуса нямат нищо общо със "статистическа грешка".

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 46. 46 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Проблемът на всички ни е че много говорим и знаем, а нищо не вършим.

 47. 47 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#43] от "jubal harshaw":

  дрън дрън дрън бля бля бля

  20 ст./квтч преференция или НЯМА АЕЦ.

  Това е реалността.

  От там на сетне си фантазирай и дървенофилосовствай колкото искаш.

  АЕЦ в демократични държави с демократично провеждани избори НЯМА ДА ИМА.

  Това е реалността. От тук на сетне или се съобразяваш с нея или заживяваш в измислен свят.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 48. 48 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#47] от "Distributed":

  [quote#47:"Distributed"]АЕЦ в демократични държави с демократично провеждани избори НЯМА ДА ИМА. [/quote]

  Като повтаряш мантрата, слагай и по едно "нануамитафо, нануамитафо", "амин, амин" или "аллаху акбар" преди и след всяко повторение. Така шансът да те чуят боговете се увеличавал. Алтернативно, може да повтаряш "додескаден", също работело.

  Такъв безмозъчен фанатик като тебе редко съм виждал, но си неуморим.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 49. 49 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#48] от "jubal harshaw":

  Обясних ти го няколко пъти защо в демократичните държави с демократично провеждани избори няма да има АЕЦи, но ти не вникваш и не вникваш и не вникваш.

  Фанатика си ти, не аз

  Казах ти - едни избори могат да решат съдбата на АЕЦа (справка Германия, България), не знаеш кой ще вземе властта, а обикновенно 3-4 пъти се сменя властта от решението за строеж до първото производство на ток.

  Това е много много голям риск, а и като капак всички демокрации са задлъжнели и НЯМАТ пари да дават за АЕЦи, а ако не дадат държавни, бюджетни, пари на данъкопатците за АЕЦ, ще трябва да се определи 20 СТОТИНКИ ГАРАНТИРАНА ИЗКУПНА ЦЕНА ЗА НОВИЯ АЕЦ, което е абсурдно.

  Но твоята херметизирана глава не увира и не увира и не увира и продължаваш с безсмислените мантри и нищо конкретно да не казваш, а аз те залях с факти.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 50. 50 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#49] от "Distributed":

  Защото така ти се иска, разбрах те. Това не значи, че е така.

  Продължавай с мантрата, нема лошо.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 51. 51 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#48] от "jubal harshaw":

  Всъщност не съм сигурен, че като говоря за НОВИ АЕЦи не си мислиш за строени преди 30 години АЕЦи.

  Едва ли си представяш, че нов АЕЦ в България ще произвежда ток на цени като АЕЦ"Козлодуй".

  Ама вие - фанатиците - сте сбъркани, кой знае какво си си внушил.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 52. 52 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#50] от "jubal harshaw":


  [quote#50:"jubal harshaw"]Това не значи, че е така. [/quote]

  защото... ?

  Дай някакъв довод, нещо подискутирай. "Не е вярно, защото тоак" не е довод

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 53. 53 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#52] от "Distributed":

  Прочети дискусиите от вчера и днеска, в които те правя на салата с моркови и зеле поне един път.

  Аз не съм като тебе и не обичам да се повтарям.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 54. 54 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#50] от "jubal harshaw":

  В смисъл, аз мога да ти дам оценки на Moodys за рисковете пред ТЕЦовете и АЕЦите в ЕС:

  http://www.moodys.com/research/Moodys-Wind-and-solar-power-will-continue-to-erode-thermal--PR_259122

  или по-свободно четиво:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_new_nuclear_power_plants

  където пише:

  Analysis of the economics of nuclear power must take into account who bears the risks of future uncertainties. To date all operating nuclear power plants were developed by state-owned or regulated utility monopolies[2] where many of the risks associated with construction costs, operating performance, fuel price, and other factors were borne by consumers rather than suppliers. Many countries have now liberalized the electricity market where these risks, and the risk of cheaper competitors emerging before capital costs are recovered, are borne by plant suppliers and operators rather than consumers, which leads to a significantly different evaluation of the economics of new nuclear power plants.

  Но дали ще схванеш какво пише... е друг въпрос

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 55. 55 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#53] от "jubal harshaw":


  [quote#53:"jubal harshaw"]Прочети дискусиите от вчера и днеска, в които те правя на салата с моркови и зеле поне един път. [/quote]

  Направил си на салата дедовия. Един елементарен довод не можеш да обориш:

  20 СТОТИНКИ за квтч ГАРАНТИРАНА ИЗКУПНА ЦЕНА ИЛИ НЯМА АЕЦ.

  Това е.

  От там на сетне си мечтай за реактори без стоманени куполи, без охрана срещу тероризъм, без генератори, с вечни тръби, които никога не се пукат и т.н. и т.н. и т.н.

  Както ти казах - живееш в измислен свят.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#45] от "jubal harshaw":

  Как да нямат? Точно със статистически методи се смятат тези евентуални градуси затопляне. Промяната е толкова малка, че не може да бъде отчитана като промяна.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#44:"Музар"]

  2 градуса са едва 0,67% покачване (смята се по Келвиновата скала). Това е много под статистическата грешка. [/quote]

  Колега, смятате го погрешно.

  И преди да започнем да изпускаме СО2 в атмосферата пак е имало парников ефект на Земята, който вдига температурата до средните 17 градуса, но и без него едва ли средната температура щеше да е 1 Келвин, защото все пак Слънцето.. .нали се сещаш.

  Удвояването на СО2 в атмосферата и другите парникови газове усилва този парников ефект и двата градуса са вече 10-20% увеличение. Или нещо такова.

  Ако искате може да ви намеря точните изчисления, но те не са толкова бакалски.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 58. 58 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#56] от "Музар":

  Размерът на променливата няма нищо общо със размера на статистическата грешка.

  Статистическата грешка е оценка за отклонението от предсказаната стойност, а не за размера на предсказаната стойност.

  Двете неща не са свързани.

  До коментар [#54] от "Distributed":

  Мога да ти дам оценка на Мудис за добрата възвръщаемост от ипотечния пазар през 2007.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#57:"Distributed"]двата градуса са вече 10-20% увеличение.[/quote]

  И как ги сметна тези 10-20% увеличене? По Целзий? Грешкааа!


  До коментар [#58] от "jubal harshaw":

  Предсказаната стойност е изменение. А това изменение е по-малко, отколкото би могла да е грешката. Връзката не е пряка, но дава една разумна оценка.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#59:"Музар"] А това изменение е по-малко, отколкото би могла да е грешката. [/quote]

  Това пък откъде го снесе? Резултатите от моделите са определено над статистическа грешка.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 61. 61 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#58] от "jubal harshaw":


  [quote#58:"jubal harshaw"]Мога да ти дам оценка на Мудис за добрата възвръщаемост от ипотечния пазар през 2007[/quote]

  Знах си, че за това ще се хванеш

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 62. 62 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  [quote#32:"Distributed"]Аз за производството на енергия от биогаз получен от отпадъчна биомаса няма въобще да започвам да ти обяснявам[/quote]

  А откъде ще дойде тая отпадъчна биомаса? От някакво производство, осъществено с трактори и комбайни, горящи изкопаеми горива, май.........

  [quote#31:"Distributed"]Не си чел за пазара за ВЕИ за вътрешна консумация - вятърни генератори във фабриките на BMW[/quote]

  Кое му е пазарното на производството за собствени нужди?
  Смешки......

  Знанието е сила, информацията - власт
 63. 63 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#59] от "Музар":


  [quote#59:"Музар"]И как ги сметна тези 10-20% увеличене? По Целзий? Грешкааа! [/quote]

  ЕЙ диваненце. Гледай сега как се смята

  БЕЗ ПАРНИКОВ ЕФЕКТ:

  Средна температура на земята:

  260 келвина.

  С без-човешка-намеса Парников ефект:

  289 келвина (разлика с "без парников ефект" - 29 градуса)

  С новия Парников ефект, от изкопаните стотици квадратни километра въглища

  291 келвина.(разлика с "без парников ефект" 31 градуса).

  Увеличение от 29 до 31 градуса - 6%

  Ей така се смята

  П.С. Числата са ориентировъчни

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 64. 64 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#62] от "pag":


  [quote#62:"pag"]Кое му е пазарното на производството за собствени нужди? [/quote]

  Пазарното е, че имаш избор да НЕ купуваш от мрежата, а да си го произведеш сам, т.е. избираш от най-изгодното за теб, в случая най-евтиното, и тогава БЕЗ държавна помощ, БЕЗ преференции, БЕЗ държавно гарантирани заеми, БЕЗ политическа помощ СЪС собствени средства строиш ВЕИ, защото те ти правят по-евтин ток от колкото е тока от мрежата (в който има и ДДС).

  по-пазарно от това няма.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 65. 65 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#62] от "pag":


  [quote#62:"pag"]А откъде ще дойде тая отпадъчна биомаса? От някакво производство, осъществено с трактори и комбайни, горящи изкопаеми горива, май......... [/quote]

  Има доста отпадъчна биомаса в земеделието Проучи въпроса.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 66. 66 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#61] от "Distributed":

  Не съм се "хванал" - цената на тока в момента няма почти нищо общо с технологичните фактори на метода за производство.

  Ако гледаме какво ни дава технологията, с еднакво ниво на сигурност и еднакво ниво на вреди, ядрената енергия е съвсем приемлива алтернатива.

  Всичко отгоре идва от политически схеми и човешка дивотия, които могат да се неутрализират много лесно с образование и здрав разум.

  За съжаление и двете са недостъпни за фанатиците като тебе.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 67. 67 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  [quote#34:"Хипчо"]Баси циничното същество си, па нямаш и капка научно познание бе[/quote]

  Инженер съм, и съм научен да наричам нещата с истинските им имена, вместо да ги опаковам във философски или морални категории.
  От морална гледна точка фактите са най-циничното нещо на света, ама машините работят по законите на природата, не на морала, съжалявам......

  Знанието е сила, информацията - власт
 68. 68 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#66] от "jubal harshaw":


  [quote#66:"jubal harshaw"]За съжаление и двете са недостъпни за фанатиците като тебе. [/quote]

  Или за радост

  [quote#66:"jubal harshaw"]Ако гледаме какво ни дава технологията, с еднакво ниво на сигурност и еднакво ниво на вреди, ядрената енергия е съвсем приемлива алтернатива. [/quote]

  сигурно, но на новите АЕЦи цената им е доста височка, а и при един нов АЕЦ, като АЕЦ"БЕлене" имащ живот 60 години, риска да фалира доста се увеличава.

  Белене щеше да работи до 2080та. каква е гаранцията, че няма да фалира, никаква.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 69. 69 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  [quote#65:"Distributed"]Има доста отпадъчна биомаса в земеделието Проучи въпроса[/quote]

  Проучи какво е земеделието, може да се изненадаш.
  Още шумерите са оползотворявали отпадъчната биомаса от земеделието, не за електричество, разбира се, а за други нужди.
  Може да се поинтересуваш и за причините за поскъпването на захарта в световен мащаб през последните две десетилетия заради намаленото производство в Бразилия. Малък жокер - от захарната тръстика почнаха да правят етанол за гориво на автомобилите - екологично чисто и възобновяемо.
  Ама на някои в по-бедните държави почна да им нагарча цената.

  Знанието е сила, информацията - власт
 70. 70 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#68:"Distributed"]но на новите АЕЦи цената им е доста височка[/quote]

  Не. Височка е цената на новите регулации, които съществуват само защото има неуки, които се бунтуват без да знаят защо, а политиците се правят, че ги слушат.

  След 10-15 години същите неуки ще врещят "защо не строихме повече АЕЦове", политиците ще се втурнат по новия акъл, заради втурването новите АЕЦ-ове ще имат проблеми и ще влезем в нов цикъл на идиотщна.

  Проблемът не е цената на технологията и технологичните рискове, а дивотията и политическите рискове.

  Нануамитафо, аллаху акбар, аминдайбоже.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 71. 71 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#70] от "jubal harshaw":

  [quote#70:"jubal harshaw"]Височка е цената на новите регулации, които съществуват само защото има неуки, които се бунтуват без да знаят защо, а политиците се правят, че ги слушат. [/quote]

  Ей пак се завъртяхме в кръг. Тези неща ги има, защото хората ги искат.

  Спечели избори с партия, която иска да ги махне, да те видя.

  ... Живееш в измислен свят.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 72. 72 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#70] от "jubal harshaw":

  Пак да ти повторя:

  Не можеш да спечелиш избори платформа: "Махаме съвременните изисквания за сигурност в АЕЦ и го строим на половин цена".

  Не можеш...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 73. 73 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  quote#64:"Distributed"]Пазарнот е, че имаш избор да НЕ купуваш от мрежата, а да си го произведеш сам, т.е. избираш от най-изгодното за теб,[/quote]

  Е такова определение за пазарни отношения досега не бях срещал.
  Нобел по икономика за вас, минимум.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 74. 74 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#71:"Distributed"]Тези неща ги има, защото хората ги искат. [/quote]

  Не, "тези неща" ги има, защото хората нямат информирано мнение, защото то изисква сериозно четене и употреба на мозъка по предназначение.

  Затова текущата тенденция ще се обърне след някоя друга година, когато реалността удари неграмотните в главата - с факти, а не с фантазии.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 75. 75 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#73] от "pag":

  Какво не разбра ще ти го обясня.

  Ти каза, че във ВЕИ няма нищо пазарно.

  Аз ти казах, че хората и бизнеса си слагат вече ВЕИ за вътрешна употреба БЕЗ никаква държавна помощ и пари.

  Това сега пазарно ли е или не?

  Обясни ми ти.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 76. 76 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#63:"Distributed"]Средна температура на земята:

  260 келвина. [/quote]

  Може ли източник? Това са минус 13 градуса.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 77. 77 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#74] от "jubal harshaw":

  Ще ще ще ще

  дрън дрън дрън.

  Ако аз ти кажа, че както цената на фотоволтаиците е паднала с 50% последните 5 години, така ще падне с още 50% следващите 5 години и след това с още 50% следващите 5 години, ще ме наречеш фантик, но :


  [quote#74:"jubal harshaw"]Затова текущата тенденция ще се обърне след някоя друга година, когато реалността удари неграмотните в главата - с факти, а не с фантазии. [/quote]

  е напълно в реда на нещата

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 78. 78 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#76] от "Музар":

  това е, ако не съществуваше парников ефект.

  http://www.ncdc.noaa.gov/cmb-faq/globalwarming.html

  The Greenhouse Effect

  The greenhouse effect is unquestionably real and helps to regulate the temperature of our planet. It is essential for life on Earth and is one of Earth's natural processes. It is the result of heat absorption by certain gases in the atmosphere (called greenhouse gases because they effectively 'trap' heat in the lower atmosphere) and re-radiation downward of some of that heat. Water vapor is the most abundant greenhouse gas, followed by carbon dioxide and other trace gases. Without a natural greenhouse effect, the temperature of the Earth would be about zero degrees F (-18°C) instead of its present 57°F (14°C). So, the concern is not with the fact that we have a greenhouse effect, but whether human activities are leading to an enhancement of the greenhouse effect by the emission of greenhouse gases through fossil fuel combustion and deforestation.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 79. 79 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  [quote#75:"Distributed"]Това сега пазарно ли е или не?

  Обясни ми ти.[/quote]

  Ами не е.
  Обяснението се съдържа в няколко учебника, няма как аз да ти го обясня с "думи прости", че да разбереш...........

  Знанието е сила, информацията - власт
 80. 80 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "jubal harshaw":

  Самите модели са доста дефектни . Но не ми се рови в момента по стари файлове... Или из дебатите в Капитал от по-миналата година.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 81. 81 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#78] от "Distributed":

  Т.е. говориш за нещо изчислено, а не измерено.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 82. 82 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#77:"Distributed"]фотоволтаиците е паднала с 50% последните 5 години, така ще падне с още 50% следващите 5 години и след това с още 50% следващите 5 години, ще ме наречеш фантик,[/quote]

  не, просто не знаеш как да екстраполираш. фанатизмът при тебе е резултат от липса на образование и хиперактивност и ще отмине след някоя година като те нашамаросат обстоятелствата

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 83. 83 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#80] от "Музар":

  Тоя спор го водихме преди година. Тогава не знаеше как работи парниковия ефект - виждам, че още не си научил даже това.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 84. 84 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Дали изобщо ще има затопляне, въобще не е сигурно. Някои прогнози предсказват захлаждане с около 1 гр. в следващите десетилетия.
  Влиянието на човешката дейност е само един и то несъществен фактор. Основните причини за промените на климата са неконтролируемите природни явления и са извън нашите възможности за въздействие.
  Така че, спокойно. Не можем да променяме климата. Просто трябва да се приспособяваме.
  И да не замърсяваме околната среда. Много хора могат да се разболеят от мърсотия, не от прегряване.

 85. 85 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#79] от "pag":
  Обясни, моля.

  Строя ли ВЕИ?
  Строя.
  Искам ли пари от държавата?
  Не.
  Искам ли въобще нещо от държавата?
  Не.
  С мои пари ли го строя?
  Да.
  Вършат ли ми работата, която искам?
  Вършат ми я.

  Кое НЕ е пазарно в случая. Посочи ми.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 86. 86 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#82] от "jubal harshaw":

  Сигурно

  Грешката ти е, че си си внушил, че:

  [quote#74:"jubal harshaw"]когато реалността удари неграмотните в главата [/quote]

  хората ще заискат АЕЦи и ще гласуват за хора, които им обещават АЕЦи.

  Няма да стане.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 87. 87 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#79] от "pag":

  Запознат ли сте, колега, с термина Prosumer?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Prosumer#Producer_and_consumer

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 88. 88 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  [quote#85:"Distributed"]До коментар [#79] от "pag":
  Обясни, моля.

  Строя ли ВЕИ?
  Строя.
  Искам ли пари от държавата?
  Не.
  Искам ли въобще нещо от държавата?
  Не.
  С мои пари ли го строя?
  Да.
  Вършат ли ми работата, която искам?
  Вършат ми я.

  Кое НЕ е пазарно в случая. Посочи ми.[/quote]

  Прати ми икономическата обосновка на проекта и ще ти отговоря конкретно какво мисля.
  Това, което си написал по-горе, е детинско..........
  Впрочем, имаш ли навършени 20 години?

  Знанието е сила, информацията - власт
 89. 89 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  [quote#87:"Distributed"]До коментар [#79] от "pag":

  Запознат ли сте, колега, с термина Prosumer?[/quote]

  Ми да, едно време го наричаха "натурално стопанство", съществувало е преди финикийците да измислят парите.
  Е, и?

  Един въпрос - да имате нещо общо с мормонската секта?
  Възгледите ви за живота много си приличат..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 90. 90 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#88] от "pag":

  Каква икономическа обосновка за проекта точно искаш?

  Ето ти го конкретния проект:

  http://www.renewablesinternational.net/bmw-installs-wind-turbine-on-plant-grounds/150/505/57791/

  Ето ти и новите преференциии а за фотоволтаици в Германия:
  http://www.germanenergyblog.de/?p=10767

  Най-малките, покривни системи получават 18 евроцента преференция, т.е. токът от тях се изкупува за 18 евроцента/квтч, но цената на тока за домакинствата в Германия е над 26 евроцента/квтч.

  Искаш ли "икономическата обосновка" защо е по-добре да не продаваш тока по преференцията, а да го използваш за вътрешна употреба? Или сам ще се сетиш защо...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 91. 91 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#86:"Distributed"] че си си внушил, [/quote]

  Не. Това, което вдига цената на ядрената енергетика е политиката и страхът.

  От гледна точка на технологията, ядрената енергетика е най-евтиният и най-ефективен вариант, който човечеството има на разположение, по много фактори.

  Когато дойде моментът за избор и ще трябва нещо да се промени, ще се промени това, което се променя най-евтино -- гледната точка

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#37:"jubal harshaw"]най-скъпата съставка на ядрената енергетика е страхът на безграмотните.[/quote]+++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Научните доводи нямат значение за невежия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#89] от "pag":

  Давам ти преференцията, защото за преференция от 18 евроцента/квтч СЕ сключват договори и СЕ строят фотоволтаици в Германия. Ето ти списък със ВСИЧКИ фотоволтаични системи добавени през Септември в Германия:

  http://www.bundesnetzagentur.de/SharedDocs/Downloads/DE/BNetzA/Sachgebiete/Energie/ErneuerbareEnergienGesetz/Verguetungssaetze_PVAnl/Meldungen_Sept2012xls.xls;jsessionid=C4B8325B429C75FF394632B5D69F8278?__blob=publicationFile

  на онези по-горните преференции с максимална 18 евроцента.

  Щом се ги строят на преференция 18 евроцента ЗНАЧИ се излиза на печалба при преференция от 18 евероцена.

  АКО всичкия ток от такъв ФЕЦ се използва за вътрешна употраба, тогава преференцията реално е цената на тока за домакинствата, която е над 26 евроцента.

  Дали, ако нещо е печелившо когато се продава за 18, ще е печелившо когато се продава за 26 ?!!?

  Дали

  [quote#79:"pag"]Обяснението се съдържа в няколко учебника[/quote]

  ?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 94. 94 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  [quote#90:"Distributed"]Ето ти го конкретния проект: [/quote]

  Статия от списание? Хе.........

  [quote#90:"Distributed"]Искаш ли "икономическата обосновка" защо е по-добре да не продаваш тока по преференцията, а да го използваш за вътрешна употреба?[/quote]

  Искам, много искам - ще я дам на познатите ми германци с покривни фотоволтаици, да знаят че се прекарват като го продават на доставчика вместо да си го ползват сами.
  Особено нощем или когато производството им е по-голямо от консумацията........

  Хайде със здраве......
  Само желание не е достатъчно, за да спориш трябват и знания, каквито, уви, не виждам насреща.
  Скучно ми е да отговарям на глупави задявки.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 95. 95 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#91] от "jubal harshaw":


  [quote#91:"jubal harshaw"]Това, което вдига цената на ядрената енергетика е политиката и страхът. [/quote]

  Да ама те няма да изчезнат, така че заживей в реалния свят, а не в измисления.

  И аз искам за ФЕЦ да плащам само за хардуера, но ми се налага да платя още 3 пъти по толкова....

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 96. 96 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#94] от "pag":


  [quote#94:"pag"]ще я дам на познатите ми германци с покривни фотоволтаици,[/quote]

  Познатите Ви германци на каква преференция са сключили договор?

  По-голяма от цената на тока за домакинствата или по-малка?

  И дали това ще има разлика?

  какво пише в учебниците?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 97. 97 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#94] от "pag":


  [quote#94:"pag"]Скучно ми е да отговарям на глупави задявки.[/quote]


  Прочетете си пак постовете всичките ви "отговори" са "глупави задявки".

  Едно смислено нещо не казахте.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 98. 98 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#81] от "Музар":

  Проблема с денайълистите като вас е, че искате ПЪРВО да измерите глобалното затопляне причинено от хората, т.е. да се вдигне нивото на океана със 100 метра, и ЧАК СЛЕД ТОВА да си мръднете пръста.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 99. 99 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#92] от "bay Tan":

  Проблемът с ядрената енергетика обаче не спира там -- втората съставка - политическото скудоумие - е също опасна работа

  Аз имам силни резерви за Белене точно заради това, въпреки че по принцип съм неутрален по темата коя енергия е по-добра.

  [quote#95:"Distributed"]Да ама те няма да изчезнат[/quote]

  Не, но СТРАХЪТ се обезценява много лесно и бързо от ГЛАДЪТ. А единственото, което е.ава майката на ГЛАДА е РЪНЪТА, както може би си чувал.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 100. 100 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#94:"pag"]да знаят че се прекарват като го продават на доставчика [/quote]

  Дай я и на мене после, че и аз така се прекарвам от две години вече

  http://jubalharshaw.wordpress.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK