Топ 7 заплахи за природата в България

Топ 7 заплахи за природата в България

© GreenpeaceСпоред предварителните данни през 2012 година в България са добити повече кубически метра дървесина, отколкото от когато и да е било от 60-те години насам и от старта на концесията за добив на дървесина в Коми, в тогавашния Съветски съюз.


В социалните мрежи се появиха снимки на камиони, които изнасят дървени трупи дори от района на Алеко в Природен парк Витоша, а съобщения за съмнителни сечи идват от цялата страна.


В момента българската дървесина се продава на много добри цени в Гърция и Турция. Шестте държавни предприятия и съмнителни фирми се възползват от това.
Оказва се обаче, че на някои места напълно законен дърводобив на практика се прави като гола сеч, "маскирана" като санитарна. Подобни сечища се срещат включително в природни паркове и места от европейската екологична мрежа Натура 2000. Навлиза се дори във вековните гори, които досега са били опазени по някаква случайност и които са най-ценни за редките и застрашени видове като мечка, рис, златка, сова, кълвач, прилеп.


Време е да се намери баланс между кратковременните печалби и устойчивото използване на този ценен ресурс. В противен случай вековните гори извън националните паркове и резерватите ще останат само спомен.


Топ 7 заплахи за природата в България

© Greenpeace


По време на коледните празници през 2011 г. управляващите вкараха за разглеждане промени в Закона за горите, чиято единствена цел беше да се улесни изграждането на нова, по-голяма ски зона в Природен парк Витоша, която да се построи върху държавен горски фонд, без да се заплаща на държавата каквото и да било за използването на терена или изсичането на дърветата. Освен Витоша застрашени бяха и редица други планини и гори в България.


След поредица от протести, продължили повече от шест месеца, се стигна до блокиране за три вечери на Орлов мост веднага след приемането на поправките в закона. Накрая президентът наложи вето.


При повторното разглеждане бяха направени нови промени в Закона за горите, като чл. 54, ал.1, т. 6 позволи старите лифтове на Витоша да бъдат подменени с нови върху държавния горски фонд за срок до 20 години. Сегашният собственик на лифтовете обаче не желае да ги подменя, а иска да ги разшири. Това беше на практика потвърдено и от земеделския министър. Съответно инвеститорът продължава да настоява за заобикаляне на плана за управление и разширяване на ски зоната, като това се толерира от правителството. Важно е да се припомни, че една част от лифтовете на Витоша бяха продадени от Столична община, когато кмет беше настоящият премиер.


Сега остава да видим дали общината ще настоява за подмяна на лифтовете, което е записано в приватизационния договор или пък се готви нова схема за изграждането на по-голямата ски зона на Витоша. Собственикът на лифтовете обаче продължава да дължи такса за използването на държавния горски фонд в местата, където са лифтовете и терените за ски.


Топ 7 заплахи за природата в България

© Greenpeace


През пролетта на 2012 г. бяха премахнати повечето сгради от незаконния комплекс "Златна перла" в Природен парк Странджа, за който природозащитните организации алармираха още през 2006 г. Но проблемът със застрояването на природния парк продължава да е на дневен ред. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказва да промени спрения в съда общ устройствен план на Община Царево, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежието на природния парк от Царево до Резово.


От това се възползва Министерство на околната среда и водите, което ежемесечно одобрява на парче нови вилни селища в уж защитените територии на Природен парк Странджа.


В същото време продължават неяснотите и притесненията от строителството на голяма електроцентрала на турска територия, недалеч от българската граница. През последните седмици турски и български природозащитници проведоха серия протести, като не допуснаха инвеститорите да проведат проформа обществено обсъждане на проекта.


Топ 7 заплахи за природата в България

© Greenpeace


Защитена местност "Камчийски пясъци" е създадена още през 1980 г. Тя представлява буферна зона на резерват "Камчия" на брега на Черно море и опазва редки видове дюни и лонгозни гори покрай един от най-дългите пясъчни плажове. С помощта на Върховния административен съд тя беше целенасочено  заличена през 2006 г. След това набързо дюните бяха прекатегоризирани в пасища. Така публичната държавна собственост беше променена в частна държавна, за да може непродаваемите по закон дюни и лонгозни гори да бъдат приватизирани чрез порочните заменки при предишното правителство. Междувременно бяха издадени разрешителни за застрояване без оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000. Така случаят "Камчийски пясъци" доведе до една от над десетте наказателни процедури на Европейската комисия срещу България. Лонгозните гори все още са на мястото си, но заплахата си стои.


Топ 7 заплахи за природата в България

© Greenpeace


Обект от списъка на световното природно наследство в листата на ЮНЕСКО, национален парк изключителна държавна собственост, зона от Натура 2000 по двете природозащитни директиви на Европейския съюз – няма международно признание за стойността на природата си, което Пирин да не е получил.


Въпреки това обаче в сърцето на парка беше изградена ски зона с редица закононарушения. Всички те бяха толерирани и ставаха все повече. През 2011 г. Министерство на околната среда и водите най-сетне установи, че концесионерът на ски зоната използва почти наполовина повече от договореното. Но вече година и половина последствия за нарушителя няма. Резултатите за хората обаче са унищожени вековни гори, застроени планински терени и по-малко приходи от държавна собственост. Стигна се до изключване на ски зоната от обекта на световно природно наследство на ЮНЕСКО поради "увреждане на стойността, за която е бил обявен". Също толкова лошо обаче е затвърждаването на усещането за безнаказаност сред обществото и кампанията от черен пиар срещу тези "еколози", които насочват общественото внимание към проблемите със ски зоната.


Топ 7 заплахи за природата в България

© Greenpeace


Община Сапарева баня одобри подробен устройствен план на село Паничище до границата на Национален парк Рила, който предвижда нови 5000 легла в допълнение към сегашните 1500. Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" обжалва този план, защото има силни съмнения, че това е опит за изграждането на парче на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул" в Национален парк Рила.


Нещо подобно стана със ски зона Банско в Национален парк Пирин. Съгласно концесията на ски зоната броят на леглата в Банско към 2000 г. не трябва да се увеличава, но в момента те са над  три пъти повече. Съответно се настоява за разширение на ски пистите, за да "има къде хората да карат ски".


По същия начин в Паничище се създават условия за изграждането на голям курорт, а после вероятно ще се настоява за строежа на ски зоната в района на Седемте езера, защото "толкова много туристи няма какво друго да правят".


Интересно е, че самата община Сапарева баня няма общ устройствен план, в който, например, да се разгледат алтернативи за развитието на туризма. Един от най-богатите на минерални води град в България прави твърде малко за развитието на балнеотуризма, камо ли за екотуризма или дори изграждането на леглова база в самия града в интерес на местните хора.


От друга страна с подкрепата на общинската администрация беше изграден действащият лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера", построен без валидна оценка за въздействие върху околната среда, без оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000 и без концесия в изключителна държавна собственост (една трета от лифта попада в Национален парк Рила). Междувременно "неизвестен извършител" изсече до съоръжението просеки за ски писти в общински имоти с вековни гори без нито едно разрешително, зле прикрити като "противопожарни".


Топ 7 заплахи за природата в България

© Greenpeace


Протестите около Закона за горите подтикнаха много хора в цялата страна да надигнат глас за градските си паркове – за опазването на Морската градина във Варна, парк Бедечка в Стара Загора, Бунарджик в Пловдив,  а отскоро и срещу скандалния опит да се прокара нова магистрала през гора в София, за да се свърже с кръстовището пред нов мол и да се даде възможност за високоетажно строителство върху терени около новия път. Гражданският натиск засега спря проекта. Остава обаче въпросът кой взима важните решения за бъдещето на градовете, доколко хората са информирани за планираното и защо всячески се заобикалят обществените обсъждания и консултации, а изразените мнения не се взимат под внимание. Всичко това става в контекста на официално становище от комисия към ООН, че България не прилага Орхуската конвенция, която гарантира правото на информация и участие на обществеността във взимането на решения по въпроси на околната среда.


Константин Иванов ръководи комуникациите и маркетинга на международната природозащитна организация WWF в България. Преди това е работил за българската редакция на Би Би Си в София и Лондон, "Капитал", "Дарик Радио" и др. Завършил е журналистика в Софийския университет, специализирал е в Дания и Холандия.


Текстът е препубликуван от gorichka.bg

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  Топ 1 заплаха е голямата бедност. Сиромах човек е жив гявол, а трябва да се яде. Който не може да се нареди у WWF да критикува сечта, отива да сече.

  Селяви.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#1:"jubal harshaw"]Топ 1 заплаха е голямата бедност."
  Точно! По добре не би могло да се каже!
  Не по -малка заплаха е "зеления октопод"-комерсализацияа и политизацията на "екологичните движения" .

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "papadok":

  Бедността обаче е много по-опасна от всекакви зелени октоподи, реални и имагинерни.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Коментари 1 и 2 - да разбирам ли, че одобрявате сечта? Защото мангалите така разсъждават - да открадне/изсечем/изядем каквото има днес, а утре каквото стане...
  Една държава ако няма приоритети и визия е загубена. Това се случва с България, а вие бълнувате за зелени октоподи. Бедността не се бори като изсечеш всичко и утре не ти остане нищо. Хората са ви написали има минерални извори и други алтернативни видове туризъм, мислете и за децата на родината ни, не само за стомасите си.

 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#4] от "ObServer":

  Както искаш го разбирай, то разбирането е до акъл или липсата му. Само че ако не разбираш причината за едно явление и не вземеш мерки да се справиш с нея, развитието на събитията може да те изненада.

  А с гол туризъм България нема да стане богата държава.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#3:"jubal harshaw"]Бедността обаче е много по-опасна от всекакви зелени октоподи, реални и имагинерни....."

  Несъмнено!

 7. 7 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За да стане едно дърво му трябват години,аз да стане на пепел 1 час. Търговията с дървесина е много голям проблем.Тя се изнася не само за Турция и Гърция ,но и за Румъния.С тия темпове до 5 години и ще ни се наложи да внасяме.

 8. 8 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  "...Топ 1 заплаха е голямата бедност...."

  До коментар [#2] от "papadok":

  "...Точно!..."

  щях да се съглася с двама ви, ако ставаше дума за духовната такава. но и двамцата не сте отишли по-далеч от материалната...

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Много точно казано, капитализЪм с една дума, интереса клати феса....

  Народната власт сечеше в Коми а залесяваше в България, сега умниците секат в България, може би си мислят че сме в Коми...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#8] от "marrad":

  Без възможност за материално осигурено съществуване, което оставя поне малко свободно време за рефлексия върху житейските ценности нема духовно богатство, брате.

  Освен ако не си Исус. Той обаче е имал връзки с на Н. В. Небесната Щабканцелария, както са забелязали Хашек и Марк Твен, та неговия случай не е като твоя.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 11. 11 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":

  "...Много точно казано, капитализЪм с една дума, интереса клати феса.... "

  екологичното невежество НЯМА идеологична окраска!
  при капитализЪма ли почна да съхне Аралско море примерно?

 12. 12 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "marrad":

  +++++++++++++

 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Четох за уникална гора от естествени брези в долината на р.Места до гръцката граница.Незнам дали съществува щото още преди 89-та година като се сече нещо след него все борчета и ели се засаждаше.А няма нищо по добро-каквато гора се изсича от този вид и да се засаждат нови.

 14. 14 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#10] от "jubal harshaw":

  "...Без възможност за материално осигурено съществуване, което оставя поне малко свободно време за рефлексия върху житейските ценности нема духовно богатство, брате. ..."

  лелей, направо взех, че ти повярвах!
  поразтъпчи се пеш по което щеш българско шосе и се наслади на неизброимите боклуци! 99% са метнати там от "бедни" собственици на автомобили и техните спътници.
  в София съм виждал хора, влизащи в магазин на "Мерцедес", които пред входа си хвърляха фасовете на земята...или к'во ще кажеш -те са били последни прошляци, рекли само да си поизплакнат очиците,а?
  а Исус не слагай в сценарий, дето не му е мястото...

 15. 15 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Най-голямата заплаха, не само за българската природа, а изобщо за страната, е безмерната ни, невероятна, всеунищожаваща алчност!

 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#14] от "marrad":

  Малко мислиш, боце. Боклуци има навсякъде, за да се претопят трябва време и много пари.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  [quote#1:"jubal harshaw"]Който не може да се нареди у WWF да критикува сечта, отива [/quote]

  Ти сега няма да надничаш в канчето на WWF. Организацията трябва да си оправдае десетките милиони левове, който получи за изготвяне на планове за управление на защитени зони по НАТУРА 2000. Пък тези територии както знаеш, в по-голямата си част са в горския фонд

 18. 18 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#16] от "jubal harshaw":

  "...Малко мислиш, боце. Боклуци има навсякъде, за да се претопят трябва време и много пари...."

  де го туй "навсякаде", мислителю любезни?
  демек не е проблем, че някой не изчаква да пристигне до първия контейнер, па макар и след десетки километри, та тогаз да си джасне отпадъка, а че нямало пари за претопяване, а?
  ти май си с мисленето на едни ученици, за които ми разправи мой познат даскал; един младеж му рекъл в прав текст: " Господине, ако вас не ви ядосваме - как ще си заслужите заплатите? а ако не боклучим - как лелките(чистачките) ще си заслужат заплатите?!?"

 19. 19 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#18:"marrad"]де го туй "навсякаде", мислителю любезни? [/quote]

  Ми, както съм го написал (правилно), навсякъде, по цял свят. В по-богатите държави ги държат по-строго и е по-чисто, но докато забогатеят...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  След като "еколозите" за 23 години проспаха (преднамерено) южното Черноморие, сега срамежливо не са го включили в списъка. Действително, няма смисъл, там всичко е унищожено!А всичко започна оттам!

 21. 21 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#19] от "jubal harshaw":

  "...В по-богатите държави ги държат по-строго и е по-чисто, но докато забогатеят..."

  я, взе да става интересно! значи и в богатите държави боклучат,а?

 22. 22 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#21] от "marrad":

  Да, разбира се. Но в бедните положението е много по-зле, там също така секат като за световно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 23. 23 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Топ 7 заплахи за природата в България"
  ---------------------------------------------------------------
  Великолепна статия, и също такива коментари до този момент.
  Заплахите за българската прирда:
  (1) Безогледна алчност, на всички нива - политика, бизнес, население;
  (2) Продажни политици и корумпирани държавни чиновници;
  (3) Масово безхаберие, безразличие;
  (4) Всеобхватна неграмотност в областта на екологията и отсъствие за каквато и да е мисъл за бъдещето на страната ни и нашата природа;
  (5) Тотална примитивна политизация всред избирателите, използвана умело от политическата мафия, наричана за по-политкоректно - "политическа класа"
  (6) Така и не успяхме да формираме и вкараме в парламента и в общинските съвети истинска, неконтролирана от ченгесари и бизнес-лобисти политическа сила с екологична ориентация;
  (7) Пълно отсъствие на консенсус, между противоборстващите политически сили по въпроси от национален и общочовешки характер, какъвто е и въпроса за опазване на Българската природа.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 24. 24 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#22] от "jubal harshaw":

  "...Да, разбира се..."

  бря! ам' че как така, божем нали са богати?
  или те са богати само МАТЕРИАЛНО,а?

 25. 25 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#24] от "marrad":

  Виж, не ми е работа да ти запълвам дупките в образованието. Ако една държава е бедна, тя запълва дупките с квото може. Ако е по-богата, фокусът се измества от грижа за залъка насущний към други грижи, примерно колко е мръсно пред вратата, колко е грозен градът в който живееш и т.н.

  В един момент се стига и до грижа за неща като горите.

  Защо мислиш, че Европа е обезлесена като има толкова зелени организации? Щото светът не се е създал за един ден.

  Чети повече. Ще се освободиш от много клишета и много неща, които не разбираш ще ти станат ясни.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 26. 26 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#25] от "jubal harshaw":

  "...Виж, не ми е работа да ти запълвам дупките в образованието. ..."

  с 2 ръце съм за!!!
  работа, естествено, ти е да запълваш пробойните в собственото си образование...
  но много ли трябва да си образован, та да стоплиш, че за да мисли някой с корема си,НЕ е задължително въпросния тумбак да бъде празен?

  "...Защо мислиш, че Европа е обезлесена като има толкова зелени организации? Щото светът не се е създал за един ден...."


  ще си направиш ли труда да свържеш темповете на обезлесяването на Европата с темповете на възникване на екоорганизации?
  иначе казано, ще пишеш ли еднозначно,че колкото повече екоорганизации се появяват в континента, толкова по-бодро горите му се изсичат?
  или е обратно...?

 27. 27 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#26:"marrad"] да свържеш темповете на обезлесяването на Европата с темповете на възникване на екоорга[/quote]

  Не, това е подходяща тема за тебе, щото ти изглежда обичаш да си фантазираш. Аз бих свързал темповете на възникване на екоорганизации с нивото на благоденствие.

  Защото това има смисъл - мисленето за екстри като гори почва чак след като обществото си напълни тумбака.

  Както вече ти намекнах няколко пъти.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 28. 28 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#14:"marrad"]поразтъпчи се пеш по което щеш българско шосе и се наслади на неизброимите боклуци! 99% са метнати там от "бедни" собственици на автомобили и техните спътници. [/quote]

  Богатството е като висшето образование - трябват ти три - твоето, на баща ти и на дядо ти.

  Това, че някой маймун е спечелил едни бързи пари още не означава, че разбира смисъла от тях (качествен живот) и си кара с навиците, които има от времето, в което е бил беден и поради това е било по-важно да се наядеш, отколкото да се изкъпеш.

  Виж, като свикнеш, че едното е сигурно, можеш да обърнеш внимание и на другото. Ако ти не го направиш, но богатството остане, може би децата ти ще го направят - или техните деца.

  Еволюция...

 29. 29 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#27] от "jubal harshaw":

  "...Не, това е подходяща тема за тебе, щото ти изглежда обичаш да си фантазираш..."

  ах, при добро желание значи можеш деликатно да отклониш неудобния ответ...бравос!

  и приятноразсеян скоропостижно да забравиш по-горе сътвореното "Защо мислиш, че Европа е обезлесена като има толкова зелени организации?"

  "...мисленето за екстри като гори почва чак след като обществото си напълни тумбака...."

  именно! но проблемчето е там, че поне в България, а май и не само тук, не малко народец с пълен и препълнен тумбак /но не мислещ до къде ще доведе лакомията му/ мисли за екстрата "гора" само откъм изсичането и'.
  първия, за който се сещам, е Иса Бесоолу, който изсича горите из Казанлъшко като за световно, макар отдавна да е скалъпил повече от прилично състояние...
  значе освен непразно шкембе се изисква и непразна ГЛАВА!
  даже второто, за разлика от първото, е задължително...

 30. 30 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#29] от "marrad":

  shristov го е обяснил по-добре от мене, оставям те да му препрочиташ коментара, докато ти светне.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 31. 31 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#30] от "jubal harshaw":

  "...докато ти светне...."

  а работата е там, че на теб нещо не ти просветва, макар и да си чел #28, където човекът в пределно ясно е писал, че богатството НЕ е достатъчно условие, за да имаш адекватно отношение и към гората, и към природата изобще...
  абе при тебе светлината с каква скорост се движи?

 32. 32 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#31] от "marrad":

  Малко по-бавно от твоята скорост на четене и несравнимо по-бързо от твоята скорост на разбиране.

  Къде съм казал, че забогатяването е единствено условие, мъдрецо?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 33. 33 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#27:"jubal harshaw"]Защото това има смисъл - мисленето за екстри като гори почва чак след като обществото си напълни тумбака. [/quote]

  ... и ще изчене миг след като тумбакът отново се изпразни.

  За пореден път виждам вредата, която са нанесли идеологиите, и най вече - тоталитарните. Хората не разбират как работи обществото и как могат да участват ефективно (т.е. добре за себе си) в него, поради което общество и няма.

  За сметка на това са високо-морални и разбират от всичко. И всичко това, защото разбирането им за света е втълпено от рано, на подсъзнателно ниво и нарочно изкривено, за да има винаги виновен (враг), добър юнак (управляващите) и ако им хрумне да се замислят защо са нещастни, да знаят към кого да се обърнат.

  Прав е бил Моше, за съжаление... 40 години в пустинята, за да измрат родените в робство и чак тогава - в обетованата земя.

 34. 34 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#28] от "shristov":

  Това за което говориш, не е просто богатство, се нарича манталитет. Именно той се формира с такава приемственост. Но червеният бащибозук направи каквото можа да заличи тази приемственост в поколенията в БГ. Простотията, която беше въдворена на всички нива в тези 45 години и днес буренясва националната нива. Системата "След нас и потоп" е вече сякаш генетично имплантирана в българина

 35. 35 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#31:"marrad"]богатствот НЕ е достатъчно условие, за да имаш адекватно отношение и към гората, и към природата изобще... [/quote]

  С времето разбирам, че е една от основните алтернативи, защото дава възможност да мислиш за повече от оцеляване - ако си средностатистически човек като мен, държащ на земното си битие повече, отколкото на щастието отвъдно, или на другите.

  Наистина, познавам хора (близки мои приятели, при това), които си остават големи личности независимо от суровите условия, в които живеят. Но... и на тях им личи износването... вече не са толкова бляскави като това, което бяха преди време.

  Разбира се, липсата на ресурси (богатство) днес не означава, че не трябва да мислим за друго, освен стомасите си. За съжаление, обаче, често ни поставя пред избор - аз днес, или някой друг - утре. И, трудно е да се откажеш от своето днес за чуждото утре. Особено като виждаш как някой друг взиема своето сега.

  За да завърша, ако се върнем на богатството: това, което то дава е възможност да помислиш не само за себе си, но и за другите така, че да не изглеждаш идиот в собствените си очи - или в очите на близките ти.

  И да, споделеното е истинското богатство. Но, все пак трябва да го имаш за да споделяш, нали така ...

 36. 36 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#32] от "jubal harshaw":

  "...Къде съм казал, че забогатяването е единствено условие, мъдрецо?... "

  ето какво твърди нашият топ-мислител в своя #1:
  "...Топ 1 заплаха е голямата бедност...."
  демек, ако си богат МАТЕРИАЛНО - и отношението ти към природните ресурси ще бъде образцово. по-горе писах за един Бесоолу, но защо ли пропуснах бедния като църковен мишок Н.Ц.В. Симеон?
  измежду унищожителите на гората има и богати /Симеон, Бесоолу, ит.н., и т.н., има и бедни/. но по твоята логика НЕ може да бъдеш беден и да не мислиш първо за корема си, а после за "екстри" като оцеляването на гората и тям подобни.
  по твоята логика горските, които из китната ни Родина периодично ядат лобут от циганите, щото се опитват пряко сили да спират золумите им, получават астрономически заплати?

 37. 37 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#34:"gaudien"]Системата "След нас и потоп" е вече сякаш генетично имплантирана в българина[/quote]

  Не е, мамка му... просто изродите, които я развиха, все още са сред нас и я поддържат според своите (големи) възможности.

  И си мисля, че малкият недостатък на Господаря Ли (Бари Хюгарт) е точно нещото, което ни трябва в момента. Алтернативата - нещата да се оправят постепенно, по мирен път - е наистина реална, но струва ми се - отдалечена в неясното бъдеще, в което спокойно народът ни може и да не съществува.

 38. 38 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Щом и WWF са ти криви, значи си бай Ганьо Х 1000

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 39. 39 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#38] от "Хипчо":

  Що реши така?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 40. 40 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#36:"marrad"]демек, ако си богат МАТЕРИАЛНО - и отношението ти към природните ресурси ще бъде образцово[/quote]

  На логика нема да те уча тука, намери си учебник. Акъл - море, глава - кофпомпа.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 41. 41 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 794 Весело

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Топ заплахата е голямата алчност. Алчният човек винаги се чувства беден.

 42. 42 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#35] от "shristov":

  "... И, трудно е да се откажеш от своето днес за чуждото утре. Особено като виждаш как някой друг взиема своето сега. ..."

  трудно , но не и невъзможно...
  за да не сме приключили /ние, хората/ отдавна-отдавна битието си на Земята, значи са се появявали достатъчно немислещи по шаблона "Когато цъфнат теменугите и работите тръгнат зле,..."
  обикновено в момента на появата им са ги считали за луди.

 43. 43 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#41] от "ridiculous":

  Алчността е форма на глупост - оценката ти за нещо е силно изкривена в полза на "всичко, веднага".

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 44. 44 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#40] от "jubal harshaw":

  "...На логика нема да те уча тука, намери си учебник. Акъл - море, глава - кофпомпа. ..."

  кой те е излъгал, че баш от теб имам желание да се уча на логика?

 45. 45 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#44] от "marrad":

  Ако можеше да разбираш какво четеш, щеше да си видял, че ти препоръчвам да си намериш учебник, смешнико.

  От мене не може да научиш нищо, щото не ми се връща чак толкова отдавна, когато учех нещата, дето на тебе ти липсват.

  Айде, фащай книгите и до нови срещи.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 46. 46 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 417 Неутрално

  От първо лице - боровите гори на хълмовете над и около един малцинствен квартал в Стара Загора се секат и товарят ежедневно от отделни индивиди в каруци и се извозват необезпокоявано... Дърветата са отсечени супер грозно на около 1,20 м височина, за да не се навеждат споменатите индивиди... Много смущаваща картина... Как ли ще изглежда местността след 10-15 години?

 47. 47 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#41] от "ridiculous":

  Прав си. Няма по-голяма заплаха за света ни от нарастващата алчност на хората. Алчният човек се чувства винаги беден и нещастен

 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#10:"jubal harshaw"]Без възможност за материално осигурено съществуване, което оставя поне малко свободно време за рефлексия върху житейските ценности нема духовно богатство,[/quote]

  По изключение ще се съглася с теб. Напълно подкрепям казаното от теб, ама не защото ти си го казал, а защото съвпада с казаното от един велик психолог - Маслоу, който е писал надълго и широко за тези неща, даже цяла пирамида е създал по въпрос.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#48] от "VеnRus 2008":

  Мерси. Кланянето на авторитети обаче убива способността за самостоятелно мислене. А това не е хубаво за кланящия се

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#49] от "jubal harshaw":

  Не се кланям на авторитети... или поне не повече от нормалното. В края на краищата, никой не може да си създаде мнение от нищото, ако няма база на която да се опре. Относно самостоятелното мнение... имам си го, много ли е, малко ли е - не знам, на мен си ми върши работа. Просто не исках да оставаш с впечатление, че ти правя четки, само защото по някаква случайно този път мненията ни съвпадат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#1:"jubal harshaw"]Топ 1 заплаха е голямата бедност. Сиромах човек е жив гявол, а трябва да се яде.[/quote]

  +1 Докато не се подобри състоянието на българина ще продължи да се топли на дърва, въглища и ток, вместо на газ като северните народи.

 52. 52 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всички по-заможни араби също купуват и изпращат за родината си от българската гора. Същевремено съм чувал от турски познати, че при тях даже да е паднало дървото, държавата забранява пипането му и то трябва да си изгние на място. Цяло престъпление е това което става. По цялото околовръстно на София има през 300-500 м. пунктове за дървесина за огрев и все от широколистна дървесина. Някой дава ли си сметка какво ще стане с вододайните зони? С последващото засушаване ? Вместо да наистина да изградим една "Швейцария а Балканите" ние зорлем си опропастяваме природата.

 53. 53 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 470 Неутрално

  България не се предава, България не се продава, България това е СЛАВА!!!

  т.е. докато личните интереси са пред тези на държавата, обществото или народа не отиват на добре нещата!

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 54. 54 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#45] от "jubal harshaw":

  "...Ако можеше да разбираш какво четеш, щеше да си видял, че ти препоръчвам да си намериш учебник, смешнико. ..."

  милостта ти ако съумееше да разбере "умотворенията", дето е "сътворила" под днешната статия ...ах, не ми се мисли що ще последва, трагико...

 55. 55 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#51] от "Finland":

  "...Докато не се подобри състоянието на българина ще продължи да се топли на дърва, въглища и ток, вместо на газ като северните народи...."

  за разлика от "лошите'' въглища и "добрият'' газ, дървата са ВЪЗОБНОВИМ източник на енергия...
  т.е.сечеш, но и залесяваш. много ли е трудно второто?
  още повече, че из страната потенциални залесители - колкото щеш! ама вместо да залесяват, обикновено подпират едни метли...

 56. 56 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#55] от "marrad":

  [quote#55:"marrad"]за разлика от "лошите'' въглища и "добрият'' газ, дървата са ВЪЗОБНОВИМ източник на енергия...
  т.е.сечеш, но и залесяваш. много ли е трудно второто? [/quote]

  Дървата са възобновяем източник на енергия, по простата причина, че в 90 % от случаите гората се възобновява естествено - без намесата на човек и необходимост от залесяване.

 57. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#7] от "l_i_k_a_t_a":

  Горите се увеличават. Такива са фактите.

 58. 58 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#5] от "jubal harshaw":

  що гол туризъм, бе - България е третия производител на злато в европа, например! очевидно не сме забогатяли от това, но някой друг със сигурност е...

  така е и с останалите ресурси на държавата, каквито имаме в изобилие

  от десетилетия вече икономиката не се определя от това което имаш, а от начина по който го управляваш

  ...и все ще си е същото докато всичко дружно продължават да реват срещу настоящото положение, но се запъват здравата срещу всяко алтернативно предложение за управление на територията ни и нейните ресурси

 59. 59 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#58] от "dun":

  добивът на злато е същото като сеченето на дървета, гений, природоуничтожителна дейност.

  фанете се с марода да четете книжки заедно, па ако се харесате, вземете се.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 60. 60 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#56] от "tonitod":

  "... в 90 % от случаите гората се възобновява естествено - без намесата на човек и необходимост от залесяване...."

  от това по-хубаво - здраве да е!
  но дали темповете на естественото възобновяване удовлетворяват все по-растящите човешки потребности?

 61. 61 Профил на wild.barn
  wild.barn
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Камчия все още се държи, но докога не се знае. Голямо строителство има от руснаците. www.kamchia.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK