САЩ и поредните големи надежди

САЩ и поредните големи надежди

© Associated PressПреизбирането на американския президент Барак Обама доведе до големи надежди, че САЩ най-сетне ще поведат в световния курс за намаляване на въглеродните емисии. В първия ден от конференцията в Доха, където над 200 страни се събраха, за да изработят нов международен договор за забавяне глобалното затопляне, главният преговарящ в екипа на Щатите Джонатан Пършинг наблегна в изявлението си на тезата, че страната му вече прави "огромни усилия" в тази посока.


Твърденията му обаче се разминават с изводите от проучване на холандската агенция за оценка на околната среда PBL, според което малко вероятно е САЩ да изпълнят ангажимента да намалят въглеродните си емисии със 17% на нивата от 2005 г. и това да стане до 2020 г.. Канада също няма да успее да постигне тази цел.


Въпреки че имаше съкращаване на вредните емисии заради преминаването от въглища на шистов газ, както и заради икономическия спад, САЩ продължават да произвеждат неустойчиви автомобили и да изгарят изкопаеми горива в "мръсни" централи. Налагат се още сериозни стъпки за подобряване енергийната ефективност в сградите, производството на нови автомобили и за ограничаване на емисиите от електроцентрали, е констатацията в доклада.
Китай от своя страна вероятно ще постигне или дори ще преизпълни целта си за намаляване на въглеродния интензитет (емисии на единица от БВП) с 40 до 45 % до 2020 г. (в сравнение с 2005 г.). Това ще стане най-вече с увеличаване на алтернативните енергийни източници до 15% през 2020 г. и нарастване на горското покритие с 40 милиона хектара. И макар Китай да успее да изпълни целта си, очакванията са емисиите й да нараснат до 2030 г., когато ще е и пикът в урбанизацията на страната, а нарастването на населението ще се е забавило.


Разрушени домове в Куинс, Ню Йорк

© Associated Press

Разрушени домове в Куинс, Ню Йорк


"Природни бедствия тази година засегнаха пряко и силно американските граждани, което предполага логично, че те ще са много разочаровани, ако правителството им не предприеме по-решителни действия и на вътрешно, и на международно ниво", припомня Рут Дейвис от "Грийнпийс" и предупреждава, че международната общност също би възнегодувала, ако САЩ блокират усилията за правно обвързващ глобален договор, който настоява за въвеждането на по-строги съкращения на емисиите за в бъдеще.


Явно САЩ ще трябва или сами да се отстранят от пътя на другите държави, или да работят сериозно за постигане на амбициозно и обвързващо глобално споразумение по изменение на климата.


На последната среща за изменение на климата в Дърбан, Южна Африка, ООН постигна споразумение за изготвяне на глобален договор до 2015 г., който да ангажира целия свят със съкращения на въглеродните емисии за периода от 2020 г. В същото време ЕС и шепа други страни ще продължат да намаляват въглеродни емисии съгласно Протокола от Киото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK