ВАС: Снимките в Деветашката пещера са незаконни

Колония от 21 995 екземпляра пещерни дългокрили в Деветашката пещера

© Боян Петров, ЦИЗП/НПМ

Колония от 21 995 екземпляра пещерни дългокрили в Деветашката пещераСнимките на холивудската продукция "Непобедимите" 2 в Деветашката пещера са незаконни. Това е констатацията от окончателното решение на последна инстанция – Върховния административен съд от този понеделник.


Точно преди година (ноември 2011 г.) граждани, експерти по изследване на прилепите, спелеолози и неправителствени организации сигнализират, че снимането на филмова продукция в тази пещера има крайно негативно въздействие върху зимуващите прилепи там и нарушава закони и нормативни актове, сред тях Закона за защитените територии.


Деветашкта пещера попада в защитената зона "Натура 2000" и е третата по значимост пещера за прилепите в цяла Европа.
След снимките там са открити множество мъртви прилепи. Причината за това е бил стресът от кинотехниката, гласи подадения от природозащитниците от "Зелени балкани" миналия декември сигнал към съда. В него се казва още, че като последица е имало и следи от тежки машини и метални парчета. От екоминистерството тогава отговарят, че след снимките не са констатирани поражения. 


На 22 февруари Административният съд в Плевен се произнася в полза на природозащитниците. Съдът потвърждава твърдението, че РИОСВ – Плевен, е трябвало да проведе процедура по оценка за съвместимост на основание чл.31 от Закона за биологичното разнообразие и че РИОСВ, изцяло в нарушение на закона, е "прескочила" една стъпка, гарантираща, че няма да се допусне увреждане на местообитания и видове от европейска значимост.


РИОСВ – Плевен, и "Ню Бояна Вибурно" оспорва решението пред ВАС, но жалбата им е отхвърлена на 26 ноември тази година.


В решението на съда се посочва, че от установения режим на дейностите в Деветашка пещера се налага извод, че подготовката и заснемането на епизоди от филмова продукция на "Ню Бояна Вибурно" противоречат на режима на опазване на защитената територия, поради което съгласуването им от директора на РИОСВ – Плевен, е незаконосъобразно.


Решението на съда предполага, че директорът на РИОСВ–Плевен трябва да бъде санкциониран с глоба от 500 до 10 000 лв., според Закона за защитените територии.


Макар и позакъсняло, настоящото решение на ВАС е важен прецедент и малка "победа" за гражданското общество, посочват от "Зелени Балкани", които са сред подалите сигнала.


Пещерни дългокрили в Деветашката пещера

© Боян Петров, ЦИЗП/НПМ

Пещерни дългокрили в Деветашката пещера


Една година след снимките прилепите са тройно повече


Почти едновременно с решението на ВАС, експерти от БАН са направили проверка на терен в пещерата, с която констатират трикратно увеличаване числеността на прилепите там в сравнение с данните след снимките на холивудската продукция.


Установената висока численост се дължи на липсата на безпокойство и нормалните условия за естествено зазимяване на прилепите. Тя е и знак, че пещерата запазва статута си на едно от най-значимите убежища на този животински вид в България и Европа. Запазването на статута й обаче е застрашено, ако спешно не бъде обнародвана новата заповед за защита на пещерата, предупреждават учените.


– 33 770 са екземплярите от преброяването на 23.01.2011 г.


– 10 400 са те по оценката след края на снимките на 10.12.2011 г.


– 10 665 са екземплярите при оценка в средата на зимата, 2 месеца след снимките (14.02.2012 г.)


– 30 880 са общо екземплярите от четирите вида в пещерата на 23.11.2012 г. ( пещерен дългокрил, голям подковонос, ръждив вечерник, дългопръст нощник )


Преброяването извършват експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН.


Достъпът на посетители към водната галерия на Деветашката пещера се контролира символично от дървени пръчки и тел

© Боян Петров, ЦИЗП/НПМ

Достъпът на посетители към водната галерия на Деветашката пещера се контролира символично от дървени пръчки и тел


Липсва контрол на достъпа в пещерата и днес


По време на проверката те констатират, че временната преграда, която символично ограничава достъпа до тъмните части на водната галерия на пещерата, е полуразрушена. Липсва и информационната табела, която община Ловеч е била поставила през летните месеци. С подръчни средства екипът възстановява частично преградата.


За пълното ограничаване достъпа на посетители до местата, където прилепите зимуват, със сигурност са необходими спешни мерки, които да гарантират, че безпокойството ще бъде сведено до минимум. Функциите на охраната в момента е сведена само до записване номерата на паркиращите пред моста автомобили и автобуси, предупреждават експертите и напомнят, че пещерата се посещава през лятото от около 600-800 човека в почивните дни, твърдят защитниците на този вид животни от БАН.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Решението на съда предполага, че директорът на РИОСВ–Плевен трябва да бъде санкциониран с глоба от 500 до 10 000 лв., според Закона за защитените територии."
  Като прочетох това и веднага разбрах защо в България масово се нарушават закони. 10 000лв. са нищо за продуцентите и те на драго сърце ще поемат глобата. Резултата ще е, че в бъдеще никой няма да се притеснява от каквито и да било глоби с такъв размер.

 2. 2 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Защо тогава превеха филм непобедимите 2 в тези пещера.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 3. 3 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 560 Неутрално

  От цифрите се вижда, че "непобедимите" с всичките си взривове и т.н. /каскадьор даже загина в един язовир/ е довела до гибелта на 2/3 от животните, които европейската част от континента е счела за важни - прилепите се хранят с вредители. Пожеха срещу по-малка финансова печалба да си построятт изкуствена пещера, не да унищожават това, което не са направили сами - имам предвид продажниците от РИОСВ, а не филмаджиите, които са поискали разрешение и са го получили.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  къде е сега местната шефка на РИОСВ , която наглееше.че всичко е по закон по телевизии,радиа и вестници !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  БГ - територията на Неограничените .. 1, 2, 3 и т.н.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#1:"someone"] 10 000лв. са нищо за продуцентите и те на драго сърце ще поемат глобата[/quote]
  И това няма да направят. Глоба от 500 лв ще плати РИОСВ-Плевен, тоест ние всички данъкоплатци, защото РИОСВ е държавна институция на бюджетна издръжка.

 10. http://bnt.bg/bg/news/view/65825

  Намериха 3 умрели. Измежду стотици хиляди. Обвинявам еколозите, че са мошеници и не са дали 2, 3, 4 мишки за експертиза за да докажат какви са причините за смъртта. Въздух под налягане. Как ще докажат тези данни?

  – 33 770 са екземплярите от преброяването на 23.01.2011 г.

  – 10 400 са те по оценката след края на снимките на 10.12.2011 г.

  – 10 665 са екземплярите при оценка в средата на зимата, 2 месеца след снимките (14.02.2012 г.)

  – 30 880 са общо екземплярите от четирите вида в пещерата на 23.11.2012 г.

  Нагласена работа.

 11. 12 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Съдът е казал, че разрешението за снимане е незаконно. И РИОСВ също много добре са съзнавали това. Но им е казано по телефона да не се опъват. Зер, световни звезди са това. Даже Чък Норис играе в този филм. А той е прототипът на Биби.

 12. 13 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#3] от "lalleen":

  [quote#3:"lalleen"]От цифрите се вижда, че "непобедимите" с всичките си взривове и т.н. /каскадьор даже загина в един язовир/ е довела до гибелта на 2/3 от животните[/quote]

  И аз от това се бях ужасил преди да прочета точно тази статия. Ти явно си пропуснала същественото за прилепите:

  – 33 770 са екземплярите от преброяването на 23.01.2011 г.

  – 10 400 са те по оценката след края на снимките на 10.12.2011 г.

  – 10 665 са екземплярите при оценка в средата на зимата, 2 месеца след снимките (14.02.2012 г.)

  – 30 880 са общо екземплярите от четирите вида в пещерата на 23.11.2012 г. ( пещерен дългокрил, голям подковонос, ръждив вечерник, дългопръст нощник )

  От преброяването ясно се вижда, че популацията почти се е възстановила. От там извода, че 2/3 не са били "погубени", а просто животинките са си намерили друго място докато вървят снимките.

  Да остават около 3000, които липсват и числото е ужасно, но не е като две трети. За тях нека глобят директора на РИОСВ – Плевен с максималната санкция от 10000. Малко е на фона на 3000 прилепа, но все пак е нещо и за в бъдеще други подобни хора ще внимават какво правят.

 13. 14 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко бързо реагираха само...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK