Природозащитници: Изсичат се вековни гори в природни паркове

Природозащитници: Изсичат се вековни гори в природни паркове

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

В момента се изсичат вековни дървета в редица природни паркове като "Българка", Врачански Балкан, "Беласица", които влизат в защитените зони на Натура 2000. За това алармира биологът Андрей Ковачев от сдружение за дива природа "Балкани" по време на кръгла маса на тема "Бъдещето на вековните гори в България", която е начало на мащабна кампания на международната природозащитна организация WWF за съхраняване, опазване и защита на съществуващите вековни гори.


Изказването на Ковачев дойде като отговор на цитирани данни за стабилен ръст на горските територии и запасите от вековни гори в България (от 60-те години насам), цитирани в презентацията на Емил Ракъджиев от Изпълнителната агенция по горите.


"Какво правите, не си ли цените горите? В момента ние се отопляваме с дърва, внесени от България, стари и масивни." Това били думите на колега грък към биологът Ковачев при негово скорошно посещение в Солун, които той цитира по време на кръглата маса.
С идентична позиция взе думата и лесовъдът Тома Белев от "Зелени Балкани", бивш шеф на парк "Витоша". И той подкрепи тезата на Андрей Ковачев за тревожни тенденции в държавната политика като каза, че "розовият поглед" и статистики по стопанисването на горите са от преди три години, днес сериозно е влошено състоянието на публичните гори.


Според Белев, големият проблем с вековните гори в България и изобщо на горите е, че се изготвят и гласуват мерки и закони, които после не се прилагат. "Всичко добро, вкарано в закони, не се прилага после, а остави ли се законова вратичка, се използва максимално," каза той и като пример даде огромната разлика между изготвеното за защитените територии по Натура 2000 и това, което се реализира след това.


По думите му, готвените мерки после се променят с един министерски подпис и цялото планиране се променя на 180 градуса. Той попита риторично откъде ще дойде заявеното по план увеличение на количеството дървесина в няколко държавни предприятия.


Природозащитници: Изсичат се вековни гори в природни паркове

© Анелия Николова


Друг сериозен проблем, който се очерта по време на дебата бе умишленото ограничаване участието на еколози и експерти-биолози и зоолози, когато се изготвят и обсъждат лесовъдните планове по региони. Участниците се обединиха около искането тази практика да се промени и настояха да се спазват изискванията в съответствие с Натура 2000.


Според Александър Дунчев, един от инициаторите на кампанията, в България с едно решение на министъра на земеделието и храните могат да се опазват вековните гори от изсичане. Той даде за пример аналогичния опит на съседна Румъния. Там министърът излезе със заповед и промяна в закона и се реши вековните гори да не бъдат изсичани. Хората от своя страна могат да използват тези вековни гора, като алтернативен източник за приходи, като туризъм например, коментира още Дунчев, който се надява с отворената във вторник дискусия нещата да се променят към по-добро. Според него, проблем е и фактът, че обществото не знае точно какво е вековна гора и какво е значението й.


Същински вековни гори са онези, които са се развивали стотици години без човешка намеса. В България такива гори са запазени предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа, обясни в презентацията си Жеко Спиридонов от сдружение "Природен фонд".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK