"Ефектът на пеперудата" или как бизнесът може да спасява биоразнообразието

"Ефектът на пеперудата" или как бизнесът може да спасява биоразнообразието

© Антон Попов, "Дневник"Отглеждане на пеперуди в пеперудници звучи романтично, но всъщност е утвърдена форма на частен бизнес с кауза. При по-известния по света като "pro-biodiversity business" освен за печалба се работи за опазване на биоразнообразието и възстановяване на редки или изчезващи растителни и животински видове.


Този бизнес пилотно стартира и у нас. Той ще се инициира и подпомага като част от мащабния четиригодишен проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", представен официално този четвъртък в Министерството на земеделието и горите.


Целите, на които се акцентира в трите негови компонента, са опазване на природата в съчетание с насърчаване на частния сектор с приоритет малки местни предприятия и дребни предприемачи. Ведомството е сред партньорите в инициативата, наред с още четири швейцарски и седем български организации.
Отделните дейности ще се реализират в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Идеята е да се запазят 15 000 хектара ценни природни местообитания.  


"Pro-biodiversity business"


"Pro-biodiversity business"е ангажимент конкретно на Асоциацията на парковете в България, които ще подпомагат – финансово и консултантски, дребни предприемачи, заявили вече интерес да развиват такъв тип частна дейност. Началното финансиране на бизнеса ще е отчасти субсидия, отчасти инвестиция. Особено важна в случая е професионалната консултация как да се реализира бизнеса бюрократично и практически.


Идеята на пеперудника например е да се развъждат и редки застрашени видове пеперуди като Големия аполон, който е вече изчезнал на Витоша, но все още се среща в други райони като Стара планина. Хората ще печелят от таксите за посещения в тоз своеобразен зоокът, но и ще спомагат за увеличаването популацията на някои проблемни видове, обяснява един от представителите на асоциацията Тома Белев за "Дневник" като уточнява, че проектът в цялост е подготвян цели четири години, преди да бъде финално одобрен.


Сред подбраните стартиращи бизнеси, свързани с биоразнообразието, е и развъждането на редки видове риби като главоча наред с пъстървата, от която предприемачът ще разчита да печели. Заложено е да се подпомогнат специални ботанически градини, в които ще се печели от посещенията и в същото време ще се отглеждат отново редки видове като еделвайса. Тук ангажиментът е определена част от тези атрактивни и изчезващи видове да се връщат в дивата природа.


Оказва се, че и в България е имало подобни бизнес практики с цел възстановяване на биоразнообразието. Дивият мурсалски чай изчезва почти напълно от Родопите преди няколко години след вълна от търсене (заради слуха, че е мощен афрозодиак). Днес той е отново възстановен след субсидирани частници, които да го отглеждат, припомня Белев.


Другите компоненти


27 български редки местни породи ще бъдат съхранени чрез създаването на ДНК лаборатория за изследването им. Изграждането й ще струва 630 000 лв.


Сред планираните цели са и стимулиране на производството на качествени и безвредни хранителни продукти от местни фермери, които да могат да продават продукцията си на фермерски пазари в София, Монтана, Троян и Карлово. За това ще помагат организации като "Биоселена" с консултации при оформяне на административните документи и формуляри, които са най-голямото препядствие за дребните предприемачи, логистична помощ и съ-финансиране – то не е съществено като сума и не е основен мотив за частниците, обяснява координаторът на проекта Стоилко Апостолов от "Биоселена".


Най-малко 30 такива фермери ще бъдат подпомогнати. Критериите за участие ще са достъпни в интернет, а засега интерес са проявили около 15 човека, информира още Апостолов.


Финансово ще бъдат подкрепени пет местни бизнеса, които използват устойчиво местните ресурси, без да вредят на природата.


Около 5000 деца ще се обучават в новосъздадена Детска природна академия за интерактивно екологично образование.


"Успехът на проекта ще бъде доказателство, че териториите с висока природна стойност могат да привлекат инвестиции от типа "2 в 1", коментира още Стоилко Апостолов


"Знам, че този проект  ще постигне успех, защото познавам добре партньорите в него. Той ще помогне и за общото наследство на само за България и на хората, които живеят в тези райони, а и на много други", каза посланикът на Швейцария Регина Ешер.


Финансирането идва от българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 7 700 000 лв., от които над 950 000 лв. е съфинансиране от българските партньори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK