Екоактивисти искат да запознават депутатите с рисковете от ядрената енергетика

Екоактивисти искат да запознават депутатите с рисковете от ядрената енергетика

© "За Земята"С писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева екоактивисти от "За Земята" и "Грийнпийс" искат достъп до парламента, за да запознават депутатите с рисковете от атомната енергетика всеки петък преди пленарното заседание и парламентарния контрол.


Природозащитниците очакват молбата им да бъде уважена и още следващата седмица да посрещат народните представители преди влизането им в пленарната зала.


Идеята е всяка седмица да запознаваме депутати, министри, както и медии и граждани с една кратка тема свързана с ядрената енергетика - ядрени отпадъци, цена на проектите, математически и финансови модели и др. Обученията ще се провеждат всеки петък преди началото на пленарната сесия и парламентарния контрол - от 8:20 до 9:10, в коридорите на НС. Веднага след това ще се провеждат и в градинката зад парламента, за да информираме граждани и медии, които нямат достъп до сградата на Народно събрание.
"Времето е твърде малко за реален и смислен дебат, а хората са крайно незапознати с темата за ядрените рискове", мотивират действията си природозащитниците в пресинформация до медиите от понеделник и напомнят, че остават няколко седмици до референдума относно строителство на нови ядрени мощности в България, който ще се състои на 27 януари 2013 г. 


Миналата седмица екоактивистите показаха и графики от проучване на "Евробарометър" от 2008 г., което показва, че българите са най-слабо запознати с рисковете от ядрената енергетика и дългосрочните проблеми, които произтичат от съхранението на ядрените отпадъци. "Същевременно това не ни пречи да сме страната в ЕС с най-висока подкрепа за ядрената енергия", коментира Генади Кондарев от екологично сдружение "За Земята". Според него резултатите от проучването не са изненадващи заради дългите години, в които аргументите "против" атомната енергия не получаваха почти никаква гласност.


Времето до референдума е крайно недостатъчно, за да се компенсира липсата на информация и да се осигури равнопоставеност в представяното на двете тези, смятат природозащитниците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK