"Грийнпийс": Преговорите за климата в Доха сe провалиха

"Грийнпийс": Преговорите за климата в Доха сe провалиха

© Associated PressВъпреки че страните – участнички в международните разговори в катарската столица Доха, се съгласиха за втори период на Протокола от Киото, споразумението има толкова вратички, че ефектът върху намаляването на въглеродните емисии ще е малък или никакъв. Това е позицията на международната екоорганизация "Грийнпийс", която определи приключилите току-що дебати като провал.


"Ние питаме политиците в Доха: На коя планета сте? Определено не на планетата, където хората умират от бури, наводнения и суши. Нито на планетата, където използването на енергията от възобновяеми източници се разраства бързо и се увеличават ограниченията върху използването на мръсни горива като въглищата. Преговорите в Доха дори не успяха да отговорят и на ниските очаквания," заяви Куми Найду, изпълнителен директор на Greenpeace International.


По думите му решенията, които трябваше да се вземат, са спешни, а темпото на напредък е никакво. Неспособността на правителствата да се обединят за справяне с общата заплаха е необяснима и неприемлива. Правителствата поставят националния краткосрочен интерес пред дългосрочното глобално оцеляване.
В тази връзка екоактивстите припомнят за най-пресния пример на човешката цена на екстремните метеорологични условия – последния тайфун "Пабло", който удари Филипините само преди броени дни. На този фон решението на политиците да не увеличат скоростта или мащаба на усилията за намаляване емисиите е непростимо.


"Грийнпийс": Преговорите за климата в Доха сe провалиха

© Associated Press


"Международният процес куца, докато кризата се ускорява, но с увеличаване на въздействията от изменението на климата ще се засили и натискът за сериозно глобално споразумение през 2015 г.", коментират "Грийнпийс" в съобщение до медиите от понеделник.


От своя страна Найду коментира публично още, че на последните разговори Европейският съюз, който обикновено е лидер в борбата с изменението на климата, си тръгва "с мръсни ръце", защото европейските правителства са избрали да застанат на страната на Полша (поиска право да задържи кредитите си от Протокола от Киото, отпуснати през 1990 г.). Европа също така отказва да надхвърли целта си за намаляване на емисиите с 20%.


"Грийнпийс": Преговорите за климата в Доха сe провалиха

© "Грийнпийс"


"САЩ остава извън Протокола от Киото, като делегацията им дойде в Доха и веднага се впусна да блокира напредъка на почти всеки фронт. Въпреки опустошаването от урагана "Санди" и социологическите проучвания, които показаха подкрепата на мнозинството за амбициозни климатични политики, екипът на Обама не направиха никакви стъпки към подобрение от предишните срещи. Със субсидиите за износ на изкопаеми горива, които обезсмислят вътрешното намаляване на емисии, наследството на президента Обама може да се окаже не по-добро от това на предшественика му", бе коментарът на изпълнителния директор на Greenpeace International, който посочи за пример Доминиканската република. Макар да има само част от богатството на индустриализираните страни, тя се ангажира да намали емисиите си с 25% до 2030 г. със собствени средства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK