"Зрънце любов" за врабчетата и другите градски птици през зимата

Горска зидарка

© Йордан Христов, БДЗП

Горска зидаркаСлед като зимният студ настъпи истински и снежно този месец, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира съвсем навреме кампанията си "Зрънце любов" за подхранване на дивите пойни птици през студените месеци. "Спасителната" акция се организира за четвърта поредна година, но тази зима природозащитниците се надяват в нея да се включат много повече хора, като направят дарение или поставят своя хранилка за птици.Последното проучване на БЗДП "Мониторинг на обикновените видове птици" сочи, че през последните шест години:


 • домашното врабче намалява с 42%
   
 • гугутката намалява с 35%
   
 • сойката намалява с 30%
   
 • косът намалява с 22%
   
 • големият синигер намалява с 13%.

Не всички отлитат на юг

Някои от птиците, които познаваме - синигерите, кълвачите, врабчетата, червеношийките, сойките и още някои други видове, не отлитат на юг и остават да зимуват в България. Проблемът е, че на тези птици им
е изключително трудно да оцелеят в тези студени месеци,


особено когато падне сняг.


Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло, и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. Затова БДЗП организира поставяне на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси.


За да се включите, трябва само да направите своя хранилка от употребявана пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и редовно да я пълните със слънчогледови семки.


"Зрънце любов" за врабчетата и другите градски птици през зимата

© БДЗП


Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.


Фотогалерия: Да направим хранилка за птици от пластмасова бутилка >


Миналата година БДЗП поддържаше над 100 хранилки в цяла България. Те се зареждат ежедневно от наши доброволци и за целта им трябват много семки. Затова и дружеството стартира дарителска кампания в онлайн платформата "За България", където всеки може да дари на БДЗП за закупуването на 500 кг семки, с които да се пълнят хранилките в цялата страна. Можете да направите своето дарение тук.


Защо е важно да помогнем на птиците през зимата?


Толкова сме свикнали с птиците в града, че ги приемаме като фон на нашето ежедневие. Истината е, че


от тяхното оцеляване зависим и ние, хората,


защото всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки не може да съществува хармония.


Един пример за това от столицата. Софийските кестени в големите паркове и междублоковите пространства са белите дробове на града, които ни осигуряват така оскъдния чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом и на много обитатели – насекоми, гризачи и птици, някои от тях – вредители.


В последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на опасния листоминиращ молец, който унищожава дърветата.


Син синигер

© Йордан Христов, БДЗП

Син синигер


Единственият му естествен враг, открит до момента, е


синигерът – известен природен санитар,


който на ден изяжда огромно количество насекоми, равняващо се на собственото му тегло. В периода, докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколкостотин килограма насекоми.


Истината е, че синигерът също е засегнат от една доста тревожна тенденция, която констатира БДЗП с проучването си "Мониторинг на обикновените видове птици". Данните му сочат, че през последните шест години:


 • домашното врабче намалява с 42%
   
 • гугутката намалява с 35%
   
 • сойката намалява с 30%
   
 • косът намалява с 22%
   
 • големият синигер намалява с 13%.


  Биоразнообразието в града има значение и ни засяга пряко. От всички нас зависи и дали София ще е следващата столица – след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно.
   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK