Въздействието на Азия върху енергийната карта на света

Регионът, освен че е богат на залежи на газ, има и най-висок потенциал за развитие на възобновяема енергия.

© hangglide, Creative Commons

Регионът, освен че е богат на залежи на газ, има и най-висок потенциал за развитие на възобновяема енергия.Икономическия растеж на Азия и повишаването на енергийното търсене в региона са основни фактори, които ще променят световната карта на енергийната търговия в следващите пет години. Регионът, освен че е богат на залежи на газ, има и най-висок потенциал за развитие на възобновяема енергия, се казва в последните изследвания на Международната агенция по енергетика.


Търсенето се измества на изток, докато производството нараства на запад. Увеличаващият се добив на петрол и газ в Северна и Южна Америка заради използването на неконвенционални методи дава пълна свобода на доставките за Азия. Освен това изместването на изток хвърля светлина върху потенциални проблеми в азиатския регион, които засягат разпространението и ценообразуването на енергията.


"Сътрудничеството с частния сектор между регионалните участници и заинтересованите страни, а също и в световен мащаб - между нововъзникващи и развити икономики, ще бъде необходимо условие за устойчив отговор на нарастващото търсене на енергия и в осигуряването на доставките", заявява изпълнителният директор на МАЕ Мария ван дер Ховер.
Висок потенциал за възобновяема енергия


Азия не е регион, богат само на газ, има висок потенциал за произвеждане на енергия от възобновяеми източници. Някои държави вече са развили значителни водноелектрически централи, най-вече в азиатската част на Тихия океан.


Според изчисления на МАЕ Югоизточна Азия може да разчита на геотермална енергия, за да осигури 15% намаляване на емисиите на CO2, за да може регионът да отговори на условията за поддържане повишаването на средната глобална температура до 2°C.Икономия от мащаба е намаляването на разходите за производството 
на единица продукция в резултат на
увеличаване на производството.
Това намаляване на
разходите се постига, като постоянните
разходи
 се разпределят между по-голям
брой единици продукция, а променливите разходи могат да бъдат  намалени 
допълнително чрез закупуване на суровини и материали на едро.
Чест пример за икономии от мащаба са сливанията между големи компании.

"Само Китай държи почти 40% от ръста на световното производство на възобновяема енергия", посочва Ван дер Ховен. "Други развиващи се азиатски икономики като Индия и Тайланд също играят важна роля. Новите възможности за разгръщане на технологии за възобновяема енергия увеличават икономиите от мащаба, създавайки благоприятен цикъл за подобряване на  глобалната конкурентоспособност и намаляване на цените", добавя тя.


Положителното въздействие на реформата на енергийния сектор в Индия се вижда най-вече от това, че страната е най-големият износител на рафинирани продукти в Азия и има един от най-модерните инсталирани рафиниращи комплекси, които я поставят в близка конкуренция със Сингапур.


Заради Националния план за действие срещу климатичните промени Индия прилага Национална мисия за повишаване на енергийната ефективност, чиято главна програма се нарича "Изпълнявай, постигай и търгувай". Тази система има за цел да създаде пазарен механизъм за подобряване на енергийната ефективност в енергоемките индустрии чрез продажби на сертифицирани енергоспестявания.


Първият терминал за внос на втечнен природен газ в Сингапур ще се открие следващата година.


Китай все повече се обвързва с международния пазар на петрол, газ, въглища и възобновяема енергия. Вътрешните и международните инвестиции в доставката на петрол се увеличават наравно с търсенето. Китайските производители на оборудване за възобновяема енергия бързо се увеличиха, за да обслужват вътрешни и задгранични пазари, намалявайки разходите в световен мащаб, подчертава се и в последния доклад на МАЕ за възобновяемите енергийни пазари.


Реформи


Според Мария ван дер Ховен Азия трябва да осъществи реформи за либерализиране на пазарите си и да мобилизира капитал за инвестиции, за да се адаптира устойчиво и сигурно в световната енергийна карта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK