Въздействието на Азия върху енергийната карта на света

Регионът, освен че е богат на залежи на газ, има и най-висок потенциал за развитие на възобновяема енергия.

© hangglide, Creative Commons

Регионът, освен че е богат на залежи на газ, има и най-висок потенциал за развитие на възобновяема енергия.Икономическия растеж на Азия и повишаването на енергийното търсене в региона са основни фактори, които ще променят световната карта на енергийната търговия в следващите пет години. Регионът, освен че е богат на залежи на газ, има и най-висок потенциал за развитие на възобновяема енергия, се казва в последните изследвания на Международната агенция по енергетика.


Търсенето се измества на изток, докато производството нараства на запад. Увеличаващият се добив на петрол и газ в Северна и Южна Америка заради използването на неконвенционални методи дава пълна свобода на доставките за Азия. Освен това изместването на изток хвърля светлина върху потенциални проблеми в азиатския регион, които засягат разпространението и ценообразуването на енергията.


"Сътрудничеството с частния сектор между регионалните участници и заинтересованите страни, а също и в световен мащаб - между нововъзникващи и развити икономики, ще бъде необходимо условие за устойчив отговор на нарастващото търсене на енергия и в осигуряването на доставките", заявява изпълнителният директор на МАЕ Мария ван дер Ховер.
Висок потенциал за възобновяема енергия


Азия не е регион, богат само на газ, има висок потенциал за произвеждане на енергия от възобновяеми източници. Някои държави вече са развили значителни водноелектрически централи, най-вече в азиатската част на Тихия океан.


Според изчисления на МАЕ Югоизточна Азия може да разчита на геотермална енергия, за да осигури 15% намаляване на емисиите на CO2, за да може регионът да отговори на условията за поддържане повишаването на средната глобална температура до 2°C.Икономия от мащаба е намаляването на разходите за производството 
на единица продукция в резултат на
увеличаване на производството.
Това намаляване на
разходите се постига, като постоянните
разходи
 се разпределят между по-голям
брой единици продукция, а променливите разходи могат да бъдат  намалени 
допълнително чрез закупуване на суровини и материали на едро.
Чест пример за икономии от мащаба са сливанията между големи компании.

"Само Китай държи почти 40% от ръста на световното производство на възобновяема енергия", посочва Ван дер Ховен. "Други развиващи се азиатски икономики като Индия и Тайланд също играят важна роля. Новите възможности за разгръщане на технологии за възобновяема енергия увеличават икономиите от мащаба, създавайки благоприятен цикъл за подобряване на  глобалната конкурентоспособност и намаляване на цените", добавя тя.


Положителното въздействие на реформата на енергийния сектор в Индия се вижда най-вече от това, че страната е най-големият износител на рафинирани продукти в Азия и има един от най-модерните инсталирани рафиниращи комплекси, които я поставят в близка конкуренция със Сингапур.


Заради Националния план за действие срещу климатичните промени Индия прилага Национална мисия за повишаване на енергийната ефективност, чиято главна програма се нарича "Изпълнявай, постигай и търгувай". Тази система има за цел да създаде пазарен механизъм за подобряване на енергийната ефективност в енергоемките индустрии чрез продажби на сертифицирани енергоспестявания.


Първият терминал за внос на втечнен природен газ в Сингапур ще се открие следващата година.


Китай все повече се обвързва с международния пазар на петрол, газ, въглища и възобновяема енергия. Вътрешните и международните инвестиции в доставката на петрол се увеличават наравно с търсенето. Китайските производители на оборудване за възобновяема енергия бързо се увеличиха, за да обслужват вътрешни и задгранични пазари, намалявайки разходите в световен мащаб, подчертава се и в последния доклад на МАЕ за възобновяемите енергийни пазари.


Реформи


Според Мария ван дер Ховен Азия трябва да осъществи реформи за либерализиране на пазарите си и да мобилизира капитал за инвестиции, за да се адаптира устойчиво и сигурно в световната енергийна карта.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Това си е естествено развитие.

  Има теории, че след постигането на известно икономическо равнище, по-нататъшното нарастване на БВП може да се постига и без увеличение на енергопотреблението. Дори се смята, че страни като Китай и Индия няма да повторят буквално развитието на Западна Европа и Северна Америка, след като могат да ползват новите постижения в областта на енергийната ефективност и ВЕИ. Може и така да е, но при сегашния ръст на енергопотреблението в Азия тези страни просто се приближават до нивата на специфично енергопотребление в н.

  Интересно кога ще дойде време да се наблюдава подобно развитие и в Африка.

 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Извинявам се - в предния коментар недовършеното изречение е:

  Може и така да е, но при сегашния ръст на енергопотреблението в Азия тези страни просто се приближават до нивата на специфично енергопотребление в най-развитите страни.

 3. 3 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "ijj":
  Това не са теории,а са си абсолютни факти.То е и логично-в по-началните фази на развитието си икономиките са индустриализирани,т.е.потрбяват повече енергия.Когато достигнат едно определено ниво на развитие,забогатяващото население предизвиква изпреварващо нарастване на сектора на услугите,който,естествено,е потребява толкова енергия,колкото индустрията.И затова БВП продължава да расте-а енергопотреблението дори е възможно да намалее,доколкото индустриалните мощности пък започват да се модернизират и да стават по ефективни,а хората започват да живеят в по-енергоефективни жилища.

 4. 4 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#3] от "eurogi":

  Факт е, наистина, но в малко на брой страни и намалението на специфичното енергопотребление (отнесено към единица БВП) е сравнително малко.

  Причините са много:

  1) Услугите също могат да са свързани с голямо енергопотребление - например транспортните услуги.

  2) Не всички нови сгради са енергоефективни. Например напоследък е модерно да се слагат много прозорци и дори остъклени фасади. А и при най-добрия прозорец топлинните загуби са около 4 пъти по-големи в сравнение със стена със средни топлоизолационни характеристики.

  3) Ако в индустрията съществуващият капацитет се използва частично, това влияе отрицателно на енергийната ефективност.

  4) Когато хората са по-богати, те пътуват повече, имат по-добър топлинен комфорт и т.н.

  Най-точните данни в тази област са когато специфичното енергопотребление бъде отнесено към натурални показатели, а не към БВП. Тези данни се отнасят за конкретни сектори, разбира се, но в някои случаи са показателни и за общите тенденции.

 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Тези факти е добре да ги знаем,за да няма после 'изненадани' от напредъка на Азия.

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на kalitopalova
  kalitopalova
  Рейтинг: 418 Весело

  Е и от тях ли трябва да сме зависими. Китайските стоки лично на мен ми стигат. Но пък трябва да вземем пример за трудолюбие и желание за прогрес. Трябва да си развием икономиката малко и след това да станем като германците и да си намерим държави, които да ни обслужват

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK