Над 95% от българските биопродукти се изнасят

Архив

© Георги Кожухаров

АрхивВ България делът на стопанствата, сертифицирани за извършване на органично земеделие, е пренебрежимо малък, а земята, която се използва за производство на биохрани у нас е едва 0,1 на сто от общата използвана селскостопанска територия. Зад нас по тези показатели е само Малта, където почти няма интерес към производството на биопродукти. Това сочат данни на Евростат за политиката на ЕС в областта на органичното земеделие, съобщи БТА.


Според европейската статистика през 2010 г. в ЕС е имало над 156 хиляди органични ферми, което съответства на 1,3 на сто от общия брой на селските стопанства в ЕС, надхвърлящ 12 милиона. Около 5 милиона хектара в ЕС са използвани за биологично земеделие, което е 2,9 на сто от използваната земеделска площ на територията на страните от ЕС-27.


Сред държавите членки на ЕС най-голям дял на органични ферми спрямо общия брой стопанства се наблюдава в Австрия - 13 на сто, Чехия - 7 на сто, Швеция - 6 на сто, Естония, Финландия, Германия и Дания - по 5 на сто.
По отношение на площите, които се използват за биологично земеделие отново Австрия има най-голям дял - 12 на сто, следвана от Швеция - 10 на сто, Естония и Чехия - по 9 на сто.


Според експерти от британската консултантска компания "Органик Монитор" пазарът на биопродукти е един от най-бързоразвиващите се в световен мащаб, като нараства годишно с 10-15 на сто, което в абсолютна стойност е ръст от около 5 млрд. долара годишно.


Над 95% от българските биопродукти се изнасят

© Георги Кожухаров


През 2006 г. търговският оборот на биопродуктите в световен мащаб е бил около 40 млрд. долара, а през 2007 г. - повече от 46 млрд. долара. По неофициални данни към днешна дата търговията с биопродукти надхвърля 60 млрд. долара.


Държавата с най-голяма площ биологично обработвана земя е Австралия с 12 млн. хектара, следвана от Аржентина - 2,8 млн. хектара, Бразилия - 1,8 млн. хектара.


В рамките на ЕС през 2010 г. държавите с най-голяма площ сертифицирана земя за производство на биопродукти са Италия - с 1,2 млн. хектара, Испания - с около 1 млн. хектара и Германия - с над 850 хиляди хектара.


Общо в света сертифицираните земеделски земи за биопродукти са над 33 млн. хектара, а фермите за биологично земеделие са над 650 хиляди.


Над 95% от българските биопродукти се изнасят

© Георги Кожухаров


Според изискванията на ЕС само храните, които съдържат най-малко 95 на сто биологично чисти съставки, могат да бъдат етикетирани като "биологични" продукти.


Съгласно новото европейско законодателство от 1 юли 2012 г. производителите на биохрани вече задължително трябва да използват биологичното лого на ЕС. Наред със зеления етикет с 12 звезди - трябва да бъдат обозначавани мястото на производство на продукта, както и съставките му.
Наскоро бе подписано и споразумение между ЕС и САЩ за еквивалентност на биологичните продукти, което ще намали бюрократичните процедури и разходите на производителите им при търговията между двата континента.


Според проучване за търсенето на биопродукти у нас, извършено от експерти от Аграрния университет в Пловдив, пазарният дял на биопродуктите у нас е под 1 на сто. Около 95 на сто от произвежданата у нас сертифицирана биопродукция се изнася в чужбина - предимно в САЩ, Канада и ЕС. Българската биопродукция се свежда предимно до билки - сушени и на чайове, свежи, замразени или консервирани плодове и зеленчуци, ядки, мед и др.


Около 300 фирми у нас се занимават с производство, преработки и износ на биопродукция, като само 80 фирми членуват в Българската асоциация за биопродукти. Едва 5 на сто от продукцията на родните ферми за биопродукти обаче намира място на вътрешния пазар. Оценката на експертите е, че макар пазарът на биопродукти у нас още да не е разработен, той има голям потенциал за развитие.
За това обаче трябва активна намеса на държавата, тъй като секторът е изключително подходящ за България - природни дадености, незамърсена земя, имидж на традиционен производител на селскостопански продукти.


Като пример експертите дават страна като Словения, която е близо 5 пъти по-малка като площ и близо 3 пъти по-малка като население. Въпреки това Словения е с два пъти повече биологично обработвана земя, там се отглеждат по екологичен начин 5 пъти повече кози, 20 пъти повече овце и 44 пъти повече говеда.


В България има и Национален план за развитие на биологичното земеделие за периода 2007-2013 г. с общ бюджет от около 165 млн. лева. Очакванията на този план са към 2013 г. около 3 на сто от всички продадени в България хранителни продукти да бъдат биологични и около 8 на сто от използваната земеделска земя да бъде обработвана по биологичен начин. За да се постигнат тези цели обаче, трябва близо 30 пъти да се увеличи сегашният дял на площите за биопродукти.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci31
  venci31
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ами , че кой тук може да си ги позволи. Цените им са много високи за българския пазар. Дано да се утвърдят в чужбина. И това е добре за икономиката.

 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  За българския пазар са скъпи.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Така е откакто се помня, изнасяме навън екологично чистите си продукти, а внасяме боклуците на чуждите държави и така трудът ни отива на вятъра.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  В потвърждение на написаното от двамата колеги преди мене мога да добавя, че тук ще имат пазар когато доходите нарастнат. Дано да се развива това производство и да има добър пазар в чужбина.

 5. 5 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нормално.
  У нас нишата е малка по две причини:
  - цената
  - убеждението на много от хората, че био е равно на домашно, следователно такова е всичко от бабиния двор, което е торено още от ниво "разсад".

 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  До коментар [#5] от "cup_of_tea":

  дефинирай тогава био. От доматите в бабиния двор по-био какво е?

 7. 7 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дайте още леща, че 10-те тона свършиха!

 8. 8 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eisbär":

  Много от бабите (не всички) още при разсада използват изкуствени торове, като пораснат - викат зетя да пръска химикали.

 9. 9 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#5] от "cup_of_tea":

  И ,,бабиния двор,, почна отдавна да се третира с препарати ......не бъди сигурен ,че ядеш екологично чиста продукция !

 10. 10 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eisbär":

  Нямаш гаранции, че милото внуче не е сменяло маслото на астрата на двора, оставяйки старото просто да изтече в почвата. Всъщност то това е научило от баща си, който така е правил с москвича преди него. Бабините домати имат вкус, защото за разлика от "купешките" не са откъснати зелени и узряли по пътя, но пък за сметка на това нямаш представа с какво са поливани и върху какво са садени. Там е разликата между бабините и сертифициран "био" продукт. Иначе е безспорен факт, че предпочитам да купя 5-те домата, която някоя баба е набрала сутринта и е донесла на пазара, отколкото пластмасовите подобия на червен зеленчук, които се намират по магазините.

 11. 11 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Наскоро в голяма верига магазини видях интересна подробност с етикет ЕКО,зрял боб.Когато го загледах по обстойно,с много дребен шрифт беше изписано;произведено в Китай,внос от Полша.А на самата опаковка с големи букви СМИЛЯНКА...............та в този ред на мисли и факти,не си ли го откъснал са от собствената градина,вяра да нямаш.

 12. 12 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#8] от "iukwim":

  Може.
  Напоследък не съм засичал някой да слага изкуствен тор на домати например (за домашно производство)
  Виж овошките се пръскат, но със син камък. Дали това ги изключва от био продуктите не знам

 13. 13 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stardust":

  е това ми е основната идея.

 14. 14 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#8] от "iukwim":

  ЯВНО НЕ СИ ЗАПОЗНАТ С ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗСАД.Когато сложиш изкуствен тор преди да е поникнало растението в повечето случаи нямаш разсад.

 15. 15 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ами био производството (organic в щатите) си има много точни дефиниции, това например е добро място да се започне: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_bg. Аз все пак смятам че на баба доматите, макар и да слага малко тор (моята само кравешки слага) си имат компонент, който никое биологично земеделие не може да ти даде. Но за хората, които нямат баба с градина или тя не гледа, например, леща, мисля че био земеделието си е добра алтернатива. С нарастването на производството и цените ще падат, но цената не винаги е всичко...

  ALL IS WELL
 16. 16 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "mentra65":

  Тоя надпис нищо не значи - има си специален знак за такива храни.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 17. 17 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#9:"sisiliya6"]И ,,бабиния двор,, почна отдавна да се третира с препарати ......не бъди сигурен ,че ядеш екологично чиста продукция ! [/quote]


  Нали и аз това казвам - хората си торят разсада на доматите, за да се развива по-бързо, след това самите растения...
  А дори да не ги ториш ти, а съседът на баира над теб, все нещо идва и при твоите домати.
  И ако си близо до някой завод или полигон за рязане на ракети - в старозагорско например, съвсем се отдалячаваш от биото.

 18. 18 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 561 Весело

  Даммм навсякъде се публикува едно и също...тоест "подаденото" откъдето трябва...
  Аве да ва питъм ена раота : ква е съставката на доматя, дето требе да се опише в продукцията ? Домать - съдържа сиренье, кашкаваль, боб и още нещо...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 19. 19 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 561 Весело

  Бе далаверата е голяма. Търговците изкупуват жалката продукциика и делят от една и съща щайга - туй е "био", а останалото е пластмаса.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 20. 20 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#12:"Eisbär"]Напоследък не съм засичал някой да слага изкуствен тор на домати например (за домашно производство) [/quote]

  Просто питай повече хора.
  И аз мислех, че вече никой не слага, докато през лятото не срещнах съседката с пакетче тор - за разсада на доматите.

 21. 21 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По какво потребителят може да различи един био продукт от обикновения?

  За мен въпросът е в това, че в страна с корупция като България, където контролът е слаб или го няма, разликата в цената с обикновените храни е в пъти по-висока, храните на вид са еднакви, твърде голямо е изкушението за предлагащите на т. н. био продукти да мамят. С една дума не им вярвам...

 22. 22 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Биопродукти на замърсена почва? Нонсенс! Просто суета и снобизъм. Няма институция в България ,която да даде 100%гаранции за даден продукт,че е произведен по технология за биоземеделие .Как "се определя чистотата на почвата,върху ,която се отглежда и засява "биопродукта"? Впрочем износ на снобизъм не ние излишен-имаме в голям излишък.

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  До коментар [#22] от "papadok":

  Много добър коментар ! ++..

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Биопродуктите това е бъдещето! Но у нас все още е на почит не толкова здравословното хранене, колкото отрупаната с ядене и напитки маса.

 25. 25 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 649 Неутрално

  [quote#22:"papadok"]Как "се определя чистотата на почвата,върху ,която се отглежда и засява "биопродукта"?[/quote]

  С изследване на почвени проби, душа. Не откриваме топлата вода, това са стари практики в Европа. Както се казва, хората са го измислили.

 26. 26 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Хаха, какви заблуди витаят само. Ако ториш с естествен кравешки тор неугнил, също може после зарзавата да е пълен с нитрати, и то с доста повече, отколкото ако си торил правилно по норма с амониева селитра. На село винаги сме си торили с амониева , разбира се строго определено количество се слага, и зеленчуците винаги са били превъзходни.

 27. 27 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 561 Весело

  Много верващи на етикетя и опаковкатя бе
  На тия им се вика слепи потребители.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 28. 28 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Биопродуктите са скъпи защото, ако наистина няма намеса на
  изкуствени торове добивите са много ниски, а обработката
  твърде трудоемка, но пък ядеш истинска храна...

 29. 29 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Добивите не са много по-ниски, но ръчния труд, особено в зеленчукопроизводството е наистина страшно много.
  [quote#26:"mrakogor"]Ако ториш с естествен кравешки тор неугнил, също може после зарзавата да е пълен с нитрати[/quote]
  Вярно, ама трябва да си голям дебил да слагаш пресни ла@на на зарзавата. То земеделието не е за прости хора.

  По принцип смисъла на био производството е не какво има в продукта, а какво няма (пестициди, тежки метали, антибиотици...). Иначе на баба доматите може да са супер вкусни и без да са био.

 30. 30 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "papadok":

  Най-важното условие при отглеждането на биокултурите е именно екологично чистата почва, която да не е обработвана с минерални торове и химични препарати за растителна защита. Терените, трябва да са далеч от индустриални райони, пътни артерии и масиви с генно модифицирани култури.

 31. 31 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#25:"atropin"]С изследване на почвени проби, душа. Не откриваме топлата вода, това са стари практики в Европа. Както се казва, хората са го измислили. ["

  Не сте ме разбрали-отлично зная как се определя състава почвата.Въпросът е-който отглежда "биопродукти"издавали му се сертификат,който да гарантира чистотата на почвата от различните видове замърсявания?НЕ!Родопите според вас годни ли са за биоземеделие?Да ,ще кажете,ама НЕ!Радиоактивни замърсявания.Няма на Земята място ,годно за чисто биоземеделие!

 32. 32 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#14] от "mentra65":

  Имах предвид веднага след като поникналият разсад се засее в земята, не на ниво семе.

 33. 33 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#31] от "papadok":

  Естествено, че му се издава сертификат, след като неколкократни изследвания на почвени проби докажат, че не влага минерални торове, пестициди и др. Както и за самите технологии на отглеждане има строги изисквания.
  Ама вие наистина си мислите, че някой може да си принтира логото със зеления лист и да си продава продукцията за био!??? Европейците не са такива лапнишарани, всичко е много подробно регламентирано и контрола е доста строг, ако и да не ви се вярва от софийските офиси.

 34. 34 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 649 Весело

  [quote#31:"papadok"]Няма на Земята място ,годно за чисто биоземеделие![/quote]

  Това според вас, а иначе 33 млн. хектара вече са сертифицирани за био производство. Ама какво разбират те, нали? Да дойдат да питат пападок.

 35. 35 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Европейският знак за БИО е най-ниското ниво на "Био". Мисля, че до 5% от продукцията, която с етикет БИО може да не е Био. В Германия имат други знаци, които се слагат след доста по-строги изисквания.
  В Кауфланд има Био яйца - цена 5,50 някъде за 6 броя. В най-простия Лидл в Германия 10 броя био яйца, със същия знак, са 2,75 евро.

 36. 36 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Между другото земите може и да не ги изследват за радиоактивност, както минералната вода не се изследва за радиоактивност.

 37. 37 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 510 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=cir3bySYzfA

  който има 10 минути и разбира немски, ще чуе във видеото, че био продуктите се пръскат с пестициди - в началото показват ябълка, която не се пръска, после пръскани...после салати, които са пръскани, защото иначе разни насекоми ще унищожат реколтата...приятно гледане

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4330 Гневно

  А ние тук ядем масово боклуци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK