Проучване: Борбата с промените в климата става все по-скъпа, докато светът я отлага

Проучване: Борбата с промените в климата става все по-скъпа, докато светът я отлага

© Associated PressСпоразумението между над 200 държави за ограничаване повишаването на емисиите парникови газове от 2020 г. излиза в пъти по-скъпо от непосредствените бързи действия за справяне с изменението на климата. Това е една от основните констатации от международно проучване от началото на тази година, цитирано от Ройтерс.


Бързите мерки за съкращаване на емисиите ще имат и много по-реален шанс за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на договорената от ООН граница от 2 градуса по Целзий над температурите в прединдустриалните времена. С това ще се избегнат повече наводнения, горещи вълни, суша и покачване на морското равнище по света. "Ако забавим мерките с 10–20 години, значително намалява и шансът да постигнем границата от 2 градуса", обяснява Кейан Риахи, един от авторите на доклада на Международния институт за системни анализи в Австрия.


"Това, че цената се покачва с отлагане на действията във времето, е вече общоизвестен факт. Не беше ясно обаче точно колко бързо се покачва тя", коментира още Риахи пред "Ройтерс" изводите, публикувани в научното списание "Нейчър", които се базират на 500 компютърно генерирани сценария. Те показват, че при съкращаване на емисиите парникови газове е по-важен моментът, в който това ще се предприеме, в сравнение с други неизяснени фактори като това как работи климатичната система, потреблението на енергия в бъдеще, цените на въглеродните емисии или новите енергийни технологии.
Изследването показва, че сегашната световната цена от 20 долара на тон въглеродни емисии, дава около 60% шанс за ограничаване на затоплянето до под 2C.


Ако се отложи до 2020 г., цената на въглеродните емисии би трябвало да бъде около 100 долара за тон, за да се запази вероятността от 60%, се казва още в проучването, в което участие вземат експерти от Швейцария, Нова Зеландия, Австралия и Германия.


Забавянето на действията до 2030 г. правят ограничението до 2C (което според някои по-песимистични учени вече е недостижимо) напълно нереално независимо от цената на въглерода.


Докладът показва още, че зелените политики – като по-ефикасен обществен транспорт или по-добре изолирани сгради – имат значение за изпълнението на целта за овладяване на покачването на температурите до 2C. Борбата с изменението на климата ще бъде по-лесно с определени нови технологии, като например улавяне и погребване на въглеродните емисии от ядрени електроцентралите и заводи.


"Възможността за ефективни действия срещу промените в климата намалява много бързо", се казва в отделен коментар на Стив Хатфийлд Додс от Организацията за научни и индустриални изследвания на Австралия.


През 2010 г. държавите се споразумяха за ограничаване покачването на температурите максимум до 2C като праг, който да предотврати опасното и безвъзвратно изменение на климата. Температурите вече са се повишили с 0.8 градуса по Целзий (1.4F) заради масовото използване на изкопаеми горива от 200 години насам.


Забавяне на икономическия растеж


След провала на срещата на върха през 2009 г. в Копенхаген, където нациите не успяха да се споразумеят за общи действия, над 200 нации си дадоха срок до 2015 г. за изработване на глобално споразумение за намаляване емисиите на парникови газове, което да влезе в сила през 2020 г. В контекста на забавен икономически растеж на последната среща на ООН за изменението на климата в Катар през декември 2012 г. редица държави изразиха нежелание да преминат веднага от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници като вятърна и слънчева енергия.


В същото време в момента всеки американец е отговорен пряко за около 20 тона въглероден диоксид на година.


Засега няма и единна световната цена на въглеродните емисии. Съществуват само регионалните пазари – в Европейския съюз това е т.нар. система за търговия, в която промишлените замърсители трябва да плащат за надвишените си CO2 квоти. През 2013 г. цената е около 6.7 евро ($ 8.83) за тон.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Демек става все по-трудно да се лъже и да се краде едновременно? Бедния Ал Гор, толкова го е закъсал, че скоро си продаде и телевизията. Отивам да плача!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Стига сте пилели пари напразно! Тая измислена борба е, все едно, да се борим срещу слънчевият вятър! Това, че някой иска да печели пари, от природни процеси, не значи, че трябва да му се дават! Аман от екотарикати!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Борбата с промените в климата има същите изгледи за успех като борбата с въртенето на Земята

  BTW, пак имате грешка в заглавието. светЪТ - подлогът е с пълен член

 4. 4 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  кво става нещо баламите се посвършиха а, нищо ще измислим нещо друго с което да се борим срещу огромни суми няма лошо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2058 Весело

  чудесни коментари на експерти, с много повече опит от цитираните. добре, че е форумът на дневник, за да се просветя, иначе щях да си остана в заблуда

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Намаляването на парниковите газове е ключов компонент от европейските действия. ЕС е въвел механизъм за мониторинг, за да проследява редовно емисиите и поглъщането на тези газове. С оглед на постепенното намаляване на емисиите ЕС е създал и система въз основа на пазарните правила, схема за търговия с емисии от парникови газове и конкретни правила относно флуорираните парникови газове.

 7. 7 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Абе що не забранят направо дишането?
  Сега и веднага.Със световна директива.
  Що стотици хиляди тонове въглероден диоксид ще се спестят?!

 8. 8 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Малко ми е чудно как ще ги намаляват, а в същото време реват, че малко се купуват автомобили примерно... То и с другите неща е така...реват, че не се били купували компютри и едновременно с това, че била се повишавала температурата....Ми правете качествени дълготрайни стоки. Да ги сменяме на 50 години. Ше намалеят рязко всякакви вредни емисии. Ама пък няма да има работа пък и няма да има печалби. И ко прайм ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 9. 9 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И с борба и без борба...промяната на климата не зависи от нас.

  bigman
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  [quote#7:"нервна"]Абе що не забранят направо дишането? [/quote]

  То взето реално, трябва да забранят на кравите да пърдят, че отделят метан, който е десет пъти по-парников газ от въглеродния диоксид! ...И на хората да сложат по един метаномер, и да плащат парников данък!...ЕКОНЕНОРМАЛНИЦИ нещастни! Търсят балами под дърво и камък!Ама май са на привършване, освен тези, дето дават парите, че и те се облажават!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]То взето реално, трябва да забранят на кравите да пърдят, че отделят метан, който е десет пъти по-парников газ от въглеродния диоксид! ...И на хората да сложат по един метаномер, и да плащат парников данък![/quote]
  E, те от кравите и хората ще улавят радиацията, че е по-лесно, а "Борбата с изменението на климата ще бъде по-лесно с определени нови технологии, като например улавяне и погребване на въглеродните емисии от ядрени електроцентралите и заводи".

 12. 12 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Това се превърна в печеливш бизнес вече.

 13. 13 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Весело

  Умниците, които твърдят, че човешките СО2 емисии не причиняват промени в климата на Земята, да ми обяснят какво ще правим с ето този проблем:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_acidification

  който абсолютно безспорно многократно и от всички доказан, че е причинен точно от човешките СО2 емисии.

  Игнорираме ли го? Вдигаме рамене ли? Намаляваме СО2 емисиите ли?

  Какво правим?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK