Първият световен атлас за слънчева и вятърна енергия вече е онлайн

Първият световен атлас за слънчева и вятърна енергия вече е онлайн

© irena.masdar.ac.aeПървият световен атлас за слънчева и вятърна енергия бе пуснат онлайн днес от Международната агенция за възобновяема енергия (МАВЕ - IRENA) по време на Общото събрание на организацията в Абу Даби, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.


Онлайн атласът е със свободен достъп. Неговата цел е да бъде платформа, с чиято помощ да може да бъде оценяван потенциала на отделните страни в сферата на възобновяемата енергия. Той предоставя данни, както и карти от водещи технологични институти в цял свят, както и средства за оценка на техническия потенциал на възобновяемата енергия. "Може да функционира като катализатор за развитието на политика и енергийно планиране, както и да подпомогне инвеститорите при навлизането на пазара на възобновяемата енергия", се казва в описанието на сайта на атласа.


"През идните десет години очакваме огромно нарастване на инвестициите във възобновяемата енергия. Световният атлас ще ни помогне да вземем адекватни решения", заяви датският министър на климата и енергетиката Мартин Лидегор, който председателства третата сесия на Общото събрание на МАВЕ.
"Това е гигантска мрежа от държави, обединяващи данни за изчисляване на световните възобновяеми ресурси", каза пред АФП Никола Фишо, ръководещ проекта на МАВЕ, чиято цел е да насърчи борбата с климатичното затопляне.


Засега проектът засяга слънчевата и вятърната енергия, но до 2014 г. ще обхване и биоенергията, геотермалната и морската енергия, уточни кениецът Аднан Амин, генерален директор на МАВЕ.


Атласът ще "помогне да бъде запълнена голямата пропаст между страните с научен потенциал и развиващите се страни, които искат да инвестират във възобновяема енергия", допълни той.


Двайсет и четири нови държави, сред които и Израел, която участва в заседанието в Абу Даби, въпреки че няма дипломатически отношения с Обединените арабски емирства (ОАЕ), днес се присъединиха към проект, с което страните, подписали атласа, стават 37.


Основана през 2011 година, МАВЕ обединява 159 страни, а централата й се намира в Абу Даби, посочва АФП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK