Още година и половина срок за изготвяне на кадастър с дюните заложиха депутатите

Още година и половина срок за изготвяне на кадастър с дюните заложиха депутатите

© Спас СпасовОще година и половина срок заложиха депутатите за изготвянето на специализирания кадастър, в който да бъдат отразени съществуващите дюни у нас. Текстът, уреждащ кадастъра, е част от поправките в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а повод за бързото им подготвяне – съвместно от представители на МОСВ, МРРБ и МЗХ, и изгласуване стана скандалът "Дюнигейт" с препродадените за ден от държавата и от частни инвеститори 29 декара пясъчни дюни край Несебър. Промените минаха на второ четене  в регионалната комисия на парламента в четвъртък.


Кадастърът се прави вече четвърта година. Зам. министърът на МОСВ Евдокия Манева заяви, че на ведомството й е отнело


три години  да събере необходимите данни за картирането.

За спешното му изготвяне настояват неправителствени организации и природозащитници. В него те привиждат сигурен начин да се знае точно кое и къде е дюна и да не се застроява.
"В едногодишен срок от влизането в сила на закона МОСВ предоставя на Агенцията по геодезия, картография и кадастър наличната информация за отразяване на пясъчните дюни в кадастралната карта и в специализираните карти и регистри. След предоставяне на информацията, границите на пясъчните дюни се отразяват в кадастралната карта и специализираните карти и регистри в 6 месечен срок," гласи текстът в закона.


Дотогава всички инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж ще се съгласуват и одобряват
след изрично становище на еко-министъра,


че в имота не попадат дюни, приеха още народните представители.


Депутатите гласуваха и специален нов член, който урежда отделно забраната за застрояване, подмяна на предназначението на всички видове пясъчните дюни край морето. Те заложиха обаче и изключения – за обекти с национално значение, обекти на техническата инфраструктура и специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.


"Това на практика означава, че под дюните могат да бъдат разположени различни електро, ВиК и газ тръби,


включително и Южен поток",


обясни Захари Георгиев пред журналисти след заседанието. По време на гласуването, представител на регионалното министерство специално защити записаните изключения за строителство с мотива, че в противен случай може да се забрани строежът на Южен поток.


"Строежът ще е под дюните и не би трябвало да наруши техния ландшафт," уточни червеният депутат, но призна, че растителните видове върху въпросните дюни ще бъдат засегнати и няма да могат да се възстановят с години.


Според измененията, гласувани от депутатите, се спира и прилагането на подробни устройствени планове, предвиждащи застрояване в имоти, където има пясъчни дюни.


Спор в комисията предизвика отново включването на защита на дюните в зона Б. Основен аргумент е, че и сега те са достатъчно добре защитени като част от зона А. Законът е добре уреден, но има текстове, които престъпно не се спазват, заяви Захари Георгиев от "Коалиция за България".


Промяната е отстъпление от тази защита, повтори той тезата на природозащитници, които също присъстваха в залата. "Съществуващото положение в сегашния закон е максимално добра защита и


промените са отстъпление от тази защита.


Те са само пясък в очите на хората, че нещо се прави след скандала в Несебър, " изказа се и Тома Белев от "Зелени Балкани."


Природозащитниците не бяха удовлетворени и от поправките, които дават публичност и достъп на обществото до информацията за проекто-строежите. Много повече прозрачност е основното им искане за промяна в сегашните закони.


Не беше гласувано предложението им заинтересовани граждани да имат право да се запознаят с инвестиционните проекти предварително. В закона бе записано само публикуване на проекти за общи устройствени планове в интернет страницата на съответната община. Това ще става преди обществено обсъждане. Депутатите обясниха, че инвестиционните планове са прекалено големи, за да се качват в интернет и представляват интелектуална собственост.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  Година и половина?
  Пеша и по половин работен ден?

 2. 2 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 726 Неутрално

  да.след година и половина няма да има дюни . ще има бийч , палас , табу, мабу и на майка им .......

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 3. 3 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 700 Любопитно

  Защо не заложиха още 23год. и въпроса ще се реши сам!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ще ги свършат, когато всичко ще е застроено и разрушено.

  "Строежът ще е под дюните и не би трябвало да наруши техния ландшафт," уточни червеният депутат, но призна, че растителните видове върху въпросните дюни ще бъдат засегнати и няма да могат да се възстановят с години.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на sas
  sas
  Рейтинг: 418 Весело

  Бетон му е майката,бетон.
  Питат политик ''какво ще кажете за природата в БГ''
  Отговор'' още малко и ще я унищожим''

 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Имате година и половина за наддаване. Молим, парите на масата. ДУругарите от Несебъроравден бряг са с предимство.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 572 Неутрално

  охааа за година и половина що хотели могат да се започнат и свършат и ги фане заварено положение и още пет години после съдене и дърпане с община и държава и докато ги съборят ще минат поне 10 г, т.е. все ще им е на оная работа на собствениците, вече ще са си избили парите стотина пъти.. подписа ми >>

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 8. 8 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Година и половина за изготвяне на кадастър с дюните - съгласен, но до тогава да се прекрати всякакво строителство в района!

 9. 9 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 592 Гневно

  "Зам. министърът на МОСВ Евдокия Манева заяви, че на ведомството й е отнело три години да събере необходимите данни за картирането."

  Лъже!
  Няма как за 3 години събиране на данни да не се знае, че онези 29 декара са ДЮНИ. Нищо не са правили. Нека да се даде публичност на събраните данни от ведомството й за тези 3 години. Ама със съпътстващи документи, становища, експертни оценки и т.н. Да се види дали са работили наистина.

 10. 10 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "Blaster _":

  мн искаш, да не би да си лоби

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 11. 11 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#10] от "Крала Бурми":

  Не. Просто коментирам статията и ми се струва, че така определеният срок е дълъг и крайно достатъчен за застрояването на всички дюни.

 12. 12 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тъкмо за година и половина ще забравим и докато се усетим и хоп, хотел с четири звезди. Обзалагам се

 13. 13 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Кадастърът се прави вече четвърта година. Зам. министърът на МОСВ Евдокия Манева заяви, че на ведомството й е отнело

  три години да събере необходимите данни за картирането." Не е вярно. Закона за устройство на черноморското крайбрежие е приет и влязъл в сила от 1 януари 2008 год. В преходна разпоредба е даден срок от 6 месеца за актуализиране с дюните на онези кадастрални карти на крайбрежието,които вече са и„били изготвени.Още същата година е започнал и картографирането на останалата част от крайбрежието.С идването си на власт ГЕРБ в лицето наДянков прекратява тази работа и спира нейното финансиране.

 14. 14 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1300 Гневно

  таман да си довършат хотелчетата
  колко удобно ...

 15. 15 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  хм,хм................,а дотогава.........?????

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 16. 16 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Би било интересно да се отчетге резултатът от заема на Световната банка за създаванетго на кадастър. Заем от 1999 г. За който беше създадена отделна дирекция в Агенцията по кадастъра.
  Аз знам резултата, както и всекти, който е вътре в бранша, го знае. Лошото е, че общееството не го знае иш няма да го знае. Понеже ГЕРБ хем сложи свои хора, хем купи остханалите.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Това е работа за 6 месеца за 10 човека, вкл. геодезичен екип 3бр. и специалисти по ландшафт - 3бр, обслужващ пероснал за процесинг.
  Два 4х4 автомобила.
  Ориентировъчна цена за заданието - около 900 000лв вкл. ДДС, всички данъци и режийни.
  Ако има търг може да падне с около 20%.
  Ако няма или го нагласят най-вероятно ще скочи повече от 10 пъти.

 18. 18 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Не искат да вземат решение точно преди изборите, защото все ще настъпят нечии интереси. Въпросът е дали сега зелените талибани ще се съгласят или пак ще надигнат глас. То те надигат глас само, когато някой им плати... всичко е въпрос на интереси.

 19. 19 Профил на kokotom1
  kokotom1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Преди време имаше търг за ортофото заснемане на черноморското крайбрежие . Имаше избрана фирма. Когато Бате Бойко дойде на власт отмени поръчката - познайте защо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK