Разваляне на сделките с държавни имоти поискаха природозащитници

Арт акция на коалиция "За да остане природа в България" пред бившия партиен дом от миналия четвъртък.

© Георги Кожухаров

Арт акция на коалиция "За да остане природа в България" пред бившия партиен дом от миналия четвъртък.За разваляне на всички сделки с държавни имоти, в които попадат дюни и са сключени след 2008 г., настояха от коалиция "За да остане природа в България". Природозащитниците дадоха едномесечен срок, в който Министерство на земеделието и храните и прокуратурата да предприемат съответните стъпки за обявяването им за нищожни.


Това искане е и една от шестте спешни стъпки, които според природозащитниците ще гарантират реалното и дългосрочното опазване на черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи.


Подготвяните промени под ръководството на регионалното министерство категорично няма да спасят Черноморието, а дори напротив – отварят нови "вратички" за строителство. Целта им е размиване на отговорността и прехвърляне на топката между отделни ведомства, мотивира Александър Дунчев от WWF исканията на "За да остане природа в България".
Сделките могат да се атакуват в съда


"Считаме, че почти всички съдебни  дела могат да бъдат успешни, стига съответните заинтересовани министерства и прокуратурата да си свършат съвестно работата", заяви адвокат Любомир Костадинов от Световния фонд за дивата природа (WWF). В тази връзка той припомни, че според сегашния Закон за устройство на черноморското крайбрежие – в сила от 2008 г., дюните са публична държавна собственост. Затова и всички разпоредителни сделки с тези имоти са нищожни, защото те са с невъзможен предмет.


Трябва само да се заведат съответни съдебни дела за обявяване на нищожността им, обясни Костадинов. Според него, ако има политическа и административна воля за това, повечето сделки – дори и тези, извършени преди влизането в сила на закона, могат да бъдат развалени.


Има начин и съдът да докаже къде има или е имало дюни, които са били унищожени, категорични са от коалицията. "Административният орган е наясно къде има дюни, защото тяхното картиране, включително и площта, която заемат, е било направено преди влизането на България в ЕС през 2007 г. Всички защитени територии по Черноморието от "Натура 2000" са приети с решение на Министерския съвет 2006 г.", допълни Тома Белев от "Зелени Балкани" .


Според него Агенцията по геодезия, картография и кадастър носи отговорността за това, че тези карти все още не са нанесени в специализирания кадастър. Регионалното министерство е имал задължението да отрази дюните във всички кадастрални карти чрез подчинената му агенция шест месеца след влизане в сила на закона, каза още Белев и подчерта, че това не дава право на някой да се позовава на тази несвършена работа като оправдание.


В тази връзка е и една от спешни мерки на природозащитниците, а именно до три месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството да осигури отразяване в кадастралните карти на дюните и на зоните А и Б. Миналата седмица обаче депутатите от регионалната комисия дадоха още една година отсрочка за това с гласуваните на второ четене промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие


За пореден път от коалицията настояха за въвеждане на възможност за гражданите да обжалват подробните и общите устройствени планове, което да залегне в Закона за устройство на територията. Това е нормална европейска практика, в съответствие на Орхуската конвенция (в сила за България от 2004 г.). "Защо гражданите не пречат в Европа, а у нас са заплаха", попита риторично Дунчев. В този дух се изказа и колегата му Костадинов: "Дори и Артър Дент от "Пътеводител на галактическия стопаджия" може да отиде да провери в общината какво става с неговата къща, а в България това не е позволено!"


Защитени зони без строителство


Екоминистерството да издаде заповеди за обявяване на 19 защитени зони по местообитанията в района на Черно море, настояват още природозащитниците. Заповедите да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове.


Като изключение еколозите залагат случаите на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 1.01.2008 г.


Става дума за езеро Дуранкулак, езеро Шабла-Езерец, комплекс Калиакра, долината на река Батова, Златни пясъци, Галата, Камчия, плаж Шкорпиловци, Емине-Иракли, Ахелой-Равда-Несебър, Поморие, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, Мандра-Пода, залив Ченгене скеле, плаж Градина-Златна рибка, острови Св. Иван и Св. Петър, Ропотамо, Караагач, Странджа.


Коалицията дава срок до края на април, в който да бъдат назначени комисии за обявяване на защитата на тези територии. Реалната им защита може да се гарантира с обявяването на


парк "Българско Черноморие"


и създаване на самостоятелна администрация на парка, е мнението на природозащитниците.


Идея за нова държавна агенция за защита на природата и за опазването на горите, лансират още от "За да остане природа в България". Тя трябва да отговаря за контрола върху защитените територии, зони и гори и да изпълнява всички отговорности по разпореждане с държавните имоти в тях.


Природозащитниците отново повториха искането си за мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд и върху издаването на строителни разрешения в зоните от екологичната мрежа "Натура 2000" по черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието.


Логичните законови промени, с които да се прекрати престъпното разграбване и унищожение на природния ресурс в района и в България, според тях предполагат: отпадане на изключенията за застрояване на дюните в Закона за устройство на черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на територията; прекратяване на всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата "Натура 2000" по реда на законите за горите и за земеделските земи; държавните и общински гори и земи в защитените зони да станат публична собственост по подобие на държавните и общински гори и земи в защитените територии.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  Точно така. Разваляне на сделките с държавни имоти от 2001-ва година до сега и съд, и присъда за служителите позволили тези корупционни сделки.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 544 Неутрално


  Съжалявам,че не е по-темата, вече ме засърбяха задните части от пействанията, но мисля, че е в интерес на всички.

  До всички форумници, относно проблемите с постоянно исканите регистрации и изтриване на коментари:

  Относно отвореното ми писмо до 'Дневник', изпратено и по Email до тях, съм задължен да известя, че незабавно получих отговор, който в името на коректността цитирам:
  ---
  "За съжаление от събота имаме упорити технически проблеми със сървърите.
  Изключват се, рестартират се по свое усмотрение и като цяло не работят както ни се иска. Губят се статии на журналистите и коментари на читателите в процеса на публикуването им и като цяло цари недоволство.
  Работим усърдно за възможно най-скоростното разрешаване на проблемите.
  Благодарим предварително за търпението Ви.

  Приятен ден,
  Борис Казаков
  Интернет отдел Икономедиа"
  ---
  Лично аз съм удовлетворен.

  Също така моля модераторите да не заличат този ми пост, за да може по-голяма част от аудиторията на 'Дневник' да се запознаят с него и проявят търпение до решаването на проблема.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело  И с този лигав сценарий с багерчето .....


  Да питам момченцето с очилцата:


  - Колко борчета си засадил бе момко ....
  през живота си .... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Аз не знам защо всички селяндури така се палите само при виждането на очила ?
  До коментар [#4] от "barcelonski":

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Мнението на "природозащитниците" е много важно. Каквото и да е - трябва да се прави точно обратното!

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 555 Любопитно

  Заповедите да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове.
  ====================
  Това нито има как да стане,нито има нужда от чак такива забрани,екоорганизациите започват да се израждат в екоталибани!!!

 9. 9 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И на тея ша им затворят плювалниците с някой тънък лев. Някой адвокатчè разтрива ръчички пак!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 10. 10 Профил на Ani Antonova
  Ani Antonova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  защо природозащитниците ги няма никакви по въпроса за ядрената централа-навсякъде по света те протестират срещу тях,само наште си мълчат,те протестират,когато им наредят........................

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#3:"barcelonski"]променях статута на защитените територии и когато обявиха дюните за не-дюни къде бяхте бе джанъм .... ??!![/quote]

  Изразяваш се като малко дете.Извинявай!Правя така щото и Гошко прави така.Това е несериозно.
  Чашата на търпението е преляла сега,а не тогава.Решение трябва да се търси сега.

 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#5] от "Aлфepaц":

  Защото тяхните герои, ротфронтовци не носят очила.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "grand funk railroad":

  Ама БАБИТЕ им също носят очила !!!

 14. 14 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#13] от "Aлфepaц":

  Така е, но червен герой с очила няма.
  А представяш ли си Карла с очила, Няма да я пуснат в МcDo.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#4:"barcelonski"]И с този лигав сценарий с багерчето[/quote]

  Лигав,нелигав,във Франция,Испания,Турция багерите свършиха добра работа.Френският бюджет беше силен тогава,хотелите се заплащаха и събаряха.

 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Цял мандат Празноглавата продължи политиката на Триглавата.

  Ако Тиквата иска да избегне изборен разгром е време да започне да изпълнява някои от обещанията си, и това би било добро начало!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Маже би трябва да мислим за две поколения природозащитници - старите - слепи и глухи за безобразията, които станаха и млади, които сега се "събуждат" за гражданска позиция. Може би имат нужда от подкрепата на населението в по-голяма степен?! То ще се разбере.

 18. 18 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всеки който си мисли, че не това ни е най-важния проблем, забравя, че природозащитниците у нас са преди всичко ЗАКОНОЗАЩИТНИЦИ, а точно законност ни е най-необходима, за да потръгне икономиката и да се появят у хората някакви цели, очаквания и надежди, които ще спрат емиграцията и ще насърчат раждаемостта и предприемачеството.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на kokotom1
  kokotom1
  Рейтинг: 217 Весело

  Точно така, Барселонски -всички знаят в България кой плаща в момента на зелените. Къде бяха ,когато се правеха заменките - хвърляха си боклуците по плажовете . Пълни нещастници!

 20. 20 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "barcelonski":
  Да ама ген. Марин и сие им уреждаха разрешителни да си правят нарко сборищата на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ (на бреговете на язовир Голям Беглик) с денонощно ДУМ–ДУМ и без да им поука че денонощния шум и концетрирането на 3000-4000 човека в една ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ може сериозно да я увреди.
  Вдигат шум тогава когато бизнеса не се отчел в касичките на "еколозите".

 21. 21 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "petrana6":
  Докато Тома Белев им дърпа конците нищо няма да стане.

 22. 22 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#18] от "Настрадин Ходжа":
  "Законозащитници" пълен смях. Как ще тръгне бизнеса, като на една трета от територията на България ако искаш да правиш бизнес трябва да се наведеш пред г-н. Белев.

 23. 23 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Защо само в България Натура 2000 е разработвана от частна организация (Зелени Балкани), а не от БАН или някой университет. Г-н. Белев ли е най-учения еколог в България?
  Защо само в България Натура 2000 обхваща над 35% от територията срещу 9% в Германя?

 24. 24 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всички земи и тези в бившите ТКЗС та и земеделските земи,там какво чудо е!

 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Самото наименование - Министерство на земеделието и храните -
  Трябва или да се промени,или да отговаря точно за земеделие и храни.

 26. 26 Профил на milenpara
  milenpara
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Е как да стане? Нали хората са взели едни пари, а сега ще разваляме...Да не би да ги връщат?

 27. 27 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОПАЗИ!
  Става дума за езеро Дуранкулак, езеро Шабла-Езерец, комплекс Калиакра, долината на река Батова, Златни пясъци, Галата, Камчия, плаж Шкорпиловци, Емине-Иракли, Ахелой-Равда-Несебър, Поморие, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, Мандра-Пода, залив Ченгене скеле, плаж Градина-Златна рибка, острови Св. Иван и Св. Петър, Ропотамо, Караагач, Странджа.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 28. 28 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Като чета коментарите оставам с впечатление, чè повечèто платени драскачи на ГРОБ са мобилизирани тук.
  Явно много ги стяга чепика мутрите щом има такава масирана отбрана.
  Сигурно още много неща ще се случат само да се забрави за безобразията им с природата и кражбите с национално богатство - изключителна публична държавна собственост.
  Корал, Несебър и т.н.

  apoloniy
 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аз съм ЗА.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  През зимата за защита на дюните през лятото за ските

 31. 31 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#8] от "moloko_":

  Ограничението от 2 км се отнася САМО до изброените зони, които се предлага да бъдат защитени.

  Т.е. това са:
  "езеро Дуранкулак, езеро Шабла-Езерец, комплекс Калиакра, долината на река Батова, Златни пясъци, Галата, Камчия, плаж Шкорпиловци, Емине-Иракли, Ахелой-Равда-Несебър, Поморие, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, Мандра-Пода, залив Ченгене скеле, плаж Градина-Златна рибка, острови Св. Иван и Св. Петър, Ропотамо, Караагач, Странджа"

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 32. 32 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Ами нали народа са това избра Бойко - да възстанови справедливостта като развали договорите и прибере обратно заменките, а не да строи магистрали. Надеждите на хората бяха, че Бойко няма да се уплаши от червените гниди и ще ги вкара в затвора. И ква е равносметката в края на мандата - Бойко не е атакувал нито една заменка или очевадно корумпиран чиновник. Даже тръгна да защитава заменките пред Брюксел.

 33. 33 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#30:"xalikarans"]През зимата за защита на дюните през лятото за ските[/quote]
  - Факт.
  През зимата алчни загубеняци унищожават Черноморието.
  През лятото алчни загубеняци съсипват планините.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 34. 34 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#23:"todor6104"]само в България Натура 2000 обхваща над 35% от територията срещу 9% в Германя?[/quote]
  - В Германия защитените територии обхващат НАД 56 (петдесет и шест) ПРОЦЕНТА от територията й - по данни на Световната банка:
  http://www.tradingeconomics.com/germany/terrestrial-protected-areas-percent-of-total-surface-area-wb-data.html

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 35. 35 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много е трудно да се развалят сделки със задна дата, но поне може да се наложи вечна забрана за строителство. Трябва да се атакува най-вече и тази отсрочка от 1 година за нанасяне на дюните в кадастъра, която парламентът е приел. Това е явна далаверка - аванта през която ония с багерите ще изкопаят всичко.

 36. 36 Профил на Stanqo
  Stanqo
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Само когато последното дърво умре, последната река бъде натровена, последната риба бъде хваната ще разберем , че не можем да ядем пари.

  Нашата позиция е пълната защита на Черноморското крайбрежие от своеволията на властта! Подпишете петицията за да ударите олигарсите през ръцете! Всеки ден, метър по метър те заграбват нашата природа! А ние не сме аборигени!

  http://www.avaaz.org/en/petition/Obyavyavane_za_priroden_park_na_400_metrovata_kraybrezhna_zona_v_blgarskiya_sektor_na_Cherno_more/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK