Разваляне на сделките с държавни имоти поискаха природозащитници

Арт акция на коалиция "За да остане природа в България" пред бившия партиен дом от миналия четвъртък.

© Георги Кожухаров

Арт акция на коалиция "За да остане природа в България" пред бившия партиен дом от миналия четвъртък.За разваляне на всички сделки с държавни имоти, в които попадат дюни и са сключени след 2008 г., настояха от коалиция "За да остане природа в България". Природозащитниците дадоха едномесечен срок, в който Министерство на земеделието и храните и прокуратурата да предприемат съответните стъпки за обявяването им за нищожни.


Това искане е и една от шестте спешни стъпки, които според природозащитниците ще гарантират реалното и дългосрочното опазване на черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи.


Подготвяните промени под ръководството на регионалното министерство категорично няма да спасят Черноморието, а дори напротив – отварят нови "вратички" за строителство. Целта им е размиване на отговорността и прехвърляне на топката между отделни ведомства, мотивира Александър Дунчев от WWF исканията на "За да остане природа в България".
Сделките могат да се атакуват в съда


"Считаме, че почти всички съдебни  дела могат да бъдат успешни, стига съответните заинтересовани министерства и прокуратурата да си свършат съвестно работата", заяви адвокат Любомир Костадинов от Световния фонд за дивата природа (WWF). В тази връзка той припомни, че според сегашния Закон за устройство на черноморското крайбрежие – в сила от 2008 г., дюните са публична държавна собственост. Затова и всички разпоредителни сделки с тези имоти са нищожни, защото те са с невъзможен предмет.


Трябва само да се заведат съответни съдебни дела за обявяване на нищожността им, обясни Костадинов. Според него, ако има политическа и административна воля за това, повечето сделки – дори и тези, извършени преди влизането в сила на закона, могат да бъдат развалени.


Има начин и съдът да докаже къде има или е имало дюни, които са били унищожени, категорични са от коалицията. "Административният орган е наясно къде има дюни, защото тяхното картиране, включително и площта, която заемат, е било направено преди влизането на България в ЕС през 2007 г. Всички защитени територии по Черноморието от "Натура 2000" са приети с решение на Министерския съвет 2006 г.", допълни Тома Белев от "Зелени Балкани" .


Според него Агенцията по геодезия, картография и кадастър носи отговорността за това, че тези карти все още не са нанесени в специализирания кадастър. Регионалното министерство е имал задължението да отрази дюните във всички кадастрални карти чрез подчинената му агенция шест месеца след влизане в сила на закона, каза още Белев и подчерта, че това не дава право на някой да се позовава на тази несвършена работа като оправдание.


В тази връзка е и една от спешни мерки на природозащитниците, а именно до три месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството да осигури отразяване в кадастралните карти на дюните и на зоните А и Б. Миналата седмица обаче депутатите от регионалната комисия дадоха още една година отсрочка за това с гласуваните на второ четене промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие


За пореден път от коалицията настояха за въвеждане на възможност за гражданите да обжалват подробните и общите устройствени планове, което да залегне в Закона за устройство на територията. Това е нормална европейска практика, в съответствие на Орхуската конвенция (в сила за България от 2004 г.). "Защо гражданите не пречат в Европа, а у нас са заплаха", попита риторично Дунчев. В този дух се изказа и колегата му Костадинов: "Дори и Артър Дент от "Пътеводител на галактическия стопаджия" може да отиде да провери в общината какво става с неговата къща, а в България това не е позволено!"


Защитени зони без строителство


Екоминистерството да издаде заповеди за обявяване на 19 защитени зони по местообитанията в района на Черно море, настояват още природозащитниците. Заповедите да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове.


Като изключение еколозите залагат случаите на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 1.01.2008 г.


Става дума за езеро Дуранкулак, езеро Шабла-Езерец, комплекс Калиакра, долината на река Батова, Златни пясъци, Галата, Камчия, плаж Шкорпиловци, Емине-Иракли, Ахелой-Равда-Несебър, Поморие, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, Мандра-Пода, залив Ченгене скеле, плаж Градина-Златна рибка, острови Св. Иван и Св. Петър, Ропотамо, Караагач, Странджа.


Коалицията дава срок до края на април, в който да бъдат назначени комисии за обявяване на защитата на тези територии. Реалната им защита може да се гарантира с обявяването на


парк "Българско Черноморие"


и създаване на самостоятелна администрация на парка, е мнението на природозащитниците.


Идея за нова държавна агенция за защита на природата и за опазването на горите, лансират още от "За да остане природа в България". Тя трябва да отговаря за контрола върху защитените територии, зони и гори и да изпълнява всички отговорности по разпореждане с държавните имоти в тях.


Природозащитниците отново повториха искането си за мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд и върху издаването на строителни разрешения в зоните от екологичната мрежа "Натура 2000" по черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието.


Логичните законови промени, с които да се прекрати престъпното разграбване и унищожение на природния ресурс в района и в България, според тях предполагат: отпадане на изключенията за застрояване на дюните в Закона за устройство на черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на територията; прекратяване на всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата "Натура 2000" по реда на законите за горите и за земеделските земи; държавните и общински гори и земи в защитените зони да станат публична собственост по подобие на държавните и общински гори и земи в защитените територии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK