Кметът на Пловдив: Няма нарушения при строежа на хълма Бунарджика

град Пловдив

© Георги Кожухаров

град ПловдивКметът на Пловдив Иван Тотев ще се среща с представители на "Галакси пропърти груп", за да се опита да промени решението им за отказ от строеж на едно от шестте тепета в Пловдив – хълма Бунарджика, обявено за природна забележителност.


Според Тотев, цитиран от радио "Пловдив", в строежа няма никакви нарушения.


Изявлението му се случва седмица след като граждани на града се заканиха да сезират Европейската комисия заради незаконното строителство на клуб на този хълм, а малко по-късно през същия ден частният инвеститор "Галакси пропърти груп", свързан с "Винпром Пещера", заяви, че е замразил проекта си за неопределено време.
"Миналия вторник (5 февр.) е направена поредната, седма проверка на обекта и според резултатите от нея всичко е законно", съобщава кметът, като подчертава, че последната инспекция е направена съвместно с ДНСК, и то с екип от София, за да се гарантира пълна безпристрастност. Пресконференцията в София на протестиращите граждани беше в четвъртък (7 февруари).


Според Тотев много от нещата, които казват екоактивистите по пресконференции, не отговарят на истината, удостоверена с документи.


Вариантът на мястото на строежа да остане дупка, която сега е отворена на тепето, не е приемлив за община Пловдив, а тя няма готовност да поеме инвестицията. Общината не може и да извади милион и половина лева за отчуждаването на имот само защото група хора така са решили, обяснява кметът.


Обяснението му защо хълмовете на Пловдив са в това състояние е, че никой не ходи там. Те не се посещават от пловдивчани и политиката на общината е да ги социализира, като изгради атрактивни обекти. "Когато ние искаме да направим атракции, идва някой и казва, че това е девствено място. Девствено място в сърцето на Пловдив не може да има", казва Тотев. 


Кметът напомня, че на Бунарджика общината планира също възстановяване на общинския бюфет и построяване на лифт от подножието до върха.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK