История за изсечени дървета, бъдещ супермаркет и Столичната община

Ясенът се намираше в средата на частния имот

© Георги Кожухаров

Ясенът се намираше в средата на частния имотНямат ни милост, ни жалост", вайка се мъж, излязъл от сградата на столичния район "Витоша". На отсрещната поляна дървосекачи с моторни машинки току-що са повалили дебелия ствол на ясен. Вече режат и клоните, които по дебелина не отстъпват на младо дърво.


В единия ъгъл на заградения с ограда и отскоро охраняван частен имот непокътнати са останали чинар и още две дървета, каквото беше обещанието на Столичната община. Отсечени са и няколко други по-малки дървета, сред които се забелязва топола.


След няколко месеца на мястото вече ще има супермаркет от голяма верига магазини. Те са собственици на терена, реституиран през 90-те години. През комунизма бил част от завода за трикотаж "Пролетарий". Миналата година инвеститорът разработил проект. Екологът на район "Витоша" Юлия Цветкова дала разрешение всички дървета в границите на имота да бъдат отсечени. Инвеститорът е задължен да направи и компесаторно залесяване.
Последваха протести на природозащитници, които успяха да спасят само чинара и още две дървета. Казват, че са вековни, от общината отричат. Проверка на специалисти от Лесотехническия университет и Института по горите към БАН показала, че дърветата всъщност са на 60-70 години, включително и чинарът. Сега инвеститорът промени проекта, като намали броя на паркоместата и така трите дървета ще останат като естествена сянка.
 


В групата във "Фейсбук", където бяха организирани протестите миналата седмица, хората изразяват бурно недоволството от случващото се. Добавили са и тази кауза към насрочения за четвъртък протест "С планината и морето в сърцето".

Всъщност 2 декара от същия имот собственикът подарява на общината. Благодарение на това ще може да се изпълни проект за разширение на бул. "Тодор Каблешков" още през 2013 г.


Това развълнува и шофьор на кола, който, докато чакаше в задръстването на булеварда, викна: "А кога ще разширят пътя, оставете тук тия дървета".


Наоколо почти няма хора. Само забързани пешеходци, които надават за секунда-две глава, привлечени от шума на моторните машинки. "Всичко рушим, разрушаваме, а не градим", казва Добринка, която отдели повече внимание на случващото се. Такова и мнението на жена, представила се за Каменова. "Какво да се интересуват от едни дървета - важен е магазинът за тях", смята тя. В погледа й има уморени искри. А тонът й придава безнадежност.


След като работниците спряха машинките, нищо не привличаше интереса на преминаващите. Само едно бездомно куче ръфаше закачила се на телената ограда обелка от изяден салам.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK