Експертите на екоминистерството гласуваха "за" ново строителство над Банско (обновена в 16:22 ч.)

Банско, февруари 2013 г.

© Красимир Юскеселиев

Банско, февруари 2013 г.Възможност за ново строителство в рамките на туристическата зона на национален парк Пирин гласува Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите. Във вторник съветът разгледа внесеното от община Банско искане за промяна в плана за управление на парка, което да позволи разширяване на ски зоната. За крайното решение на съвета съобщи заместник-министърът на екологията Евдокия Манева след края на заседанието му.


По време на обсъждането и гласуването на експертите пред сградата на ведомството над 200 жители на Банско, Добринище, Сапарева баня, Самоков протестираха за развитие на ски туризма в региона.


"Приехме балансирано решение," коментира Манева с обяснението, че са гласувани част от исканията на местната власт на Банско. В предложението им се настояваше за право на строителство и в зони извън туристическата, които са около 2/3 от площта на планината. От своя страна Манева изтъкна, че туристическата зона е 2.5 % от площта на парк Пирин, а самите спортни съоръжения представляват 0,2% от територията му. По думите й, това е изключително важно да се каже заради "спекулации" на природозащитници, които твърдят че става дума за възможност за застрояване на 80% от територията на планината.
Пред журналисти зам.-министърът уточни, че предложението на съвета създава теоретична възможност за строителство на нов кабинков лифт в ски зоната над Банско, в т.нар. буферна зона в планината – световно природно наследство. Това може да се случи след одобряване на цялостен план за развитие на зоната, който община Банско трябва да предложи и който подлежи на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост, обясни тя.


Всеки отделен инвестиционен проект от този план ще бъде също подложен на същите оценки, каза Манева. Тези условия са записани в предложението, което ВЕЕС прави към МОСВ.


Според законната процедура, решението на ВЕЕС може да бъде потвърдено или отхвърлено от екоминистъра Нона Караджова и трябва да бъде гласувано от Министерски съвет.


Сега действащият десет годишен план на парка изтича тази година, но ще бъде променен предварително. Мотивът за това избързване е да се отговори на искането на община Банско своевременно, тъй като то не е ново, а отлежава в МОСВ вече три години в изчакване на становище по казуса от ЮНЕСКО, обясни Манева. По думите й, поне още три години ще отнеме процедурата по изготвянето на новия план, която вече е задействан. По този въпрос, както и по други журналистически въпроси на пресконференцията, думата взимаше Филип Цанов – бизнесмен и председател на сдружение "Природата за хората и регионите".


Дали концесионният договор трябва да бъде актуализиран е от компетенцията на юристи, посочи Манева.


Днес Манева заяви, че построените досега от концесионера съоръжения са законни. Преди седмица природозащитници показаха копие от интервю с Евдокия Манева като депутат, в което тя заявява, че част от съоръженията на Банско са незаконни. "Тогава съм задала въпрос по сигнал на еколози, политическа акция на база единствено информация на природозащитници. Отговорът ми е доказал, че съоръженията за били законни, на база на разрешение на МОСВ, но след него не съм давала изявления," коментира днес Манева.


Протестът пред МОСВ в подкрепа на разширяване на ски зона в Банско

© Красимир Юскеселиев

Протестът пред МОСВ в подкрепа на разширяване на ски зона в Банско


Всеки ден ще е така до втората кабинка!


"Всеки ден ще е така, до втората кабинка!" скандираха пред входа на еко-ведомството около 200 жители на Банско, Добринище, Сапарева баня и Самоков. Сред тях бяха и представители на местната власт (като кметът на Сепарева баня инж. Сашо Иванов и негови заместници), както и членове на организацията "Природата за хората и регионите". Организатор на митинга е Инициативен комитет за втори кабинков лифт на Банско.


"Ските не са против екологията", "Орлов мост, ела при нас", "Ние обичаме Рила повече от вас" гласяха част от големите плакати, издигнати в тълпата.


"Драги еколози, вместо да протестирате, елате заедно да залесяваме и рекултивираме нашите писти, които така или иначе ще построим," призова по мегафона възрастен мъж, представен като бай Асен. По късно друг протестиращ подкани всички да коленичат и да свалят шапки, за да почетат паметта на Васил Левски. "Да видят, че и ние сме българи," каза той.


С огромни кукери, тъпани, цял оркестър, песни за Пирин и народни танци, протестиращите дочакаха края на заседанието на експертният съвет. Новината за решението му съобщи на всеослушание отново председателят на "Природата за хората и регионите" Филип Цанов, последвана от възгласи "Победа!". "Решението за разширение на ски зоната над Банско е историческа победа. То е едно ново начало за развитието на ски туризма в България изобщо," коментира и кметът на планинския град Георги Икономов.


Протестът пред МОСВ в подкрепа на разширяване на ски зона в Банско

© Красимир Юскеселиев

Протестът пред МОСВ в подкрепа на разширяване на ски зона в Банско


Природозащитници поискаха оставката на Нона Караджова и Евдокия Манева


За разваляне на концесията на офшорния монополист "Юлен" АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместник министър Евдокия Манева, настояха в отговор на решението на ВЕЕС от коалицията "За да остане природа в България". "Ако правителството продължи с този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка", заявяват още те в прессъобщение, разпратено до медиите.


Решението на ВЕЕС на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в национален парк Пирин, коментират природозащитниците, които ще сезират европейските институции. Те ще задвижат три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство.


Според тях, решението на ВЕЕС нарушава три европейски директиви – за местообитанията, за птиците и за екологична оценка, тъй като предложенията на община Банско не са преминали през екологична оценка и оценка за съвместимост. Решението на ВЕЕС нарушава също така законите за защитените територии, за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда.


"За първи път в историята на ВЕЕС не бяха допуснати с право на глас представители на БАН, научни институти, университети и неправителствени организации. За първи път бяха приети промени в план за управление, без да са преминали задължителните екологична оценка и оценка за съвместимост," коментират още от коалицията. Като техен представител на заседанието присъства Тома Белев от "Зелени Балкани", но без право на глас и становище. Той, заедно с други представители на неправителствени организации, са били помолени да напуснат залата преди гласуването на съвета.


В момента строителството в Пирин е възможно само върху 2 188 декара в зоната за строителство и сгради, а с решението на ВЕЕС вече е разрешено в зоната за туризъм, която е 8 951 декара (площ, заета от между 600 и 800 хиляди вековни дървета), изчисляват още природозащитниците.
Съветът допуска и опцията за застрояване на площ от 250 518 декара в зоните на горите и на откритите части на националния парк. Това са предложили експертите от МОСВ по време на заседанието по предложението на община Банско, разказа за "Дневник" Тома Белев.

Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mmiu
  mmiu
  Рейтинг: 458 Гневно

  Докато Бойко показно отнема лиценза на ЧЕЗ, съсипват Пирин! Събудете се, бе, хора!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално
 3. 3 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 309 Весело

  Браво!
  Това според мен е метода:
  1.разумни решения и
  2.контрол от първия ден!
  Нещата тръгват ДОБРЕ!

 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  О, чакай нови протести и шамаросване от ЕС!

 5. 5 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Разстроено

  ПИРИН ПАДНА... МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ПОКАЗА КОЙ КОМАНДВА ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ ОГРАБИХА ТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ

  Крайно среден !
 6. 6 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А на банскалии:
  Лека им пръст....

  Крайно среден !
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2139 Гневно

  Предатели!!! Чии експерти са взелите това решение? На "Юлен"?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "експертите" в МОСВ отдавна се превърнаха в изтривалки на политическите интереси, а повечето политици в изтривалки на интересите на олигарсите...

  проблема е че всяко издевателство над природата има своята цена - загуба на води, растителност и животински свят, ерозия или по-общо - влошаване на околната среда за всички нас !

  и ви гарантирам че тази цена няма да я плащат нито олигарсите, нито "експертите" от МОСВ - ще я плащаме всички ние в продължение на мнооого години !

 9. 9 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#3] от "Зелен контратерорист":

  точно същия метод бе използван при одобряването и строителството на ски зоната от 2004 насам та се стигна до изваждането й от Световното природно наследство на Юнеско където са стотина такива обекти по света !

  но кой ти гледа Световното природно наследство в България - тук първостепенната ни ценност е да изперем колкото се може повече пари с неизвестен произход !!!

 10. 10 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Само не чакайте да ви съчувствуваме когато следващия потоп залее с кални потоци банскалии. Не търсете и държавна помощ за инфраструктура поради мегаломанското бетониране. Мутринските хотели не са наш проблем, а ваша тегоба. Един ден ще го разберете и вероятно по болезнения начин

 11. 11 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 522 Гневно

  Е браво. След нас и потоп, а? Нали си отиваме, дайте да свършим, за каквото сме се цанили, а?
  Така излиза.

 12. 12 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#3] от "Зелен контратерорист":

  Тръгнаха нещата, да, на много зле отиват!

 13. 13 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Гневно

  Евдокия Манева ли я чух?

  Айде костоваци, дайте мнение!

 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1100 Весело

  Важното е да има евтин ток и Б(осфор)ТВ за народа, на него друго ме не ТРЕБЕ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Изроди са тези, експерти издеватели над Българската Природа!
  Не се посвенихте от датата - 19 февруари, 140 г. от обесването на Великия Васил Левски!
  Обесихте и Пирин ... ваш`та кожа Изедници!!! Манева е директно за затвора ... заедно с останалите "експерти"!!!!
  Протести, протести, протести ДО ДУПКА!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 16. 16 Профил на Иван Пеев
  Иван Пеев
  Рейтинг: 233 Разстроено

  За какво ви е тази планина, я "Висшият експертен екологичен съвет" да вземе решение за изсичане на горите на Пирин, че и на Рила. След това да поемем по пътя на Черноморието ...

  Минете покрай хотелите не само на Банко, но и на Боровец - такава смрад от отпадни води, такова безотговорно строителство без съотвената прилежаща инфраструктура ...

  Лошо, Седларов, лошо!

 17. 17 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#10] от "paolo51":

  Точно така! И понеже най-голямата лавина на балканите (2005 ако не се лъжа) беше малка, нека сега направим още по-голяма и този път може и до Банско да слезе.

  Банскалии, разберете - мутрите ви искат за слуги. Те никога не са ви имали за хора и няма и да ви имат. Добринище, Баня и още 30тина минерални извора има в общината. Защо не използвате тези богатства? За комбинация минерална вода и ски могат само да си мечтаят на много места, а ние тук унищожаваме природата за да плащаме после на ЕК!!!

  Един Българин
 18. 18 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 402 Неутрално

  вие екотааалибааан едно си знаете едно си баете хората ви казват 2% от парка вие пак край гора няма да има. Ясно е че си хапвате от евросубсидии и белеви далавери. Истината е че банско трябва да се развива !!!

 19. 19 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Ще затрият природата на изпроводяк, идиоти!
  Ега и експертите, ега и "Висшият експертен екологичен съвет"...

 20. 20 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Тук има лъвове"така са отбелязвали непознатите места в старите географски карти.Искаме този надпис,за Пирин!

 21. 21 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  зелени талибани, здравейте

  как сте?

  лек ден ви желая

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 22. 22 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Цеко се е амбицирал да гние в затвора при Бойко.

  Нека се знае, че до последно им беше даден шанс да се вразумят и да озаптят лакомията си!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 23. 23 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Мммммммммм да, след Черноморието следва и Пирин, да очакваме да ги последват Родопите и Рила.
  Добре че Стара планина не задържа сняг и не могат да се изградят курорти, та се е позапазила иначе и нея щяха да напъплят.
  Мила родна картинка - граби и унищожавай без да мислиш за последствията!!1
  Анатема на "експертите", щото явно не са такива, а послушни слуги на мутрофеодалите, каквито се превърнаха почти всички чиновници в тази държава!

  ура и да живей!!!
 24. 24 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Повече не мисля да давам 58 лева за карта при 4 работещи лифта, при наглото и надменното им отношение и при изчакването на ВИП туристите от Кемпински на гондолата, спирам гушенето на другаря Минев. Ако искат още 50 лифта да построят мен ме загубиха като клиент!!!

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Няма да мине. Протеста е готов, а Бойко го е страх от протести. Мнооооого го е страх

 26. 26 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Самоков подкрепя зимния спорт", или как мизерията и неграмотността са ценен ресурс за олигарсите:

  https://twitter.com/PavlikMorozovBG/status/303827310300246016/photo/1

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 27. 27 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Крайно време е министрество на околната среда и министерство на строежите да се обединят! На практика са го направили, сега остава и да го официализират...
  България стремглаво се връща назад в развитието си!

 28. 28 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 618 Гневно

  Ах м@мка ви! Тихомълком минавате в суматохата а?

 29. 29 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#7:"Gopeто"]Предатели!!! Чии експерти са взелите това решение? На "Юлен"? [/quote]
  Сега разбираш ли защо Боко не подава оставка. Има още услуги да върши...

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Разстроено

  До коментар [#9] от "dun":Типично по бай-ганьовски!
  Помните ли какво бяха казали софийските чорбаджии на предложението да се благоустрои София след Освобождението? "Не щеме угоди, искаме изгоди!"
  Е, същото е и сега: "Не щеме природа, искаме изгода!"

 31. 31 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Весело

  ВидеФте ли кЪ има файда от "контрапротеста" на Цвъко и Цецка...Те тъй са пра'и таА работа...Ако и ББ беше излЕл да протестира за тока...мо'еше да е на пловин цена веке...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 32. 32 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 402 Неутрално

  скиорите искат 2% от територията на парка а талибаните искат 100% е нагли сте !!! Или ските ви пречат на далаверите с изследване на тритони и диви кози за стотици хиляди евре?!

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#16] от "Иван Пеев":
  "Отсечете дърветата,
  че ми закриват дуварите!
  Настройте навсякъде
  молове и кръчми"
  /по Хари Клин, гръцки сатирик, от " Песента на законопослушния буржоа"/

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#18] от "srebroliubec":Господине/госпожо!
  Защо не ми отстъпите 2% от апартамента си да си направя кенеф? Нали малко Ви се вижда?

 35. 35 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "patsis":
  То устата заема около 2% от човешкото тяло така, че действай...

  Крайно среден !
 36. 36 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ами когато имате общо мазе 100% за вас ли искате?! или ви е малко?

 37. 37 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 402 Неутрално

  пирин не е собственост на белевата чета той е на целия народ. Затова хората излязоха днес и си казаха. А вие пак си знаете едно и също-край с парка. Ако беше край нямаше хора от цял свят да идват в банско.

 38. 38 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Утре говорител на ЕС ще коментира това решение!

 39. 39 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#17:"Един Българин"]За комбинация минерална вода и ски могат само да си мечтаят на много места, а ние тук унищожаваме природата за да плащаме после на ЕК!!! [/quote]


  И това ще стане, след бетонирането на планината, препирането на парите, ще променят един два закона и ще гушнат и минералните води. Мутромилиционерите нямат скрупули, тях ги интересува само парите и властта, която е наследствена.

 40. 40 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Време е за мащабни еко протести.Вземат ли ни и гората ние защо ще съществуваме(не да живеем).

 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Докато умните се наумуват, лудите се налудуваха из Пирин, в коридорите на така нареченото екоминистерство!?! Егати държавата! Мутра до мутра, крадец до крадеца мила моя майнольо! И спомнете си българи, тази мутра дето ви обещава намаляване на цената на тока днес, преди броени дни, каза че ще има нови строежи на Пирин! И одържа на думата си- вЕрвайте му!

 42. 42 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 458 Гневно

  Ако екпертният съвет се бе провел да речем преди седмица, решението можеше и да е друго. След събитията от последните дни обаче дори на неживеещи в реалността хора като висшия ешелон на ГЕРБ стана ясно, че управляващата партия вече е политически труп. Резултатът - бързане да се "осребри" каквото може през седмиците, а може би и дните, които им остават във властта. На цената на всичко.

 43. 43 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 458 Гневно

  Абе какво си губите времето по форума за празни приказки? Кажете къде да протестираме срещу погрома на ГЕРБ в Пирин???

 44. 44 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 807 Гневно

  Абе на тия идиоти протестите в момента май са им малко...

  https://swansphotography.com/
 45. 45 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  "Това може да се случи след одобряване на цялостен план за развитие на зоната, който община Банско трябва да предложи и който подлежи на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост, обясни тя."
  Споко,в момента им се дава право да разработят проект,които тепърва ще минава на оценка ОВОС и търпимост спрямо устройството на парка.Т.е нека общината да си направа проекта,пък одобрението друг път.Надявам се де..

 46. 46 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1509 Гневно

  БГ е територия в която мафията притежава държава, министерства изпълняват мокри поръчки на мутри като Цеко, въоб6те пълен батак.
  АНАТЕМА на сламените "експерти", както и за гумените министри, които уж за6титават екологията и об6тествения интерес, а реално са рупори на бИтонджиите!
  Срам нямат, дано от ЕК ни набият канчето. Хората няма да се вдигнат, тяхното внимание е закономерно и планово заето със сметките за ток и оцеляване, а Природата - ами да се оправя сама, нал тъй?!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 47. 47 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "skior4eto":

  Пред бюста на Левски след 4 часа. Без организация, спонтанно честванията ще прераснат в изливане на народното недоволство от всички свинщини.

 48. 48 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Българи престанете да ходите в Банско! Удушете местната мутро-простотия с бойкот! Грийнпийс и другите международни природозащитни организации да направят кампания за разясняване на западните туристи и скиори защо да забравят Банско! Това не отменя протестите срещу Нона и сие! Но най важното е още тази година алчните хотелиери да отбележат невиждан срив в потока към Банско! А в това бетонно гето изобщо струва ли си да се ходи! Тази клоака трябва да умре и да се върне старото романтично градче с адекватно ползване на съществувавищите съолъжения - лифтът просто да се подмени с по производителен без да се отсече и една клонка! Но тези искат погром!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 456 Гневно

  Страх ги е, че утре може вече да не са на власт и бързат гадовете!

 51. 51 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#48] от "richardnixon":

  те си докарват от Русия и Сърбия. Трябва да се отмени това престъпно решение. А виновниците за него НА СЪД!

 52. 52 Профил на nindjata87
  nindjata87
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Напълно съм "за" развитието на Банско и строителсвото на втори лифт.В България трябва да се развива ски туризъм и въобще туризъм във всякаква форма.

 53. 53 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Понеже, повечето от нас нямат физическата възможност да отидат на протест в столицата, ПРЕДЛАГАМ:
  Подавйте сигнал за ГРАБЕЖ над народните богатсва на телефон 112...
  Аз започвам!

  Крайно среден !
 54. 54 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Стига сте повтаряли като луди някакви глупости, бе хора! Вземете прочетете малко и тогава говорете. Не действайте като стадо!
  Ски зоната в Пирин е само 2%!!!!!!!!!!! Защо не осъзнаете това. Всеки ски курорт се нуждае не от 1 или 2 лифта, а от много повече. Това по никакъв начин не значи, че планината ще се бетонира!

 55. 55 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#54] от "moti":
  То и на Слънчев бряг преди 20 години имаше нужда от още един два хотела, ама виждаш ли докъде стигнаха работите...
  Отпуснеш ли им края спасение няма.


  Крайно среден !
 56. 56 Профил на estherrr
  estherrr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "spas27": въобще не е по темата, но по повод това - "В България на 100 000 човека се падат 610 полицая, а в Румъния 210!" - Приятел, не е вярно, просто в България МВР е едно мега-министерство и всички - КАТ, Пожарна и бедствията, Паспортни служби, Гранична полиция ... са под една шапка, само част от тази огромна структура е полицията. В другите страни не е така, част от тези служби са към общините, други са си самостоятелни структури, не може да се прави такова сравнение. Сегашното правителство хич недолюбваше полицията, както ти я наричаш, май това са единствените държавни служители останали без увеличение на заплатите от 4 години насам, само там нямаше и никакви бонуси, когато гръмна скандала с бонусите. Дянков се похвали с около 20% увеличение на заплатите на държавната администрация /в неговото министерство - най-голямо!/, но в МВР увеличение не е имало. Не настройвай хората срещу полицията, от цялата държавна администрация тя е най-потърпевша и мразена както от това, така и от предишните правителства.

 57. 57 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#55] от "plamkata_76":

  Не може да правиш подобен паралел. Супер много се ядосвам като някой почне да говори без да е прочел. 2% са много, много, много малка част от планината. Почти нищожна. Затова, когато се използват гръмки фрази като - "Бетонираха Пирин", става ясно, че нещо не е наред. Напълно заставам зад чистата зелена идея, но у нас тя адски се изврати в лицето на Тома Белев и компания. И за който не знае - Томато кандидатства за 1.6 млн. лв. за застояването на Пирин. Справка може да се направи много лесно, за тези, които имат мозък и мислят.

 58. 58 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#54] от "moti":

  нвеобходим е само един лифт с 8-12 души преносимост в кабинка който да замени СЪЩЕСТВЕУВАЩИЯ - нищо друго не е необходимо! Онези кретени искат ресторанти и хотели високо в планината - тях дори собствено лифтове не ги интересуват - те искатт нови пътища и нова сеч - нито един хотел в банско няма свястна канализация а мръсотията се излива направо в Глазне! Това е клоака а не курорт! Но нами трябва да се перат и мръсни пари! Продават на рубладжии апартаменти за препродажба - никой няма да живее в такова вонящо гето от бетон и сгради на по един метър една от друга!

 59. 59 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "nando":колкото осъдидиха бетонджиите на морето! я стига си сънувал смешки

 60. 60 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Банскалии, аз ви помня като буйни хора, дето често се хващат за ножа (служил съм в Разлог). Изглежда, че сега все повече се специализирате в миене на чинии, оправяне на легла и носене на багажи. Хак да вие. Както се казва: внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне. Продайте земите си, купете си магазини и лавки и чакайте някой да дойде да си купи хот-дог. И като не върви отидете пак при бизнесмените - хранители, протегнете ръка и поискайте още лифтове и писти.

 61. 61 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#52] от "nindjata87":

  И аз съм за строежа на Банско и всичко друго дето създава стойност, аман от лумпели дето са против всичко и само подскачат по паветата после че майчинството малко, токът скъп( а той най-евтиния в Европа), бензина скъп....

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#36:"srebroliubec"]Ами когато имате общо мазе 100% за вас ли искате?! или ви е малко? [/quote]
  Тъпичко изказване. Естествено е ако има общо мазе да е 100% за ОБЩО ПОЛЗВАНЕ. В случая някой иска да заграби ОЩЕ 2% от общото мазе. РАЗБИРАШ ЛИ? Или да ти го обЯсна пак.

  Крайно среден !
 65. 65 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#57] от "moti":

  засега въпросът не е за 2% а дали може да се извършват нарушения в Национален парк и дали такива нарушения трябва да бъдат наказвани от държавната власт или не ?

  като отговориш на този въпрос ще ти изброя (по документи) нарушенията (или по скоро престъпленията) на юлен на ски зона банско...

  ...и чак тогава ще говорим за 2-та %, ок ?

 66. 66 Профил на Весела Николаева
  Весела Николаева
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Днес в 18.30 пред Министерски съвет ще има протест в защита на Пирин.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#65] от "dun":

  А ти ми отвовори на въпроса - 2% от Пирин означава ли ""Пирин падна", "Унищожиха Пирин", "Бетонираха Пирин" или са само много добре подбрани думи, за да се въздейства на тези, които не могат да мислят с главата си.

 70. 70 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Гневно

  [quote#62:"georgi_borisov"]Умирам от кеф че за пореден път насраха шепата "еколози" [/quote]
  Ега и не умря! От преяждане. Що не помислиш какво ще оставиш на децата си? Плюскане - единственото, което те интересува!

 71. 71 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Хора, посред гладните протести да се сърдите, че ще има стрроителна работа и да съжалявате, че строителните работници ще имат работа и ще си нахранят децата е жива глупост. Осъзнайте се малко най-сетне!

 72. 72 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  заповядайте днес след 18:30 пред Министерски съвет да кажем какво мислим за скандалното решение: https://www.facebook.com/events/132051296968940

 73. 73 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#68] от "moti":а аз ти препоръчам да си събереш нещастните сребърници от пи-арите на скапаните хотелиери и цековци дето обслружваш и да се пръждосаш оттук! Къде ти е табелата че пишеш ПЛАТЕНО СЪОБЩЕНИЕ - знаеш ли че е задължително

 74. 74 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Няма нищо лошо в развитието на туризма, обаче ако се прави разумно и с дълголетна переспектива. Точно в това се съмнявам - от красиво градче със своя атмосфера което може да приеме взискателни и богати туристи ще направят една бетонена шкембеджийница. Ама с такива ,,бизнесмени,, разполагаме

 75. 75 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#71] от "Отнесен":
  За пореден път се убеждавам, че си страшно ограничен.

  Туризъм означава строителство така ли?

  Крайно среден !
 76. 76 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  сценарият: нов лифт -> нови писти -> нови хотели -> нов лифт' -> нови писти' -> нови хотели' -> нов лифт" -> нови писти" -> нови хотели" -> нов лифт"' -> нови писти"' -> нови хотели"'

 77. 77 Профил на lothlorien
  lothlorien
  Рейтинг: 422 Гневно

  Довечера 18:30 пред Министерски съвет!!!

  "Ти виждаш нещата и питаш "защо?". Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?" " Дж. Б. Шоу
 78. 78 Профил на t_o_m_o_v
  t_o_m_o_v
  Рейтинг: 451 Весело

  Сбъдна се мечтата на правителството да отиде на ски

 79. 79 Профил на Георги Борисов
  Георги Борисов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#70] от "Нощен ястреб":

  Не приятелю, не плюскането ме интересува а развитието ! И това ще оставя на децата си - развита държава.
  Преди да тръгнете да говорите може малко да се запознате с темата. Аз лично съм видял плана за развите и на Банско и на Витоша, и като човк който се занимава със ПУП-ове (подробни устройствени планове) РУП-ове (районен устройствен план) ИПРЗ-та (изменение на план за регулация и застрояване) и въобще с имоти и строителство вече 10 години, твърдя че няма нищо лошо за природата. Като не разбирате материята по-добре си мълчете и не се подвеждайте на шепа платени "зелени" човечета.
  Някой по-горе беше споменал, че се искало хотели, ресторанти и т.н. да строи. Пак няма лошо стига да е в рамките на нормалното и да има контрол.
  За да имаме икономика трябва да произвеждаме стоки и услуги. Промишленост нямаме, газ и петрол не добиваме, машиностроене нямаме, айфони и компютри не можем да правим. Остана ни само туризъм и селско стопанство- проумейто го вече.

 80. 80 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#69] от "moti":

  аз ще ти отговоря, но се съмнявам че ти ще отговориш на пряко зададения въпрос ...

  една планина, както и една река и всеки по-мащабен природен феномен е ЕДНА ВЗАИМОСВЪРЗАНА ЕКОСИСТЕМА !!!

  ЕДНА - защото е едно цяло - всички компоненти (релеф, скали,води, растителност и животински свят) са едно цяло както отделните органи на човешкото тяло

  ВЗАИМОСВРЪЗАНА - всеки от тези компоненти се храни от и контролира останалите за да може цялото тяло да функционира. ако липсват компоненти или тяхната жизнеспособност се влоши се влошава цялата ЕКОСИСТЕМА и така по спиралата надолу докато вече не може да изпълнява фунциите си

  затова унищожението на 2% има сериозен ефект за цялата екосистема Пирин! ако вместо да поправяме грешките подлагаме все по-големи територии под антропогенен натиск - рискуваме все повече функциите на националния парк !!

  ако ти се струва че не е така се замисли ТИ как би функционирал без една ръка (която е дори по малко от 2% от тялото) !!!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#75:"plamkata_76"]Туризъм означава строителство така ли? [/quote]
  Ами да. Ти да не мислиш, че туристите спят по плажовете.

 83. 83 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Похвално! Поне едно свестно нещо да направи това правителство преди да си ходи.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 84. 84 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Протестите почват - днес в 18:30 пред Министерски съвет:

  http://www.facebook.com/events/132051296968940/

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 85. 85 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#70:"Нощен ястреб"]Ега и не умря! От преяждане. Що не помислиш какво ще оставиш на децата си? Плюскане - единственото, което те интересува![/quote]
  Посред гладните протести да обвиняваш някой, че иска да яде - значи майка ти те е изтървала на главата ти като бебе!

 86. 86 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#82] от "Отнесен":
  Не бе не да спят по плажовете.
  Спят си в хотелите, за плаж не могат и да помислят, щото няма място...
  Погледни Слънчев бряг и си отговори сам на себе си нормално ли е това!

  Крайно среден !
 87. 87 Профил на moshroom
  moshroom
  Рейтинг: 8 Весело

  В предложението на местните се настояваше за право на строителство и в зони извън туристическата, които са около 2/3 от площта на планината.

  Направо я изрежете и си я вземете вкъщи. Природата и Бог ще ви накажат сребролюбци!

 88. 88 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#86:"plamkata_76"]Спят си в хотелите, за плаж не могат и да помислят, щото няма място...
  Погледни Слънчев бряг и си отговори сам на себе си нормално ли е това! [/quote]

  Слънчев Бряг е 3-4 километра най-много. А останалите 300-400 километра какво са? Май ти не си нормален или се опитваш да ме направиш на маймуна. Като не знаете що се обаждате?

 89. 89 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#79:"georgi_borisov"]не плюскането ме интересува а развитието[/quote]
  Развитие, чрез унищожение? Вие за най-високо в хранителната верига се имате, нали? Само че един ден всички ще плащаме за "развитието" на алчни единици като Цеко Минев!

 90. 90 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#89:"Нощен ястреб"]Развитие, чрез унищожение? Вие за най-високо в хранителната верига се имате, нали?[/quote]
  Без икономика, България изчезва след 30 години. Айде дай идеи как да увеличим 2-3 пъти икономиката за това време, като обезглавим двата най-големи бранша.

 91. 91 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 515 Гневно

  А ти " приятелю" от кого си платен?
  Или си гранде мениджър?
  Кога най-после ще си прочетете домашните за развитието на ски-туризма?!
  Имате ли освен очи иджобове и малко разум , та да проумеете, че няма кака да се получи варианта на Австрия или Италия и Франция?!
  Вижте колко от курортите им са в алпийска зона!
  А сега прочетете какво е алпийска зона!
  А сега си изяште дипломите и трудовите договори!
  Но, то гьонсуратлъка си ви е присъшДо коментар ![#79] от "georgi_borisov":

 92. 92 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#88:"Отнесен"]Слънче Бряг е 3-4 километра най-много. А останалите 300-400 километра какво са? [/quote]
  Ти явно си от тези хора, които ходят на море с идеята да пият по цели нощи по кръчми и дискотеки наливайки се с фалшив алкохол, слушайки долнопробна чалга и когато по някое време се събудят на другия ден, успяват да се замъкнат до плажа и се кефят плувайки сред собствените си, и на многото подобни на тях, лайна, изхвърлени от така обичаните хотели...
  Та твоята идея каква е? Да се застрои цялото крайбрежие ли? Не разбираш ли, че нормалните хора търсят морето, заради самото море...Хотели и комплекси вече има предостатъчно. През доста време от активния сезон стоят празни. Защо?
  Ами защото атракцията (морето) е превърнато в клоака именно от тези хотели и комплекси....

  Крайно среден !
 93. 93 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 739 Весело

  Сакън! Не може! Селяните ще се нагушат!
  Природата , красотата , искаме да бродим с тояжка и раничка без да срещнем никого! Искаме си като едно време!
  По байтошово си беше най-убаво!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 94. 94 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Гневно

  Оставка на Евдокия Манева и Нона Курваджова !!!

 95. 95 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#83] от "др. Иванов":

  Е ка ще го направи бе? Нали трябва да обясни защо се отнема територия от национален парк? И то не на тебе, див Ганьовец, а на ЕК?

 96. 96 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#90:"Отнесен"]Айде дай идеи как да увеличим 2-3 пъти икономиката за това време, като обезглавим двата най-големи бранша[/quote]
  С парвенюшки хотели в Банско за по 2-3 месеца през зимата ли ще правите икономика?! Не виждате по-далеч от носа си!

 97. 97 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#90] от "Отнесен":

  Нека докажат необходимостта от втори лифт с платени данъци за двойно повече туристи! Ама друг път! Не е само една тиква, да знаеш !
  Много ли ти харесва в Банско в момента?

 98. 98 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#84] от "Настрадин Ходжа":

  Внимание довечера, ето какво се готви:
  https://www.facebook.com/photo.php?v=4881085299252&set=vb.1061148893&type=2&theater

 99. 99 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 309 Весело

  Я колко минуси имам? Явно имам шанс за рекорд . Благодаря на всички, които не съгласни с мен! Само, че ако помислите вместо да изригвате емоционални глупости нямащи нищо общо с опазването на природата може би ще стигнем до едно мнение.

 100. 100 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хора, не става дума за ски-сезона в Банско, става дума за потъпкване на всички закони и нашите права в полза на един монополист като Цеко Минев и мафията зад него. И аз съм скиор, но 60 лв. за рекета на Цеко няма да дам!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK