Протест в защита на Пирин има тази вечер пред Министерски съвет

Кадър от протеста в понеделник вечер пред МОСВ

© Красимир Юскеселиев

Кадър от протеста в понеделник вечер пред МОСВНов протест в защита на природата и искане за оставки на еко-министър Нона Караджова и заместникът й Евдокия Манева ще има тази вечер пред сградата на Министерски съвет. Покана за събитието се разпространи в интернет часове след заседанието на Висшият експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите.


Причината за силното недоволство на гражданите е гласуваното решение от съвета, което дава зелена светлина за ново строителство в национален парк Пирин. За да стане то реалност, правителството трябва да одобри промяната. Затова и


протестът ще бъде пред МС. Началото му е обявено за 18:30 
но в поканите, които се разменяха във Facebook пишеше просто "ела след работа".


"На 19 февруари ГЕРБ позволиха да се изсекат над 600 000 вековни дървета в Пирин (не е ясно как са изчислени тези дървета, засега няма официална информация - бел.ред.)! Ние няма да позволим това, нали?," гласи призивът на черен фон. В съобщението се казва още: "Продажници вън! Не ви искаме повече."


Организатор на събитието този път са граждани, които не се обявиха публично


От коалиция "За да остане природа в България" отрекоха да стоят зад протеста, но казаха, че подкрепят инициативата и също се присъединяват към нея. Това потвърди Константин Иванов от международната природозащитна организация WWF за "Дневник".


"Не мога да мълча повече, защото това, което прави правителството минава всякакви граници!" каза за "Дневник" и Тома Белев от "Зелени Балкани", който също веднага е заявил участието си на протеста. Според него, протестът не търпи отлагане и затова ще се случи по времето на други паралелни протести. Все пак той се надява, че митингът за природата няма да се смеси с останалите, които засега са заявени на други места в центъра на София.


По-рано днес той беше на заседанието на ВЕЕС, което разреши ново застрояване на Пирин. Той разказа, че по време на съвета – след като е изразил становището на природозащитниците срещу исканията на община Банско, заместник министър Евдокия Манева го е нападнала словесно и като следствие е изгонила всички гости от заседанието непосредствено преди гласуването. "Недопустимо е да се изгонят представители на Българска академия на науките, на неправителствените организации без да се чуе и вземе предвид тяхното мнение," заяви бившият шеф на парк Витоша. В отговор Манева каза, че Тома Белев лъже и че тя е призовала всички поканени, които не са членове на съвета, да напуснат заседанието преди гласуването, както изисква правилника.


В по-късните часове на деня събитието имаше и страница във Facebook, в която заявка за участие са дали над 1 250 души (към 18 часа).


"Точно 140 години след обесването на Васил Левски, Нисшият Некомпетентен Екопаричен Съвет при министерството на разрешенията и позволенията закопа НП Пирин с мнозинство, против няма, двама въздържали се. Узакониха незаконието, т.е. престъплението и предстои да възнаградят престъпника-олигарх и некоректен концесионер с щедър подарък - право на нови строежи!", гласи съобщението на страницата на събитието.


Разказват се още и подробности от заседанието на ВЕЕС. "Надеждите за спиране на незаконната процедура за промяна на плана на Пирин са опрадвали само предствителите на изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията по горите.


Всички останали членове на съвета подкрепиха петорното увеличаване на площите


разрешени за застрояване и узаконяване на незаконно построеното досега."


Там се посочва още, че досега за всеки ремонт на алея и поставяне на пейка в парковете се е минавало през процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Всички приети планове за управление на национални и природни паркове са минавали през тези процедури, а днешното изменение на плана за Пирин не е минало тези процедури и позволява изсичането на нови 900 хeктара гори в парка.Тези нови 900 ха са между 600 - 800 000 вековни смърчове, ели, мури и клекове изчисляват организаторите на протеста и заявяват: "Манева и Караджова зачеркнаха с дебели черти и малкото, което са направили за природата на България. Срам е подобно "полягане" на МОСВ пред фирмата, заграбила Националния парк Пирин. Тази недостойна ситуация може да се измие само с оставки."


Белев обясни, че ако първо се промени плана, без да има ОВОС, гражданските организации не могат да го обжалват в съда. Ако първо се прави екооценка и след нея се промяна плана - тогава има възможност за съдебно обжалване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ами тук Боко си играе с огъня.... Зелените не са като другите протестиращи...

  А ако двата протеста се обединият...

  Май утре ще гледаме как Боко облича зелена премяна.

 2. 2 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ми то така е, хора без работа, и акъл. Само за протести си мислят.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Двата протеста определено ще се обединят. Боко, приготвил ли си ни ексцесии за днес, да знам сам или с детето да излизам?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Прозрачност по Герберски, ние чуваме мнението на всеки, стига да е същото като нашето.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#2] от "prokopi":

  То ти като имаш работа и акъл оная ми работа търсиш тука..........

 6. 6 Профил на Ivan Geshev
  Ivan Geshev
  Рейтинг: 815 Неутрално

  А протест в защита на инвестициите и бизнеса кога ще има? А протест в защита на по-добрите условия за туристите кога ще има? А протест в защита на правото на индивида да печели кога ще има? Само за национализации протестирате, все държавата ви е длъжна за това и онова. Стига вече държавни реглуации, данъци и такси! Сложете край на тоя социализъм!

  Няма, няма да в вървя с наведена глава! Ще намеря смисъл да остана! Нали съм тук не съм избягал.
 7. 7 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 646 Неутрално

  За Дянков не знам, но за Нона и Евдокия съм сигурен, че отдавна трябваше да са подали оставките си. Още един черен ден за българската природа.

 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Май доста бързаме да оправим на Цеко нещата? Направо тихомълком и без протакане, че не се знае още колко време ще имат тази възможност.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Със сигурност ОПравниците с последни сили трупат дивиденти, я за старини, я за родата, а и за следващите след тях. При такава система, при такива закони, приемниците им ще продължат "делото", докато наистина ВСИЧКИ, които ИСТИНСКИ обичат родината си не ги принудят да следват моралните закони.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Ето това е важния протест, защото ние сме преходни, но природата е вечна..освен ако не я съсипем от алчност и глупост! НЕ на селските банскалски изпълнения щедро подкрепени от ЦъкУ Минев!

 11. 11 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Ето едно изчисление на дърветата:

  Знаете ли откъде абсолютно нищо не може да се скрие? От отгоре...

  Днес в съботния ден реших да проверя какво се случва с природата в Национален Парк Пирин, погледнато обаче ... от космоса.

  Използвах сателитни и ортофото изображения с висока резолюция от 2009 и 2011 година (нямам предвид тези от Google), заредих ги в мощен GIS софтуер, нанесох границите на изсечените гори съответно през годините, очертах площите, софтуера ги сметна автоматично и получих съвсем приблизителна 2D представа за това което е извършено там. Да се има предвид че тези изчисления трябва да се завишат тъй като там наклона е доста голям и реално площите също са доста по-големи. Но да видим изчисленията в този супер орязан и минималистичен 2D вариант.

  Да припомня че концесията е дадена за 99.5 хектара, което е 995 дка или 995 000 кв.м.

  Какво получих: (да се има предвид споменатото по-горе за разликата между 2 и 3D)

  До 2009 г. изсечените и усвоени терени възлизат на площ около 217,8 хектара, което е 2178 дка или 2 178 123 кв.м.

  До 2011 г. са изсечени и усвоени още площи на площ около 15,7 хектара, което е 157 дка или 157 863 кв.м

  Като съберем тези числа получаваме че площта на това което е изсечено е 233.5 ха което e 2335 дка или 2 335 000 кв.м. - това в неточния и минималистичен 2D вариант.

  Да допуснем че площта е с 15% по-голяма заради наклона - ще получим приблизително числото 268 хектара, което е ДВА ПЪТИ И ПОЛОВИНА по голяма площ от упомената в договора на концесионера.

  Сега да допуснем отново приблизително че на всеки 10 кв. метра е имало дърво (а това са гори т.е. гъстотата е по-голяма) - ще получим че са били завинаги унищожени над 268 000 уникални дървета в Национален Парк Пирин - част от световното природно наследство. Да не говорим за другите растителни видове и животински свят.

  Въпрос е на часове да се направи точен 3D модел на това което е извършено в тази зона. Защото то граничи с безумието. Пред погледа, с одобрението и пълната подкрепа на управляващите. Грабят и унищожават природата.

  09.02.2013

  Атанас Русев

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK