Нона Караджова: Ако можех, щях да поискам оставката на Тома Белев

Нона Караджова: Ако можех, щях да поискам оставката на Тома Белев

© Анелия НиколоваМодерно е всеки да иска оставка на всеки. Ако можех и аз щях да поискам оставката на г-н Тома Белев като представител на неправителствените организации, защото безобразно лъже един куп хора, които излизат на площадите." Така отговори в ефира на БНТ министърът на екологията Нона Караджова на поисканата от природозащитните организации нейна оставка.


Причината за тяхното искане е решението на Висшия експертен съвет, гласувано преди ден, което позволява ново строителство в национален парк Пирин.


"Решението на съвета на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в национален парк Пирин", е позицията на коалиция "За да остане природа в България", които ще сезират европейските институции. "Процедурата, по която се прави това – с прибързана промяна на устройствения план на планината без екологична оценка, за да се избегне възможността за обжалване пред съда, също нарушава закона", смятат природозащитниците. Те обявиха, че ще задействат три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство.
"Абсолютно законна е процедурата, абсолютно неверни са твърденията на еколозите", заяви в отговор Нона Караджова. Тя обясни, че не се притеснява от сезирането на европейските институции "Ние ежедневно даваме информация на запитвания (от страна на Европейската комисия - бел. ред.) по повод лъжливи информации, понякога са верни. Съответно няма никакъв проблем, никакви наказателни процедури", посочи Караджова.


По думите й с вчерашното решение на експертния съвет не се разрешава никакво строителство. Караджова обясни, че в случай че Министерският съвет потвърди решението му и ако община Банско разработи свой инвестиционен проект за нови съоръжения и писти, той ще се подлага на "дълбоки" екологични оценки. "Същите тия неправителствени организации ще могат да се изразят екологично, а не във въздуха, защото в момента ние нямаме конкретен проект", посочи Караджова.


"Балансираното" решение на експертния екосъвет дава възможност да се прецени кой е прав в спора между еколозите и общината на Банско, смята екоминистърът. Според нея в момента правилата са такива, че общината не може да стартира разработването на проект, който след това да бъде подложен на екологична оценка, която може да бъде обжалвана пред съда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK