Депутатите забраниха строителство върху дюни

Депутатите забраниха строителство върху дюни

© Спас СпасовЗабрана за строителство върху пясъчните дюни край морето, но с няколко изключения, гласува окончателно парламентът този четвъртък, когато поправките в Закона за устройство на черноморското крайбрежие бяха сред "спешните" законодателни промени, договорени по време на консултациите при президента с всички парламентарни групи.


Причината за бързото подготвяне на промените, свързани с пясъчните дюни по Черноморието, от представители на МОСВ, МРРБ и МЗХ, и съответно изгласуването им бе скандалът, известен като "Дюнигейт", с препродадените за ден от държавата и от частни инвеститори 29 декара пясъчни дюни край Несебър.


Нов член в закона вече изрично урежда забраната за строителство върху тези ценни пясъчни образувания, както и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяна на предназначението. Депутатите допуснаха и три изключения от това правило. Върху дюни все пак ще може да се строи, когато става дума за обекти с национално значение, обекти на техническата инфраструктура и специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната. Това означава, че под дюните могат да бъдат изградени различни електро, ВиК и газ тръби.
Под тях може да бъде изграден и "Южен поток". Той беше нееднократно посочван като важен пример и основателен мотив за гласуваното изключение, когато говорим за техническата инфраструктура. Още при гласуване на второ четене в регионална комисия преди месец представител на регионалното министерство подчерта значимостта на това изключение с аргумента, че в противен случай може да се забрани строежът на "Южен поток". Тогава отделни депутати разясниха, че строежът ще е под дюните и не би трябвало да наруши техния ландшафт, но ще засегне растителните видове върху въпросните дюни и те няма да могат да се възстановят с години.


И днес, минути след гласуването, примера за "Южен поток" повтори пред журналисти и Любен Татарски от ГЕРБ. По думите му забраната за строителство върху дюни е "тотална".


Друг член в закона дава още година и половина срок за изготвянето на специализирания кадастър, в който да бъдат описани съществуващите дюни у нас. Кадастърът се прави вече четвърта година по данни от Министерство на околната среда и водите, а за спешното му изготвяне настояват неправителствени организации и природозащитници. В него те привиждат сигурен начин да се знае точно кое и къде е дюна и да не се застроява.


Докато кадастърът е готов, всички инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж ще се съгласуват и одобряват след изрично становище на министъра на екологията, което да удостоверява, че в имота не попадат дюни, приеха още народните представители.


Като основен проблем, който природозащитниците от коалиция "За да остане природа в България" виждат в промените, е, че не се залага на цялостна защита на всички ценни образувания, зони и територии (като лонгозните гори например), а се действа на парче. Това каза за "Дневник" Тома Белев от "Зелени Балкани" след гласуването в пленарната зала в четвъртък. И след окончателното гласуване, коалицията отново остава на принципната си позиция, че поправките всъщност са отстъпление от защитата на дюните и са напълно безпредметни, защото сега действащият закон ги защитава добре, а проблемът е в грубото му погазване. "Те са само пясък в очите на хората, че нещо се прави след скандала в Несебър", смятат те.


Природозащитниците настояваха за право на  гражданите да обжалват пред съда общи и подробни устройствени планове, както и за повече прозрачност и достъп на обществото до информацията за инвестиционните проекти. Тези техни предложения не бяха включени в проектите за промяна в законите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  А строителството върху дюни, кога е било разрешено, че ми се губи нещо !?!?

 2. 2 Профил на Troubadour
  Troubadour
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Друг член в закона даваа още година и половина срок за изготвянето на специализирания кадастър, в който да бъдат описани съществуващите дюни у нас.
  ............
  Аха, т.е. др. строители и бригадири, даваме ви 1,5 г време да си до- или построите палатите, хотелите и бараките, след това
  Славка вече не е к..ва.

 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 565 Разстроено

  Само,че българските пишман бизнесмени с помощта на местната власт успяват да докажат,че това върху което строят не са дюни и пак си сторят,както се видя наскоро в Несебър.

 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Върху дюни все пак ще може да се строи, когато става дума за обекти с национално значение, обекти на техническата инфраструктура и специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната. Това означава, че под дюните могат да бъдат изградени различни електро, ВиК и газ тръби.
  Под тях може да бъде изграден и "Южен поток"[/quote]
  ...а на хаптекаря Марешки или на някой нему подобен временната (дълговременната) постройчица няма ли да може?

  И как по-точно ще се изградят под дюните всичките онези обекти, вкл. тръби, без да се разкопаят същите тези дюни? С водолази и багери с е-е-е-й такива дълги "шнорхели" на ауспусите ли?

 5. 5 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  А уточниха ли какво точно е дюни ? Трябваше да съгласуват с БАН и да го отбележат в забраната.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 680 Весело

  Депутатите са взели парите на зелено и сега...!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  член 1. забранено е строителството върху дюни
  член 2. В българия няма дюни
  челн 3. ако все пак някои има съмнение, че нещо прилича на дюна, кемта решава дюна ли е или не

 8. 8 Профил на jorkatatenev
  jorkatatenev
  Рейтинг: 418 Неутрално
 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Гневно

  А с Пирин какво става- Банско,Разлог и т.н.Или там Цеко има думата ?

  Tony
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело


  [quote#1:"442"]А строителството върху дюни, кога е било разрешено, че ми се губи нещо !?!? [/quote]
  Никога, прав си но, няма голям проблем, ще го прегласуват когато му дойде времето!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#9] от "Free person":

  Ами какво да става, всичко е ОК има още около 100 см сняг, грабвай ските и на бегом на пистите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Израел Хендз
  Израел Хендз
  Рейтинг: 367 Неутрално

  много правилно!
  като няма вече дюни, трябва да се забрани строителството върху тях..
  герб са корифеи на мисълта.

  мореплавател, авантюрист, доносник на властите и кандидат богаташ, починал като просяк в Лондон
 13. 13 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А хотел Дюн на Георги Илиев, безсрамно сложен на плажа. За него Плевнелиев каза преди време, че си бил законен по стар закон. Ами то и концлагерите са законни по старите закони.

 14. 14 Профил на These_Days
  These_Days
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Че до сега да не беше разрешено. Пак ще врътнат далавера, пак ще хванат някой по без гащи и пак някой като Миро ще ходи да се прави на ощипан и да пита къде са дюните.

 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  След година върху Дюните ще е гъчкано с обекти от "национално значение" с по 200 стаи, басейн, ресторант и конферентни зали.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  МИ ТЕ ДЮНИТЕ СВЪРШИХА БЕ,ЗАТОВА Е ЗАБРАНАТА,НА ЦЕЦО КУМЕЦО ГИ РАЗОРА ПОСЛЕДНИТЕ

 17. 17 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дюни има в Гърция. Тука имаше дюни при бай Тошово време. Вече има бетонни бункери.

 18. 18 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 475 Гневно

  Аз като един "прост" гражданин да питам РДНСК и ДНСК какъв го "вадят". Нали те са точно държавните институции, които трябва да следят за незаконно строителство и спорна законосъобразност на издадените пупове, рупове и други строителни планове. Но те самите са в един бранш със строителния надзор и някак си не върви гарван гарвану око да вади.

 19. 19 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Те останаха ли дюни по българското черноморие..

 20. 20 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако се бяхме разбунтували още преди десетина години сега щяхме да имаме и дюни и зелени курорти и по-добър живот.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 21. 21 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Да, след като не останаха дюни.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 22. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хотелите стават обекти с национално значение, басейните - обекти на техническата инфраструктура, а кръчмите и дискотеките - специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната. В последните биват напивани до загуба на съзнание евентуалните завоеватели.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 23. 23 Профил на totyu
  totyu
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Поредните закони на „юруш“. Става въпрос не само дюните, а всички защитени от закона местности, включително и по НАТУРА-2000 и резервати. Пази боже сляпо да прогледне.

 24. 24 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 514 Неутрално

  А тия дюни между другото, с какво са полезни?

  Аз бих бил за строежи, особено на повече ски-писти, единственото, което ме спира, е че ми е ясно дебелите профити в кого ще отидат.

 25. 25 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ...Супер, Само че във закона пропуснаха нещо важно... - Тотална забрана ,за всички времена ,на всякакъв вид строителство под 400 метра до бреговата и плажната ивица по цялото крайбрежие. На всички собственици, построили или закупили хотели на първа линия, трябваше да им се посочат срок в който след като си разкарат бетона - да върнат терените почистени ....

  urkobozambo
 26. 26 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Просто не мога да си представя, че на дюни е било разрешено да се строи.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  А построеното върху плажове и дюни към настоящия момент? Или който могъл, построил. Добре, че както се вижда сме миролюбив народ. Все пак трябва да се "преброим", преди да продължим.

 28. 28 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 495 Весело

  Ако Тройката дойде на власт, екоактивистите с умиление ще си спомнят за работата им с Бойко.От властимащите и сегашни, и предишни, само Бойко ги "отразяваше". Всички се правеха на глухи и слепи за исканията им.Да стискат палци, че пак ще идат в шеста глуха.Не мога да си представя Станишката или Местан да се впечатлят от протестите им, а Вълчев директно ще им "разтури седянката" на Орлов мост или където там я спретнат.

 29. 29 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "442": Не е било разешено. В приетия през 2008 г Закон за черноморските крайбрежни територии изрично е записано,че се забранява промяната на предназначението от изключително публична държавна собственост в частна държавна собственост на.... дюните по черноморското крайбрежие.Според възприетата от правната теория законодателна техника не е необходимо изричното формулиране на забрана за строителство върху тях.С идването на власт ГЕРБ не изпълни едно от задърлженията по този закон да финансира изработването и осъвремвеняването на кадтстралната карта на крайбрежието,в която да се заснемат и дюните,което не са били заснети до този момент.За тази дейност са били осигурени и средства от тройната коалиция,но Дянков е спрял тази дейност и парите са отишли най-вероятно за асфалт. Сега отново се приема някаква забрана за същото,явно с популистка цел или поради незнание. А дали знае какво прави Искра Кюри,възпитаник на монтанския юридически факултет,съществувал в близкото минало ?

 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Точно за това има инициативен комитет за отделянето на черноморските общини в автономно образувание и това рано или много ще стане!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  След дъжд качулка, то вече нямя незастроено и бетонирано място..

 32. 32 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Така де, Герб също си построиха. Позволиха си законово, сега отказват. Не бива да се строи до тях. Трябва да си има монопол.
  Съсипахте ни красивото черноморие! То вече не е по силите на българите, те затова ходят в гръцко и турско - бляяяяяяяяя

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 33. 33 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lady Zeppelin":Дюните просто ги вписваха като гори и пасбища които после изваждаха от съответните фондове и строяха - фирмата на брата на Станишев чрез заменки погълна 1300 дка дюни и лонгоз край Камчия и сега строи върху необработваема земя по документи

 34. 34 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "smej":нищо законно няма в дюн по никакви закони! този бетонен боклук е забит на няколко метра от морето и за целта беше унищожена огромна дюна - първо мутрите са взели разрешение за сезонен ресторант който след година се оказал бетонен хотел - никой не смее да ги пипне! Там собственик е един изрод - син на взривена петролна мутра - Главата му е прякора -

 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#33] от "richardnixon":
  Нищо не им пречи да продължат по същия начин.
  Мисълта ми беше, че и досега беше забранено да се строи върху дюни, но законът е врата в полето.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dehumanizer":

  " В последните биват напивани до загуба на съзнание евентуалните завоеватели."

  Като се замислим, завоевателите в България най-често са били руснаци, така че няма да е трудно.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1045 Разстроено

  До коментар [#9] от "Free person":

  "Тогава отделни депутати разясниха, че строежът ще е под дюните и не би трябвало да наруши техния ландшафт, но ще засегне растителните видове върху въпросните дюни и те няма да могат да се възстановят с години."

  Тази идиотия, може да даде прекрасни идеи на Цеко и Банско. Ще си прокопаят едно тунелче в планината и ще си спретнат един фуникюлер(не намирам българска дума).

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  Закъсняла реакция ,но както се казва по-добре късно отколкото никога!

 39. 39 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lady Zeppelin":какво да забраняват - няма никаква инженерна логика да се строи върху пясък - но варварите му намериха колая - изгребват за темелите всичко до твърда земя и унищожават из основи природната забележителност с редките пустинни цветя - не видя ли каква страшна гледка имаше на снимките в Несебър - дюни разрязани от фадроми като за дисекция! И на местните това не прави никакво впечатление!~Амчи туй сий бизнис - ми каза един лонгур

 40. 40 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#39] от "richardnixon":
  [quote#39:"richardnixon"]няма никаква инженерна логика да се строи върху пясък [/quote]
  Инженерна логика няма, но има "бизнес" логика.
  Прочете ли статията в "Капитал"?
  Промените в закона са обяснени по-добре. Всъщност, положението остава същото, даже и по-лошо, защото в закона са залегнали изключения за строителство върху дюни. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/02/28/2013070_izmamnoto_spasenie_na_chernomorieto/?ref=id

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 41. 41 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Пирин, Пирин не забравяйте!

  Не кърдисвайте гората, лошо ще ви стигне!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 42. 42 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма сделка "едно за нас, едно за вас". Мораториума и защитата трябва да обхване всичко застрашено от сеч, бетониране и унищожение - морето, планините, горите!

  Особено едно правителство в оставка няма НИКАКВА легитимност да се разпорежда с вековните гори, малкото позапазени плажове и планинските паркови зони.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 43. 43 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Спорът не беше, дали може или не да се строи върху дюни,а дали е дюни това,върху което се строи.Това не се реши,а се реши,че може,ако е за Южен поток. Също,че не е поток,а цунами.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Тук пишете, че са забранили строителството върху дюни, пък по БНТ казаха, че всичко е разрешено до 2015 гопдина. На кой да вярвам?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 455 Любопитно

  Значи когато искат, могат и за един ден да го направят!!! Питам се, а защо им плащаме целогодишно, след като работата която се изисква от тях може да се свърши за 2-3 седмици или месец????Защото ако това е частна фирма никой няма да ги държи да лентяйстват толкова време!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 46. 46 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#19:"nicoleta"]Те останаха ли дюни по българското черноморие.. [/quote]
  И според мен не са останали, но затова пък ще ги картографират година и половина.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Модерно е да се зачита от вестниците. Цитирам, какво зачитам:
  "Покрай приоритетните дюни се уреди и отколешната болка на черноморските кметове и предприемачи, по презастроеното ни крайбрежие да могат да се правят изкуствени острови. С това се дава възможност там, където не достига рекреационен капацитет на съществуващите морски плажове или няма такива, да може да се създават морски плажове или да се разширяват съществуващите такива, в т.ч. чрез отвоюване на територия от морето"
  А ние си говорим. Абе, хора, какви дюни, море няма да остане!

 49. 49 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 569 Неутрално

  С една дума, не са забранили строителството върху дюни.

  Аз
 50. 50 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Национална Асоциация БЪЛГАРСКО ЧЕРНОМОРИЕ:
  “Като част от протестиращите и ние искаме фундаментални промени за по добър живот. Може би е добре да се помисли за обособяване на българското Черноморие на конфедеративен принцип като територия със специален статут. Факт е, че туризма изхранва голяма част от населението, затова развитието и благоустрояването на курортите трябва да се подкрепя, а не блокира" .....23 години стигат! Първо комунистите, после мутрите, сега зелените екстремисти тормозят народа и блокират развитието на туризма

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK