Устойчив оптимист, или кой е министърът на околната среда и водите Юлиан Попов

Юлиан Попов

© Георги Кожухаров

Юлиан Попов"Да, знам за икономическата криза, за руския газ, за това, че правителството няма визия за бъдещето на България, че миналото правителство също нямаше, че магистрала "Тракия" не е довършена, че на страната й спряха акредитацията за емисиите (става дума за август 2010 г. - бел.ред.), че Обама вече не е толкова популярен, че войната в Афганистан не върви добре. И много други глобални и велики работи не са както трябва. Но малките неща в България едно по едно си идват на мястото. Или се пооправят. А това са нещата, с които живеем."


Това е откъс от текста "Нещата вървят все по на добре в България" на Юлиан Попов, публикуван в "Дневник" през лятото на 2010 г. Още в самия материал той предвиди и каква ще е реакцията на голяма част от читателите - "хората са все по-недоволни и в коментарите под тази статия някои от тях ще ме обявят за луд. Малките неща обаче, нещата, с които живеем, едно по едно си идват на мястото. И животът става по-добър."


Този текст показва една от отличителните черти на Юлиян Попов - оптимизмът. Затова за хората, които го познават, едва ли е изненада, че е приел да се включи в служебното правителство като министър на околната среда и водите. Това е ресор, за който той със сигурност знае много, но пък в България е един от най-сложните и конфликтните, заради всички скандали, свързани с презастрояване, незаконни или в нарушение строежи в защитени територии, заради ненамерения досега баланс между опазване на природата и възможни инвестиции итн.
Дали ще запази оптимизма си и умението да вижда възможности във всичко, след престоя във властта, ще стане ясно след няколко месеца.


Между Лондон - София и по света


Кратката визитка на Юлиан Попов е български журналист и писател. От 1994 г. живее в Лондон, но по-често е на път, не само до София, но и по света. 


В момента той е политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. Нейната основна цел е насърчаване на климатични и енергийни политики, чрез които значително да се намалят емисиите парникови газове в Европа. Организацията работи целенасочено за подпомагане на по-силната лидерска позиция на Европа в справянето с климатичните промени. Една от конкретните й задачи е трансформирането на европейската икономика към икономика с ниски въглеродни емисии, което на практика означава намаляване на емисиите парникови газове в Европа с 30% до 2020 г. и не по-малко от 80% до 2050 г.


Затова енергетика и устойчиво развитие, климатични промени, европейска политика и Европейския съюз са сред основните теми на неговите материали. Юлиан Попов пише още за образование и малцинства и публикува в български и в международни издания като BBC, Al Jazeera, The Independent, EU Observer, The Scotsman, Gazeta Wyborcha и др. Член е на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Лондон. Попов е и дългогодишен колумнист и анализатор в "Дневник". Автор е на есета, както и на сборника "Английска България или Швейцария на Балканите" (2004 г.) и на романа "Островът на Мъглите" (2006 г.), преиздаден през 2010 г. През 2006 г. създава един от първите коментарни блогове в България "Размисли и случки".


Активности


Юлиан Попов е роден през 1959 г. в София. Завършва българска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". В периода 1985–1990 г. е редактор в списание "Факел". В биографията му е записано още, че е бил директор на литературния музей "Ангел Каралийчев", който става средище на литературни, културни и политически дебати в края на 80-те години, както и мястото, където се развиват клуб "Синтез" (заедно с заедно с Иван Кръстев, Александър Кьосев и Ивайло Дичев) и "Дружество за Нов български университет". През 1985 г. отваря първата частна галерия "357" в собсвения си дом. В този период превежда и представя и някои неизвестни дотогава у нас автори като Данийл Хармс (авангардист), Дмитрий Пригов (концептуалист) и други. Редактор е на два сборника на Владимир Висоцки.


Женен е за Таня Бризби – англичанката с български корени, и има двама синове на 14 и 12 години.

Попов е и един от създателите на Нов български университет и негов пръв изпълнителен директор. Член е на борда на Американския университет в България и на настоятелството на Нов български университет. Председател е на управителния съвет на фондация "Елизабет Костова" и на управителния съвет на Българското училище по политика "Димитър Паница", основано през 2001 г. Мисията на училището е да подпомогне създаването на "общност от граждански и политически лидери, с активна позиция в националния, европейския и световен политически процес, водени от съвременни демократични ценности като плурализъм, толерантност и информиран дебат."


Юлиан Попов е член на консултативния съвет на Кеймбриджката програма за устойчиво лидерство и на стратегическия борд на Тунизийското училище по политика. Директор е на британската благотворителна организация "Приятели на България", която подпомага деца със специални образователни нужди у нас.


Хора, които са работили с него го описват като пример за дясно ориентирана личност с категорична позиция за необходимостта от спешни и адекватни мерки за справяне с промените в климата.


Припомнят и интересната му позиция за циганите и колко важна е тяхната интеграция. През октомври 2011, той публикува в "Дневник" материал - "Циганите са бъдещето на България".


В него защити тезата от заглавието си и коментира: "България има нужда от цигани лейтенанти, полковници и генерали. България има нужда от цигани сестри и лекари. От цигани полицаи и полицейски началници. От цигани учители и директори на училища. От цигани началници на отдели и министри. От цигани футболисти и тенисисти."


За онези, които са увлечени от идеите за равноправие и човешки права, това е естествено поведение. За останалите, по-егоистично настроените, това е въпрос на интерес. Защото така или иначе циганите са бъдещето на България. Въпросът е не как да се примирим с този факт, а как да го използваме."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Е поне ще знае да се изразява...оптимистично...

 2. 2 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Звучи като смислен и знаещ човек. Надявам се да е пълната противоположност на Караджова и да успее да устои на корпоративния-олигархични натиск. Има страхотна нужда от пълна промяна на политиката ни относно националните паркове и застрояването на Черноморието.

  I pledge allegiance to the world nothing more, nothing less than my humanity ...
 3. 3 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#2:"Георги Велев"]и да успее да устои на корпоративния-олигархични натиск.[/quote]
  Нима не е прозрачно, че е човек на Прокопиев?

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  Добър в нищоправенето.Кабинетът трябва да подготви изборите.Другото са прикзки за наивници!

 5. 5 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Божке... този е калинка на квадрат...

 6. 6 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 832 Неутрално

  добър човек, но да видим...политиката е помия

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2191 Неутрално
 8. 8 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Честито! Това е едно добро начало след герберските поразии. Освежавщо дори!

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Много добри материали съм чел от него в "Дневник". Надявам се да работи за Природата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 765 Любопитно

  Безброй дини под мишницата, дали една ще остане здрава!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на sensey
  sensey
  Рейтинг: 696 Неутрално
 12. 12 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Така. Попов е човек на англичаните в служебния кабинет. Спортният е на немците. Премиерът е на французите. Ще ги видим останалите на коя чужда държава са хора, защото още не са излезли тези на руснаците, американците и израелците. Интересно ще има ли български човек в този кабинет?

 13. 13 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "focusnik":

  А пък Прокопиев е спонсор на "зелените" рекетьори. Така, че е добре че е само за два месеца за да подготвят изборите и няма никакви правомощия.

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Честно казано не съм особено очарована от точно този министър, но ще видим.

 15. 15 Профил на These_Days
  These_Days
  Рейтинг: 409 Любопитно

  "Кратката визитка на Юлиан Попов е български журналист и писател."

  Хм!

 16. 16 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Радвам се на този избор - най-после човек, за когото качеството на околната среда е мисия на живота, а не само далавера за един мандат.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 17. 17 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#12:"Митридат"]Интерсно ще има ли български човек в този кабинет?[/quote]
  - Някой "Тато", "Дедо", "Бате"?
  Не, мерси!

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 18. 18 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#13:"Ilo"]До коментар [#3] от "focusnik":

  А пък Прокопиев е спонсор на "зелените" рекетьори. Така, че е добре че е само за два месеца за да подготвят изборите и няма никакви правомощия. [/quote]

  Ето и малко инфо за желаещите да бъдат информирани и не манипулирани от "еколози": http://www.segabg.com/article.php?sid=2006110900040001401
  Цитат от статията, за тези които не искат да я четат цялата:
  " Основен двигател е смолянският бизнесмен Кирил Асенов. Той е собственик на "Уинтер спорт", преобразувано по-късно като Спортно-туристически център "Перелик". 50% от акциите в този център се държат от регистрираната в Кипър офшорка "БК проджект", управлявана от Людмил Карауланов. Той е човек на издателя на "Дневник" Иво Прокопиев и софийският адрес на офшорката е ул. "Иван Вазов" 16 - същият, на който се помещават вестниците "Дневник" и "Капитал". "
  Не си спомням някой зелен да е протестирал срещу този проект, нито срещу възобновяемите паркове на Прокопиев, които са доста големи и оказват отрицателно въздействие върху околната среда. Е вече имате отговор. Замислете се.

 19. 19 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#2:"Георги Велев"]Звучи като смислен и знаещ човек[/quote]
  Това че ЗВУЧИ, не значи, че Е! От неговите неща, които успях да прочета, ми стана ясно, че нивото му е на научнопопулярните книжки, дето ги раздават безплатно. Нормално за литератор.
  В блогът си е сложил графика, която реално показват неща, противоположни на това което е в коментара му. Тази графика я показва Кристалина Георгиева на една конференция в Шератон за ограничаване на измененията в климата, но със съвсем друга цел.
  Интересно, кои ще да му заместник министри? Ако и там е същото, големи поразии може да направи.


 20. 20 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ето потвърждение на думите ми, че на "природозащитниците" не им е интересна темата за да сформират едно протесче: http://news.ibox.bg/news/id_1228815706

 21. 21 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ilo":

  А Цеко Минев е спонсор на циганите от Банско с оркестрите

 22. 22 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ilo":

  За това си трябва протест отвсякъде!

 23. 23 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ilo":

  Добре да го кажеш това, но не мисля че си прав в изводите

 24. 24 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#21] от "Aлфepaц":

  Не. Работодател им е. И е конкурент на Прокопиев.

 25. 25 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "Aлфepaц":

  Не се обиждай и не приемай нищо лично в изводите ми. Постарал съм да поставям кавички където е необходимо, защото има много хора които милеят за природата, но до тях не достига цялата информация/истина.

 26. 26 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да така е.
  Организатор на протеста е : Васил Къдринов- http://www.bourgas.org/%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81/1735/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB-%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2
  Чувал ли си го? Нима той не заслужава подкрепа. Не сме ли всички за една кауза.

 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#20:"Ilo"]на "природозащитниците" не им е интересна темата за да сформират едно протесче[/quote]
  Илийчо (Ел-Фелеки), на мен линкът ми прилича на ясно потвърждение, че отново ЛЪЖЕШ

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 28. 28 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ilo":

  Точно затова специално ти цъкнах плюс и се съгласих с тях! Ако някой кривне, няма значение кой, важното е да го осветли веднага

 29. 29 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#19:"focusnik"]нивото му е на научнопопулярните книжки[/quote]
  - Именно.
  За първи път ще имаме министър на околната среда, който поне нещо поназнайва за проблемите на околната среда. Досега бяха все неграмотници и калинки.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 30. 30 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#27] от "keen":

  Не не лъжа. Просто чета статии и го споделям. Също така мисля и правя изводи, с които не задължавам никой.

 31. 31 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Дали не е оптимист защото живее повече извън България?

  Оптимист на чужд гръб, един вид?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дано вече си е преосмислил позицията, която през 2006-та го е накарала да напише това:

  "Аз съм си близък с Бойко Борисов. Той винаги чете това, което пиша за него, понякога се ядосва и ругае, понякога се ласкае, но винаги се вслушва и замисля и понякога дори променя курса с един-два градуса. Неговата реакция ме ласкае и затова аз винаги пиша за него доброжелателно.

  С Бойко Борисов се знаем от 3-4 години. Добре се знаем, макар, че никога не сме се срещали, не сме дори и разговаряли по телефона. Но се следим. Той следи всичко, което се пише за него, а пък аз, като всеки друг, обичам герои и с интерес следя какво правят. Та така си общуваме. И понеже сме си близки, разбрах, че меракът му е да стане министър-председател. И пак защото сме си близки, реших да се опитам да му помогна да си постигне целта. Разработих система. Почти научна. В крайна сметка човекът е доктор..."

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И дано не е променил принципната си позици, написана на блога му по време на летните протести на Орлов мост срещу промените в закона за горите:

  "Принципната ми позиция е:

  - Искам горите да се пазят и нарастват
  - Искам грозното строителство да се ограничава
  - Искам х-л Щастливеца да бъде премахнат завинаги
  - Искам в София да се засадят 1 милион нови дървета
  - Искам да се събори паметника пред НДК
  - Искам да видя строги присъди за всяка злоупотреба с природни ресурси
  - Искам да се въведе ясен отчет за природния капитал"

  Целия пост - тук:
  http://www.julianpopov.com/pc_url_25296550

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#28] от "Aлфepaц":
  На Илия Ел-Фелеки целта му е да маскари Иво Прокопиев и (когато може) да рекламира Цеко Минев. Няма друго.
  Човекът има рекламна агенцийка, финансирана от банката на Цеко Минев.
  Затова писанията му тук са съвършено неадекватни.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 35. 35 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#30:"Ilo"]Не не лъжа[/quote]
  Пишеш, че НЯМА протест.
  После даваш линк, който казва, че ИМА протест.

  Шизофрения?
  Не, просто хроничен лъжец.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 36. 36 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да видим дали ще има наказани за прелялите язовири, за реките и техните непочистени корита, за всички злоупотреби със земи. Да видим гарван гарвану око вади ли.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 37. 37 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gopeто":


  [quote#9:"Gopeто"]Много добри материали съм чел от него в "Дневник". Надявам се да работи за Природата.[/quote]
  И аз с удоволствие го четях като публикуваше в Дневник.
  Дано за двата месеца мандат пази природата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 38. 38 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Основател на НБУ. Филолог с интереси в областта на екологията. Привърженик на гледната точка, че цените на тока у нас са ниски. Чудя се коя е била причината точно него да изберат за служебен (експертен) министър на околната среда и водите.

 39. 39 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  [quote#36:"martosto"]Да видим дали ще има наказани за прелялите язовири, за реките и техните непочистени корита, за всички злоупотреби със земи.[/quote]

  Ти и за прокурор ли го нареди вече?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 40. 40 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 814 Весело

  Този определено ми харесва!

  https://swansphotography.com/
 41. 41 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 897 Неутрално

  много смел и надявам се успешен избор.

  Истината ни прави свободни.
 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#38] от "murttle":
  Тоя не отказва нищо. Опитай си да изредиш всичките му участия и синекури във всякакви организации. Това е просто бизнес за някои и те от това се хранят. Нещо като вариант на ватмана хай-лайф Евгени Минчев.
  Обявили са го като "писател", а са пропуснали да споменат какво е написал. Литература имам предвид, не злободневни парчета на еко-въглеродна тема за дребни стинки.

 43. 43 Профил на ili4o
  ili4o
  Рейтинг: 237 Неутрално

  до keen
  радвам се че си ми научил името но не ми харесват когато дебилно ми набъркваш името където ти скимне поне научи че аз съм ili4o колкото и да е трудно за човек с дебилни разъждения като тебе.А иначе за Прокопиев си прав той е основен спонсор на цялата ви зелена мафия заедно с накой червени активисти като Плугчиева и Корубашев.

 44. 44 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#13] от "Ilo":
  Надай ся Ilo на съгласна министърка на МВР!
  Тя да знаиш надали ша да е човек на Прокопиев, нищо, че си целува Плевналиев( спешно е изпратена униформа в къщи, генералска с кепе, иначе целувки ...на Еньов ден ).
  Обаче както го нема парламентът, да знаеш за два месеца зелените рекетьори какво можем! Уха!
  Ни "Юлен",ни "Витоша ски", ни "Рила спорт", а за строежи нейде по Черноморието изобщя да забравиш да мечтаеш!
  Оди ся плачи на Цветанов и да запалиш една свещ за бог да прости " инвестиционните" намерения из планини, дюни и по южното крайбрежие.
  Та да си жив и здрав, все някой требе да пише глупости, иначе ще настане такава скука. И за финал един любим на Л. Русева виц:
  Вървял един оптимист през гробищата, гледал кръстовете и си мислел: "Колко много плюсове!"
  Та затова и аз един плюс ти сложих.

 45. 45 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ilo"
  Можеш да си провериш при Асенов. Пак си се объркал милият, ма то ти е простено , нали си с плюсче.

 46. 46 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Божее, не калинка на квадрат ами на куб та и отгоре. Абсолютен дървен философ, всезнайко....от това, което съм му чел тука във вестника не съм възхитен.

  Какъв специялист по клим. промени, климатът е сериозна наука,изискваща сериозни познания по физика в поне няколко области.

  Все пак по-добре от малката мастика, от която всеки ще е по на мястото си и дано не прави поразии като нея, достатъчно е да милее малко повече за природата в Бг и да не допусне цекоминевците да се разпищолят.

 47. 47 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#35] от "keen":
  Това протест ли е бе друже!
  Ако си беше направил труда да прочетеш поне само първото изречение, щеше да си по-информиран. Цитат от статията: "Шепа еколози и природозащитници се събраха на протест пред Върховния административен съд в защита на незаконното застрояване на връх Перелик."
  Протест е имало, но не е бил интересен за "природозащитниците". Защо ли? Ами по-нагоре ти бях казал защо.

 48. 48 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Надявам се, че няма да се поддаде на псевдо "зелен" натиск, защото всичко както знаем опира до пари. Ще видим.

 49. 49 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#47:"Ilo"]Това протест ли е бе друже![/quote]
  Ами...
  http://www.investor.bg/novini/122/a/proval-za-proekta-super-perelik-,125137/
  "Няма да се строи ски зона под връх Перелик в Родопите. Инвеститорът в проекта – бизнесменът от Смолян Кирил Асенов, е оттеглил на 21 октомври жалбата си срещу Министерството на околната среда и водите"

  На мен ми изглежда като да е свършил работа. Иначе не знам ти какво наричаш протест. Може би това:
  http://www.youtube.com/watch?v=gaG4EZV2Fgc

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 50. 50 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#43:"ili4o"]радвам се че си ми научил името [/quote]
  Неприятно е името ти, но се натрапва като гной под инфектиран зъб.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  С какви ли не синекури се е занимавал министъра освен с околна среда и водите ...
  Добре, че ще е за 3-4 месеца само...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Ами ДПС беше започнало да вкарва цигани - активисти на движението в държавната администрация на министерствата които държеше. Сега адаша, фен на сънародниците ни с по-тъмен тен, може да продължи делото им.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  През 1985 г. отваря първата частна галерия "357" в собсвения си дом."

  мдааааа..АААА-А-А-А !! и останалото е все в тоя дух.."НАШ" кадър турян на синекурни постове,че даже и пратен у чужбината за да учи капитализЪма...абе ,нищо не пишете- британски поданик ли е или..да?!
  трагедията българска е безкрайна...каймакът от "наши" хора е покрил ,захлупил и задушил цяла страна и народ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK