Устойчив оптимист, или кой е министърът на околната среда и водите Юлиан Попов

Юлиан Попов

© Георги Кожухаров

Юлиан Попов"Да, знам за икономическата криза, за руския газ, за това, че правителството няма визия за бъдещето на България, че миналото правителство също нямаше, че магистрала "Тракия" не е довършена, че на страната й спряха акредитацията за емисиите (става дума за август 2010 г. - бел.ред.), че Обама вече не е толкова популярен, че войната в Афганистан не върви добре. И много други глобални и велики работи не са както трябва. Но малките неща в България едно по едно си идват на мястото. Или се пооправят. А това са нещата, с които живеем."


Това е откъс от текста "Нещата вървят все по на добре в България" на Юлиан Попов, публикуван в "Дневник" през лятото на 2010 г. Още в самия материал той предвиди и каква ще е реакцията на голяма част от читателите - "хората са все по-недоволни и в коментарите под тази статия някои от тях ще ме обявят за луд. Малките неща обаче, нещата, с които живеем, едно по едно си идват на мястото. И животът става по-добър."


Този текст показва една от отличителните черти на Юлиян Попов - оптимизмът. Затова за хората, които го познават, едва ли е изненада, че е приел да се включи в служебното правителство като министър на околната среда и водите. Това е ресор, за който той със сигурност знае много, но пък в България е един от най-сложните и конфликтните, заради всички скандали, свързани с презастрояване, незаконни или в нарушение строежи в защитени територии, заради ненамерения досега баланс между опазване на природата и възможни инвестиции итн.
Дали ще запази оптимизма си и умението да вижда възможности във всичко, след престоя във властта, ще стане ясно след няколко месеца.


Между Лондон - София и по света


Кратката визитка на Юлиан Попов е български журналист и писател. От 1994 г. живее в Лондон, но по-често е на път, не само до София, но и по света. 


В момента той е политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. Нейната основна цел е насърчаване на климатични и енергийни политики, чрез които значително да се намалят емисиите парникови газове в Европа. Организацията работи целенасочено за подпомагане на по-силната лидерска позиция на Европа в справянето с климатичните промени. Една от конкретните й задачи е трансформирането на европейската икономика към икономика с ниски въглеродни емисии, което на практика означава намаляване на емисиите парникови газове в Европа с 30% до 2020 г. и не по-малко от 80% до 2050 г.


Затова енергетика и устойчиво развитие, климатични промени, европейска политика и Европейския съюз са сред основните теми на неговите материали. Юлиан Попов пише още за образование и малцинства и публикува в български и в международни издания като BBC, Al Jazeera, The Independent, EU Observer, The Scotsman, Gazeta Wyborcha и др. Член е на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Лондон. Попов е и дългогодишен колумнист и анализатор в "Дневник". Автор е на есета, както и на сборника "Английска България или Швейцария на Балканите" (2004 г.) и на романа "Островът на Мъглите" (2006 г.), преиздаден през 2010 г. През 2006 г. създава един от първите коментарни блогове в България "Размисли и случки".


Активности


Юлиан Попов е роден през 1959 г. в София. Завършва българска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". В периода 1985–1990 г. е редактор в списание "Факел". В биографията му е записано още, че е бил директор на литературния музей "Ангел Каралийчев", който става средище на литературни, културни и политически дебати в края на 80-те години, както и мястото, където се развиват клуб "Синтез" (заедно с заедно с Иван Кръстев, Александър Кьосев и Ивайло Дичев) и "Дружество за Нов български университет". През 1985 г. отваря първата частна галерия "357" в собсвения си дом. В този период превежда и представя и някои неизвестни дотогава у нас автори като Данийл Хармс (авангардист), Дмитрий Пригов (концептуалист) и други. Редактор е на два сборника на Владимир Висоцки.


Женен е за Таня Бризби – англичанката с български корени, и има двама синове на 14 и 12 години.

Попов е и един от създателите на Нов български университет и негов пръв изпълнителен директор. Член е на борда на Американския университет в България и на настоятелството на Нов български университет. Председател е на управителния съвет на фондация "Елизабет Костова" и на управителния съвет на Българското училище по политика "Димитър Паница", основано през 2001 г. Мисията на училището е да подпомогне създаването на "общност от граждански и политически лидери, с активна позиция в националния, европейския и световен политически процес, водени от съвременни демократични ценности като плурализъм, толерантност и информиран дебат."


Юлиан Попов е член на консултативния съвет на Кеймбриджката програма за устойчиво лидерство и на стратегическия борд на Тунизийското училище по политика. Директор е на британската благотворителна организация "Приятели на България", която подпомага деца със специални образователни нужди у нас.


Хора, които са работили с него го описват като пример за дясно ориентирана личност с категорична позиция за необходимостта от спешни и адекватни мерки за справяне с промените в климата.


Припомнят и интересната му позиция за циганите и колко важна е тяхната интеграция. През октомври 2011, той публикува в "Дневник" материал - "Циганите са бъдещето на България".


В него защити тезата от заглавието си и коментира: "България има нужда от цигани лейтенанти, полковници и генерали. България има нужда от цигани сестри и лекари. От цигани полицаи и полицейски началници. От цигани учители и директори на училища. От цигани началници на отдели и министри. От цигани футболисти и тенисисти."


За онези, които са увлечени от идеите за равноправие и човешки права, това е естествено поведение. За останалите, по-егоистично настроените, това е въпрос на интерес. Защото така или иначе циганите са бъдещето на България. Въпросът е не как да се примирим с този факт, а как да го използваме."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK