To-do list - какво очакват от новия еко-министър природозащитниците

To-do list - какво очакват от новия еко-министър природозащитниците

© Анелия НиколоваОще преди да стане известен изборът за нов министър на околната среда и водите, във вторник (12 март) през деня "Дневник" потърси мнение на няколко личности и организации, които работят ефективно за защита на природата в България. Публикуваме техните препоръки към новия министър (президентът назначи на тази позиция Юлиан Попов) и най-важните приоритети за екологията, според тях.


Международна природозащитна организация WWF в България:


Новият министър на околната среда и водите разполага с кратко време, но въпреки това може да предприеме няколко важни стъпки.
1. Трябва да прекрати процедурата за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин" и веднага да направи публични правните анализи за прилагането на концесионния договор и плана за управление за периода 2001 - 2012 г., с което да се намали общественото напрежение около управлението на националния парк.


2. Скандалът с дюните в Несебър вдигна много шум, но постигна малко за опазването на защитените зони по Черноморието. Министерството на околната среда и водите трябва да издаде заповедите за обявяване на 20-те защитени зони по местообитанията от европейската екологична мрежа "Натура 2000" в района на Черно море. Това са "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра", "Долината на река Батова", "Златни пясъци", "Галата", "Камчия", "Плаж Шкорпиловци", "Емине-Иракли", "Ахелой-Равда-Несебър", "Поморие", "Атанасовско езеро", "Бургаско езеро", "Мандра-Пода", "Залив Ченгене скеле", "Плаж Градина-Златна рибка", "Острови Св. Иван и Св. Петър", "Ропотамо", "Караагач", "Странджа".


Заповедите трябва да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 1 януари 2008 г.


3. Трябва да осигури пълна прозрачност на проектите за удълбаване на Дунав, замислени с цел подобряване на корабоплаването, тъй като те могат да доведат до необратими последици не само за дивата природа, но и за живота на хората край реката.


4. Трябва да се преустанови добивът на дървесина в природните паркове като Витоша и Странджа. Икономическият ефект от него не е голям, но влиянието върху състоянието на защитената природа е значително, унищожават се и алеите за туристите.


Тома Белев от името на Асоциацията на парковете в България (АПБ):


1. Правилниците, утвърждавани от министъра на околната среда и водите за дейността на Висшия експертен екологичен съвет и Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР), да бъдат преработени така, че да включват в съставите си квоти от научните среди (БАН и университетите) и гражданските организации.


2. Да създаде консултативни съвети по политиката за управление на компонентите за околната среда. Има ги като задължение в чл. 12, ал.1. т. 2 на Закона за опазване на околната среда, но на практика ги няма. Могат да бъдат активизирани, за да работят върху необходимите промени в бъдещото законодателство, както и по приоритетите за финансиране в бъдещия финансов период.


3. Да се приеме методиката за оценка на кумулативното въздействие върху защитените зони.


4. Да се започне обществено обсъждане и приемане заповедите за обявяване на защитените зони по Директива 92/43 като се тръгне първо то тези от Черноморското крайбрежие, които се очакват най-много и за които до момента се поемаха обещания, като "Камчия" и "Емине-Иракли" например.


5. Да се довърши развитието на мрежата "Натура 2000" с изпълнение на препоръките от биогеографските семинари на Европейската комисия за Черноморския биогеографски район и Алпийския биогеографски район. Има разработка за морските зони, финансирана от министерството на екологията и приета от НСБР - трябва да се внесе за гласуване в Министерския съвет заедно с една зона за главоча и мечката в Алпийския регион и да се финализира най-после тази част от присъединяването ни.


6. Да се приемат планове за управление на защитени територии – има вече готови за Сините камъни и Странджа. Необходимо е да се разгледат и приемат от ВЕЕС и след това – в МС.


7. Развитие на системата от защитени територии с две-три защитени местности. Има достатъчно готови документации за защитени територии в държавни имоти, за да се проведат комисии и да стигне до заповед в рамките на 100 дни.


8. Приемане на няколко плана за управление на защитени зони, които са разработени и чакат приемане.


Проф. Георги Костов и предизвикателствата според него:
(Бивш заместник-министър на земеделието с ресор "Гори" в правителството на ГЕРБ. Бил е председател на Държавната агенция по горите (30.06.2009 – 21.10.2009 г.) От 2003 г. ръководи катедра "Лесовъдство" в Лесотехническия университет.)


1. За всеки екоминистър е много трудно да се справи с няколко мафии. Бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова беше заложник на боклучената мафия.


2. Даването на концесии за добив на полезни изкопаеми и кариери. Тук законодателството е размито и прокорупционно;


3. Контрол върху ползването на водите. Новият закон не беше приет в този парламент. В страшно много ведомства има проблем с контрола и опазването на водните ресурси.


4. Липсата на капацитет в политиките по адаптиране към климатичните промени. България не е в нито един сериозен проект по адаптация, нито има пазар за т.нар. екосистемни услуги.


5. Важно е и отстояването на позиции, които да позволят на България да усвоява повече средства в следващия програмен период на ЕС. Оперативна програма "Околна среда" не дава устойчиви резултати. Има и много други...


И според Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българско дружество за защита на птиците (БЗДП):


1. Наказателните процедури от Европейската комисия. Най-напреднала е тази за изграждането на ветрогенератори в района на Калиакра, където се очаква случаят да влезе скоро в Европейския съд.


2. Контрол върху строителството по Черноморието.


3. Решението да одобри или не становището на Висшия експертен екологичен съвет, с което се одобряват промените в плана за управление на Пирин, които отворят врати за нови ски писти.


4. Позиция по исканията за нови писти на Витоша.


5. Малкият брой защитени територии по Закона за защитените територии - почти два пъти под средното за Европа.


6. Нуждата от планове за управление на защитените зони от "Натура 2000".


7. Издаване на заповеди за обявяване на зони по Дирeктивата за местообитанията.


8. Ограничаването на лова в района обитаван от световно застрашената червеногуша гъска – Шабла и Дуранкулак.


*To-do list (от англ.) - списък с неща, които трябва да се свършат, обикновено важни и спешни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Този и от екология ли вече разбира ??? Има ли от нещо, от което не разбира бившия служител на списание "Факел" за българо-съветска литература ?! Та той пишеше по всички въпроси - образование, шистов газ, икономика и какво ли не. А сега еколог)).

 2. 2 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  с надежди но без мечти уви.

 3. 3 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Този списък ще изкара хиляди на улиците. Пак по същата причина - от глад...

  www.dobribozhilov.com
 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#3:"Добри Божилов"]Този списък ще изкара хиляди на улиците. Пак по същата причина - от глад...

  [/quote]
  Глад по улиците на Банско или Несебър например?!

 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 707 Весело

  Лошото на очакванията е, че разочароват!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Очаквам основно да не забравя, че човекът е венец на Сътворението и че основно задължение на човека е да се грижи за по нисшите царства (животни и растения).

 7. 7 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За мен Юлиан Попов и вътрешния министър са най-слабите звена в служебния кабинет. Журналист и писател за министър на екологията, шеф на протокола и преводач - за вътрешен министър...

 8. 8 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#6:"emilm13"]основно задължение на човека е да се грижи за по нисшите царства (животни и растения). [/quote]
  С други думи да се спазва европейското законодателство , което има предимство пред нашето!

 9. 9 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "moni56":

  БГ населението в момента не става много за друго освен за камериери и сервитьорки, ако се отреже много от туристическия клон ще много хора няма да имат работа. И не не могат да станат изведнъж всички програмисти по 3К заплата вместо да продават царевица на плажа.

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Отхвърлянето на решението на ВЕЕС за НП Пирин е една от най-важните задачи и най-лесно осъществима. Не знам защо липсваше от списъка на Тома Белев. Борбата с мафиите наистина е трудна. Според мен Караджова не се справи и с дървената мафия. Тя може да се окаже в ресора на министерство на земеделието, но това в никакъв случай не е оправдание. Опазването на природата (не по ББ) трябва да е приоритет на цялото правителство.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 647 Гневно

  Зелените може да очакват и космодрум да се построи, тези са толкова неадекватни... Нямат никаква идея нито от политика, нито от икономика - само празни лозунги и рекетьорство над индустрията - изобщо, комунистите на 21-ви век

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#11] от "Максим Александров":

  Забрави да напишеш, че са платени, терористи, наркомани и не се къпят.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Най-важното е, още щом влезне в Министерството, и с шут да уволни баба Докя! Не го ли направи веднага, свършен е и той!

 14. 14 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Не пренебрегвайте и концесиите за води/дървесина и полезни изкопаеми. НЕ е нормално при тази цена на златото държавата да взима 0.0000001% .... Това си е чиста проба пладнешки грабеж!

  На Банско не му трябват нови писти, а разрушаване на постройките от север на р. Глазне и ще се решат всички проблеми. Тук нямаме Кавказ или Алпи за да си позволим такъв безотговорен бетон. Резерватът Юлен (за който не е ходил) е едно уникално място като природа, а пистите в него са безсмислени откъм наклон и разположение.

  Един Българин
 15. 15 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  (президентът назначи на тази позиция Юлиан Попов)
  Няма позиция, на български се казва "пост"
  Не знаете български!

 16. 16 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да освободи МОСВ и РИОСВ от знайни и незнайни корумпирани служители и директори, или от такива кото мислят повече за паричките и г--а си, вместо за ОС и В.

  Ако иска имена - има кого да попита...

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Служебното правителство не трябва да клати лодката.То само трябва да проведе честни избори.Исканията не могат да се изпълнят в цял мандат!

 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Аиде сега .......
  .Момчето е умно, ама за други работи :
  Какви заповеди, какви правилници , какви съдебни дела ???
  Ще го будалкат и това е ..
  А и не забравяйте Боковите хора и червените олигарси , които "законно" грабят територии..
  Да върви да пие кафе и да напише някое есе , човекът ..
  За другото - има Господ и дано се намеси ТОЙ...

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ако беше читав, свестен и неподкупен ЮРИСТ, дори адвокат , можеше и нещо да направи ..)
  Зелените - не искайте невъзможни неща ..
  А и вицето Захариева - ще внимава , да не би случайно някоя гора, къмпинг или плаж- да не би да НЕ стигне до олигарасите :)
  Какви държавни интереси , какви заповеди..
  И Плевн., дори ще бди- да няма ЗАСЯГАНЕ на нечии ЛИЧНИ интереси ..)
  Докога комсомолците ще ви будалкат ??
  Хахахахахааа...

  BIG AL
 20. 20 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1570 Гневно

  Дано някой в това правителство се "сети" че екологията е ОСНОВЕН ресор, по простата причина че ПРИРОДАТА - запазената, автентичната, различната, разнообразната - е един КАПИТАЛ с който разполага страната ни!
  Ако искаме туризъм който предлага друго освен еФтина пиячка, курви и дрога следва да се погрижим за това което имаме като даденост! Развитието на целогоди6ен устойчив туризъм 6те донесе и солидни приходи, ама пусто МУТРИТЕ те го проумяват, това не им влиза в светогледа, пълен с бИтон, лаченко, спа, някой друг "усвоен" ресурс...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Исканията на WWF ми се струват разумни.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#12] от "virtual_brain":

  Не съм забравил - просто това са общоизвестни факти и няма нужда да се споменават изрично

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 23. 23 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Поредните зелени фантазии... Някои хора се вземат много на сериозно.

  Обичам да слушам само себе си
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK