Високата устойчивост на микроорганизмите към антибиотици е катастрофална заплаха

Всяка година по света се откриват около половин милион случая на туберкулоза, резистентна на всякакви антибиотици.

© д-р Рей Бътлър, Горичка

Всяка година по света се откриват около половин милион случая на туберкулоза, резистентна на всякакви антибиотици.Високопоставени британски експерти в медицината алармират за микроорганизми, които не се боят от антибиотик, предаде Ройтерс.


Според една много мъдра и все по-актуална българска поговорка човек знае две и двеста. Знае се, че хората са силно адаптивни същества и могат да се променят спрямо заобикалящите ги среда и обстоятелства. Това обаче е валидно и за всичко живо по земята и е едно от чудесата на нашата любима планета. И колкото едно нещо е по-малко, изглежда, че толкова по-адаптивно е то. Логично шампионите в областта са най-малките, онези, за които всички сме чували, но почти никой не е виждал. Микробите.


Терминът super bug все по-често ще бъде споменаван и за съжаление няма да е с добро. Един от най-разпространените супермикроби,
MRSA, убива годишно около 19 000 американци,


което е много повече от СПИН например.


Войната между хората и бацилите се води посредством все по-мощни химически оръжия за масово унищожение, наречени антибиотици. Напредъкът на технологиите обаче се оказва недостатъчно бърз за скоростта, с която миниатюрните организми се адаптират, което де факто прави така, че


те стават все по-силни и издържливи


от ден на ден. Понеже, както твърди друга мъдра поговорка, това, което не те убие, те прави по-силен.


Mикроорганизмите са все по-устойчиви вследствие безразборното използване на антибиотици.

© Gorichka

Mикроорганизмите са все по-устойчиви вследствие безразборното използване на антибиотици.


Според Сали Дейвис, директор на британската служба за здравеопазване (Chief Medical Officer), след 20 години някой от нас ще влезе в болница за рутинна операция и ще умре вследствие на силно развитата резистентност на микроорганизмите към антибиотици.


Любопитното е, че всички заети с темата тръбят как трябва да хвърлим повече усилия (и пари) в изобретяването на повече и по-силни средства срещу тях, а тихичко и с половин уста споменават другото. Кое друго ли? Ами най-важното – спиране на


безразборното предписване на антибиотици,


ползването им само когато те са НАИСТИНА необходими.


Повече прочетете на REUTERS


Статията е препубликувна от gorichka.bg

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Познавам хора,които сами си предписват и пият антибиотици.Те вредят не само на себе си,а и на другите.

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тези истории сме ги чували от фармацевтите! Спрете антибиотиците и пийте чиста вода за същите пари, която ще ви продадем под формата на хомеопатия.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Микробите са ницшеанци - това, което не успее да ги убие, ги прави по-силни! А пък онези, призвани да ги борят с илачите си - по-богати, но това е друга стрептокока-кола...

  [quote#0:"статията"]след 20 години някой от нас ще влезе в болница за рутинна операция и ще умре вследствие на силно развитата резистентност на микроорганизмите към антибиотици...най-важното – спиране на безразборното предписване на антибиотици, ползването им само когато те са НАИСТИНА необходими[/quote]
  М-да - можем да започнем с прашасалата истина, че с антибиотици се борят не вируси, а бактерии! Ама то вирус, бактерия - нали е все микроорганизъм, бе, джанъм, кой да им наднича под опашките да ги различи? Важното е гроздомицин и салата да има на масата...

 5. 5 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Истината е изписана под втората снимка. Така че, към лекарите (които уж си знаят,ама...): по-внимателно с антибиотиците и химиотерапевтиците и по-рядко широкоспектърни.

  Вещица от Овнерог
 6. 6 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#1:"волтер"]Муайте чесън and make love[/quote]
  ...а, такова, с китайски чесън става ли? То ако не се събудят някои, скоро друг няма да остане

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лекарите рядко се сещат, че трябва да се прави антибиограма.

 8. 8 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "Доби Велков - умерен оптимист":

  90% от лекарите са абсолютни неграмотници, така че резултатите са в рамките на нормалното и очакваното.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Твоа че микроорганизмите стават все по-устойчиви на антибиотиците е самата истина.
  Споменте си историята с Esherichia Coli в Германия отпреди две години.
  И белят е че антибиотицисе дават безразборно не само на хората, а и на животните, нещо което май никой не взема предвид.
  От ситуацията има много прост и лесен изход, с който обаче никоя фарммацевтична компания не е съгласна - да се редуват употребяваните в практиката антибиотици.
  Защото процесът има и обратна посока - бактериите увеличават чувствителността си към антибиотици, с които не се срещат всеки ден.
  Другият вариант е да има добри и широкоспектърни антибиотици поддържани на високи цени за да не могат да бъдат употребявани всеки ден и за всичко.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 623 Неутрално

  защо ли нищо не казват за тоновете антибиотици които изтичат в реките от фабриките и от канализацията? именно от тази "дейност" се пявява резистентността и кой знае още какви други ефекти върху околната среда, и съответно, върху нас !

 11. 11 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ха...имам бледи спомени, че милиарди години, преди да се появи човечеството, на Земята са живеели единствено микроорганизми...някак си, не не допускам, човек да ги надвие, при положение, че е гост в дома им...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всъщност целия проблем идва не толкова от директната консумация на антибиотици. Това, че е проблем е ясно, но всъщност голямата резистентност идва от тъпкането на животните с тях.

  Ами то няма начин едно пиле от яйце до бутче в чинията да става за 30 дни и това пиле да не е наблъскано с широкоспектърни антибиотици....

  На лошото е, че в случая нормалния човек няма как да се предпази, защото даже и на употребява безразборно антибиотици, другите го правят и бактериите вече са резистентни.

 13. 13 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "безразборното предписване на антибиотици", а и безразборно купуване на антибиотици има само в България. В повечето страни има т.н. Политика за защита на антибиотиците, която стриктно се спазва от лекари, фармацефти и пациенти.

 14. 14 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Ми не се зобете с антибиотици за щяло и не щяло...То джипитата друго не знаят...всеки може да е лекар с антибиотици...едно излекуваш пет разсипеш )

 15. 15 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#9:"rapidfire"]да се редуват употребяваните в практиката антибиотици.
  Защото процесът има и обратна посока - бактериите увеличават чувствителността си към антибиотици, с които не се срещат всеки ден.[/quote]
  Безупречно, но - за съжаление - пожелателно в първата си част...

  [quote#9:"rapidfire"]да има добри и широкоспектърни антибиотици поддържани на високи цени за да не могат да бъдат употребявани всеки ден и за всичко[/quote]
  И това е принципно нелошо, но не е панацея - превенция и фармакологична култура му е майката, останалото е след дъжд качулка...

 16. 16 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "При здрав дух, здраво тяло" (Анти Ювенал). Не боледува човешкото тяло, боледува душата (астралът и менталът). Колкото и силни лекарства да се измислят, не можем да отнемем правото на съдбата, защото болестите са полезни, като болката. Те ни показват, че не живеем правилно и ако познаваме техния език, няма нужда да се борим с тях - те изчезват.

 17. 17 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#12:"niakoi_si"]Ами то няма начин едно пиле от яйце до бутче в чинията да става за 30 дни и това пиле да не е наблъскано с широкоспектърни антибиотици....[/quote]

  Или едно прасе за 8 месеца да тежи колкото двугодишно.
  За съжление няма разбиране сред хората, че трябва да се следи не само директната, но и индиректната консумация.

 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Колкото до MRSA, или преведено на човешки - метицилин резистентен Staphylococcus aureus:

  1. За да се завъди тази гад, трябват определени условия - възраст състояние на имунната система, прдишна употреба на определени антибиотици, определени видове спорт, хронични заболявания и разбира се, лоша хигиена.

  2. Слава на всички богове, той все още е чувствителен на други видове антибиотици, метицилинът е доста тясноспектърен, така че дори само добре снетата анамнеза пи трябало да е достаъчна за едно правилно лечение, което обаче трябва да бъде достатъчно агересивно още от самото начало, защото докато излезе микробиологията може да е късно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 497 Гневно

  Не са виновни лекарите! А фармацевтичните компании! Едно време имаше идеални лекарства - амидофен, аналгин-хинин, сулфагванидин. Но за беда - много евтини! По г.з се посурнаха да ги спрат! И останаха основно антибиотиците.

 20. 20 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Това се знае от десетилетия, но явно мащабите започват да стават по-големи, отколкото са печалбите на фармацевтичните компании.

 21. 21 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "cup_of_tea":
  Абсолютно правилно! Това само, че не става с генно модифициране (смяна на породата, което не пречи на човека), а с хормони и антибиотици, които директно се възприемат от ядящият мършата. Спрете да ядете трупове на умрели животни!

 22. 22 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#8] от "42":

  От позицията на какъв наричаш нашите лекари "неграмотни"?
  Кое доказва това? Лекарите по цял свят са едни от най-начетените хора в обществото, това е и една от причините да са сред най-уважаваните персони...
  Аз мисля, че нашите лекари станаха търговци, на това ги научи системата - да предписват твърде много препарати, които вредят, но пък пълнят едни каси...
  За антибиотиците - зная, че народите на Изток от нас (нито са малко, нито - малки) прилагат съвсем други лечения, при които почти отсъстват синтетични таблетки, в т. ч. и антибиотици. Източната мъдрост е позната и призната от всички умни хора по света!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 23. 23 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "др. Иванов":

  Другарю, знаете ли, вие сте от гадна порода.

  Няма тема, по която винаги да не заемате мутренска, комунистическа, фармацефтична, хотелиерска и прочие позиции.

  За съжаление антибиотиците са безсилни пред човешката глупост и алчност. Това са тъжни болести многократно по-адаптивни от супер бъговете, споменати в статията.

 24. 24 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#8:"42"]90% от лекарите са абсолютни неграмотници,[/quote]
  Като сте по-грамотни - лекувайте се сами!

 25. 25 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нощен ястреб":

  Ми това и сме принудени да правим.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#11] от "Γαλλα":

  За повечето живи същества има измислени методи как да бъдат ликвидирани. Същото може да се случи и с бактериите и микробите. Ала са иска етика във фармацевтичната индустрия. Вместо това те залагат на оборот. И проблемите на обикновените хора - резистентността, хронифицирането на дадени заболявания - са странични за тях. Важното е да има движение в аптеките и приходи в банковите сметки. Развойната дейност - в краен случай. Както се видя, има начин за лечение на СПИН, ала след колко време и колко хора си отидоха преждевременно от него... Натрупването на знания и развитието на технологиите дават предимство пред биологията, дори на най-елементарните същества като микробите и бактериите.

 27. 27 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Може да стане доста неприятно. Дори прости хирургични операции ще станат фатални. Ще се върнем 100 години назад.

  За щастие, ние винаги успяваме да се справим с проблемите, поне досега. Ето и последните добри новини от фронта:

  http://mashable.com/2013/01/24/ibm-hydrogel/

 28. 28 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "Йоаникий":

  От позицията на достатъчно често сблъсквал се с това съсловие човек. Първо подбора на кадри още при приемането е тотално сбъркан, пресявката след приемането е никаква, подготовката им примерно по химия и биохимия е мижава, а те са фундаментът на тая наука. После в престижните и доходни специалности има яка връзкарщина, което допълнително утежнява положението. В резултат 90% от това съсловие са опасно неграмотни със високо самочувствие, а 10% които са добри са такива на активното си самообразование и усъвършенстване на добра тяхна воля, а не на системата.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 29. 29 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 602 Неутрално

  За тези, които търсят допълнителна информация на български по темата, но на по-високо ниво (въпреки това разбираемо за аудиторията на Дневник), предлагам линк към статии в списание МД http://spisaniemd.bg/?s=mrsa

 30. 30 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ПРЕЗ ЖИВОТА СИ, вземал съм над 100 пъти ПЕНИЦЕЛИН и ТЕТРАЦЕКЛИН по две седмици и съм нямал НИКАКВИ СИМПТОМИ а само полза от тях. Европейските антибиотици станаха ЧИСТО ВРЕДНА ПЛЯВА. Те не те ЛЕКУВАТ а ти вредят. Стигасе до вечно пищене на ушите, обриви по кожата и др. ПИТАМ ЗАЩО?
  Ако не ги вземеш абаче, ОЩЕ ПО-ЛОШО!
  Ще повторя думите на Айн Щайн, "Хора не си играйте с природата на зарове". Мисля, че ГМО-то, което е един експеримент с природата е ЦЯЛАТА ПРИЧИНА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 31. 31 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 720 Разстроено

  Едни от главните виновници за това сме ние - пациенти и лекари, изписват се и се приемат за щяло и нещяло!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 32. 32 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#26:"Читател"]За повечето живи същества има измислени методи как да бъдат ликвидирани. Същото може да се случи и с бактериите и микробите. [/quote]

  Уби ме с това изказване, честно...то, и за човечеството, Хитлер имаше решение на проблема...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 33. 33 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#2:"hodounski"]Познавам хора,които сами си предписват и пият антибиотици.Те вредят не само на себе си,а и на другите. [/quote]

  Аз правя обратното. Почти не е имало случай да ми изпишат антибиотик и да не хвърля рецептата в кошчето. Отивам още с първите симптоми на грип при джипито и хоп - антибиотик. С детето беше същото. Може и да е рисковано, но досега никога не сме имали усложнеия нито аз, ното той. Откакто си сменихме лекаря нещата се промениха.

  Между другото ми е интересно и какво мислите за противогрипните ваксини. Вярно, там проблемът не е толкова тежък, но преди години гледах един документален филм в нета и лекар (мисля, че беше французин) обясняваше, че ваксините допринасяли за появата на нови щамове. Не си спомням добре обясненията, а и почти нищо не разбирам от медицина, но виждам, че тук пишат компетентни хора, те биха могли да кажат нещо по въпроса.

 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#32] от "Γαλλα":

  Нека се разбира правилно. Тоест, че натрупването на знания и развитието на технологиите следва да са от полза на човека, а не да има оправдания с това, че сме били гости на някакви микроби и паразити. Ако искат, фармацевтичните компании могат да намерят начин да преборят устойчивите микроорганизми, ама тогава ще им спадне оборотът от по-нефелните антибиотици. Там е драмата. Щом за СПИН-а има решение, значи и за другите следва да има.

 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#32] от "Γαλλα":

  Още нещо - през 20-ти век науката открива лечение на сериозни болести, които в предходните векове са взимали стотици хиляди жертви (в ретроспекция до Античността - милиони). Сега на дневен ред е резистентността, която подкопава здравната политика по света. Следва и на нея да й се намери лек, пробив в ДНК-то на болествотворните микроорганизми, защото последните, колкото и да са адаптивни, не са по-умни от човешкия интелект и технологиите. Въпросът е искат ли фармацевтичните компании да решават кардинално проблеми, които касаят милиони, или искат да прибират пари от оборот на по-некачествени лекарства.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Употребявам антибиотици пък и лекарства само в съвсем краен случай и предпочитам природните средства и превенцията. Лошото е, че другите не го правят и някой ден може да ми си стовари нещо безмилостно заради тяхното безгрижие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Не знам кое ще ни убие по-бързо - микробите или фармацевтичната мафия?!

  rock n' roll is king!
 38. 38 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#33:"Форд Префект"]гледах един документален филм в нета и лекар (мисля, че беше французин) обясняваше, че ваксините допринасяли за появата на нови щамове. [/quote]
  Има предвид че нишата на едно заразно заболяване се заема от друго.
  Ще видите че когато се намери лек за ХИВ ще изникне нещо новол
  Както самият ХИВ е заел мястото на победената шарка или тиф, например.

 39. 39 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "Форд Префект":

  Ами общо взето - и при антибиотиците, и при всички прилагани лекарства - проблема не е в това, че са вредни. Всяко лекарство си е и отрова. Целта е да бъде употребено само тогава, когато наистина е необходимо. Защото нито едно лекарство не лекува - то само помага на организма да се справи със заболяването.
  Проблема идва само от това, че за болния то е средство за помощ, но за производителя и търговеца - средство за печалба. И целта на ползвателите на лекарства е една, а на тези, които им ги доставят - съвсем друга.
  Като прибавим в случая и безразборната употреба - защото икономическият ефект е водещ навсякъде - болния в повечето случаи се интересува да му е по-евтино - за това се самолекува с това, което той смята за "най-силно"; а продавача не го интересува крайния ефект от лечението, а само икономическия - и в името на печалбата пренебрегва всякакви ограничения при продажбата, резултата е предвидим.
  Да не говорим, че като "скрита бомба" в случая се явяват хранителните продукти от животински произход. Където антибиотици се употребяват и за стимулация на растежа, и за профилактика от болести, и за лечение на болни животни, които при всички случаи не умират - в най-лошия биват изядени..... Като прибавим и "високоотговорните и ефективни" контролни (по храните) органи, които в България "по никакъв начин не можеш да подкупиш ", се сещайте защо са такива резултатите... И кой ще плаща последиците...

 40. 40 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#13:"ot Bansko"]"безразборното предписване на антибиотици", а и безразборно купуване на антибиотици има само в България. [/quote]
  За другаде - не знам, но в България е точно така. И което е по-лошото - няма сила, която да промени съществуващото положение...

 41. 41 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Фармацевтичните компании нямат сметка от разработването на нови антибиотици. Антибиотици обикновено се вземат седмица, айде две седмици.. от това не могат да се направят пари. Те предпочитат да правят лекарства които се вземат с години.
  Последният антибиотик с някакво голямо значение е регистриран някъде 2003 година.

  На някои лекари за съжаление (не само в България) им липсва елементарно образование и предписват антибиотици за лекуване на вируси. Антибиотиците лекуват бактерии не вируси.

 42. 42 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Това е прагът на химията и фармацията. Идва времето да се признае,че без помощта на природата и съчетанието на натуралното и изкуствено създаденото, няма как да надвие бацилите и микроорганизмите.

  и най-умният си е малко прост....
 43. 43 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално
 44. 44 Профил на registrirann
  registrirann
  Рейтинг: 225 Весело

  Накрая ще оцелее само един!

 45. 45 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#39] от "opt_02":

  Въпросът ми беше по-различен, но анализът ви е добър и според мен правилен

 46. 46 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "opt_02":

  Да ти кажа, по ред причини доста почетох по форуми за пациентска взаимопомощ и се шашнах, като разбрах, че в Америка се изписват антибиотици по още по-малоумен начин. Затова и повечето наистина устойчиви щамопве са при тях.
  А за това, което се съдържа в месото там изобщо не ми се говори.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 47. 47 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#45] от "Форд Префект":

  За да коментира който и да е ефекта от приложението на ваксини - трябва да е "вътре" в процеса на създаването им. Да не говорим и, че дори създателите не могат да предвидят всички възможни ефекти. Иначе в предположенията на французина има логика. Мисълта ми беше, че към медикаменти човек трябва да подхожда много внимателно, само когато наистина се налага. Но когато при лечение това всеки може да реши за себе си, то при хранене това се оказва твърде скъпо удоволствие. Защото няма човек, който да си осигури производство на всичко, необходимо му за пълноценно хранене. А пък същевременно съвременното "пазарно" стопанство налага евтина продукция с дълъг срок на годност, което - откъдето и да го погледнем - няма как да отговори на условието - "здравословно хранене". И това е един порочен кръг, от който май никой засега не може да предвиди начина на излизане...

 48. 48 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 476 Неутрално

  За съжаление почти всеки го е изпитал това – ако преди някакво лекарство му е действало, сега изобщо не работи. Явно микроорганизмите стават много, много устойчиви. Може би ще достигне времето, когато може да умираме от една проста настинка....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK