Караджова е подписала становището на екологичния съвет за Пирин, Попов няма да го внася в МС

Караджова е подписала становището на екологичния съвет за Пирин, Попов няма да го внася в МС

© Юлия ЛазароваВ края на мандата си бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова е одобрила с подписа си становището на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) – консултативен орган към  ведомството, за промени в плана за управление на Национален парк Пирин, които да отворят възможност за строителство на нов кабинков лифт в планината над Банско. Подписът й на практика позволява становището на ВЕЕС да бъде внесено от наследника й за обсъждане и окончателно гласуване в Министерски съвет. Това потвърдиха за "Дневник" от Министерството на околната среда и водите.


В същото време настоящият министър на екологията в служебния кабинет Юлиан Попов заяви, че сега


няма да внася протокола на ВЕЕС за гласуване в правителството
Той е решил да се запознае лично с казуса, да изслуша поотделно страните в спора, а след това да ги срещне в общ дебат, където те да се опитат "добронамерено и заедно" да намерят допирни точки и решение. "Всяка страна има своите аргументи и основания за исканията си. Концесионният договор изглежда не е перфектен. Процедурите, които МОСВ са извършвали по случая, са в съответствие със закона. Затова преди да се вземе решение по този казус, трябват сериозни дискусии," обясни пред "Дневник" Юлиан Попов.


Според него това е "най-сложното решение", което може да вземе. По процедуа другите варианти, ако не се прави дебат по темата, са (1) становището на ВЕЕС да бъде внесено и да мине през съгласуване от всички министерства и след това правителството да вземе решение по него или (2) да го остави да изчака следващия редовен министър.


"Съществува голямо напрежение, както и явно неразбиране по този въпрос. Където и да се погледне, нещо не е изговорено и не е разбрано. Това е достатъчно основание да се мине през


процес на изясняване на двете страни


Предполагам, че няма да е много трудно те да се срещнат, за да се види до какви последствия води промяната на този план, даваща теоретична възможност за втори кабинков лифт," обясни още Попов. Ако след дебата, министърът реши да преработи вече гласуваното от съвета решение, той може да върне отново за обсъждане и одобрение променен вариант.  


"Административната процедура може да приключи или положително, или негативно и това е изцяло в ръцете на МС. В първия случай обаче се толерира едната страна, във втория – другата, а противоречията остават. Явно трябва да се намери някакъв консенсус какво да се прави в този регион. Министър Попов ще се опита да намери цивилизовано решение" коментира за "Дневник" заместник-министър Евдокия Манева, която остава на поста си и в сегашния служебен кабинет. Според нея, до момента подобна дискусия между страните не се е случила и в същото време е необходима.


Дебатът ще се случи в рамките на обществен съвет, който Попов сформира в момента, а следващата седмица – ще представи официално. В него влизат и представители на неправителствени организации, в това число и природозащитни – "За Земята", Международната организация за дива природа WWF, програма "Достъп до информация". А Попов определя съвета като "мост за конструктивен разговор с гражданите".


Предисторията на поредния епизод от сагата със строежи в Пирин


През февруари всичките 13 постоянни членове на ВЕЕС единодушно подписаха становище за промяна в правилника за управление на парка "Пирин". Никой от тях не подписа с особено мнение, макар да има право на това. И преди, и след становището на екологичния съвет природозащитните протестираха с предупреждение от опасностите, които според тях носи бъдещо решение по него. В същото време бившият премиер Борисов беше категоричен, че по всичко е на едно мнение със зелените организации, но "втори кабинков лифт на Банско ще има". 


Промяната в плана за управление на парк Пирин, одобрена от ВЕЕС, позволява строителство на спортни съоръжения в т.нар. зона за туризъм (буферната зона на планината), която заема 2.5% от територията на парка (8 951 декара). Според зам. министър Евдокия Манева становището не допуска да се строят нови ски писти. До момента строителството в националния парк е позволено само в т.нар. зона за сгради и съоръжения с площ 2188 декара.


В документа съветът е вписал и забележки на експертите към предложенията на кмета на община Банско Георги Икономов.


В първоначалните искания на община Банско, внесено в МОСВ в началото на годината и консултирани с тогавашният икономически министър Делян Добрев, се искаше възможност за строителство и в други зони на националния парк. Предлагаше се още допускане строителство в райони на хижи в Пирин извън буферната зона и водовземане от голяма територия на парка.


ВЕЕС допуска в крайното си решение водовземане в рамките само на туристическата зона. Съветът приема да се разглеждат проекти, свързани със строителство на ски съоръжения, които трябва да се подложат на оценки. Така ВЕЕС се са се съгласили, че общината на Банско ще може да изработи подробен устройствен план за територия с искане за втора кабинка.


Протокола на съвета е бил изпратен на община Банско за преработка на първоначалните й искания и съгласуване. Кметът на Банско вече е върнал в екоминистерството редактираното си предложение, с редуцирани искания за промени в плана, които съответстват на гласувания протокол на ВЕЕС, обясниха от МОСВ.


За "Дневник" Георги Икономов потвърди, че коригираните и съгласувани с протокола на ВЕЕС искания на общината вече са изпратени в еко ведомството. Той обаче не беше сигурен какви са точните корекции в исканията, тъй като той и в момента е в болничен, а корекциите са били изготвени от експерти на общината. В същото време той изрази убеденост, че документите са съгласувани според изискванията на ВЕЕС.


Четете днес следобед в "Дневник" интервю с министър Юлиан Попов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Браво! За първи път човек на мястото си !!!
  Нона и за сапун даже не става, че ще мирише на спирт ...
  Пак гласувайте за мутрите в Герб

 2. 2 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Гневно

  А Евдокия Манева още ли е част от ДСБ?

 3. 3 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Еееееее гербавите се опитват накрая да промъкнат разни хитрички, уж експертно взети решения!
  Да трябва да се разглед обстойно казуса, но от друга страна в нашата държава всеки разбира от всичко и с красяци и инатлък до никъде не се стига!
  Иначе родните еколози знаят само "НЕ" и толкова, не поодлежат на убеждаване с аргументи.
  От друга страна, нямам никакво доверие на т.н. инвеститори. От такива като тях курортите ни заприличаха на клоака!

  ура и да живей!!!
 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Засега тази идея на министъра е добра и разумна. Но решение трябва да се вземе в неговия мандат. Правилата не са спазени при вземането на решението на ВЕЕС, в ПП Пирин има много нарушения. Това трябва да се реши преди да се преговаря каквото и да било.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Има 2-3 месеца, но накрая и той ще подпише. Не му вярвам.

 6. 6 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  А г-н министъра ще вземе ли решение за санкциониране на Юлен за превишаване на концесионната площ или за това ще прави объсъждания до второ пришествие ( на гербаджиите)?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 7. 7 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Какви "общи допирни точки" бе приятел? Това не ти е да пишеш статийки в блог и да администрираш коментарите, дано си го разбрал вече.
  Двете страни защитават диаметрално различни каузи - хотелиерската мафия иска да бетонира всеки квадратен метър и да цоца кинти по знайни и незнайни начини докато другите се мъчат да спасят каквото е останало от планината.

 8. 8 Профил на stefimihova
  stefimihova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За пореден път чета, че "През февруари всички членове на ВЕЕС подписаха становището за промяна в правилника за управление на парка "Пирин". Никой от тях не подписа с особено мнение, макар да има право на това". Да - всички са го подписали, НО не всички членове на ВЕЕС са подписали "за". Все още има и добросъвестни хора, които са били против застрояването. И колкото и да ме боли за Пирин, все пак трябва да сме справедливи и коректни спрямо тях - защото това са малкото примери за хора честни пред себе си и останалите.

 9. 9 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нещата правно не са казани вярно.
  1. ВЕЕС е само консултативен орган. Той може само да ПРЕДЛАГА министъра да одобри нещо, но не и да издава становище.
  2. Одобрението става с Решение на министъра и Нона го е подписала. Това е индивидуален административен акт на министъра и Попов може просто да го отмени!
  Какъв е проблемът?

 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#7] от "herbaltea":

  Не да цоца, а да пере пари и да граби от всякъде - това е цекоминевската мафия. Никой не може да ме убеди, че такива големи инвестиции се избиват със сезон от 3 макс 3.5 месеца.

 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Пак добре, но ако дискусията е с цел замитане, си може и без нея. Първо да се изчистят всички нарушения и незаконното строителство и чак тогава може да се дискутира за нещо друго.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "Aлфepaц":

  Много ясно няма да гласуваме за ДПС.

 13. 13 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "пуц муц":

  А да бе.
  С всенародно обсъждане няма да е резултатът като с лична договорка на Цеко Минев и Бойко Борисов. Кога само тоя тиквоняк ще се научи, че живее в демократична държава, и че тя не му е бащиния.

 14. 14 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#12] от "bta":

  Мууууу

  (по-умно се изказах от тебе)

 15. 15 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Гневно
 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 752 Весело

  Взети пари трудно се връщат!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "focusnik":

  Може да не знае как става, някой трябва да му каже!

 18. 18 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#16] от "Geoimg":

  В случая с Тиквата обикновено не се връщат ...

 19. 19 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Любопитно

  А Евдокия Манева още ли е част от ДСБ?

 20. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Духът на нона още дълго ще витае в услуга на мутробанкерите

  Евроатлантида
 21. 21 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 523 Гневно

  Цеко от Банско по далеко скапаняк.

 22. 22 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#17:"Aлфepaц"]Може да не знае как става, някой трябва да му каже!
  [/quote]
  Добра идея. Ще взема да му напиша писмо.

 23. 23 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Онези от герб и си отиват и пак поставят капани на служебното правителство!Ех тези мутроолигарси!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 24. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 723 Неутрално

  От нагла по-нагла мутра.

  "В същото време бившият премиер Борисов беше категоричен, че по всичко е на едно мнение със зелените организации, но "втори кабинков лифт на Банско ще има". "

  Мутрата и за самозапалилия се Пламен беше нагло категоричен, че имал същата кауза.

  "Не го познавам, но този човек е отишъл да търси някаква справедлива кауза, това, което всъщност ние винаги сме искали", добавя мутрата на заседанието на МС.

  Е, като винаги си го искал, поливай се с тубата с бензин и се пали.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 25. 25 Профил на green
  green
  Рейтинг: 434 Весело

  "Старжите" пазят "Тодорка" от Мурат", Но ние трябва да я пазим от инвеститорите.

 26. 26 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 458 Любопитно

  г-н Министър, ако считате, че има някакви разминавания между инвеститори и граждани, защо не накарате подчинените си (г-жа Манева и г-н М. Михайлов) да обяснят защо все още няма яснота за нарушенията на концесията в ски-зона Банско - кой и защо е допуснал над 100 ха от Пирин да бъдат незаконно застроени в нарушение на концесията и законите?

 27. 27 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "Aлфepaц":

  Добре де за Локумева тогава.

 28. 28 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Банскалии трябва да разберат, че Пирин не е техен, а на всички!!!
  Едни застроиха дюните, тия искат планината....аман

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 29. 29 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Цеко да развива и спа, конен и всякакъв вид еко туризъм , а не само ски. Да развиват пакетите и спрямо претрупаната хотелска база да се предлагат ски карти само за част от престоя в пакета. Останалите на общи цени да видим богатите англичани и останалите тарикати колко ще си купят.

  Изобщо не трябваше да се строи от другата страна на реката. Нека да го осъди държавата и да изиска от него да се махне от резервата и да го залеси със същите дървета. И без това от пистите там няма никакъв смисъл. Повече писти само по поляните! За Добринище се отнася същото. Горе на Безбог може да се кара до май, но няма кой да инвестира. Искат долу да се реже гората. И горе има клек, ама не е интересен нали не става за износ за гърция...

  Един Българин
 30. 30 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един Българин":
  така е , друго си е да осечеш няколко хиляди кубика дървесина, помежду другото докато 'развиваш туризма' и да я продадеш на южните ни съседи..

 31. 31
  nikione
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1593 Гневно

  Нора - ЗА ЗАТВОРА!!
  Когато държавата започне да изпълнява мокри поръчки на мутрите, когато вътре6ен министър и началник на парламента подкрепят "протестите" на озверяли селтаци за окончателно опоскване на Пирин - значи всичко е много много калпаво в територията България!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1593 Разстроено

  [quote#24:"bgkurshum"]Е, като винаги си го искал, поливай се с тубата с бензин и се пали. [/quote]
  Де такъв късмет... но за това се иска смелост, а бабаитът от Банкя я няма!
  Бива го да "раздава пържоли", ама само с чуждо месо.
  Хората добре да му мислят за кого да гласуват на 12 Май, за Пожарната команда се видя че е назначена от ТИМ, Цеко, Златния, Черепа, Ковача и други "строители на съвременна БГ".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#31] от "nikione":

  А май си представителна извадка на изследванията на ПИЗА. Знае да чете ама не разбира прочетеното т.е. функционално неграмотен.

  Всъщност типичен представител на подкрепящите бетонирането, мутромилиционери с голямо самочувствие и претенции без покритие, даващи оценки наляво и надясно... или си мутра, която си пере парите.

 35. 35 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  " Според зам. министър Евдокия Манева становището не допуска да се строят нови ски писти."

  А според мен, на Цеко му е през оная работа, какво мисли Евдокия Манева.
  Веднъж докопат ли се до някакво разрешение за строителство, ще има и хотели, и ски писти. Чисто по мутренски!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Ей, гадни лицемери, ходете да протестирате против изграждането на магистрала Струма например.
  Ама ще се возите с количките по нея, за това там не се унищожава природата, само се асфалтира, и то стотици квадратни километри.

  Добре е, че сте пренебрежимо малко.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#3:"пуц муц"]От друга страна, нямам никакво доверие на т.н. инвеститори. От такива като тях курортите ни заприличаха на клоака! [/quote]
  Аха, там е разковничето. Някой нещо подписва, уж за еди какво си, после се оказва построено съвсем друго....
  бих добавила и държавните служители с право на подпис, защото все се оказва, че имало вратички в текста или всичко "по документи" било изрядно или някой нещо не видял.

 38. 38 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ето това е проблем. У нас всичко може да се промени всеки ден. Щом е природен парк, значи е такъв и точка. Има си закон. Обаче, защо да не го променим?
  Утре и за дюните ще бъде така, за Витоша и т.н., каквото е останало.

 39. 39 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ей КЮФТЕТА прости,като хосите на ски или планина ските на гръб та да ви е леко нагоре по баира и вечерта няма да ходите са спите в построените хотели ами на палатка,а да отидете до планината използвайте коне по калдаръма че да ви е по близо,няма да ползвате магистралите щото не са "ЕКОЛОГИЧНИ".Ама прост народ в тази държава.

  sdg
 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Не му трябва таралеж в гащите .Правителството изглежда ще се опетляви в текущи въпроси и накрая няма да му стигне времето са основното - подготовката на изборите . А дали пък не е това целта? . Започваме да ставаме мнителни май ...

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#39] от "Svetlio":

  Ти май мислиш че в България е дванадесет месеца зима , а? Ами не - девет месеца по планините ходят така наречените туристи . Или ще ги задължиш да си носят ролери . ? За да се оправдаят оголелите ридове . Шегаджия .

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  По Струма е още по-зле - там се унищожава не само природа , а и земеделска земя . Без възвратно . А това е ресурс неизчерпаем , ако се стопанисва . Но не от ленторезачки .

 43. 43 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Концесионният договор изглежда не е перфектен."
  Меко казано!
  Ето какво възкликна не някой еко-защитник, а Евдокия Манева, когато бяха установени нарушенията в концесията:

  "Юлен" ни скъсаха нервите, отново постъпиха изключително некоректно, като ни излъгаха, че няма да се секат допълнителни площи"

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 44. 44 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Влязохме в топ 10 на най-негостоприемните държави в света.

  Това е доказателство, че на туризма ни му трябва не втори лифт на Банско, и още посечени вековни гори, а смяна на манталитета!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 45. 45 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това са глупости. При това незаконни и показват единствено непознаването на ЗООС и ЗБР от новия министър. Всеки проект или програма предвиждащ строителство на обекти включени в приложение 1 на ЗООС подлежи на задължителна екологична оценка, а от там и на оценка за съвместимост с НАТУРА 200. Това не е направено в случая. Министърът трябва да си вземе юрист да го съветва преди да дрънка глупости. И да уволни 13 членове на ВЕЕС за непознаване на законите които контролират.
  за справка - чл. 85 ал.1 на ЗООС и чл.31 ал.4 на ЗБР.

  gorskia
 46. 46 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Специализираният състав на ВЕЕС взе решение част от предложенията на Община Банско да бъдат предложени за приемане от МС
  Разширяване на спортните съоръжения може да бъде допуснато само в границите на съществуващата туристическа зона и след одобряване на цялостен план за развитието й чрез съответните екологични процедури
  Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ - колегиален орган към министъра на околната среда и водите, разгледа предложенията на Община Банско за промени в режимите, въведени с Плана за управление на Национален парк Пирин.

  Съветът взе решение, което удовлетворява частично исканията на Община Банско - допуска се възможност за разширяване на спортните съоръжения:

  единствено в рамките на съществуващата туристическа зона /т.нар. буферна зона на НП Пирин като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО/, която представлява 2,5% от площта на Национален парк Пирин, а самите спортни съоръжения заемат 0,2% от територията на парка
  само след одобряване на цялостен план за развитието на зоната, който подлежи на Eкологична оценка и Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/, както и на Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната „Пирин”
  всеки отделен инвестиционен проект от този план също ще бъде предложен на ОВОС и Оценка за съвместимост, които подлежат на процедура за широко обществено обсъждане.

  Съветът отхвърли тази част от исканията на общината, свързана с разширяване на спортните съоръжения в други територии от парка, извън границите на сега съществуващата туристическа зона.

  Решението на ВЕЕС гласи: „Предлага на министъра на околната среда и водите да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка в Министерски съвет за приемане, след отразяване на приложените към протокола бележки.”

  В протокола изрично е записано, че строителство в ски зоната в сегашните й граници не може да бъде предприето, без да има цялостен план за развитието на зоната и проведени процедури за екологична оценка както на плана, така и на всеки инвестиционен проект поотделно.

  Решението е гласувано единодушно от постоянния състав на ВЕЕС, който се състои от 13 членове и е специализиран да разглежда само Планове за управление на национални и природни паркове и техни изменен

 47. 47 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 402 Любопитно

  За да се успокоят гражданите, първата задача на министъра е започне пълна ревизия и преразглеждане на мрежата НАТУРА 2000 в България от независими Европейски експерти, както и научни звена от БАН. За жалост програмата е силно и обществено компрометирана заради червено=зеления опит за терор над населението с цел да си останат бедни и администраивно зависими. Както знаете, по време на тройната коалиция министъра на ОСВ прехвърли правомощия на министерството без санкция на НС на единствено явилите се на „конкурса“ - НПО „Зелени балкани“. Без ясни критерии и най-важното, без научни доказателства, скъпоплатени милионери-еколози тенденциозно включиха повече от 1/3 от територията на страната. Реално обаче програмата засегна най-вече зоните с активна икономическа дейност около курортите, което на практика прави процента много висок. Затова престъпната група на НПО „Зелени балкани“ и свързани с тях лица, трябва да бъдат разследвани и съдени както за неправомерно източване на обществени средства, така и за антидържавна дейност в чужда полза!

 48. 48 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  че е подписала то е ясно - яко Цеко не си беше изпекъл работата нямаше да го внесе за разглеждане!

  това което все още не е ясно е КОЛКО ПАРИ ВЗЕ за "административна" услуга?

  ...но и то може да се разбере при добро желание на някой държавни институции...

 49. 49 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#47] от "anhialo":

  айде пак същата песен ... не знам кой ви ги спуска да ги плещите такива малоумни - изглежда и на него мозъка му е колкото орехче?

  ще обясня пак: защитените зони по Натура 2000 се определят по две Директиви на ЕС - за птиците и местообитанията. за определяне на животинските и растителни видове които се защитават и територията на тяхното разпространение има много строга научна методология. след това се преглеждат то експерти на ЕК - веднъж по документи и втори път на форуми заедно със представители на институции, НПО и самите експерти които са работили зоните

  тук не като в БАН - всеки учен да го изкара различно (въпреки че се опитаха)

  работата бе нископлатена и многотрудоемка - тези 34% от територията на Б-я трябваше да бъдат минати пеша на терен за да се осъществят проверките - затова и нямаше други желаещи! общо взето мафията се надяваше процеса да се провали и да се стигне до политическо решение което дж. чакъров предварително бе заявил като не повече от 15%

  Натура 2000 не е компрометирана - напротив - работа на еколозите в България получи много високи оценки от ЕК. затова и досега ЕК защитава зоните да бъдат обявяни в предложения вид, а не орязванията които предлагат корумпираните държавни институции

  единственото което бе компрометирано след обявяването на Натура са далаверите с имоти, заменки и пране на пари на олигарски и близки до властта - затова и досега МОСВ не иска да обявява зона Рила буфер и още няколко апетитни местенца

  колкото до разследването което предлагаш - цялата работа бе извършена без нито един лев пари на българските данъкоплатци - всичко е от ЕС! и ми е много интересно как ще неречеш защитата на една територия от злоупотреби "антидържавна дейност в чужда полза" ???

  по твоят логика излиза че незаконните сечи на стотици хиляди кубици дървесина е "държавна дейност в наша полза" ???

  айде ходи се гръмни ако си прочел чак дотук...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK