Юлиан Попов, министър на околната среда: Рискът редът в страната да се срине след поройни дъждове е по-голям, отколкото да ни нападне съседна страна

"В обществения съвет ще дебатираме и обществени конфликтни въпроси - такива, по които има натрупано обществено напрежение," казва Юлиан Попов<br />

© Георги Кожухаров

"В обществения съвет ще дебатираме и обществени конфликтни въпроси - такива, по които има натрупано обществено напрежение," казва Юлиан ПоповВажни теми като екологията, промените в климата, въглеродните емисии, енергийните източници са актуалните в работното ежедневие през последните десетина години на новия министър на околната среда и водите Юлиян Попов. Много въпроси и големи очаквания са отправени към него в момента въпреки краткия мандат на служебното правителство (около три месеца). "Дневник" разговаря с него за политическите му приоритети, спешните задачи и конфликтните решения, по които ще работи.


Защо решихте да приемете поста министър на околната среда и водите? Появиха се и коментари, че сте по-подходящ за министър на образованието като филолог, писател и журналист.


- Всъщност никога не съм бил журналист, а с редакторска работа и литературна критика престанах да се занимавам през 1990 г. През последните пет години моята основна и постоянна работа е била главен експерт на Европейската климатична фондация – най-голямата независима организация в Европа, която се занимава с нисковъглеродни политики и икономика. Работех с ресорните министерства във Великобритания, Германия, Полша, Унгария, Румъния и с всички свързани с това институции в Брюксел. През това време съм писал коментари по различни политически и обществени теми, но това не е журналистика.
Има ли други екологични теми, с които сте се ангажирали преди?


- Другата важна тема освен климата от гледна точка на намаляване на парниковите емисии, по която работех, е връзката между околната среда, климатичните явления и промени, и проблемите на сигурността. Това е тема, която се отнася по-скоро към дългосрочната глобална политика.


В България на национално ниво също трябва да мислим по този въпрос. Вероятността редът в страната да се срине под влиянието на поройни дъждове е по-голяма, отколкото да ни нападне някоя съседна страна. Съотношението между вероятни вътрешнонационални и трансгранични конфликти и природни бедствия вече се изменя много.


Говорим за дългосрочни решения и политики. Обмисляли ли сте вариант да останете за по-дълъг период на този пост?


- Не, нямам намерения да остана.


А защо приехте министерски пост в толкова сложен момент?


- Ако трябва да съм искрен, го направих и заради децата са. Те са праправнуци на първия министър-председател на България и на други български политически фигури. Освен това от дълго се занимавам с политики, с опита да въздействам позитивно върху политическите процеси в един определен сектор.


А как оценявате България по отношение на политиките в околната среда, когато я сравнявате с други страни, в които сте работили?


- Сред новите страни - членки в ЕС, България е може би страната с хаотично, но най-силно и прогресивно движение в сферата на околната среда. Доволен съм, че с нещо малко съм участвал в този успех. И след като съм бил в този процес години наред и сега, когато ми казват: "Добре де, стига си действал отвън, ела да видиш отвътре как е", предизвикателството е много голямо.


Какви ще са най-важните приоритети в работата ви в следващите няколко месеца?


- Първият и категоричен приоритет е да осигуря максимално спокойното и ефективно функциониране на институцията. Ние сме служебно правителство, имам много голямо доверие на хората, с които работя, и искам да ги подкрепя с това доверие.


А кои са приоритетните задачи?


- Една от задачите е функционално да отворим работата на министерството още повече към експертните профилирани граждански организации, ангажирани с проблемите на околната среда. Те са голям ресурс, който искаме да използваме и да работим заедно.


Как ще ги използвате по-точно?


- Ще ги използваме чрез създаването на обществения съвет (предстои следващата седмица - бел. ред.) и чрез директни консултации с тях. Те всички имат позиции по различни въпроси. Министерството вече има традиции да работи с различни граждански организации като при подготовката на Закона за климата и в много други случаи. В някои от тях това е било успешно, в други – не толкова.


Във формата на обществения съвет ще дебатираме и обществени конфликтни въпроси, т.е. такива, по които има натрупано обществено напрежение. В него ще привлечем и всички заинтересовани страни.


По кои конфликтни въпроси конкретно ще работите?


- Случаят с Пирин например е обществен конфликтен въпрос. Конфликтът не е с министерството директно, той е по-комплексен. МОСВ може да играе ролята не само на институция, която взима решението, но също и на посредник при вземането на решение в интерес на всички страни.


Аз лично ще опитам да проведем тези консултации по начин, който да доведе до подобно решение. Не искам да взимам решение, без да са изпробвани възможностите за диалог. Струва ми се, че те не са изчерпани.


"Сред новите страни-членки в ЕС, България е може би страната с хаотично, но най-силно и прогресивно движение в сферата на околната среда," смята Юлиан Попов.

© Георги Кожухаров

"Сред новите страни-членки в ЕС, България е може би страната с хаотично, но най-силно и прогресивно движение в сферата на околната среда," смята Юлиан Попов.


Какво пречи за провеждането на подобен диалог?


- Според мен на първо място причината е в


липсата на гражданско доверие в институциите


Няма гражданско доверие, че след като се промени планът за управление на Национален парк "Пирин" и община Банско представи инвестиционен проект, държавните институции ще вземат необвързано решение. Тази предубеденост, поне спрямо МОСВ, според мен няма основание. Доверие обаче не се създава с декларации.


Достатъчно прозрачен ли е процесът на вземане на решение, за да могат гражданите да се доверят на МОСВ?


- Инвестиционните проекти се качват на страницата на МОСВ. Всеки може да предяви възраженията си срещу тях. Министерството е имало редица случаи, в които спира цели проекти заради конкретни граждански възражения. Но това може би не е достатъчно, за да се поддържа високо доверие. Необходима е по-активна ангажираност с гражданите и с представителите на различни възгледи и интереси.


На базата на опита с концесията в Пирин - няма ли необходимост от законодателни промени, за да се избегнат подобни казуси в бъдеще?


- Законът за концесиите е бил променен през миналата година, но промените не засягат неуредиците, които създава този концесионен договор.


Може ли да се инициират сега предложения за законодателни промени в тази връзка за следващия парламент?


- Да, може, но не съм сигурен, че проблемът е законодателен. Разбира се, всеки един подобен казус може да доведе и до законодателни промени. Ние обаче можем само да направим консултации, проучвания и предложения за бъдещи законодателни промени.


Това ли планирате да направите?


- Засега не.


Защо?


- Проблемите са прекалено специфични и индивидуални. Закон, който е съобразен с тях, ще бъде упрекнат, че е прекалено лобистки и е сътворен, за да реши един казус. Няма други десет случая с този проблем, за да се изведе нещо общо и обективно. Това е един-единствен концесионен договор от този тип. Концесия се дава, когато се експлоатира изключително държавна собственост, когато става дума за национални паркове.


Гражданските протести не са само на еколози. Това са много хора, сред тях има и скиори, които искат просто да се спази законът. Можете ли да им гарантирате подобно нещо?


- Законът е спазен, но договорът не е ясен.


Другите граждани от този регион искат законът да им позволи развитие на ски туризма, това също е позиция на граждани. Те искат нови ски съоръжения в буферната зона, а не в планината.


И едните, и другите имат основания за своите искания. Пак казвам, има един неясен договор. В момента решението на МОСВ не удовлетворява нито тези, които искат да се развива ски спорта, нито тези, които се противопоставят на тяхното искане. Явно трябва да се намери някакъв консенсус за целия този регион какво да се прави.


Има ли други важни и актуални теми, по които ще работите приоритетно?


- Друга важен приоритет в работата тези два месеца ще бъде достъпът до информация. МОСВ стои сравнително добре в рейтинга на "Програма Достъп до информация", но има още какво да се желае. Вътре във ведомството вече се работи за това как достъпът до информация да бъде не само съобразен със закона, но и да бъде лесен и оперативен.


Според ме,


форматът на информация, а не достъпът до нея


е по-драматично липсващото звено в отношенията между гражданите и администрацията у нас. Форматът на информация е част от достъпа, защото ако изсипеш 4000 страници с договори и изчисления пред някого, той няма да може да се ориентира лесно.


Вече проведохме консултации с различни организации за това какви стъпки да предприеме МОСВ за подобряване на достъпа. Тези разговори ще продължават непрекъснато по време на работата ни. Те не са еднократна среща, след която да вземем някакво решение. Идеите оттам влизат в администрацията, обсъждат се и всяко нещо, което може лесно и бързо да се коригира, се оправя веднага. По неща, които изискват повече работа, също се действа, стартират се по-дълги процедури.


Започнахме с някои елементарни промени в сайта, например по-ясно описание на функциите на отделите, публикувахме и синтезирания доклад за бюджета на министерството. Това е доклад до министъра, който е много по-разбираем, отколкото подробния доклад, който също е публичен. Малки стъпки, но в същото време работим и по-надълбоко.


Третата сфера на приоритети на МОСВ е ролята на гражданското общество по отношение на нови инициативи. Гражданските организации имат добри идеи и възможности, които биха могли да подкрепят министерството, както и обратното – ние да им помогнем в техните идеи. По този въпрос също започнахме съвместна работа.


Какво например смятате да обсъждате в обществения съвет освен конфликтните теми?


- В началото на седмицата обсъдихме например идея за изграждане на


граждански онлайн системи,


в които хората да обменят информация, свързана с околната среда. Това не е нещо невъзможно. Например естонската инициатива "Let's do it!" е точно гражданска инициатива, в която обикновени хора картират цялата страна с всичките отпадъци в нея и започват една грандиозна дейност за почистването на страната. Този естонски пример стана световен феномен. Много подобни неща могат да се случат и тук. Хората милеят за природата, но ако те бъдат подкрепени да се свържат в една мрежа, могат сами да придвижват ред проблеми и да ни помагат по този начин.


Открихте ли някакви забавени процедури, които смятате да задвижите сега?


- Засега не, но обсъждаме постоянно какви процедури могат да се ускорят. Голяма част от оценките и разрешителните, които министерството издава, са основани на много комплексна предварителна работа и не бива да ускоряваме процедури, свързани с околната среда, ако това може да се отрази върху несъвършенства в крайните решения.


Предвиждате ли по-специални мерки за защитените зони, включително и по Черноморието?


- По "Натура 2000" защитените зони, определени по Директивата за птиците, са 118 броя. От тези 118, 114 вече са обявени със заповед. Защитените зони по Директива за местообитанията пък са 231, но все още не са обявени. Срокът за обявяването им е 2014 г. Ще се опитаме да ускорим някои от тях. Много граждански организации настояват за бързо и


спешно обявяване на 20 зони, които са по Черноморието


Възложил съм това обявяване да бъде ускорено. Започнали сме и консултации какво точно трябва да се направи там освен това ускоряване и дали има действително вратички в закона, през които може да се злоупотребява. Ако по време на гражданските консултации открием, че наистина има дупка в закона, ще направя каквото е необходимо, за да го задържа, докато се извърши законово изясняване. Това ще означава след изборите.


Важно е да изнесем максимално ясна информация в сферите, в които има сериозно напрежение. Това трябва да се случи достатъчно рано, за да може избирателите да се ориентират в проблема. Например за случая с Пирин и за защитените зони. Така следващото правителство ще бъде улеснено в работата си и ще получи по-ясен мандат.


Като служебно правителство нямаме мандат да налагаме стратегии за развитие. Дори и да съм в позиция да забраня или разреша нещо, ако съществува силно обществено напрежение по този въпрос, нямам моралното право да го направя, защото нямам политически мандат да го извърша. Ако става дума за съдбата на българския планински туризъм, това са проблеми от секторно стратегическо значение за цялата страна. Според мен трябва да се състои национален дебат, българският избирател да се произнесе по какъв начин да се съхранява и използва природата.


Някои решения се взимат на по-ниско регионално нив о на управление? Това ще изисква по-засилен контрол, възможен ли е той?


- Другата седмица ще се срещна с всички директори на регионални инспекции и ще обсъдим точно този въпрос. Не би трябвало да използваме този период за прибързано прокарване на спорни решения. Има много други неща, които бързо трябва да се направят. Например тези, свързани с подготовката на следващия период на оперативните програми, усвояване на средства, ускоряване на договори. Има много работа, така че ако забавим нещо, което може да е нередно, няма да е голям провал.


По темата, която може да се каже, че е ваша експертиза – промените в климата, има ли нещо спешно и важно, което може да се направи в рамките на тези месеци?


- Нещо много спешно в това отношение няма в момента, но МОСВ разполага с фантастичен екип, който работи по темата за климата. Това не е само мое мнение, а на всеки, който е работил с министерството по тези теми – както тук, така и в Брюксел. С назначаването на Малина Крумова, която има сериозен опит и в международната дейност, ще се опитаме да дефинираме и да поставим позицията на България по още по-ясен и категоричен начин в Брюксел. Според мен, като държава


не се държим достатъчно настоятелно там


Не знам дали това може да се поправи в рамките на три месеца, но все пак ще се опитаме да направим една заявка и да видим до каква степен можем да бъдем настоятелни. В много области България има добри постижения и процедури, но невинаги ги защитаваме достатъчно добре.


Участва ли България в адаптационни политики във връзка с промените в климата и адекватни ли са те за страната ни?


- Да, участва. До този момент адаптационната политика е малко оставена на заден план, защото по-голямото ударение пада на мерките за смекчаване на климатичните промени, свързани най-вече с намаляване на въглеродните емисии. Това е важно, защото и сега виждаме как България се връхлита от екстремни климатични явления. Тенденцията на промяна показва, че те са свързани с климатичните промени. Трябва да възприемаме тези процеси в контекста на дългосрочна прогноза - 2030 г., 2050 г., 2100 г.


И какво би трябвало да се направи в тази сфера?


- В някои случаи е необходимо да се направят очевидни неща като това да се повиши готовността за реакция в случай на природни бедствия. Също така са ни необходими по-добри модели за дългосрочните прогнози за въздействието на климатичните промени върху страната ни.


Много е важно да развием собствена дългосрочна стратегия за климатична адаптация – българска и балканска, защото България и Югоизточна Европа имат по-различен климатичен, енергиен и промишлен профил в сравнение с другите част на Европа. Има и различен потенциал за развитие на Европа, тъй като емисиите са пряко свързани с енергетиката. Този въпрос е важен и затова тази работа ще я засилим.


Може би ще създадем съвет, който да се занимава с устойчивото развитие на природните ресурси. България и целият регион имат много интересен енергиен профил, който е незабелязан от самите нас и на регионално равнище, и напълно незабелязан от Брюксел.


Ще поставя този въпрос в Брюксел и след три месеца ще продължа да защитавам тази позиция отново там, нашият регион е недопустимо пренебрегнат от политиките в Европейската комисия. Но това е и наша отговорност.


В четвъртък в Брюксел, когато ще има Съвет на министрите, специално съм поискал отделна среща с министъра на Румъния, за да започнем разговор за регионален подход в устойчивото използване на ресурсите.


Трябва да поемем инициатива. България е страната в добра стратегическа позиция да започне балкански диалог за регионално сътрудничество по отношение на дългосрочно използване на ресурсите и на регионална концепция за енергетиката от гледна точка на природните ресурси.


Как точно ще засегнат България промените, които предстоят в Европа във връзка с търговията с въглеродни емисии? Каква трябва да е позицията и бъдещата ни политика?


- И този въпрос не бива да се решава на парче. Не мисля, че възможните в момента решения на равнище ЕС, свързани с търговията с емисии, биха имали сериозно отражение върху българската енергетика или икономика. В същото време на нас ни липсва ясна емисионна стратегия, ясна представа какъв тип енергетика искаме да развиваме. Ако дори само започнем този дебат, ще свършим нещо полезно.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  "Вероятността редът в страната да се срине под влиянието на поройни дъждове е по-голяма, отколкото да ни нападне някоя съседна страна."

  Не може да се срине, нещо което не съществува ...

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ми то е време да се действа, а не да се говори. а с ураганите се показа, че с природата шега не бива.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Махни Манева и може да се седне на преговори с активните граждански организации, експерти в опазването на Природата в България!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  И този е от бизнеса, заради децата бил станал министър, щото така и така били пра-пра внуци на първия, та да се до обогати семейното дърво и той да се запише в списъка. Иначе, коментари писал, та то в ДНЕВНИК има писатели на коментари дето го слагат в малкия джоб, ама, като не са издънки на номенклатурата си остават само с коментарите в ДНЕВНИК. Еееех българиооо, няма отърване от номенклатурните издънки.

 6. 6 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Министъра казва много истини и се надявам да не бъде употребен само за служебното правителство, а да има възможност да промени това корумпирано министерство.

 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Мила калинке и за двата сценария България е крайно не подготвена. Ама нищо продължавай да мислиш за глобалното затопляне, международното положение, кишата....и да правиш тъпи очевидни констатации.

 8. 8 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 577 Любопитно

  "Всъщност никога не съм бил журналист, а с редакторска работа и литературна критика престанах да се занимавам през 1990 г"

  В България ли я практикувал тая литературна критика преди 1990?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Тамън да кажа

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  Много хвален министър!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1183 Весело

  Едно време си знаехме:

  България може да бъде блокирана с малко сняг и два тира.
  Този министър добави още един начин - пороен дъжд.
  Дано не четат терористите...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 12. 12 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 634 Неутрално
 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 696 Неутрално

  след умопомрачителните логореи на последните правителства, очевиден проблем на колегите - коментиращи е коментар на министър, на поста закратко, който бавно и спокойно обяснява нещата, ама точно както са си.
  желая му успех специално на този!

 14. 14 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 464 Весело

  Щом и този ни разправя, че в Банско всичко е законно, значи е ясен. Да идва следващия

 15. 15 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 422 Неутрално

  той запази целия екип на Нона, начело с Манева, а "фантастичния екип" по климата е пълен провал-от възможни 1 милиард приходи от емисии, реализира само 100 милиона-тоест чиста загуба от 900 милиона-пази Боже от такива фантастични експерти, а шефове на този екип са една преводачка и една юристка-сестра на друга юристка

 16. 16 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Как да му повярвам, след като вече е е на страната на Юлен: "Тази предубеденост, поне спрямо МОСВ, според мен няма основание.". Нима 650 декара над концесията не са основание?
  Колко декара трябва още да заграбят - 1000, 2000 ....?

 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 598 Весело

  Малина, а не Калина...
  До къде стигнахме, Боже мили, пред една буквичка да тръпнем...

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Професионален търговец на въздух от котилото на Ал Гор и жепееца Пачаури успели да излъжат света и продават зелени индулгенции като през Средновековието.
  И понеже 2020-та година е вече близо не споменават за все още валидния таргет от 2 градуса, а са кахърят какъв щял да бъде климата през 2100 година.
  Нагли, некомпетентни и крадливи.
  Тия наистина могат да върнат Европа в Средновековието без да се усетим.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#15] от "astronavt":
  Къв един милиард те гони тебе от зелени индулгенции.
  Цената им се срути и няма нормален човек на планетата да дава пари за тия глупости.
  Протокола Киото не е продължен.
  Цанковия камък ще си го чукаме в главите и ще го отгладуваме и отстудуваме.

 20. 20 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#19] от "k_":

  чел ли си стенограмите от началото на мандата, ами изявленията на Нона, а вестник Капитал и Дневник ? периодът на този екип съвпада с периода на търговия с емисии по Протокола от Киото на 90%. Следиш ли цените по механизма Съвместно изпълнение или сделките на Чехия и Украйна по СЗЕ, знаеш ли колко са разполагаемите квоти според националните съобщения, приятелю - нивото ти е-нещо като екипа по климата на МОСВ, а може би си един от тях

 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#20] от "astronavt":

  [quote#20:"astronavt"]приятелю - нивото ти е-нещо като екипа по климата на МОСВ, а може би си един от тях [/quote]

  Благодаря за комплимента.
  Никога не бих се гордял, ако се прехранвам с търговия на въздух.
  Надявма се по-рано отколкото късно на хората да сложат край на тая простотия. Тя всъщтност в света вече отмира, но се търсят тук таме балъци из по-залупените народи да се вкллючат накрая и нахендрят.
  Като нищо нащо редакторче от Факел вземе дани уреди едно заводче за газиране на сода под земята за милиардче.
  Колко му е. Българите цял атомен гьол изкопаха за милиард, на Цанков камък нялаха милиардче, що пък и да си нямат едно заводче за помпемене на СО2 да се прочуят в Европата.
  Ще вземат пари от банките за 20-30г напред - всеки ще им даде, ако има кой да подпише че ще им го тропосат на електромера.

 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1470 Весело

  Юлиан Попов: Рискът редът в страната да се срине след поройни дъждове е по-голям, отколкото да ни нападне съседна страна

  Прав е братчедът Юлиан Попов - всички народи вече изпитват ужас от българина, само като го видят да слиза от автобуса на тяхна територия.

  /не се чете/
 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Браво, някой да посочи проблем! Удар в десятката! Една от причините за което е поголовното изсичане на гори!!! Кой носи вина за хишническото изсичане на гори? Симеон Фердинандов и тези след него, да, той и всичките след него!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#1:"Beyond"]отколкото да ни нападне някоя съседна страна."
  [/quote]
  Не разбирам коя ли съседна страна може да ни нападне, освен Турция?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 25. 25 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 405 Неутрално

  "През последните пет години моята основна и постоянна работа е била главен експерт на Европейската климатична фондация – най-голямата независима организация в Европа..." Ебати та..ка!!! На какво отгоре и с каква квалификация???

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#25] от "roooster":
  Точно по специалността му е. Тия в тая асоциация са пропагандисти и се хранят от зелените фондове на новото Средновековие.
  Нямат нищо общо и не разбират и грам от климат и подобни неща. Днес продават СО2 индулгенции, утре ако им кажат ще продават терени на Луната.
  Сектантска история.

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Човекът има стратегическо мислене в дългосрочна перспектива до 2100г но в по-краткосрочна като завода за отпадъци в София няма мнение, а и такъв въпрос усложливо не е зададен от Дневник, или МОСВ вече нямат отношение към управлението на отпадъците и ще очакват сигнали от неправителствения сектор, въпреки че половината му служители с това си оправдават заплатите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Личи голямо неразбиране по проблема с нарушенията на закона от Юлен и община Банско в национален парк Пирин. Не се започва добре за жалост по тази тема.

 29. 29 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 850 Любопитно

  Тоя май е грешка на българската природа.Г-н Президент откъде го изкопахте.Да се изтяга в офиси някъде по света няма нищо общо с това да върши конкретна работа.И това ще преживеем,имало е и много по тежки случай в новата ни история.

  Ръй! Ръй!
 30. 30 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 554 Неутрално

  В България ред няма, затова Македония още не ние нападнала и може да си вали спокойно колкото иска

  veni vidi fugi
 31. 31 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1793 Любопитно

  Юлианчо, к'о стана с експертите, бе да го е'а ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 32. 32 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Без да съм сигурен, но както казват "изтече една информация" че въпросният министър е поданник на Н.В. кралица Елизабет ІІ . И то със сигурност. И е много интересно защо продължаваме да назначаваме министри с двойно гражданство - нямаше ли някакво изискване членовете на кабинета да са САМО български граждани? Просто въпрос.

 33. 33 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Не разбирам сравнението от заглавието. Реална е опасността да се срине редът от пороите така ли?

 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#33] от "metaflute1":

  [quote#33:"metaflute1"]Не разбирам сравнението от заглавието. Реална е опасността да се срине редът от пороите така ли? [/quote]
  Кво има да му разбираш. Човека си казва - работи бостанско плашило.
  На него му плащат да плаши гаргите с дъжд, сняг, слънце и порои. Който му вземат акъла, му изпразват джобовете без да се усети.

 35. 35 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Аман от "парашутисти" с юдейско вероизповедание.

 36. 36 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Предложените от община Банско промени в плана за управление на Национален парк Пирин, за да си построят втора кабинка и още малко писти и лифтове, нямат екологична оценка и оценка за съвместимост.

  Това е напълно достатъчно, за да им каже министъра "не". Обаче не - той ще прави дискусии, за да се разберат помежду си еколози и инвеститори.

  За какво тогава има закони???

  K.
 37. 37 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Четете моля - без коментар: http://www.vsekiden.com/132078 . Описаното в коментара е абсолютно точно.

  Има хубава стара българска поговорка : : "Кога му лъсна на Манго задника, кога стана калайджия" .

 38. 38 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#34] от "k_":

  Ако има реална опасност, защо е нужно да се прави такова сравнение с нападение и война ...

 39. 39 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Единственият въпрос е тоя колко пари ще открадне и по каква схема.

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#39] от "sqrt":
  Схемата е ясна. Той и дружинката му около него бръмчат на продаден въздух.
  Ударите в тоя бизнес може да са малки, но може достигнат милиарди - според зависи колко ще понесе съответния матрял.
  Не е много добро времето баш сега за такива неща, но тихомълком може да се поеме едно ангажиментче за намаляване на СО2 и направи сглобката. Сметките ще дойдат на отложено плащане след 4-5 години, като при Беленето.
  Подобни екоклима лаладжии са много опасни и трябва да се внимава като непрекъснато се гледат къде мишкуват кунките им докато те балмосват зали ще вали сняг през зимата на 2100ната година.

 41. 41 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Добре, поне за някои неща тръгва в правилната посока но: "В момента решението на МОСВ не удовлетворява нито тези, които искат да се развива ски спорта, нито тези, които се противопоставят на тяхното искане." Спорът не е в това г-н Попов. Има ли национална стратегия за развитие на ски спорта, която да е съобразена както с интересите на туризма и местното развитие, така и с опазването на околната среда?! Не няма. Така че спорът е предимно в друга плоскост - между една клика с икономически интереси от една страна и опазването на околната среда, спазването на законите и местното развитие от друга.

 42. 42 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Второ: Едно противоречие в думите му показващи, че трудно ще се балансира между реалното състояние и подкрепата за екипа на министерството : "...но МОСВ разполага с фантастичен екип, който работи по темата за климата. Това не е само мое мнение, а на всеки, който е работил с министерството по тези теми – както тук, така и в Брюксел. ", а по-надолу в текста "В същото време на нас ни липсва ясна емисионна стратегия, ясна представа какъв тип енергетика искаме да развиваме". За справка може да си припомните кога, защо и заради кого ни спряха търговията с емисии?!

 43. 43 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 467 Неутрално

  И трето последно засега. Достъпът до информация. Не е вярно, че "форматът на информация, а не достъпът до нея е по-драматично липсващото звено в отношенията между гражданите и администрацията у нас". МОСВ продължава да отказва информация искана по ЗДОИ, за което има ясна политическа директива вътре в министерството. И понеже е политическа директивата, министърът Попов може да се опита да я отмени. Но да, ако МОСВ започне да публикува повече информация без някой изрично да ги пита е стъпка в правилната посока.

 44. 44 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 406 Неутрално

  въпросният министър е поданник на Н.В. кралица Елизабет ІІ . И то със сигурност. И е много интересно защо продължаваме да назначаваме министри с двойно гражданство" -
  ---------------------------------------------------------------
  за него може - той е шеф на фондация "Рокифелер" , и "отв. обштество" на Сорос- манафа !

 45. 45 Профил на Public Enemy
  Public Enemy
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Като ли че ситуацията с опазването на околната среда се изражда с всяко поколение и става все по недъгава и отвратителна !

  Face it ! You can hide for death ...
 46. 46 Профил на anhialo
  anhialo
  Рейтинг: 407 Гневно

  За да се успокоят гражданите, първата задача на министъра е започне пълна ревизия и преразглеждане на мрежата НАТУРА 2000 в България от независими Европейски експерти, както и научни звена от БАН. За жалост Натура 2000 в България е силно и обществено компрометирана. Както знаете, по време на тройната коалиция министъра на ОСВ прехвърли правомощия на министерството без санкция на НС на единствено явилите се на „конкурса“ - НПО „Зелени балкани“. Без ясни критерии и най-важното, без научни доказателства, скъпоплатени еколози тенденциозно включиха повече от 1/3 от територията на страната. Реално обаче програмата засегна най-вече зоните с активна икономическа дейност около курортите, което на практика прави процента много висок. Затова НПО „Зелени балкани“ и свързани с тях лица, са в остър конфликт на интереси и нямат място в обществения съвет.

 47. 47 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 453 Весело

  Всеки разбира от това дет не му е работа

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 48. 48 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  А мислехме, че служебното правителство ще е експертно.

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 49. 49 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Струва ми се много смело, да не кажа нахално, филолог да стане министър на околната среда и водите.

  The best way out is always through Robert Frost
 50. 50 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Напротив, при бедствие се отваря много работа за всички, разбира се за сметка на държавния бюджет и отлагане на развитието и обратно - времето се стопли и няколко хиляди въглекопачи излязоха на улицата да създават напрежение.
  Това се казва синдром на късогледството.
  Не случайно всички лидери на опозицията у нас са очилатковци.

 51. 51 Профил на koko2000
  koko2000
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Всяко решение и действие на този министър може да се оспорва, защото продължава да бъде британски гражданин и както е видно от статията никога не е имал намерение да се отказва - http://www.vsekiden.com/132078. Омръзна ми от глупостите, които вършан нашите управляващи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK