Управата на парк "Пирин" забрани партито на Бъндеришка поляна, "Юлен" обжалва (обновена)

Банско, архив

© Красимир Юскеселиев

Банско, архивДиректорът на Национален парк "Пирин" издаде заповед, с която забранява провеждането на партито на Бъндеришка поляна с участието на френския диджей Боб Синклер, предвидено за 31 март. Това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


Миналата седмица природозащитници от коалиция "За да остане природа в България" протестираха срещу провеждането на партито в парка с мотива, че то ще обезпокои туристите и ще повлияе негативно върху някои от животинските видове, които се намират в размножителен период.


Концесионерът на ски зоната "Юлен", който организира партито съвместно с община Банско, заяви, че решението е незаконосъобразно и затова вече е сезиран Върховният административен съд (ВАС). Дружеството се заканиха, че ако партито бъде отменено, ще поиска неустойка за понесените загуби.
МОСВ уточнява, че провеждането на партито е в нарушение на режимите, установени с плана за управление на националния парк, и че освен това е потенциален източник на шумово замърсяване, което ще наруши нормалните условия в местообитанията на животинските видове, населяващи защитените зони.


От екоминистерството допълват, че не са били уведомени за провеждането на концерта и организаторите не са съгласували с тях дейността по установения законов ред.


Забранителната мярка е и в отговор на обществените очаквания, тъй като през последните седмици в министерството са постъпили много сигнали от граждани и неправителствени организации с искане концертът да бъде преместен извън границите на парка заради ефектите, които може да има върху животинските видове, пише още в съобщението на МОСВ.


Министерството е взело добро законово решение, каза пред "Дневник" Петко Цветков от гражданска коалиция "За да остане природа в България". Той допълни, че ако все пак партито се проведе, то ще е в явно нарушение на закона и разпоредбите на министерството. Според него това, че "Юлен" не са съгласували действията си с държавните институции, показва още веднъж как фирмата и хората, които стоят зад нея, не спазват законите в страната.


Адвоката на "Юлен" Петър Петров коментира пред "Дневник", че "никой не казва какви конкретно местообитания ще бъдат засегнати" заради концерта. Той допълни, че ако бъде спряно партито, от фирмата ще поискат неустойка, защото "това е изключително скъпо мероприятие" и загубите ще са огромни. Според Петров заповедта не е достатъчно добре мотивирана и "МОСВ се крие зад ръководството на дирекцията на парка, което е непочтено."


На въпрос дали са поискали разрешение за концерта от община Банско, Петров отговори, че именно общината е съорганизатор на събитието. Той допълни, че крайното решение на казуса е на съда.


От община Банско отказаха да коментират случая.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK