С четири месеца е удължено разследването за строежа върху дюните в Несебър

С четири месеца е удължено разследването за строежа върху дюните в Несебър

© Спас СпасовС четири месеца е удължен срокът на разследването за застрояването на дюните край Несебър. Това обяви окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, цитирана от "Фокус".


Чапкънова обясни, че това се налага заради множество назначени експертизи по делото, за които се изисква време. Един от много важните ни свидетели, който е и научен работник, е в тежко здравословно състояние, което не позволява да бъде разпитан и вероятно ще се наложи ново удължаване на срока за разследване, а и като цяло предметът на разследването беше разширен, каза още прокурорката. Недоброто здравословно състояние се отнася за експерта на БАН, който бе категоричен, че теренът край Несебър, където в края наминалата година започна строителството, е дюни.


На този етап на разследването няма привлечени други обвиняеми освен кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов.


Скандалът с дюните между Равда и Несебър избухна в последните дни на 2012 г., когато еколози сигнализираха за строителството на терени, част от защитената зона Ахелой - Равда - Несебър от мрежата "Натура 2000". Появиха се и съмнения, че  29 декара държавна земя е продадена на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата на терена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK