Излиза нов специализиран пътеводител на Източните Родопи

Корицата на пътеводителя на Източните Родопи

© „Новото тракийско злато"

Корицата на пътеводителя на Източните РодопиСпециализиран Пътеводител за Източните Родопи – един от районите в Европа с най-голямо биоразнообразие излиза на книжния ни пазар.


Източните Родопи (в България и Гърция) са описани на 256 страници чрез 18 маршрута: десет в България и осем - в Гърция. Част от тях са маршрути за кола, съчетани с кратки пешеходни разходки, а други – целодневни преходи.


Пътеводителят е само на английски език. Обхваща всички местообитания от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до река Еврос: гори, скали, храсти, реки и потоци, поляни и т. н. Източните Родопи и крайбрежните влажни зони на Тракия в Гърция са с допълваща се флора, фауна и дивеч. И двете имат големи територии, които могат да бъдат посещавани от орнитолози и природолюбители.
"Всички маршрути в пътеводителя са приятна разходка за природолюбители, които обичат да се наслаждават на природата и имат очи за флората и фауната. Не е за хора, които искат да обходят колкото се може повече места за един ден", обяснява Дирк Хилберс, основател и директор на Фондация Кросбил Гайдс и съавтор на пътеводителя


Село Брезе в Източни Родопи

© Николай Дойчинов

Село Брезе в Източни Родопи


В българската част на планината Дирк и екипът, изготвил пътеводителя, са били впечатлени най-вече от автентичността на земята. "Пейзажът е смесица от цялостни екосистеми. Уникалните плавни преходи между тези местообитания са навсякъде и именно тези преливащи се един в друг пейзажи привличат много редки птици и растения.", споделя Дирк.


Част от снимките от пътеводителя ще бъдат показани и в изложбата "Дивият свят на Източните Родопи" в градинката на Кристал в София от 25 април до 8 май.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK