Обединение на "Зелени Балкани" и "Биоразнообразие" ще изготви нов план за управление на Пирин

Обединение на "Зелени Балкани" и "Биоразнообразие" ще изготви нов план за управление на Пирин

© Надежда Чипева, КапиталОбединение "Пирин 2014" е спечелило обществената поръчка за разработване на новия план за управление на Национален парк "Пирин" след като дирекцията на парка откри процедура по възлагането й с предмет "Разработване на план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г.".


Рамката е техен проект, финансиран от оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г.", който възлиза на 1, 50 млн. лв.


Обединението включва неправителствените организации "Зелени Балкани" и българска фондация "Биоразнообразие", както и фирмите Силва 2003 ООД, Екологичен Център ЕООД, Стерна консулт и Пи Ди Ем Сървисис ООД.
"То е сформирмарано специално за участието в тръжната процедура, за да обедини експертен и организационен капацитет, който да отговаря на изискванията за управление на такъв тип защитена територия и на обществените очаквания за реалното опазване на Пирин," посочват от обединението в специално прессъобщение.


Според коалиция "Природа за хората и регионите", реален конкурс е нямало, защото комисията за оценка отстранила другите кандидати на фаза представени документи, пише вестник "Телеграф".


"При оценката и класирането на участниците в процедурата се спазват разпоредбите на Закона за обществените поръчки и методиката на възложителя. Когато критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта (както е в случая), комисията оценява качеството на техническото предложение и предлаганата цена," обясняват от своя страна обединението-победител.


По думите им, в документацията на възложителя за тръжната процедура са посочени конкретни изисквания за опита на кандидата, състава и квалификацията на екипа, съдържанието на техническата оферта, както и максимално допустимите стойности за всяка една от конкретните дейности по разработване на плана.


Обединение "Пирин 2014" събира компетентен експертен екип, включващ учени от БАН, специалисти с опит в разработването на планове и хора, познаващи добре територията – Чавдар Гусев, Тома Белев, Александър Бърдаров, Ростислав Бекчиев, Катерина Раковска и др. Предложило е добри изследователски подходи, управление на риска и взаимодействие със заинтересованите страни, както и конкурента цена за изпълнение на поръчката. Внесената документация отговаря на изискванията, посочени от възложителя и това е причината "Пирин 2014" да бъде избран за изпълнител на тази нелека задача, чийто срокове са доста ограничени във времето, предвид приключването на проекта, се казва още в съобщението на "Пирин 2014" .


Те уточняват още, че Планът за управление е "конституцията" на всяка защитена територия и ясно посочва приоритетите, нормите и режимите в нея. Като водещ документ за работата на дирекцията на парка, той дава отговор на всеки въпрос, свързан със зонирането и правилата в планината. Затова от голямо значение е как ще бъде разработен планът, каква ще бъде философията му и как ще бъде взето под внимание мнението на заинтересованите страни, които живеят около парка или са загрижени за неговото опазване.


При разработването на плана, обединението "Пирин 2014" ще се води от спазването на законите в България, а на базата на висококвалифицираните проучвания и анализи и с огромното желание за съхраняване природата на Пирин, ще се гарантира запазването на обекта от Списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско. Най-голямото предизвикателство за екипа ще бъде взаимодействието със заинтересованите страни, заради голямото местно, национално и дори световно значение на парка.


Участниците в обединението имат дългосрочен ангажимент към опазването на Пирин, защото сред тях е и изпълнителят (БФБ), разработил настоящият план за управление, благодарение на който и въпреки всички "апетити за усвояване", успя да се запази парка до сега. Затова е важно да не се допусне разработването на план, който толерира "развитие", за сметка на опазената природа или който обслужва определени икономически интереси.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Дано поне Пирин се спаси !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Очаквам сега едни зелени да започнат да протестират срещу други зелени.

 3. 3 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Твърде хубаво звучи за да е истина...

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Дано не се изложат.Зелени Балкави са най-сериозната природозащитна организация

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Само този план да не се окаже в полза на някой

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "asparuhkanchov": ти бяла от черна мура различаваш ли, като за начало да те питам?

 8. 8 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 488 Весело

  Браво! Надявам се на подробен, актуален и смислен план за Пирин, който не допуска още антропогенно въздействие и запазва максимално защитените зони и територии.

  I pledge allegiance to the world nothing more, nothing less than my humanity ...
 9. 9 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "d.berov":

  Той различава сливова от гроздова, толкова...

  Любов и светлина!
 10. 10 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Боли ме за Пирин и за Иракли!

  Не ме боли за София където насред града ще се изгражда нов Ядрен Реактор (на мястото на стария на 7-ми км, в страдата на стария Реактор, където между другото ще се съхраняват "во веки веков" и незнайно количество високоактивни РадиоАктивни Отпадъци - РАО, които имат капацитет да избият най-малко цялото население на столицата). Проектът беше спрян от ЕДИН доблестен гражданин в Тричленен състав на ВАС, Януари 2013, като в залата не присъстваше НИТО ЕДИН Зелен. Предстои обжалване от страна на Държавата пред Петчленния състав).
  Не ме боли за България, където (на площадка АЕЦ Козлодуй) са складирани близо 1000 тона високоактивно Отработено Ядрено Гориво - ОЯГ, в което се съдържа 10 000 кг чист Плутонии - най-опасното вещество на планетата. Това количество Плутоний стига за да се ликвидира цялото човечество МНОГОКРАТНО.Тук разбира се, не говорим за 40 000 тона РАО складирани пак там...
  Не ме боли за ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ, които ще чакат 200 000 години за да може посоченото количество ОЯГ да се разгради до безопасно за човека ниво. Не ме боли за Човека защото, както учат Зелените, той е враг на Планетата и следователно Е ИЗЛИШЕН.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 11. 11 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#5] от "asparuhkanchov":

  да бехте уч И ли можеше и да изготвите ...сега можете да служите само за изтривалки на престъпниците които си изпраха мръсните пари в банско !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK