Обединение на "Зелени Балкани" и "Биоразнообразие" ще изготви нов план за управление на Пирин

Обединение на "Зелени Балкани" и "Биоразнообразие" ще изготви нов план за управление на Пирин

© Надежда Чипева, КапиталОбединение "Пирин 2014" е спечелило обществената поръчка за разработване на новия план за управление на Национален парк "Пирин" след като дирекцията на парка откри процедура по възлагането й с предмет "Разработване на план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г.".


Рамката е техен проект, финансиран от оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г.", който възлиза на 1, 50 млн. лв.


Обединението включва неправителствените организации "Зелени Балкани" и българска фондация "Биоразнообразие", както и фирмите Силва 2003 ООД, Екологичен Център ЕООД, Стерна консулт и Пи Ди Ем Сървисис ООД.
"То е сформирмарано специално за участието в тръжната процедура, за да обедини експертен и организационен капацитет, който да отговаря на изискванията за управление на такъв тип защитена територия и на обществените очаквания за реалното опазване на Пирин," посочват от обединението в специално прессъобщение.


Според коалиция "Природа за хората и регионите", реален конкурс е нямало, защото комисията за оценка отстранила другите кандидати на фаза представени документи, пише вестник "Телеграф".


"При оценката и класирането на участниците в процедурата се спазват разпоредбите на Закона за обществените поръчки и методиката на възложителя. Когато критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта (както е в случая), комисията оценява качеството на техническото предложение и предлаганата цена," обясняват от своя страна обединението-победител.


По думите им, в документацията на възложителя за тръжната процедура са посочени конкретни изисквания за опита на кандидата, състава и квалификацията на екипа, съдържанието на техническата оферта, както и максимално допустимите стойности за всяка една от конкретните дейности по разработване на плана.


Обединение "Пирин 2014" събира компетентен експертен екип, включващ учени от БАН, специалисти с опит в разработването на планове и хора, познаващи добре територията – Чавдар Гусев, Тома Белев, Александър Бърдаров, Ростислав Бекчиев, Катерина Раковска и др. Предложило е добри изследователски подходи, управление на риска и взаимодействие със заинтересованите страни, както и конкурента цена за изпълнение на поръчката. Внесената документация отговаря на изискванията, посочени от възложителя и това е причината "Пирин 2014" да бъде избран за изпълнител на тази нелека задача, чийто срокове са доста ограничени във времето, предвид приключването на проекта, се казва още в съобщението на "Пирин 2014" .


Те уточняват още, че Планът за управление е "конституцията" на всяка защитена територия и ясно посочва приоритетите, нормите и режимите в нея. Като водещ документ за работата на дирекцията на парка, той дава отговор на всеки въпрос, свързан със зонирането и правилата в планината. Затова от голямо значение е как ще бъде разработен планът, каква ще бъде философията му и как ще бъде взето под внимание мнението на заинтересованите страни, които живеят около парка или са загрижени за неговото опазване.


При разработването на плана, обединението "Пирин 2014" ще се води от спазването на законите в България, а на базата на висококвалифицираните проучвания и анализи и с огромното желание за съхраняване природата на Пирин, ще се гарантира запазването на обекта от Списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско. Най-голямото предизвикателство за екипа ще бъде взаимодействието със заинтересованите страни, заради голямото местно, национално и дори световно значение на парка.


Участниците в обединението имат дългосрочен ангажимент към опазването на Пирин, защото сред тях е и изпълнителят (БФБ), разработил настоящият план за управление, благодарение на който и въпреки всички "апетити за усвояване", успя да се запази парка до сега. Затова е важно да не се допусне разработването на план, който толерира "развитие", за сметка на опазената природа или който обслужва определени икономически интереси.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK