"Отново за Пирин" шестваха 500 души по улиците на София

Поредното протестното шествие "Отново за Пирин"

© Красимир Юскеселиев

Поредното протестното шествие "Отново за Пирин"Служебният министър на екологията Юлиян Попов или грам не разбира от процедурите по закон, или лъже публично," казва по мегафон зеленият адвокат Свилен Овчаров от импровизирана трибуна точно зад паметника на Патриарх Евтимий. Пространството около Попа вече е изпълнено от граждани (повечето с велосипеди), които се събират за поредното протестното шествие "Отново за Пирин" срещу промяна в плана за управление на националния парк, която ще позволи ново строителство на ски съоръжения и писти.


Конкретният повод за недоволство на граждани и природозащитници, организирали се в социалната мрежа, са различни сигнали от МОСВ, че процедурата по промяната в плана е подновена от новия служебен кабинет. Часове преди протеста днес министър Попов отрече публично да е задвижвал процедурата (следващата процедурна стъпка е съгласуване с други министерства) с обяснението, че всъщност е потърсил неофициално мнението на другите ведомства, защото така иска да чуе максимален брой гледни точки по този сложен казус с голямо обществено значение.


"Такова нещо като неофициално събиране на мнения от различни министерства не съществува, ведомствата нямат подебен тип кореспонденция. Всичко става с подпис и печат," обяснява в тази връзка Свилен Овчаров. Според него, Попов се опитва да прехвърли "горещия картоф" на следващия кабинет. Подема скандиране "Мафия". Тълпата от около 300 човека поема по булевард. "Патриарх Евтимий" и докато стигне до градинката на НДК е нараснала с още двеста души. Охраняващите полицаи сбутват протестиращите в двете леви ленти, за да направят място отдясно на вечерния трафик по улицата, отзад ескортират и три полицейски коли.
Малки, изписани набързо с химикал, плакатите "Стига цековщини! и "М-р Попов, жалък сте!!!" привличат погледи и са повод за одобрителни коментари сред шествието. Други лозунги отново предлагат "Нов кабинков лифт от Дондуков до затвора."


Много хора дойдоха на протеста с децата си

© Красимир Юскеселиев

Много хора дойдоха на протеста с децата си


Докато разгъва ръчно изрисувания си и поизтъркан плакат, жена на средна възраст се оплаква, че той почти се е разпаднал от ходене по протести. Хора от партията на "Зелените" в електрикови жилетки също помагат за организацията на шествието.


Високо момче надува гръмко тръбата си с репликата: "Трябва слоновете да дойдат, мойта тръба не стига!". Вече на пилоните, Константин Иванов от WWF разказва на събралите се за 35-страници одит на Сметната палата, публикуван преди седмица, който констатира 10-години липса на контрол от страна на екоминистреството по концесията на ски зона Банско в Пирин. "Ако се допусне ново строителство в Пирин, ще последва същото и в другите национални паркове – Рила и Централен Балкан, предупреждава той. Зад него е разпънат огромният транспарант "Пирин е в беда, спасете го сега!"


Скоро този лозунг е разпънат на моста на влюбените зад НДК към трафика на ул. "Евлоги Георгиев". На същото знаково място, където преди две години с протест бяха спрени законови промени в услуга на фирма "Юлен", концесионер на ски зона Банско.  


Засилващ се дъжд скоро разпръсква събралите се, които си обещават да са нащрек преди празниците в началото на май, защото тогава най-често се случва да се прокара тихомълком някоя процедура.


"Отново за Пирин" шестваха 500 души по улиците на София

© Красимир Юскеселиев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK