ВАС реши окончателно: Лифтът на Платото в Пирин е незаконен

ВАС реши окончателно: Лифтът на Платото в Пирин е незаконен

© Стоян НеновЛифтът на Платото в Пирин е незаконен. Той е изграден през 2010 г. с позволението на Министерството на околната среда и водите в нарушение на два закона – Закона за опазване на околната среда и Закона за защитените територии, както и в нарушение на Плана за управление на Национален парк "Пирин".


Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) в петчленен състав от тази сряда с председател Надежда Джелепова и членове Светлана Йонкова, Дима Йорданова, Славка Найденова и Галя Костова. Това съдебно решение определя как ще се тълкува концесионният договор за ски зона "Банско", както и всички инвестиционни предложения на концесионера "Юлен" АД за срока на договора до 2031 г.


Делото e образувано по жалба на Асоциация на парковете в България и се води вече две години  срещу решение на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, с което тя съгласува инвестиционно предложение на концесионера на ски зоната Банско "Юлен" АД за подмяна на два влека в местността Платото с един четириседалков лифт.
Заключението на съда е, че жалбата на АПБ е основателна. Върховният съдебен орган счита, че установената промяна на трасето на съществуващите влекове с построяването на нов лифт


не е ремонт


по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), и прави извод, че инвестиционното предложение на "Юлен" е извън границата на концесионната територия, извън обхвата на концесионния договор и извън зона ІV от националния парк, в която е допустимо строителство.


Според характера си инвестиционното предложение представлява


изцяло ново строителство на лифт


с обща дължина над 1000 м (заради този строеж са били изсечени 13 броя клек и 49 броя дървета от бяла и черна мура). Като такова то е подлежало на задължителна ОВОС съгласно чл. 92, т. 1 от същия закон, а не на преценка необходимостта от извършване на такава, както твърди тричленният състав на съда.


В началото на тази година (16 януари 2013 г.) той постанови точно обратното и отхвърли жалбата на АПБ с констатацията, че "обжалваното решение на МОСВ е издадено от компетентен орган, в надлежна форма, при спазване на административнопроизводствените правила, в съответствие с материалноправните разпоредби и с целта на закона, поради което не са налице основания за отмяната му".


Според прокурора тази сряда, обжалваното решение следва да се отмени като неправилно и вместо него да се постанови друго по съществото на спора, с което административният акт да бъде отменен като незаконосъобразен. "Изводите на тричленния състав за законосъобразност на процесното решение на министъра на околната среда и водите противоречат на материалния закон и са необосновани", се казва в становището на петчленката.


Отменено е и решението на Нона Караджова от август 2010 г., с което е съгласувано инвестиционното предложение на концесионера "Юлен" АД за изграждане на нов лифт на Платото. Съдът посочва, че "явното противоречие на инвестиционното предложение с действащия режим на опазване на защитената територия сочи за недопустимост на неговата реализация".


Съдебно-техническа експертиза установява, че инвестиционно предложение за строеж на нов лифт попада изцяло в защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии, а именно - Национален парк "Пирин". Същото така то засяга две зони съгласно Плана за управление на парка – зона III и зона IV, като последната е част от зона III ("Зона за туризъм"). "Няма спор и че новият лифт е ситуиран


в границите на две защитени зони


по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, поради което подлежи и на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони. Видно от заключенията на вещото лице с приложен графичен материал към тях, трасето на новото съоръжение не съвпада с това на някой от съществуващите два влека, които е предназначено да замени", се казва още в решението на ВАС в сряда.


Петчленият състав определя като необосновани и изводите на тричленката за противоречие в съотношението на концесионната площ по Договора за концесия и териториалния обхват на устройствения план, като е даден приоритет на ТУП. Именно на базата на това противоречие концесионерът "Юлен" и МОСВ в лицето на министър Нона Караджова, заместничката й Евдокия Манева и впоследствие служебният министър Юлиан Попов застъпваха една и съща теза, че договорът е неясно формулиран и заради това не може да се констатира нарушение на закона.


В случая тези документи не са и не могат да бъдат идентични като предмет, предназначение и обхват, заявява съдът и уточнява: "Предметът на предоставеното с концесията право на ползване като вид дейности и площ, върху която да се реализират, е изрично определен в Договора за концесия и касае защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк "Пирин" с площ от 99,55 ха и индивидуализирани съгласно приложение 1 към концесионния договор граници."

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3008 Весело

  Какво става тези дни с нашите съд и прокуратура?
  Нещо май на Великден и те възкръснаха от мъртвите!!

 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тъжен ден за Цеко Минев...

 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  То хубаво, но раната в Пирин вече е нанесена!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Юлиян (Юлен) Попов ще вземе ли насериозно ултиматума на съда?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Я да се ощипя...ха, не е сън...на яве е

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#3] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Има си рекултивационни процедури, вярно скъпички са, може да излезе колкото лифт и отгоре, ама да му мисли бат Цеко

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 907 Весело

  Бре! Пу да не им уруки на съда! Ха да ги видим банскалии пак ли вдигат протести и барикади!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 8. 8 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#3:"ПАВЛА - Sorrylol"]раната в Пирин вече е нанесена[/quote]
  По-добре късно, отколкото на Куковден...

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  Да ви имам и заглавието Хубаво сте го прочели, ама пак най-важното изречение не сте видели! )))
  "...При така установените факти се налага извод, че не са налице законовите предпоставки за издаване от министъра на околната среда и водите на акт ОТ ВИДА И СЪС СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПРОЦЕСНИЯ, поради което обективираното в него волеизявление е незаконосъобразно....".
  Пък ако искате, почакайте отговора на МОСВ )))))

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Трябва ли да обяснявам следващата стъпка на Юлен и министерството? ))))

 11. 11 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За тея 1000 м съм съгласен ,но за това ,че са подменили едното с друго ново НЕ.

 12. 12 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#3] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Природата ще възстанови пораженията стига да я оставят да го направи, освен това има достатъчно пари от ЕС за поддържане на защитените територии, да не говорим, че тази фирма трябва да понесе сериозни санкции и да възстанови нанесените щети, като например се погрижи за засаждане на нови на мястото на изсечените дървета... Не е същото, но е някаква компенсация на фона на много други очевидни нарушения...

 13. 13 Профил на старихораовчари
  старихораовчари
  Рейтинг: 438 Неутрално

  А Нона Караджова на съд кога???

 14. 14 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1409 Любопитно

  Не мога да повярвам!!!!

  Ремонт на стари лифтови трасета, а реално се касае за съвсем различно трасе и тези от министерството заявяват, че нямало нарушения понеже договорите били неясни.

  1. Тричленката мисля, че трябва да я разследват.
  2. Екоминистерите - също.
  3. Юлен да се приготви да плаща.

  Жената е покана за щастие
 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1029 Весело

  "Предметът на предоставеното с концесията право на ползване като вид дейности и площ, върху която да се реализират, е изрично определен в Договора за концесия и касае защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк "Пирин" с площ от 99,55 ха и индивидуализирани съгласно приложение 1 към концесионния договор граници."
  Браво,значи има как да се види и договора за концесия,и параметрите,и нарушенията.Лошо Юлен,лошо.

 16. 16 Профил на matz
  matz
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И сега какво? Рутене? Е много ясно! Българина обича да събори всичко и после да се чеше по тиквата и да се пита ... и сега кво!? И да заспива със сладки мокри блянове, че марсианците много го цакат, щото много умен, и ще дойдат да го оправат ....

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 761 Неутрално
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#1] от "patsis":
  По стечение на обстоятелствата, това е единствената власт в България към момента.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1409 Любопитно

  До коментар [#12] от "s1lv3r":

  както е при докторята хванати в измама - да и забранят да практикува това което е практикувала до сега.

  Жената е покана за щастие
 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#14] от "bgpainter":

  Ех, на кой свят живееш? ))))) МОСВ ще изкарат ново разрешително, но от друг вид, по-подходящ. Съдът им го подсказва... Тази история не е като оная, с оня глупак на Камчия, дето си гътна бараката, за да построи нова, та го пляснаха по ръчичките...

 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#8] от "Рубиконан от Балъкимерия":
  [quote#8:"Рубиконан от Балъкимерия"]По-добре късно, отколкото на Куковден...[/quote]
  Прав си, разбира се. В задачата се пита къде са спали досега за золумите, нанесени от Министерство на околната среда?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Явно има закононарушение.
  Въпроса е какво следва от това:

  1. Бутат лифта - това си е безумие, точно този лифт е по трасето на стар лифт, т.е. не е пипано и едно дърво. Юлен имат хиляди прегрешения към природата, ама баш това не е такова. От събарянето му никой няма да спечели.
  2. Налагат им някаква административна глоба... която вероятно ще е смешна и Цеко ще си го премести от единия в другия. А и така се създава прецедент - строиш си квото ти кефне, после си плащаш глобата и продължаваш.

 23. 23 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#20] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ей Федя, те и тези от асоциацията на парковете имат юристи.

  Жената е покана за щастие
 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#23] от "bgpainter":

  Имат, разбира се. Тепърва ще продължават да се надлъгват адвокатчетата....

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#14] от "bgpainter":

  Трасето е същото. Това е бившата паничка+котва на платото. Те събориха старите съоражения и направиха там четириседалка. Дървета там няма, това е платото, пускащо се от Тодорка, мястото е голо.

  Не го казвам в защита на Цеко, той ми е черен пред очите, ама точно тоя лифт си беше нещо смислено.

 26. 26 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#3:"ПАВЛА - Sorrylol"]То хубаво, но раната в Пирин вече е нанесена![/quote]
  Така е, трудно, ако не и невъзможно е да се възстановят вече нанесени поражения.
  Но такова решение може да действа като спирачка пред други башибозушки проекти.

 27. 27 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#21:"ПАВЛА - Sorrylol"]къде са спали досега за золумите, нанесени от Министерство на околната среда?[/quote]
  А, спали друг път... Широко затворени очи, но не точно по Кубрик Друго възможно обяснение с две думи е "вопиющо безхаберие"... И друг път съм казвал, че чувството за безнаказаност е корен ако не на цялото зло, то поне на голяма част от него по земите ни!

 28. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Дали пък не се движим към повече нормалност в тая "продавана и предавана" държавица?
  Като доживеем и осъдителни присъди за безчинствата и мутропроизвола в резерватите и защитените местности, нещата ще потръгнат!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "matz":
  Ако го бутнат ще стане забавно.После ще си патим много.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#1:"patsis"]Нещо май на Великден и те възкръснаха от мъртвите!! [/quote]

  От твоите уста в божиите уши. Все още не смея да се зарадвам. Струва ми се като сън. Дали пък цялото ръчкане по съебната власт няма да почне да дава резултати?

  Моралът не е порок!
 32. 32 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Разстроено

  До коментар [#23] от "bgpainter":

  Просто тук на "парковете" събориха разрешението на министерството. На негова база са построили лифта или каквото там са правили. Сега, ако съм на мястото на Юлен АД, ще ударя чертата да видя кое ще ми е по-изгодно - дали да съдя МОСВ за обезщетение за вреди (все пак съм вложил маса кинти за строеж и тинтири минтири) или да се опитам да го узаконя по някой друг ред.
  И току виж хем прибера пари, хем се отърва от един "горещ картоф"... Пък наивниците нека се радват...

 33. 33 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И кво? Нищо няма да се промени. Лифта ще си остане, овцете ще си блеят.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 34. 34 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":
  знаеш ли колко струва построяването на нов лифт за няколко милиона става въпрос

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Ако ББ и Герб бяха на власт, решението на съда най-вероятно щеше да е друго... Както се е случвало многократно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Много интересен казус ... Нов 5-членен съвет променя решение отпреди 3 месеца, ЕК отмени жалбите на "зелените", а сега точно обратното. Еми, честно казано ми намирисва за определен чадър на интереси Банско да не го бъде и някой сериозно е вкопчил очи в проекта.

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Какво правим от тук нататъка?
  1)Разрушаваме лифта за сметка на посторилия го?
  2)Узаконяваме го с някакви си променки
  3)Лифта става държавна собственост

  На мен най-мирише на 2, макар че не ми харесва!
  Защото когато направиш нарушения на закона от такъв мащаб трябва да си носиш последствията! Това важи и за нашия офшорен бизнес!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Весело

  Мдаааааа, очаквам протестен митинг на цекоминевци, предвождани от Цацка и Цвъкушев - тези, които подкрепиха унищожаването на парк Пирин с изсичане на 2000 хектара вековни гори , и гарантираха безрезервно преди изборите. че това с лифта ще стане .

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 39. 39 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Дали ще влезе някой голям в затвора?
  Не вярвам!
  Досега уж все ги вкарваха и Мургина и Вальо топлото и Александър Томов. И тримата уж бяха осъдени (ефективно, не условно), но какво стана, нещо не са в затвора.

 40. 40 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 694 Неутрално

  На това място няма вековни гори, никога не е имало гори и няма как да има. На това място се е карало ски от преди век, че сигурно и по-рано. На това място е имало лифтове и преди години.

 41. 41 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#29] от "bta":

  Да го бутнат Стига с този смешен плач и хленч Нещо изградено незаконно - си остава незаконно
  Да го бутнат за назидание на всички настоящи и потенциални нарушители на закона
  Да го бутнат за да възтр,жествува справедливостта на защитниците на природата от незаконните действия на офшорния олигарх!

 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Хубава новина.
  То един от компрадорите, който си отиде беше казал, че нещата в България ще потръгнат когато съда започне да си гледа работата както трябва.

  А дано, след мутромилиционерите, които ни управляваха и се оказа, че са оказвали натиск поне на прокуратурата, нашият съд придобие смелост и поразчисти бакиите.

 43. 43 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 707 Весело

  [quote#21:"ПАВЛА - Sorrylol"] В задачата се пита къде са спали досега за золумите, нанесени от Министерство на околната среда?[/quote]
  Не са спали!? Помагали са!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 44. 44 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "старихораовчари":

  Скоро

  Ето един поздрав за нея и другите й приятели

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=309861809029993&set=a.309861115696729.96163.142997345716441&type=1&theater

 45. 45 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "Рубиконан от Балъкимерия":
  [quote#27:"Рубиконан от Балъкимерия"]Широко затворени очи[/quote]
  И широко отворени джобове, бих добавила.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 46. 46 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И какво от това?Дърветата са изсечени, строежът е започнат отдавна.Сега ако се събаря, ще стане като онзи вчера с черешите - след мен и потоп!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 47. 47 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Все едно се играе на дръж загорелия картоф. Как така не се отрази случая с Поморийското езеро? Защо не се отрази случая с корояда под диктаторството на Тома Белев? Защо не се отрази случая казуса с птиците в България?

  Искам само да споделя, че ми е писнало от такива хора, които правят една НАДА за държавата ни, а живеят на наш гръб!

 48. 48 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  е сега Банско, просто ще я закъса, няма да се издържи дълго по опашките.

 49. 49 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "patsis":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 50. 50 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#48] от "luliak":

  Банско отдавна е закъсало. Да не съм строил аз толкова много?

 51. 51 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Абе бе, да не би да има надежда за държавата?

 52. 52 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Агатке, много си зле просто... Няма такова българско малоумие, което ще ме чуди и мае докато съм жив. Ще съсипеш цял един курорт, от който хората си вадят хляба и го слагат на масата? Абе не е важно аз да съм добре, той нали вуте ще е зле.
  Да не говорим, че лифтът вече е пуснат и не може да се бутне.

 53. 53 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Любопитно

  И като е незаконен...ще се гъта ли или ще се узаконява ? И кой ще ходи в затвора ?

 54. 54 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  е, ако няма Юлен да е инвеститор да намерят друг, ама май не им стиска като гледам каква е ситуацията в БГ.

 55. 55 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":

  следва, че имаме реализирано инвестиционно предложение и издадено разрешение за строителство без задължителните процедури по ОВОС и оценка за съвемстимост по натура 2000. Това е нарушение на 3 български закона (ЗУТ,ЗЗТ и ЗБР) и три европейски директиви.

 56. 56 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  до № 52

  "Да не говорим, че лифтът вече е пуснат и не може да се бутне".
  МОЖЕ МОЖЕ !!!
  Според ЗУТ, незаконните строежи подлежат на премахване (като за тебе - бутане).
  Проблемът е, че няма да им стигне смелост на ДНСК да го бутнат...
  Иначе браво на съда!

 57. 57 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#52] от "groznik90":

  може, може - пример Злтана Перла , въпросът е дали е смислено е съвсем друг, а дали може да не се бутне - трети.

 58. 58 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#47] от "aqua_blue":

  какво точно се случи с корояда и кой взимаше решение за това, знаеш ли или просто се криеш зад анонимността за да клеветиш и обиждаш?

 59. 59 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#40] от "groznik90":

  виж решението на МОСВ, че се разрешава изсичането на мури и клекове, преди да пишеш глупости. а че са вековни лично мога да го гарнатирам - проучвал съм горите на Тодорка още през 1987

 60. 60 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  [quote#1:"patsis"]Какво става тези дни с нашите съд и прокуратура?
  Нещо май на Великден и те възкръснаха от мъртвите!! [/quote]
  Това разбира се е отлично! Дано продължава налагането на мутрите по каските!!
  Трагичното е че се "сетиха" че има съдебна власт чак когато Пожарната команда абдикира от властта!
  Демек всичко може да бъде пометено при първия повей на вятър от нова посока...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 61. 61 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ами предлагам отнемане на концесията на юлен (+ солидна глоба и тн.)

  а иначе Банско трябва да се развива, дори и трябва да се построят нови лифтове и писти. но това трябва да се прави при ясни правила и като се спазват законите. нещо което юлен явно са неспособни. между другото ако БНБ си вършеше работата може би и собственика на юлен щеше да загуби лиценза си за други дейности...

 62. 62 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#36] от "soldierism":

  този лифт не разглеждан от ЕК - те не разглеждат случи преди да се е проинесла и последната възможна национална инстанция. надявам се и да не го и гледа - със сигурност са три наказателни процедури.

 63. 63 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#57] от "toma_belev":

  И това ли беше желанието ви, г-н Белев? Защо не кажете на всички, които ви вярват толкова безрезервно за тези 1.6 млн. лв., които взехте за Пирин.

 64. 64 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  не е същото трасе - има две съдебни експертизи в този смисъл, и МОСВ и Юлен се съгласиха с техните резултати.

 65. 65 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#52] от "groznik90":

  Интересно защо на разни граждани в стария Несебър разрушиха разните пристройки, от което пострадаха техни интереси и бизнеси, а за бансканлии да не може.

  Да не би гражданите от Несебър да са по-долна категория от бансканлии?

  Върховенството на закона си е върховенство. Беззаконието, неспазването и заобикалянето водят до беззакония и облагодетелстване на разни олигарси на гърба на всички нас вкл. бансканлии.

  Да се разруш!

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#55] от "toma_belev":

  Не споря върху това дали има нарушение и колко е "тежко".

  Факт е, съда го потвърди.

  Това, което ме интересува е какво ще последва. Както казах, точно тоя лифт, не уврежда по-никакъв начин природата, защото е на мястото на стария и то на едно голо плато. И то баш за това ги резна съда. А за истинските безобразия и наистина екологичните проблеми по другите им трасета - не ги закачат.
  Сега остава да съборят точно този лифт и определено ще настроят скиорите срещу еколозите, защото баш този лифт си беше необходим и не вреди на природата.

 67. 67 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Още един министър готов за съд од най корумпираното и продажно правителство.

 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#64] от "toma_belev":

  Ами аз го ползвам. Същото трасе е. +- няколкостотин метра... може и да има разлика. Но това си е Платото, там няма вековни дървета. Няма даже ниски храсти. Голо е.

  Пак казвам, не твърдя, че е законно. Просто това им е най-малкия грях и то по отношение на едно наистина смислено съоражение.

 69. 69 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#63] от "groznik90":

  какво съм взел - напиши го , ама и го подпиши с истинските си имена

 70. 70 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#58] от "toma_belev":

  Вярвам на разследваща журналистика! Прочетете тук: http://afera.bg/razsledvania/32403.html

  И да не говорим кой се крие анонимен когато Вие самият работите зад определени интереси на определен човек! Да продължаваме да спорим по закон, ако искате?

 71. 71 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#68] от "niakoi_si":

  клека който Балев изряза 1986 беше между 450 и 600 годишен. Лично съм броил по пробите. точно толкова колкото на пистата която изряза Юлен и точно същия, който беше на мястото на долна на лифт Платото.

 72. 72 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#70] от "aqua_blue":

  Филип Цанов не е разследващ журналист. не е журналист изобщо. и не разследва а му се плаща да хвърля кал. резултатите от който и да е търг може д аги видите на страницата на АОП - айде на 3 клика е проверете и пак пишете.

 73. 73 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#66] от "niakoi_si":

  въпросъте не дали трябва или не трябва да се разруши един незаконен строеж. въпросът е може ли да не се разруши. но аз не съм специалист в тази тема.

 74. 74 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#73] от "toma_belev":

  Ахъм. И аз не съм специалист, но ме интересува, какво следва за това съоражение след подобно решение на последна инстанция. Признавам си чистосърдечно, че съм ползвател на въпросното съоражение. И затова ме интересува съдбата му.

  Не, че не мога да си оставям парите в Австрия например. Аз мога и данъци да се преселя да плащам там. Ама...

 75. 75 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#71] от "toma_belev":

  На долна на Платото е имало 600 годишен клек? Е ако е вярно... на Цеко да му.....

 76. 76 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ето има и добри новини! Дори и да разрушат незаконния лифт нищо не може да възстанови щетите - най-удачното е огромна глоба за Юлен - поне 10 милиона лева - и при следващо подобно своеволие - отнемане на концесията!

 77. 77 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#69] от "toma_belev":

  Отричате ли или? Май не? Защото тези неща не могат да се скрият, факти, документи и т.н.
  Хайде, ако сте забравили за милиончето http://www.blitz.bg/news/article/195131

 78. 78 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#72] от "toma_belev":

  Какъв Филип Цанов когато стаията е написана от Станимир Тодоров???

  И за какви кликове ми говорите когато Вие самият кликате постоянно?

 79. 79 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#71] от "toma_belev":

  Сега го погледнах в Гугъла. Не се вижда съвсем ясно, но долна станция на лифт Платото е в средата на нищото. Горе долу се пада там, където тръгваха и стълбовете на паничката и котвата. Там няма и не е имало дървета. Или поне аз не помня да е имало. Какви 600 годишни клекове са секли?

 80. 80 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#79] от "niakoi_si":клекът не дърво бе айланкоолу - виждал ли си изобщо клек какво представлява - що не ги видиш тези неща барем на картинка а след това да пишеш великите си заключения

 81. 81 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":

  Лифтът на Платото със сигурност не е на мястото, където бяха двата влека. Да не говорим, че горна и долна станция направо са му извън концесията и са посекли някви там 50-ина мури.

  K.
 82. 82 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#77] от "groznik90":

  Какво значи - взел е милиончето? Сложил си го е в джоба и си е тръгнал, а? Как според вас се правят изследванията за план за управление, в които трябват маса учени, теренници да обикалят, че и по няколко пъти.

  K.
 83. 83 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#70] от "aqua_blue":

  "Разследваща" журналистика, при която никой не си е направил труда да пита другата страна, си е просто поръчкова.

  K.
 84. 84 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#83] от "K.":

  Ти пък откъде се взе????

  Отговаряш стил х 4 коментара отговор!

 85. 85 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#80] от "reagan":

  Да сега го видях. Не съм ботаник бе, затова питам. Разгледах го сега какво е това клека, такова сигурно има бая посечено наистина там горе. Ама тоя храст живее ли 600 години???

 86. 86 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#81] от "K.":

  Е стига де - на горна станция на платото какви мури, там няма нищо. Това поне са го виждали всички. На долна на платото пак няма никакви мури. Дървета сечени има на двете горни на другите две четириседалки, които излизат в долната част на платото, ама те са отпреди 10 години. Не, че не са в нарушение, де. Но бая за тоя на платото, не виждам къде са секли мури. За клекове вече не споря, аз това го имах за обикновен храст, както казах не съм ботаник и за мен дърветата са на принципа - колкото по-голямо, толкова по ценно (не споря, че е правилно).

 87. 87 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#82] от "K.":

  Да, точно така си го мисля... то и така става. Надявам се, че някой ще се намеси и ще спре прибирането на милиончетата.

 88. 88 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 531 Весело

  Като гледам Томато се е намесил.

  Предлагам всички да се съберем и напушим най-легално с Белев, за да ни говори приказки за усвояване на евро проекти и как птиците играят много важна роля за Поморийското езеро.

  Тома, кажи къде може да се срещнем?

 89. 89 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 980 Весело

  [quote#29:"bta"]Ако го бутнат ще стане забавно.После ще си патим много.[/quote]

  Ще си патите. Не разбрах само що е забавно. Пък си и забравил настроението "весело". Имаше в подписа на графа май нещо подобно на указание за гербери: "Ако сте нагазили до шия в л@йната, слагайте настроение 'весело'"

 90. 90 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#5] от "Γαλλα":


  Я да се ощипя...ха, не е сън...на яве е "

  -Днес Темида ни изненада твърде приятно.
  Не беше се случвало досега.

 91. 91 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#87:"groznik90"]Да, точно така си го мисля... то и така става. Надявам се, че някой ще се намеси и ще спре прибирането на милиончетата.[/quote]

  Не се надявай. Щом си сигурен, че има нарушение като буден гражданин сезирай в прокуратурата. Дали ти стиска?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 92. 92 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#91] от "Blank Password":

  Може пък и да съм я сезирал, то що мислиш, че не съм.
  Само 1 не ми е ясно... На това място преди имаше 2 супер скапани лифта. Сега е 1 много по-добър и нов. Нова ли е лошото? Че са заменени 2 разкапващи се лифта, които те влачеха по трасето с един по-модерен и нов?

 93. 93 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Дано това е тенденция, а не кратко пробуждане след зимен сън.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 94. 94 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#74:"niakoi_si"] И аз не съм специалист, но ме интересува, какво следва за това съоражение след подобно решение на последна инстанция. [/quote]

  Еми аз го писах по-горе )))) МОСВ вадят друго разрешително, с друга форма, като се съобразяват с намека на съда . И това е в интерес на Община Банско. Още повече терена като е в ПУБ - нещо, което и двете страни не отричат.
  Това е единият вариант.

  Другият вариант - ДНСК бута лифта, а Юлен съдят държавата, в частност МОСВ по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди. Оценка колко пари са вложили ще се направи достатъчно несложно. Пък и ако има подходящи вещи лица...

 95. 95 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#77] от "groznik90":

  докато те е страх/срам да се появиш с имената свърших с отговорите за теб. не коментирам медии неподписали Етичния кодекс и недаващи право на отговор.

 96. 96 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#94] от "Федор Венедиктович Езерский":

  няма ПУП

 97. 97 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#86] от "niakoi_si":

  не разбрам защо интерпетирате спомени . ето ви част от днешното решение: "Съдът е посочил, че за целите на инвестиционното предложение е предвидено изсичане на 13 бр. клек и 49 бр. дървета от бяла и черна мура, както и че фундаментите на лифта не съвпадат с тези на двата влека, като реализацията на проекта предполага конструктивно нови, различни от съществуващите фундаменти на двата влека,.." ето го и цялото решение за да не се мъчите в други спомени http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/5d383d4d57bce128c2257b6a0056c6f1?OpenDocument

 98. 98 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#88] от "head_hunter":

  не си спомням да сме се запознавали, за да ме комнтирате на малко име. но сигурно така си говорите у дома. въпрос на първите 7 години - когато родителите ги пропуснат, човек цял живот страда.

 99. 99 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#95] от "toma_belev":

  Това, че не излизам с името си не омаловажава фактите, г-н Белев. Истината е една. И тя е във факти и цифри, които ясно показват, че сте взели 1.6 млн. лв. за Пирин. Само това има значение.

 100. 100 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#96:"toma_belev"]няма ПУП[/quote]

  ПУП ли съм писал по-горе? Чета просто съдебното решение - "...Не се спори, че двата изградени и функциониращи влека са предвидени в териториалноустройствения план (ТУП) на "Ски-зона с център град Банско", одобрен със заповед № 09-13/2001 година на кмета на община Банско. ..."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK