Полигонът Змейово не е причина за обгазяването на Стара Загора, уверяват ведомствата (видео)

Архив

© Асен Тонев

АрхивВоенният полигон край село Змейово не замърсява въздуха на областния град Стара Загора. Всъщност стойностите на серен диоксит и азотен диоксид във въздуха в региона са под допустимия лимит и далеч под стойностите за София и Перник например. 


Това обявиха експерти от министерствата на околната среда и водите и на отбраната. Поводът е предстоящия в края на тази седмица - на 26 май - местен референдум в Стара Загора за съдбата на полигона. Въпросът, на който ще отговарят жителите на града, е "Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?". 


Качеството на атмосферния въздух в района на полигона се следи без прекъсване от 2008 г., когато са инсалирани две автоматични станции за контрол, обясни Ваня Григорова, директор на Изпълнителна агенция по околна среда. По думите й отчетените стойности за периода 2008 - 2012 г. показват, че средногодишната концентрация на фини прахови частици във въздуха е между 24.31 микрограма на кубичен метър през 2009 г. и 34.35 през 2012 г. Допустимата стойност е 40 mcg/m3. За сравнение станцията в квартал "Хиподрума" в София отчита близо 13 пункта над допустимите стойности през 2011 и 7.7 през 2012 г. Тази в Перник пък отчита цели 98.96 микрограма през 2008 г., които са овладяни до 64.88 през 2012 г. 
През 2008 и 2009 г. една станция "Зелен клин" в Стара Загора е отчела по веднъж превишаване на допустимите 3 пъти за една календарна година на средногодишната норма на серен диоксид в региона. През същите години в Перник са отчетени съответно 9 и 12 случаи на превишаване на приемливия лимит, а през 2011 г. и 2012 г. бариерата от 125 микрограма на куб.м. са превишени съответно 16 и 11 пъти. 


Резки замърсявания, които възникват в Стара Загора и чийто произход не е установен, са причина за по-чести надвишавания на допустимата средночасова норма за азотен диоксид. Най-честите такива надвишавания са били през 2009 г. - 185 пъти при допустими 18 на година. През миналата година отново е нарушен лимитът с 15 пъти. Иначе средно за годината концентрацията на азотен диоксид в Стара Загора остава с повече от 10 пункта под линията от 40 mcg/m3, докато в Пловдив е надвишена системно от 2008 г. насам.


"Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора. Там не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси и е осигурена пълна прозрачност на дейностите", заяви и Иван Ангелов, директор Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в МОСВ. От една страна се извършва постоянен екологичен мониторинг по няколко начина, включително и от БАН, на страницата на министерството на отбраната може да се следят в реално време опитите на полигона.


Причината за обгазяванията в Стара Загора обаче остава неясна, коментираха още специалистите. България е в доста тежко екологично състояние, но източниците и причнитие на замърсяване не са тези, които мислим. Вместо да се търси вина в полигона, по-добре е да се търси истинската причина за замърсяването на въздуха, призова министърът на околната среда Юлиан Попов. 


"Полигонът е нужен. Ако имахме съмнение, че полигонът е замърсител за Стара Загора, ние незабавно бихме предприели действия, за да се преценят основанията за съществуване на полигона и начина, по който той функционира, но нямаме такива притеснения", заяви и военният министър Тодор Тагарев. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  да бее да ... и в очите ми - просълзени от невероятно откровената новина ... плуват корабчета...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  На хората им трябват земите! А че не замърсява е подробност!

 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#1:"Georgi Yordanov"]да бее да ... и в очите ми - просълзени от невероятно откровената новина ... плуват корабчета... [/quote]

  Замърсяването на Стара Загора идва от Мариците.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  намерете замърсителя тогава и решете проблема на хората !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Полигона няма нищо общо - става инверсия на въздуха ... И плуват корабчета.

  Министрите да не се обясняват, а да допуснат външна фирма да замерва параметрите на въздуха на полигона за по-дълъг период от време. След това сами ще преценим по резултатите.

 6. 6 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Абе кой го е еня за замърсяването...?
  Каква вилна зона ще стане там...!!!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 7. 7 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  "Причината за обгазяванията в Стара Загора обаче остава неясна, коментираха още специалистите."

  "Вместо да се търси вина в полигона, по-добре е да се търси истинската причина за замърсяването на въздуха, призова министърът на околната среда Юлиан Попов."

  Совите не са това което са ...

  Специалистите казват, че причината е неясна. Министърът призовава да се търси истинската причина.

  Кой трябва да я търси тази причина, ако не министерството околната среда и споменатите специалисти? КОЙ?!

  TAKE THE RED PILL!
 8. 8 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всеки, който не е виждал как жълтеникавите облаци се стелят към Стара Загора точно откъм северната страна, моля да не коментира врели-некипели за Мариците.

  Обгазяването няма как да бъде от тях защото първо те са на 50 км от града, второ подобни обгазявания в по-близкия Раднево не са били регистрирани, трето комините им са много по-нависоко, отколкото падат тези газове, четвърто при едно от обгазяванията беше засечен и боен газ, който няма как да се самопояви в атмосферата, пето въздушните потоци принципно са от Стара Загора към Мариците, а не обратно.
  години наред се извършва системен геноцид на населението на един от най-зелените градове в страната, отдавна трябваше това безумие да престане.

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  София и Перник изобщо не могат да бъдат критерии.Чистотата на околните градове е важна и какви са били нормите преди появата на полигона.

 10. 10 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "nage":

  Точно така е!
  Най-добре е хора които не живеят и не са от Стара Загора да не коментират. Раднево е много по-близо до Марица Изток и изобщо няма такива проблеми със замърсяването.

 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Едва ли в МОСВ не знаят откъде идва замърсяването. Но съобщаването на източника ще доведе до непредвидими загуби за него. А той най-вероятно добре си плаща за да продължава тази безумна "неизвестност"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 516 Весело

  Не е полигона виновен. Замърсяването иде откъм Луната или може би откъм Марс. Понеже имаме такива светила и едни свръхпрофесионалисти по чест въздух та изобщо не могат да разберат откъде иде обгазяването и туйто. Понеже инстромента, който ползуват е собствения им нос. Душат като ловджийски кучета и се чудят оттука ли обгазяваааа...оттамка ли обгазявааа...но обаче твърдо не е от полигоня

 13. 13 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#2:"SSmart"]На хората им трябват земите! А че не замърсява е подробност! [/quote]

  Какви земи бе, приятел!? Виж децата тука - с астми, кашлици и сума и респираторни заболявания! Защо когато съм извън Стара Загора децата ми не боледуват!? Да се затвори полигона! Правят циркове с камера, монтирана на една площадка, но никой не казва че полигона не е само тая площадка. Че е по цялото било на Средна гора. И никой не казва що щат тея тирове натам по късни доби.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 14. 14 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Старозагорци да не забравят да гласуват на местния референдум за закриването на полигона, който ще се проведе сега в неделя на 26 май.
  Няма замърсител, а въздуха мръсен. Браво на министрите! Демагози нещастни.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 15. 15 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#8] от "nage":

  На каква височина се намира този газ, си зависи от състава на този газ, не от височината на комина... или как?

 16. 16 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Държавата е неспособна да защити здравето на хората не само в Стара Загора.
  Държавата сключва договори за утилизация на боеприпаси с частни фирми и това става на този полигон.
  Най-страшно беше по време на унищожаването на ракетното въоръжение преди години.
  А мазните министри, давайки пресконференции и отричайки фактите на замърсяване от полигона, демонстрират мерзко двуличие ппред старазагорци.
  Мариците са още по-голям замърсител, но там борбата е предопределена - нишо не може да се промени.

 17. 17 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Гневно

  Неидетифициран изтичник на замърсяване с честота 185 от 365 дни годишно? Всеки втори ден!!
  Защо ни правят на "калинки". Калинките с в некъдърната администрация или по-точно в "послушната администрация!

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  В близост до Марица изток какви ли да са причините? Гордостта да имаш най-високия комин на балканите има своята цена.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на truth_is_painful
  truth_is_painful
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тези твърдят, че полигона в Змеево не бил големия замърсител на въздуха в Стара Загора! Склонен съм да се съглася!
  Но тогава кой оства да е замърсителя? Марица1, Марица2 или Марица3? Или всички заедно? Тогава кво правим? Нали се инсталираха сероочистващи филтри? за стотици милиони/които ние плащаме в цената а тока/! Тези филтри не са ли достатъчни? Тогава властите защо са одобрили пускането им в експлоатация?

 20. 20 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Има няколко тънки подробности. В коментар 8 са казани доста верни неща. Обаче има още. В затворения полигин "Люляк" - стар гарнизонен полигон се извършват- понякога взривове. Какви, никой не смее да каже. Друг факт е някои от газовете рагистрирани в Стара Загора изобщо не са характерни за горенето на въглища и концентрацията им е в такива количества, че е абсурт да е от комините на ТЕЦ 1,2,3. Розата на ветровете, почти през цялата година е запад-исток или север-юг което ще рече, почти винаги от Стара Загора към ТЕЦ-овете. И винаги от ,,Змеево" към Стара Загора! И с очите си съм виждал че земята на с.Змеево е толкова отровена, че вече че чушки и домати вече трудно "стават".
  В Змеево и Люляк действително вероятно се горят стари заряди.Което е недопустимо, защото Люляк официално е затворен, а Змеево е артилерийски полигон! България няма нужда отнего. Отдавна нямаме производство на далекобойни гаубици и съответно не е нужно да се изпитват. На всичкото отгоре в тази почти 40-километрова ивица по билото на Средна Гора са се навъдили диви прасета, които се отстрелват от висши военни.А за добивите на дърва за огрев, пак от военните няма смисъл да се говори. Затова единственния избор е незабавно закриване на полигона и пълно обезопасяване на терените от неизбухнали снаряди за сметка на МО.

 21. 21 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#10] от "krok": Аз живея в Стара Загора и предполагам, че ми е позволено да коментирам...
  Проблемът не е в полигона и това е ясно на всички властимеющи ....Те много добре знаят и кои са замърсителите, проблемът в едни много големи икономически интереси, затова не се споменава и нито един от замърсителите, тези същите, които успешно манипулират общественото мнение в Ст.З. /На единия от обгазителите рекламата му години висеше, в момента не знам дали още е така, на първа страница на вестника, който най-яростно нападаше полигона./
  Нека го закрият, но когато се установи, че обгазяванията продължават, то въпросната "компетентна" общественост да иде да се извини на уволнените работници и да им плаща помощите, щото иначе аз не ща да им ги плащам.

  До коментар [#8] от "nage": Интересно как пропускате да видите жълтите облаци, които се стелят към града от друго място... Съвет- минете с кола около 18 ч., движейки се от юг на север, и забележете какво излиза от комина на фабриката за олио, примерно...Човекът е мислещо същество, по принцип...Който иска - мисли, чете, а и вижда..., който не иска - предизвиква референдуми, само пари, похарчени на вятъра...Да не говорим, че това е въпрос, който ни най-малко не е от компетентността на местната власт и тя нищо не може да направи... Както и да е, закривайте полигони, ама...харчите моите пари, с което хич не съм съгласна.

  Без паника!
 22. 22 Профил на goryanin
  goryanin
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ами полигона в Ново село край Сливен, също прави огромни замърсявания, но никой не го контролира и не го отразява в медиите.

 23. 23 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 495 Неутрално

  В боеприпасите СЯРА НЯМА. И съответно няма серни окиси или двуокиси.

  Сяра има в хилядите тонове лигнитни въглища, които се изгарят дневно от всичките "Марици". Но енергийната мафия старателно крие факта колко все пак сяра се изхвърля в атмосферата? Колко? И понеже на енергийната мафия и е по-евтино да изхвърля сяра, отколкото да я очисти, то се наливат МНОГО пари в пропаганда и обвинения срещу военните.
  В мини "Марица-Изток " годишно се добиват 25-30 милиона тона въглища. И съответно се изгарят. Ами сметнете. 18 милиона тона годишно да се изгарят, това са 50 хиляди тона дневно. Които се изгрят. Това са стотици тонове сяра дневно. Дори да се очиства 98%. пак 5-10 тона сяра се изхвърля.

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  [quote#3:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Замърсяването на Стара Загора идва от Мариците.[/quote]Това няма как да стане според розата на ветровете е невъзможно. Полигона също НЕ е ЗАМЪРСИТЕЛ . Горяха крадени кабели (дори ги бяха гепнали на Баритна мина)= от там е
  Никой не иска истината! Искат далаверка!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  [quote#18:"Цецо"]В близост до Марица изток какви ли да са причините? Гордостта да имаш най-високия комин на балканите има своята цена.[/quote]Ако стърчи нещо друго, а не комин ... какво следва Вятъра е от СЕВЕР !!! В И Н А Г И !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#5] от "Maslara":


  [quote#5:"Maslara"]Министрите да не се обясняват, а да допуснат външна фирма да замерва параметрите на въздуха на полигона за по-дълъг период от време. [/quote]
  =========================

  Кой ВИ забранява да си наемете не една , а колкото си искате такива фирми ?
  Сподели ако обичаш.
  Уж сме демокрация ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#25] от "t' Ankus":
  Много прост начин, защо ли никой не го използва....: Когато има обгазяване качете се на полигона и вижте на какъв курорт са там работещите. Те си дишат чист въздух, за разлика от находящите се в града хора. И само да вметна нещо- при първото сериозно обгазяване сигнал до РИОС е подаден от служител на полигона, който е видял, че в ниското, включително и посока север, изток и юг атмосферата е мътно синя, не жълта...Това са факти, но те, очевидно нямат никакво значение, много по-интересно е да има конспирация, военните крият нещо Айде, със здраве, че пришка имам на езика да обяснявам, че старозагорци ги водят за носа...Между другото, ако проблемът беше в тоя полигон, то досега да беше закрит, никой не е пламнал толкоз за него. Не случайно минават толкова години преди да се вземе каквото и да било решение, просто се дава време на въпросните замърсители кой да си сложи сероочистки, кой нещо друго...и затова се отклонява общественото мнение в друга посока.

  Без паника!
 28. 28 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Как за толкова години МОСВ не може да установи източника на замръсяване? На мен това не ми е ясно. Тази сутрин по Канал 1 някаква от МОСВ съобщи, че едва ли не през зимата старозагорци сами се обгазявали с нещата, които горят за да се отопляват... Да затворят полигона, например за 2 години и да си правят наблюдения, изследванията. Ако е по-чисто - да го затварят завинаги и това е.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Ех, мъка. Когато е строеше най-високия комин на балканите идеята беше сярата от комините да пада над Гърция. Да, ама розата на ветровете/поздравления за писалите по този термин/ не е постоянна. Затова задушаването на Ст.Загора не е непрекъснато, а само при промяна на вятъра от север-североизток на южен, от югоизточен, до югозападен. Полигон може да замърси за час-пет едно село, но тази площ като района на Ст.Загора може да се замърси само от изгарянето на стотици тонове сернисти лигнитни въглища.
  Останалото е манипулация на общ. мнение.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 567 Любопитно

  Теми за ръзмисъл:

  Пясъкът от сахара който почти всяка година пада в южна България от север ли е?

  Зимата не си отварям прозорците, защото мирише яко на лигнитни брикети от печката в съседният блок.

  Модерните боеприпаси са бездимни, тъй като след стрелба ако не се вижда нищо битка няма да има.

  По тази логика военните трябва да са най болните и умиращи хора в България, тъй като са на 50 метра от взривовете и концентрацията на "вредни" газове трябва да е минимум 1000000 пъти по-висока от тази в Стара Загора.

  Домати виреят добре в полето не в планината.

  Ниската интелигентност и мързела водят до болеста "Комунизъм" / Сляпо подчинение и преклонение към митични същества и събития описани от заразно болните/
 31. 31 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  за жалост няма никакво разгласяване за референдума и много хора дори не са чули, че такъв ще се провежда

 32. 32 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 497 Неутрално
  [quote#25:"t' Ankus"]Ако стърчи нещо друго, а не комин ... какво следва Вятъра е от СЕВЕР !!! В И Н А Г И !!![/quote]

  Не знам каква е причината да лъжеш, но очевидно има такава.
  Пътувам всеки ден по маршрут от който се виждат комините и пушекът им в 2/3 от случаите е в посока Стара Загора тоест на север, а не от север.
  Става дума за пари , а многото пари са в Марица Изток.
  Там е заровено кучето.
  Естествено ще гласувам за закриване полигона в Змейово не за друго , а за да не може за в бъдеще да се посочва като причина за замърсяването.
  Тогава да ги видя какво ще лъжат и какви конспиративни теории ще измъдрят, за да прикрият пушеците, които огромните комини на Мариците бълват и които виждам с очите си всеки ден.
  Аз на @уя си ли да вярвам или на празните приказки които ми се приказват.  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 33. 33 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#28:"falkoneti"] през зимата старозагорци сами се обгазявали с нещата, които горят за да се отопляват[/quote]

  това е абсолютно вярно! В България няма изисквания към камините и печките и те отделят много прах, сажди и какво ли не - всеки гори каквото му падне.

  Път без препятствия не води до никъде.
 34. 34 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Тема за размисъл:

  Стара Загора се вписва в правоъгълник ~ 5,8 х 7,8 км, което прави 45,24 км². Да приемем, че замърсяването е в приземния слой от 100 м (0,1 км). Това прави 4 524 000 м³ въздух. Ако приемем, че концентрацията на ФПЧ е 30 µг/м³, то имаме общо количество 13,572 т прах само в очертанията на града. Ако включим и околностите, количеството скача доста.

  Въпрос: кой източник е в състояние да отдели толкова прах?

  Към Дневник: такова съкращение като mcg няма! Пише се µg.

  Път без препятствия не води до никъде.
 35. 35 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Гневно

  МОЛЯ НАЙ-УЧИТИВО "ДНЕВНИК.БГ" ДА ОИПУБЛИКУВА ТОЧНИТЕ ИМЕНА НА МАСОН-ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НА ТАЗИ ПОРЕДНА РОДИНО-ПРОДАЖНА ИДЕЯ ЗА ОБЕКТА ЗМEЙEВО, С НАЦИОНАЛНО ДЪРЖАВНО-СТРАТЕГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ!
  МОЛЯ НАЙ-УЧИТИВО "ДНЕВНИК.БГ" ДА ОИПУБЛИКУВА ТОЧНИТЕ ИМЕНА НА МАСОН-ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НА ТАЗИ ПОРЕДНА РОДИНО-ПРОДАЖНА ИДЕЯ ЗА ОБЕКТА ЗМEЙEВО КАТО БУНКЕР С НАЦИОНАЛНО ДЪРЖАВНО-ИКОНОМИИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ!
  МОЛЯ НАЙ-УЧИТИВО "ДНЕВНИК.БГ" ДА ОИПУБЛИКУВА ТОЧНИТЕ ИМЕНА НА МАСОН-ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НА ТАЗИ ПОРЕДНА РОДИНО-ПРОДАЖНА ИДЕЯ ЗА ОБЕКТ ЗМEЙEВО КАТО БУНКЕР С НАЦИОНАЛНО ВОЕННО-ТОПОГРАФСКО НО СКРИТО ПО КАРТИТЕ, ЗНАЧЕНИЕ ЗА СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

  Хей МАСОН-ЧУЖДОПОКЛОННИ АНТИ-БЪЛГАРИ, ЗА КАКВО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА В ЗМЕЙЕВО СТЕ СЕ РАЗБРЪЩОЛЕВИЛИ КОГАТО ТАМ Е ЕДНО ОТ НАЙ ПРИРОДНО-ЧИСТИТЕ РАЬОНИ НА ЗАРАТА!
  ТОЗИ КОЙТО ЖЪЛТЯСАЛО Е НАКЛЕПАЛ СТАТИЯТА, СИ НЯМА И НАЙ-МАЛКО ПОНЯТИЕ ЗА МЕСТОТО И РАЗПОЛОЖЕНИЕТО МУ!

  ЗМEЙEВО, КАКВО МОЖЕ ДА ЗАЦАПА КАТО БУНКЕР ОБЕКТ, КОЙТО НИКОГА НЕ Е БИЛ ИЗПИТАТЕЛЕН ПОЛИГОН НАЙ-ВЕЧЕ НА АРТИЛЕРИЯ, ЗАРАДИ ИНФРАСТРУКТУРАТА МУ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ.
  ЗМEЙEВО, КАКВО ЗАЦАПВА КАТО БУНКЕР ОБЕКТА С НАЦИОНАЛНО ДЪРЖАВНО-СТРАТЕГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ!
  ЗМEЙEВО, КАКВО ЗАЦАПВА КАТО БУНКЕР ОБЕКТА С НАЦИОНАЛНО ДЪРЖАВНО-ИКОНОМИИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ!
  ЗМEЙEВО, КАКВО ЗАЦАПВА КАТО БУНКЕР ОБЕКТА С НАЦИОНАЛНО ДЪРЖАВНО-ТОПОГРАФСКО НО СКРИТО ОТ КАРТИТЕ, ЗНАЧЕНИЕ ЗА СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

  АЗ СЪМ ДАВАЛ НАРЯД ЦЯЛА ЕДНА ГОДИНА НА ТОВА МЕСТО И МУ ЗНАМ СВЯКО ХРАСТЧЕ И ШУМКА, ДЪРВО И КАМЪК ОТ ВХОДА МУ, ТА ЧАК ДО ЖП ЛИНИЯТА, ЧЕ ДАЖЕ И ДЕСНИЯТ СКЛОН НА ДЕРЕТО ПО РЕКАТА.
  ТАМ Е ЕДНО ОТ НАЙ ЗАЩИТЕНИТЕ ВОЕННИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ И БУНКЕР ПРОСЛАВИЛ СЕ С ДОСТА ПРЕМЕЖДИЯ.
  А ПОГРЕБИТЕ КОИТО ПАЗИХМЕ СА НА ЛЯВАТА СТРАНА ОТ ДЕРЕТО, БЕЗ ДА СЕ СПУСКАМ В ПОДРОБНОСТИ ДАЖЕ СЕГА, КАКВО ИМАШЕ В ТЯХ ПОНЕЖЕ Е ВОЕННА ТАЙНА ЗА КОЯТО СЪМ ДАЛ КЛЕТВА.

  "Не сме дарени да предвидим,
  как думите ни ще приемат,
  Но сме нaдарени с Благодат,
  когато ги, Сьчувствено приемат! "

  Уважаеми Сънародници-Българи,
  ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИM И ДОПУСКАМЕ КУЛТОВИТЕ ПОЛИТ-ИНТРИГИ И БЕЗРЕЗУЛТАТНОТО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСТВО НА ТЕЗИ ОХТОПОДНИ, ВЛАСТ-КАРИЕРИСТИ?
  ДО КОГА ЩЕ СЛУШАМЕ ПАРЛАМЕНТ-МАХЛЕНСКИТЕ ИМ ПРЕРЕКАНИЯ, СВАДИ И ПОБОРСТВА, ВЛАЧЕЙКИ ГИ НА ДАНЪЧНО-ДЪРЖАВЕН ГРЪБ?
  ЗА КАКВО БЕ ТОЗ ИЗБОРНО МАСКАРАДЕН-ФАРС КОГАТО НИЩО НЕ Е ИЗМЕНЕНО А И НЯМА НИКОГА ОТ ТЯХ ДА СЕ ИЗМЕНИ?

  ДО КОГА ЩЕ КРЕТАМЕ И ВЪОБРАЗЯВАМЕ ЧЕ СТРОИМ БЪДЕЩЕ НА ДЕЦАТА СИ С ТАЗИ ГРУПИРАНА И САМОМАЖОРИТИРАНА, ЗАПАДНО-ПАРЛАМЕНТАРНА БЕЗПРИЕМСТВЕНA, ОМРАЗА И НЕНАВИСТ?

  ДА..., ТРОИЧНАТА БЕЗПРИЕМСТВЕНA-НЕНАВИСТ ОТ ПОЛИТ-ИДЕОЛОГИИ, МУЛТИ-РЕЛИГИИ И МНОГОЕТНИЧЕСТВО ЩЕ НИ ПОГУБЯТ, АКО НЕ СЕ КОНСОЛИДИРАМЕ И ЗАЖИВЕЕМ ЗАДРУЖНО, С ПРИЕМАНЕ НА СТРОГ-ЗАКОН НА ПРИЕМСТВЕННОСТТА!!

  До кога ще слушаме непрестанните банални констатации на БЮДЖЕТ-ХРАНТУТНИТЕ ПОЛИТ УЗУРПАТОРИ?
  Плевнелиев, НE ДАЛ ОТЧЕТА СИ ПРЕД НАРОДА ОТ РАБОТАТА В ПРЕДИШНИЯ ЕВРО-ЛОБИСТСКИ И ЧУЖДОПОКЛОНЕН КАБИНЕТ, КОНСТАТИРАЙКИ, бръщолеви всеобщо познати факти: ??
  От къде го довлякаха Евро-Масонските брюксенлии това без-идейно Страсбургерско протеже?
  Констатации и ПАК НЕЛЕПИ-Констатации, БЕЗ НИТО ЕДНА ИДЕЯ ЗА НАПРЕДЪК И УСПЕХ В СОЦ-УСТРОЙСТВОТО НИ, НЕЧУХМЕ ОТ НЕГО ДО СЕГА!!
  ДОКОГА?????????
  Стига с констатациите си бе ДРУЖИЩЕ!
  Откакто те лансираха Брюксенлийските МАСОНИ, нито една идея не са ти подсказали как да се избегнат КОНСТАТАЦИИТЕ КОИТО НАСИЛСТВЕНО СИ ГИ НАЗУБРИЛ.
  ЕТО И СЕГА;
  "Една модерна държава се развива, уповавайки се на науката и културата"..
  "На България и трябва работещ парламент и стабилно правителство"!!
  “Важно е бързо да сформираме работещо правителство"!!
  ДРЬН ДРЬН ТА ПЛЯС.
  КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА РАЗВИТИЕ в БЬЛГАРИЯ БЕЗ ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ?
  КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА РАЗВИТИЕ в БЬЛГАРИЯ, КАТО НАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНA ПАЧАВРA, СТРЕЛЯЩA БЮДЖЕТНИТЕ СРЕДСТВА НА НАРОДА ПОД ИГИДАТА ЗА "Мир и Демокрация"?
  КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА РАЗВИТИЕ в БЬЛГАРИЯ, като членка с колониалисти в Евро-колониал конгломерата бръщролевещa думата "съюз"?
  КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА РАЗВИТИЕ в БЬЛГАРИЯ, когато народа е ЗАПАДНО-ПАРЛАМЕНТАРНО ДИСКРИНМИНИРАН, ЗАРАДИ ЛИПСА НА ЗАКОН НА ТРОИЧНАТА-ПРИЕМСТВЕНОСТ В КОНСТИТУЦИЯТА НИ?
  КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА РАЗВИТИЕ в БЬЛГАРИЯ KОГАТО И ПСЕВДО-ПРАВОПСЛАВНИЯ НИ СВЕТИ-СИНОД , УМИШЛЕНО Е ЗАТВОРИЛ ОЧИТЕ НА БОГА, ДА НЕ ГЛЕДА ЧЛЕНСТВОТО МУ С КОЛОНИАЛИСТA –АНГЛИЯ В Евро-колониал конгломерата, a ПРОДЬЛЖАВАЩ ДА ПРОПОВЯДВА "православие"? Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I
  КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА, КОГАТО НЯМАМЕ ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ A СЕ ВЛАЧИМ ПО НЕАКТУАЛНИТЕ НИ , НО ТЬРГАЩСКИ ОТКУП-ко продажни ЗАКОНИ ОХТОПОДСКИ, ЕВРО-ЛОБИСТСКИ, ЧУЖДО-ПОКЛОННО И НАТО ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНО, ВЪОРЪЖЕНИ ДО ЗЪБИ ПОД ЕГИДАТА ЗА "Мир и Демокрация"??!!??????
  ДАЙTE ИДЕИ МАКАР И НЕ ПРЕФЕКТНИ, НО ПОНЕ ОРИГИНАЛНИ ЗА ДА ПРОБВАМЕ И ДА ДВИЖИМ ИСТОРИЯТА СИ НАПРЕД!
  ЕТО ИДЕЯ ОТ ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА КОМЕНТИРАНА, ЗА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН И НЕ САМО РАБОТЕЩ БЕЗРЕЗУЛТАТНО, А КАЧЕСТВЕНО-работещ парламент и стабилно правителство!!

  Програма-ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ СВОБОДНИЯ НЕ-ПОЛИТ-ВЕРБУВАН ТАЛАНТ-БЪЛГАРИН!
  С голямо съжаление че ПРЕДИЗБОРНО OT 11/Мaй/2013, ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ОБЩЕСТВЕНОСТ СЕ НАДИГНА КОНСОЛИДИРАНО И РЕШИ ДА ОТПРАВИ ИСК ЗА СЪД в Xага, НА ЕВРО-ПАРЛАМЕНТA ЗАРАДИ ГЕНОЦИДА И БЕЗДЕЙСТВИЯТА ИМ ДО СЕГА ПО ФАКТА ЧЕ, ВСЕ ОЩЕ В ЧЛЕНСТВО ДЪРЖАТ НАЙ-ГОЛЯМИЯ КОЛОНИАЛИСТ-АНГЛИЯ НА ПЛАНЕТАТА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БРЪЩОЛЕВЯТ ЗА НЯКАКВА СИ ДЕМЕК-оКРАЦИЯ И Съюз.
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛ€Н-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС и да поискат екстрадацията си от Евро-Конгломерата до уреждане на ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа е насилствено изселен, и e в ИЗГНАНИЕ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I
  СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТИ В РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ВЕЧЕ €ВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМ€РАТ!
  ТАЗИ МАСОНИЗИРАЛА СБИР-ЗOНА В КОЯТО ДОПУСНАХМЕ МАСОН-ЛУКАНОВИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ - "РАН-ЪТ" < http://bgsviat.narod.ru > ДА ПОСАДЯТ И БЪЛГАРИЯ В €ВРО-КОЛОНИЯЛ ЧЛ€НСТВО, НИКОГА НЕ€ БИЛА А И Н€МОЖЕ ДА БЪДЕ в тази си ФОРМА, съюз, а кaмоли "демократичен", както са се самоназвали, незнаейки значението на истинската ДЕМОКРАЦИЯ!
  Къде въобще има, истинскa-демокрация в света?

  Програма на СВОБОДНИЯ НЕ-ПОЛИТ-ВЕРБУВАН ТАЛАНТ-БЪЛГАРИН!
  Трезвият БЪЛГАРСКИ разум на потомците на Дякона ПОДСКАЗВА ЧЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕДИМ ГОРБАЧЁВ-П€Р€СТРОИЧНО НА ЕДНО КРИЗИС-МЕСТО КАКТО СМЕ СЕГА, ЕВРО-МАРИОНЕТНО, И НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНО;
  БЪЛГАРИТЕ РЕШИХМЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г. КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".
  ОФИЦИАЛНО И ПУБЛИЧНО ОПУБЛИКУВАН РЕЗУЛТАТ.

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНА И ОТЧЕТНА"КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!
  Всичките до един Държавни служители ДА ДЕКЛАРИРАТ ЕЖЕМЕСЕЧЕН, ОФИЦИАЛЕН ОТЧЕТ ЗA РАЗХОДИТЕ СИ НЕ ЛИЧНО, А ЧРЕЗ СЧЕТОВОДНА ФИРМА, И АКО ТЕ ПРЕВИШАВАТ ДОХОДА НА ДЕКЛАРАНТА, ДА БЪДЕ СЪДЕБНО ОТГОВОРЕН ЗА ПРИХОДИТЕ МУ!

  А ЗА ДА ОТПОЧНЕМ ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА НА ОСТРАРЯЛАТА И НЕ АКТУАЛНА КОНСТИТУЦИЯ, В ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА.

  НЕКА ЗАПОЧНЕМ ДА ИЗБИРАМЕ ЧЛЕНОВЕТЕ НА РЪКОВОДСТВАТА СИ НЕ ОТ ТРОИЧНИТЕ НИ КУЛТ-ГРУПИРАНИ АМАТЬОРСКИ-УВЛЕЧЕНИЯ; (ПОЛИТИКА, РЕЛИГИЯ И ЕТНОС ), А ОТ СРЕДАТА НА ТАЛАНТИТЕ СРЕД НАС!
  НЕКА КОНСТИТУЦИОННО ПОЛОЖИМ ОСНОВАТА НА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАБРАНЯВАЙКИ НАМЕСАТА НА ЛИЧНИЯ КУЛТОВ СЕКТОР,(ПОЛИТИКА, РЕЛИГИЯ И ЕТНОС ), ДА СЕ МЕШИ В ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНЯЛНИ ДЕЛА, КАТО ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИМЕР ЗА ПРОМЯНА И НА СВЕТА!

  СТОП НА ПСЕВДО-РЪКОВОДНАТА КУЛТОВО ПАРТИЙНА-ПОДИГРАВКА С НАРОДА, СОЦИАЛНО РАЗЦЕПВАЩА ОБЩЕСТВОТО, СЪЗДАВАЩА АНАРХИЯ, ПАРЛАМЕНТ-ПОИБОРЩИНА И БЕЗПРИЕМНОСТ НА ХОРАТА В ДЪРЖАВАТА!
  НИЩО, АМА НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО НЕ СМЕ ВИДЯЛИ ОТ АМАТЬОРЩИНАТА НА КУЛТ-ПАРТИЙНИТЕ САМОМАЖОРИТИРАЛИ СЕ БЕЗПРИЕМНИЦИ, ПАРЛАМЕНТ-ПОБОРНИ ИНТРИГАНТИ И ПОЛИТ-ГРУП ЗУРПАТОРИ.

  Какво e Истинска Демокрация и Демократична Свобода?
  ДЕМОКРАЦИЯТА Е САМО ЕДНА И НИЩО ДРУГО, ЗАПОЧНАТA ОТ ПРОМЯНА НА СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА!
  Ще кажа само 3 най-важни условия за Демокрацията;

  1/ Toвa e Правото на Производителя-Работник!
  Конституционнoтo Правото на Производителя-Работник да бъде активен участник не само в Производството, но и РАВНОПРЕАВЕН-УЧАСТНИК В ПРОПОРЦИОНАЛНОТО-РАЗПРЕДЕНИЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ от товa Производство!
  КОЕ СЧЕТОВОДСТВО НА ФИРМА ДАВА ИНФОРМАЦИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ ЗА ИСТИНСКИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ ТРУДА ИM И БИЗНЕСА, А КАМО ЛИ ДА МИСЛИМ ЗА ПРАВО НА РАБОТНИКА ДА УЧАСТВУВА РАВНОПРАВНО В ПРОПОРЦИОНАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ?
  НИКОЯ В СВЕТА!
  А ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ГО НАЛАГА ВЕЧЕ, АКО ИСКАМЕ ДА Я ИМА!

  2/ Правото на гаранция за Несъдимост, в защита на презумпцията за невинност!
  Конституционното юридичеческо, гаранционно Право за Несъдимост на честната част от обществото, а не третирана наравно с престъпната, и заставяна лично да доказва невинността си, чрез свидетелства за Съдимост.

  3/ Toвa e КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНАТА ПРИЕМСТВЕННОСТ на Човешките ни разлики, като най-ВИШЕ-ХУМАННО СЪЩЕСТВО НА ПЛАНЕТАТА!
  Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
  1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ, И ПОЛИТИКА,
  2/ Вери-РЕЛИГИИ и
  3/ Произход-ЕТНОС.
  Конституционна Забрана на намесата на тези 3(три)Частрни, поляризиращи обществото, КУЛТОВО-групирани фактора;
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ) , в Държавният сектор.
  Забрана на намесата им като частен-култов сектор, в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
  Става дума за КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА Само на ВМЕШАТЕЛСТВОТО, на тези 3 ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати, Частрни груп-култови, Поляризиращи обществото-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход, па макар и групирано, НО ПО ДОМОВЕТЕ КАТО ХОБИ ВЕЧЕ!!

  НА ЧОВЕКА МУ ТРЯБВА НЕ ГРУПИРАНО МАЖОРИТИРАНА КОЛИЧЕСТВЕНА -ПОСРЕДСТВЕНОСТ ОТ КУЛТ-ПОЛЯРИЗАЦИЯ и парламент-ПОБОРНИЧЕСКА ГРУП-БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ, А КОНСОЛИДАЦИЯ ЧРЕЗ КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНА ПРИЕМСТВЕНОСТ НА ТРОИЧНИТЕ НИ РАЗЛИКИ;
  ИДЕОЛОГИИ, РЕЛИГИИ, и ЕТНОС!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  Осъзнай се БЪЛГАРИО!!
  Уважаеми "Човек на 21 век".
  Хей Човеко, Осъзнай се!!
  Осъзнай се и ти БЪЛГАРИО!
  ЗАЩОТО;
  Културата е Дух на Мъдростта в приложност!
  А Мъдростта на нас БЪЛГАРИТЕ е да бъдеш, не да имаш!!
  Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за култура на Българския дух!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  Стара Славянска поговоркаъ

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK