Граждани са предали за рециклиране 4.3 т е-оборудване само в неделя

архивна снимка

© Красимир Юскеселиев

архивна снимкаНад 180 души са преминали през мобилните пунктове в неделя, 19 май. Те са върнали за рециклиране общо 4.3 тона излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, съобщиха от правителствената информационна служба. Акции се проведоха в София, Пловдив, Бургас, община Несебър, Варна.


Заявки за безплатно извозване на големи електрически уреди продължават да се приемат на страницата на "Екологика", партньор на инициативата: http://orders.ecologica.bg/.


Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации: сайта за обучение www.ucha.se и инициативата "Аз, ученикът". Точната сума ще бъде обявена на Фейсбук страницата на кампанията: https://www.facebook.com/ereciklirai. Там ще бъде оповестена и информация за следващи дати и места, на които ще бъдат организирани мобилни пунктове.
Кампанията е по инициатива на Роман Василев, министър за развитие на електронно правителство, и се осъществява в партньорство с Министерството на околната среда и водите и с медийната подкрепа на "Горичка", БГ радио, БГ мапс, "Дневник". Към нея се присъедини и младежката формация за природозащита - Национален воден парламент. Партньори на кампанията са и Digital Division, които на доброволни начала се грижат за "Фейсбук" страницата на проекта. Първата акция в кампанията "Бъди отговорен. e–рециклирай" се проведе на 27 април 2013 г. в София, на която граждани и организации предадоха за рециклиране над 1.5 тона е-отпадъци. Събраните средства бяха дарени на сайта http://ucha.se/ за разработването на нови интерактивни уроци за деца.


Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки, посочват организаторите. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK