Природозащитници искат една агенция за природното и културното наследство

Природозащитници искат една агенция за природното и културното наследство

© Тома Белев, личен архивСъздаването на нова агенция към Министерския съвет, която да опазва едновременно националното природно и културно наследство, предлагат от коалиция "За да остане природа в България". Конкретният повод за това искане към новите управляващи е скандалното изливане на бетон в защитената местност Яйлата непосредствено в навечерието на изборите, което впоследствие ДНСК обяви за незаконно и спря.


Мотивът на природозащитниците е, че тези защитени места са публична държавна собственост, но различни институции отговарят за тях и заради това много често стават обект на посегателства, вследствие на политически и икономически натиск от страна на държавни и частни фирми.


Природозащитниците отправиха серия предложения, които според тях окончателно могат да разрешат проблемите с опазването на българската защитена природа, планините и Черноморието. Те ще ги изпратят до комисиите в новия парламент и до новото правителство, когато те заработят, обясниха природозащитниците на пресконференция в сряда.
Коалицията предлага още да се прекрати


предварителното изпълнение по


Административно-процесуалния кодекс, когато става дума за административни актове, свързани с околната среда, културно-историческото наследство и човешкото здраве, заяви председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев. Именно такова предварително изпълнение направи възможно построяване на нов лифт в Национален парк "Пирин" без всички необходими документи. Миналата седмица, две години след построяването му, Върховният административен съд реши окончателно, че въпросното съоръжение е извън закона.


От коалицията настояват


за отмяна на заменките


Държавата да приеме с административен акт, че замените на гори са държавна помощ, и да поиска от придобилите ги да доплатят до пазарната стойност към момента на сделката или да ги върнат на държавата, е механизмът, който предлагат от коалицията.


Природозащитниците за сетен път поставиха нуждата от публичност на документацията на местната и централната власт, която създава права и задължения, свързани с държавната и общинската собственост или оказва въздействие върху обекти от националната екологична мрежа.


Те искат и изменение в Закона за устройство на територията според изискванията на ратифицираната от България Орхуска конвенция, която дава право на граждани до достъп до информация и обжалване на актове на местната и централната власт, свързани с опазването на природата. Според тях това ще даде възможност да не се налага да се реагира чак на момента, в който багерите започнат да разкопават.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Ох, тези пак с глупостите си пак надигнаха глас. Сигурно се съвземат от удара, че събраха само 0.7% от гласовете на българите на изборите. Все с някакви простотии ще излязат. Ясно вече стара, че хората не ги харесват, защото под маската на "еколози" си правят далаверките.

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Не е добре да се оставя едно твърде малко малцинство, да диктува начина, по който да стават нещата.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Идеята ,като всяка нова идея , е хубава! Каква работа ще свърши е друга история!

 4. 4 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 575 Гневно

  Тома Белев продължава да се инати и да се чуди как да развали имиджа на България! Пълен абсурд!

  "Именно такова предварително изпълнение направи възможно построяване на нов лифт в Национален парк Пирин без всички необходими документи. Миналата седмица, две години след построяването му, Върховният административен съд реши оконателно, че въпросното съоръжение е извън закона."

  Как може когато ЮНЕСКО след сигнал от неправителствени организации да дойде на крак и каже, че всичко е според указа, нашите пак продължават! Директорът на Центъра за световно наследство Кишоре Рао беше тук! На база на изготвения от него доклад на сесията на ЮНЕСКО в Санкт Петербург, Русия през юли 2012 година бе взето решение, че подменените съоръжения на Платото не увреждат Пирин като обект на световното природно наследство и нямат негативно въздействие върху стойността на Обекта. Какви са тия измишльотини пак?????

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А не!
  Вместо министерство,една агенция по туризъм може да приобщи и тези искания!

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  _______ От коалицията настояват

  за отмяна на заменките.

  Държавата да приеме с административен акт, че замените на гори са държавна помощ и да поиска от придобилите ги да доплатят до пазарната стойност към момента на сделката или да ги върнат на държавата, е механизмът, койото рпедлагат от коалицията.
  _____

  Подкрепям !!!

  ________ койото рпедлагат______

  Тва АЗ ли съм го писал???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  _________ Те искат и изменение в Закона за устройство на територията според изискванията на ратифицираната от България Орхуска конвенция, която дава право на граждани до достъп до информация и обжалване на актове на местната и централната власт, свързани с опазването на природата. Според тях това ще даде възможност да не се налага да се реагира чак на момента, в който багерите започнат да разкопават.________

  И това подкрепям!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Допълнителни агенции, отдели, още администрация, още държавни пари и защо?!? Това значи, че ние ще им плащаме заплатите. Пълни глупости и то родени от този виден "еколо" Тома Белев.

 10. 10 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Веднага като каже нещо Тома Белев и го отразяват навсякъде и пак не го харесват хората. Все едно гледам реклама, в която се опитват да промият мозъците на хората чрез внедряване на фалшива информация! УЖАС !!! Направо съм отвратен!

 11. 11 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#1:"smeshnotoani"]под маската на "еколози" си правят далаверките. [/quote]
  Конкретно кои далаверки си правят замесените лица от коалиция "За да остане природа в България"?

 12. 12 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#11] от "kykyyy":

  Конкретно една далаверка ще ти кажа, ако ти е толкова болно да разбереш. Далаверката, за да прилапат 1.6 млн. лева за плана на управление на Пирин, обачеееее май няма да се случи. Сагата започна в края на миналата година и началото на тази. Бяха си уредили така, че тяхната фирма да спечели.
  И да, ако пък съдът се произнеса, че са искали да присвоят тези пари незаконно ти кво ще кажеш тогава?
  Искаш пример - давам ти.

 13. 13 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#11] от "kykyyy":

  Конкретно една далаверка ще ти кажа, ако ти е толкова болно да разбереш. Далаверката, за да прилапат 1.6 млн. лева за плана на управление на Пирин, обачеееее май няма да се случи. Сагата започна в края на миналата година и началото на тази. Бяха си уредили така, че тяхната фирма да спечели.
  И да, ако пък съдът се произнеса, че са искали да присвоят тези пари незаконно ти кво ще кажеш тогава?
  Искаш пример - давам ти.

 14. 14 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Природозащитниците имат добра кауза, но не съм сигурен, че отделна агенция е добра идея. Така се увеличава шансът за корупция (лесно ще подкупят инспектори от въпросната агенция и дори самите ръководители на агенцията). По-добре е за това да отговаря МОСВ, така министрите ще носят сами отговорността. Иначе ще казват, че не са знаели, че са научили от медиите и други подобни лъжи.

 15. 15 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 400 Неутрално

  "Зелените" ИСКАТ АНАРХИЯ в държавата!

 16. 16 Профил на stanislav84_84
  stanislav84_84
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На това вече наистина може да се каже рекет. Абсолютен тоталитаризъм и то в масовка по Хитлерово време! Един вид българска пирамида, в която дружките на Тома Белев да си правят каквото поискат. Боже пази България!

 17. 17 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 381 Неутрално

  глей сега какво ще става при новата спасителна коалиция. ще си припомнят как беше при старата. тоест никой не ги бръсне за слива.

 18. 18 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#13] от "smeshnotoani":

  Ама тази далавера нещо много в начален стадий. Освен това е много повтаряща се из всички статии с името на Тома Белев. Пък и какви са тези аматьори далавераджии, които ги хваща съда още преди да са прилапали парата!? Дай още нещо.

 19. 19 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нелепо предложение, макар и да разбирам (донякъде) мотивите на тези, дето го правят. Наистина нелепо. Не е този начинът да бъде решен един - безспорно - съществуващ проблем. Смешно е. Ако само това може да роди колективният ум на родните ни природозащитници... и ако овластените чрез собствения ни немарлив вот люде продължат да се държат както обикновено, ами, няма да останат нито природа, нито културно наследство в България.

  Свобода за Надежда Савченко!
 20. 20 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Ами когато държавата е абдикирала от задълженията си да следи изпълнението на законите, когато всеки бизнес свързан с въздействие върху околната среда е одобяван независимо от това дали е вреден за природата или за хората, тази малка част от хора, както ги наричате, редовно отстоява гражданска позиция, която измива очите на цялото ни заспало общество. Луди са сега, утре вашите деца ще са с тях. Така е било в цялата човешка история.

 21. 21 Профил на Цветелина
  Цветелина
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Полемиката около "зелените", свързана с техните искания за опазване и съхранение на българската природа, следва двуполюсния модел далаверки-защитници. Върховният административен съд постанови закононарушение в парк "Пирин", недогледано от отговорните институции, случаят със строежа в "Яйлата" е сходен. Нова агенция към МС ще упражни ли влияние или ще се окаже поредната алтернатива на тема екология?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK