Доклад на Брюксел: България е първа по ръст на CO2 емисии за 2011 г.

Комините на ТЕЦ Марица-Изток 3

© Надежда Чипева, Капитал

Комините на ТЕЦ Марица-Изток 3България води сред европейските членки с най-голямо увеличение в абсолютния обем на въглеродните си емисии, сочат официалните данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), докладвани от ЕС на Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (UNFCCC).


Страната ни бележи ръст на емисиите 9.6% от 2010 до 2011 г., Румъния е увеличила парниковите си емисии с 5.8% от 2010 до 2011 г., а Естония – с 4.8%.


Иначе като цяло има положителна тенденция в целия Европейски съюз, като емисиите парникови газове са намалели с 3,3% на територията на съюза през 2011 г.,  но причината е основно по-топлият зимен сезон. Този спад е и най-ниското ниво на емисиите, отчетено от 1990 г. досега, както и третият най-голям спад в емисиите за същия този период,
Общите емисии на парникови газове за Европейския съюз през 2011 г. са 18.4% под нивата от 1990 г.


"Този спад на емисиите е добра новина, но трябва да знаем, че се дължи основно на по-топлата зима. Въпреки това ЕС е с ясен напредък в изпълнението на целите си за намаляване на емисиите", направи важното уточнение Жаклин Макглейд, изпълнителен директор на агенцията.


Макглейд обяснява още, че се наблюдава увеличение в консумацията на твърди горива като въглища, а водноелектрическото производство и потреблението на газ намаляват. Ако Европа иска да постигне преход към нисковъглеродно общество, ще се нуждае от устойчиви инвестиции в областта на технологиите и иновациите."


Причини


Основна причина за намалелите емисии е по-меката зима през 2011 г. в сравнение с 2010 г., което доведе и до по-ниско търсене на отопление. В същото време съюзът отчита 1,6% ръст на БВП.


Разминаването с прогнозите на ЕАОС, публикувани миналата година, се дължат на неотчетената от тях намалена консумация на отопление. Най-голям спад на емисиите има в домовете и търговията.


Други резултати


Близо 2/3 от намалените емисиите през 2011 г. идват от Великобритания, Франция и Германия. Най-големите увеличения в абсолютния обем на парниковите емисии са били в Румъния, България и Испания.


Потреблението на изкопаеми горива са намалели с 5% в ЕС. Въпреки това средният въглероден интензитет на използваните изкопаемите горива се увеличава заради ръст в консумацията на твърдо гориво, например каменни и лигнитни въглища, с почти 2% между 2010 и 2011 г. Потреблението на течни горива е намаляло с 4%, а на природен газ – с близо 11%. Увеличило се е изгарянето на биомаса с под 1%.


Потреблението на енергия от възобновяеми източници бележи втория най-голям спад за последните 21 години в процентно изражение, главно заради значително по-ниско водноелектрическо производство. Консумацията на вятърна и слънчева енергия обаче продължава да нараства силно и през 2011 година.


Приносът на ядрената енергия за производството на електричество също е намалял в Европа през 2011 г. в сравнение с предната година. Главната причина е затварянето на ядрени електроцентрали в Германия според данни на Евростат.


Емисиите от автомобилния транспорт продължават да намаляват и през 2011 г. за четвърта поредна година. За сметка на това емисиите от международния въздушен и морски транспорт се увеличават през 2011 г.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Така е, като нямаме данък "въздух", но това може и да се промени... не данъка, а бройката на дишащите

 2. 2 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 450 Весело

  Боко каза не щем Аец, ще горим въглища!

 3. 3 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Весело

  При тази свръх развита промишленост това си е нормално.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 4. 4 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Весело

  Според мен сме увеличили потреблението на боб, а от там неконтролируемите емисии на метан.
  Метанът е парников газ с коефициент 23 (тон метан =23 тона СО2)!

 5. 5 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Е нека по нещо сме първи де....няма се да сме изоставащи...

 6. 6 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Ец ! Верно ли, бе ? А ръстът от каква цифра започва ? Или ще се рекетираме по европейски ?

 7. 7 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Любопитно
 8. 8 Профил на zarezan
  zarezan
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#7] от "bluescreen":

  Мангалите палят откраднатите кабели за по-лесен демонтаж на покритието върху метала.
  От това ще да е ...

 9. 9 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 461 Весело

  "Емисиите от автомобилния транспорт продължават да намаляват и през 2011 г. за четвърта поредна година. За сметка на това емисиите от международния въздушен и морски транспорт се увеличават през 2011 г."

  Скоро всички ще хвърчиме :Д

 10. 10 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#2] от "mopper":

  по-скоро самата икономика каза "не щем АЕЦ" или по-скоро няма нужда от такъв - няма нужда, няма пари и няма инвеститор

  АЕЦ и ТЕЦ не са противоположни източници на енергия - и двете са базирани на изкопаеми горива! настоящето и бъдещето принадлежат на други технологии които много добре знаеш кои са ... но се правиш на ударен както и чугунените глави в енергетиката !

 11. 11 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#8] от "zarezan":

  Айде пак мангалите ви виновни. А оня поток от бълващи газове автомобили, камиони и автобуси къде остава в твоята сметка?
  Ами разни ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове с некачествени филтри на комините? Ами разните заводи, м?

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK