Доклад на Брюксел: България е първа по ръст на CO2 емисии за 2011 г.

Комините на ТЕЦ Марица-Изток 3

© Надежда Чипева, Капитал

Комините на ТЕЦ Марица-Изток 3България води сред европейските членки с най-голямо увеличение в абсолютния обем на въглеродните си емисии, сочат официалните данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), докладвани от ЕС на Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (UNFCCC).


Страната ни бележи ръст на емисиите 9.6% от 2010 до 2011 г., Румъния е увеличила парниковите си емисии с 5.8% от 2010 до 2011 г., а Естония – с 4.8%.


Иначе като цяло има положителна тенденция в целия Европейски съюз, като емисиите парникови газове са намалели с 3,3% на територията на съюза през 2011 г.,  но причината е основно по-топлият зимен сезон. Този спад е и най-ниското ниво на емисиите, отчетено от 1990 г. досега, както и третият най-голям спад в емисиите за същия този период,
Общите емисии на парникови газове за Европейския съюз през 2011 г. са 18.4% под нивата от 1990 г.


"Този спад на емисиите е добра новина, но трябва да знаем, че се дължи основно на по-топлата зима. Въпреки това ЕС е с ясен напредък в изпълнението на целите си за намаляване на емисиите", направи важното уточнение Жаклин Макглейд, изпълнителен директор на агенцията.


Макглейд обяснява още, че се наблюдава увеличение в консумацията на твърди горива като въглища, а водноелектрическото производство и потреблението на газ намаляват. Ако Европа иска да постигне преход към нисковъглеродно общество, ще се нуждае от устойчиви инвестиции в областта на технологиите и иновациите."


Причини


Основна причина за намалелите емисии е по-меката зима през 2011 г. в сравнение с 2010 г., което доведе и до по-ниско търсене на отопление. В същото време съюзът отчита 1,6% ръст на БВП.


Разминаването с прогнозите на ЕАОС, публикувани миналата година, се дължат на неотчетената от тях намалена консумация на отопление. Най-голям спад на емисиите има в домовете и търговията.


Други резултати


Близо 2/3 от намалените емисиите през 2011 г. идват от Великобритания, Франция и Германия. Най-големите увеличения в абсолютния обем на парниковите емисии са били в Румъния, България и Испания.


Потреблението на изкопаеми горива са намалели с 5% в ЕС. Въпреки това средният въглероден интензитет на използваните изкопаемите горива се увеличава заради ръст в консумацията на твърдо гориво, например каменни и лигнитни въглища, с почти 2% между 2010 и 2011 г. Потреблението на течни горива е намаляло с 4%, а на природен газ – с близо 11%. Увеличило се е изгарянето на биомаса с под 1%.


Потреблението на енергия от възобновяеми източници бележи втория най-голям спад за последните 21 години в процентно изражение, главно заради значително по-ниско водноелектрическо производство. Консумацията на вятърна и слънчева енергия обаче продължава да нараства силно и през 2011 година.


Приносът на ядрената енергия за производството на електричество също е намалял в Европа през 2011 г. в сравнение с предната година. Главната причина е затварянето на ядрени електроцентрали в Германия според данни на Евростат.


Емисиите от автомобилния транспорт продължават да намаляват и през 2011 г. за четвърта поредна година. За сметка на това емисиите от международния въздушен и морски транспорт се увеличават през 2011 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK