"За да останат места без дим" протестираха 30 граждани пред парламента

"За да останат места без дим" протестираха 30 граждани пред парламента

© Юлия ЛазароваОбичам да танцувам, когато няма дим!" гласи плаката на едно от младите лица, които  протестираха срещу намеренията на депутати да върнат отново пушенето в заведения и обществени места. Дата е 31 май 2013 г., но идентичен плакат и скандиране имаше и на 13. 12. 2012 година в предходен етап на същия този цикъл на забрана и отмяната й, после връщане на забраната и пак идея за падане...


Около 30 граждани дойдоха тази петък вечер пред парламента, за да изразят  и този път несъгласието си за пушене в закрити заведенията. Сред тях бяха и природозащитници, членовете на "Зелените" като Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие", лекари, семейства с децата си, млади хора. Това беше втората вълна от организираната акция от сдружение "България без дим" в социалната мрежа след ранния протест в началото на работния ден, когато протестиращите се обикаляха символично в кръг. Отпорът този път е конкретно заради внесената от лидера на "Атака" в началото на седмицата проектопоправка на Закона за здравето, с която се иска да отпадне забраната за пушене в заведения и обществени места.


"Вървим обратно на действията в другите страни в Европейския съюз и то след като няколко пъти вече поемаме в правилната посока. И отново, и отново идват нови политици, които връщат нещата назад заради нечии частни интереси," каза по мегафона един от протестиращите като подчерта, че е крайно време да се излезе от този омагьосан кръг. Затова и следващата събота (8 юни) отново ще има уличен протест, съобщи журналистът и организатор на акцията Павел Антонов.
"Не на отмяната на забраната!" и "Всеки ден ще е така до победата!" скандираха гражданите.


"Доказано е, че за служители, които са изложени на ежедневни токсични вещества заради пушене на колеги на работното място в рамките на осемчасовия им работен, ефекът от цигарения дим е като този за активните пушачи," обясни доктор София Ангелова от Дружество по белодробни болести. Тя напомни, че все още в България има подобни офиси, където заради началници-пушачи забраните не се спазват. На подобни вредни токсични вещества се излагат и работещите в заведения и клубове, в случай че забраната наистина падне.   


По думите й, за времето, в което в Европа тази забрана действа вече четири години, има и научни доказателства, че това е помогнало за намаляване броя на активните пушачи и на младите, които  започват да пушат.


Здравните права на гражданите стоят над икономическата печалба и интереси на определени тютюневи компании, а очевидно в случая става дума за обслужване на интересите на тютюневия бизнес, посочи друг гражданин.


Протестът на гражданите съвпада със Световния ден срещу пушенето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK