За приликата между тютюнопушенето и изкопаемите горива

За приликата между тютюнопушенето и изкопаемите горива

© ReutersОт пластмасата в четката за зъби до резервоара на колата - изкопаемите горива са навсякъде, а идеята, че човечеството е пристратено към тях, отдавна не е нова. Нова е обаче теорията на Стивън Съранович, учен в университета "Джордж Вашингтон", който отива още по-далеч, като сравнява зависимостта на обществото към земните горива с тази към тютюна, пише британското издание "Гардиан". 


Да се откажем от въглищата, петрола и газа би било също толкова трудно, колкото индивидуалното усилие на човек да спре цигарите, казва Съранович. Дори по-трудно. Подходът и при двете е един и същ - необходима е краткосрочна инвестиция (на време, усилия или пари) за постигане на дългосрочен благоприятен ефект. Заменянето на изкопаемите горива обаче изисква повече воля, защото в допълнение към борбата с личната зависимост я има и политическата дилема за общественото благо, която винаги поставя въпроса как да се поделят поравно изчерпамите количества ресурси. 


Въпреки че аналогията не е пълна, е достатъчно ясна. Съранович дава за пример пушачите, които се определят като "нещастни зависими". Те искат да откажат цигарите и разбират рисковете, но въпреки това продължават да пушат. Други теории, например на организацията New Economics Foundation, отдавна твърят, че консуматорството на земни ресурси задоволява потребностите само мимолетно и в дългосрочен план също произвежда нещастни клиенти - такива, които биха искали да водят екологично по-чист живот, но никога не успяват да избягат от продуктите на земните недра. 
Идеята, че много пушачи разбират рисковете, които поемат с избора си да пушат, и ги поемат отново и отново, е приложима и към обществените виждания за климатичните промени. По наблюденията на учения много хора вече не просто осъзнават вредите от цигарения дим, а даже ги преувеличават и въпреки това не спират. Същото е и когато се говори за изкопамите горива, с тази разлика, че там още има скептици, които напомнят: рисковете не са толкова сериозни, колкото хората са склонни да вярват.  


Ако потреблението на изчерпаемите горива може да се гледа като зависимост, то ефект в отказа ще има само когато общественото неодобрение достигне достатъчно високо ниво, че започне да намалява удоволствието и социалния статус на тези, които карат големи коли и ползват найлонови пликчета. Така както се случва с пушачите и затягащите се около тях обръчи забрани. 


Зависимостта към дима и тази към "вредните емисии" обаче се различават по няколко съществени показателя. Дори да намалим потреблението си на изкопаеми горива, това не значи, че ще спрем да ги ползваме напълно. Пристрастяването ни е по-скоро към енергията, отколкото към самите горива, уточнява Съранович. А това не е нещо, което ще редуцираме лесно, допълва той. 


Доказателство за това е, че вместо да се мисли за такова редуциране, се мисли далеч повече за начините за справяне със замърсяванията. Т.е. плановете са първоизточникът на проблема да остане. Има идеи въглеродният диоксид да се улавя и да се складира под земят или пък част от слънчевите лъчи да се отразяват и да се връщат обратно в Космоса. В общи линии се оказва, че е по-лесно да контролираме климата, отколкото собственото си поведение и зависимости - това вече е сигурен признак за пристрастеност. 


Как наистина може да се промени това? Съветът на Съранович е да не очакваме нещо добро да се случи, без да положим усилие. Положителното е, че проблемите със зависимостите са осъзнати и изследвани на много нива, което дава рецепта и за тази сравнително нова човешка мания по енергията. Няма да е изненада, ако в скоро време и по тази тема се появат групи за подкрепа, подобни на Анонимните алкохолици. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Абе, що пускате такива тъпи статии ???

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 688 Весело

  Съпоставката е доста семпла

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Тоя, че е идиот идиот е. Ама за какво се публикува? За да се види, че идиотизма е глобално явление ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 4. 4 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Весело

  Когато прочетох, че нарича "изкопаеми горива" въглеводородите, използвани като суровина в химическата промишленост си помислих, че по същата логика трябва да се откажем и от металите, цимента, варта, стъклото ....
  Яба даба ду

 5. 5 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  "...я има и политическата дилема за общественото благо, която винаги поставя въпроса как да се поделят по равно изчерпамите количества ресурси."
  Еми ееее ъъъъъъ чие обществено благо по-точно и между кои по равно по-точно става въпрос ?
  Може би иска да каже ъъъъ да вземем от Русия, че има най много и дадем на Щатите ъъъъ или на китайците и индийците щом ще е по равно ъъъъ (обаче те не са важни и може да се пренебрегнат)

  Аз ше ти кажа как ше се опрай работата бе Стивъне : необходимо е да се смЕни икономическия модел. Което е невъзможно. Тоест ше си пушим (което е под съмнение) и ше си дишаме мръсен въздух (което е без съмнение).

 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#4] от "focusnik":

  Не се съмнявай, че на света има достатъчно откачатори, които, ако докопат възможност, ще забранят всички изброени неща, че и още доста други

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз съм за смяната на икономическия модел. Видно е, че системата е ялова, но също така е видно, че сме най-консуматорското общество живяло до сега!

 8. 8 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Прави ми впечатление, че енергията, която влагат за да се покажат, че вече не пушат, странно ми прилича на онази настървеност и показност, с която гейовете се перчат навсякъде и искат да се покажат, че са различни. А дали двете прослойки имат общо и дали имат някакви разлики/прилики, май трябва да се произнесат лекарите. А колкото до пушенето, то не е измислено от Б.Б. и Цв.Цв., а доста по-отдавна и хората са пушили и в древноста, и са оцелели, ама сега някой е успял да комерсиализира(да изкарва кинти) от борбата против тютюнопушенето и ние трябва да му сваляме шапка ли? А бе ходете на парадите за нетрадиционни, може пък да си допаднете и да откриете своята същност.
  Та предлагам да се направи такова изследване: "Имали общо, между гейовете, политиците и активните борци против тютюнопушенето, и нереализираните такива"

 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Нещо за приликата между изкопаемите горива и изкопаемите автори ?

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Вярно е, че сме пристрастени към изкопаемите горива, петрола най-вече. Помислете, ако автотранспорта спре само за 1 месец какво ще настане.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Юлиян Караджов или някой друг някога някъде бе написал, че проблемът с тютюна отчасти е в това, че хората масово го "потребяват" по толкова мръсен начин (какъвто е пушенето)... С ароматните въглеводороди е горе-долу същото, ако ще паралелизираме
  [quote#0:"статията"]Пристрастяването ни е по-скоро към енергията, отколкото към самите горива[/quote]
  Бинго! Емоцията, чувството обяснява много

 12. 12 Профил на hunabku
  hunabku
  Рейтинг: 237 Неутрално

  " Дори да намалим потреблението си на изкопаеми горива, това не значи че ще спрем да ги ползваме напълно. "

  Защо пък трябва да спираме да ги използваме напълно? Достатъчно е да спрем свръхпроизводството като за начало...И то си има решение на въпроса- Ресурсно Базирана Икономика се казва.

 13. 13 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  като сравнява зависимостта на обществото към земните горива
  ==========================
  ами да почнем да ги отказваме казвам.Порок си е. Вреден.

 14. 14 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Интересна теза

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 15. 15 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 524 Весело

  Мило Дневниче,
  Благодаря ти, че всеки ден ме обогатяваш с по една уникална простотия свързана с пушенето! След като вчера имах рядкото щастие да проумея, че пушачите и непушачите се нуждаели от собствено политическо представителство, основана единствено върху отношението им по въпрос за пушенето, днес пак рязко покачихте нивото на щастието ми, със следващото уникално прозрение - че към цигарите и към кюмюра човечеството е пристрастено по един и същ начин! Благодаря, мило Дневниче! Как съм оцелял до днес без тези безценни знания, сам започнах да се чудя...

 16. 16 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#4:"focusnik"]трябва да се откажем и от металите, цимента, варта, стъклото .... [/quote]
  Най-добре е да се откажем от технологично развитата цивилизация, която създаваме в момента, и да се върнем към битието на ловци-събирачи. Това, че Земята няма ресурс да изхранва 6 милиарда души, които водят подобен начин на живот, няма значение. Над 5 милиарда малко ще поумрат, но останалите ще живеят в Рая на крайните природозащитници.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 17. 17 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#8:"kpenkov"]"Имали общо, между гейовете, политиците и активните борци против тютюнопушенето, и нереализираните такива" [/quote]
  Има, има - с еднакъв фанатичен блясък в очите защитават логически незащитими тези. Спомням си как едни журналисти в САЩ на шега организираха подписка за забрана на вредното вещество дехидрогеноксид на едно сборище на крайни природозащитници. Същите се хвърлиха със страст да се подписват, докато журналистите накрая не им разкриха, че всъщност се опитва да забранят ...ВОДАТА!

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 18. 18 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  +1

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 19. 19 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 587 Весело

  Всички продукти са изкопаеми.Картофите също.И доматите се копаят.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 876 Весело

  [quote#15:"Бай Колю"]че към цигарите и към кюмюра човечеството е пристрастено по един и същ начин![/quote]
  това не е нищо след изкопаемите горива, очаквай статия за бобовите варива, и за отделяните вредни емисии, аз направо се чудя боба, как още не са го забранили!

 21. 21 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  Абе верно, така и не разбрах смисъла на статията...
  Изкопаеми горива, пушачи, анонимни алкохолици, зависимости, политика...
  "Има идеи въглеродният диоксид да се улавя и да се складира под земят или пък част от слънчевите лъчи да се отразяват и да се връщат обратно в Космоса."
  Те това обаче ме остави с увиснало чене....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Весело

  [quote#10:"Bulgarische Motoren Werke"]Вярно е, че сме пристрастени към изкопаемите горива, петрола най-вече. Помислете, ако автотранспорта спре само за 1 месец какво ще настане.[/quote]

  E, какво да стане? Ще имаме чист въздух и дрехите ни няма да са осмърдяни на бензин, нафта и т.н.
  Единственото, което ще върви, ще са тролеите (донякъде) и БДЖ, защото те карат на недемократичен комунистически ядрен ток от Козлодуй.
  Ти за какво си мислиш, че демократите нещат БеляНЕ? Защото те са като пушачите, не си дават октановата зависимост, както пушачите си държат на своята никотинова

 23. 23 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Наскоро имах щастието да се повозя в електромобил (Nissan Leaf).

  Нещото не успя да измине 100 км с едно зареждане - наложи се с колегата да спрем за 30-40 минути в крайградския шопинг център и да похапнем junk food. И двамата не пушим. Иначе токът точно за този модел там е безплатен - вид реклама.

  Е, не изключвам революция при батериите, бъдещето е в нанотехнологиите (нано-жици и прочее). Трябва да се учим да правим нещата на атомарно и молекулно ниво, като Създателя.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Весело

  До коментар [#17] от "captain_fill":

  Ахахахха, това е яко

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Живейте в хармония със себе си!Човечеството няма да поумнее изведнъж,каквито и научни изследвания да му предлагат.
  Пуша доста,но колата ми си стои пред къщи и с месеци не я поздравявам.Един порок по-малко.

 26. 26 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  [quote#21:"drakar65"]така и не разбрах смисъла на статията... [/quote]
  Специален. Коментар, препоръка и събираш точки за рейтинг.

 27. 27 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#20:"ban"]направо се чудя боба, как още не са го забранили!
  [/quote]
  И чесъна, и чесънааааа! То санким, някой като се наплющи с чесън, да не би да смърди по малко от пушач, а!?

 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Гневно

  [quote#27:"Бай Колю"]И чесъна, и чесънааааа! То санким, някой като се наплющи с чесън, да не би да смърди по малко от пушач, а!?[/quote]

  Да се забрани! Омирисва и пречи! Неприятно е и е гадно! Това, че си го ядат чесъна и си олютяват живота, това си е тяхна работа, но защо трябва да осмърдяват помещенията и дрехите на хората? И шкембе-чорбата да се забрани! Какво ще ми маскират чесъна с шкембе чорба като пушачи - тютюн с ванилия или череша?

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#17] от "captain_fill": ДИХИДРОГЕН - двуводороден , демек. !Преписвай правилно.

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#19] от "PETZL":Само фъстъците ги брулят от дървото !
  Ега те у специалиста и тебе !

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хитрата сврака - с двата крака!": И наноавтомобилчета , предполагам ? И наночовечета ще се возят ?

 32. 32 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 638 Неутрално

  същата работа е и зависимостта между най-прозаичното е...не и бебетата
  (ето началото на един примерен "трактат", въпреки, че не съм "професор"
  Човечеството е зависимо от тези остарели практики, въпреки кондома, хаповете против забременяване, спиралата. Трудно се стига до душевната и физическа готовност да го изкараш преди финала, което влияе върху полученото удоволствие - предимно на мъжката част от участниците. Да, разработени са нови методики, които помагат на желаещите, но не можещи да имат бебета - ин витро, комшия и т.н., но това са съвсем традиционни неща, много по различни от непорочното зачатие, което води началото си от преди 2046 години. Има и остарели елементи на зачатието, датиращи още от по-ранни етапи - като "златен дъжд", "лебед" и др., но пък братята роми са създали наръчник за получаване на удоволствие с и без бебета. Цари пълна некомпетентност в средите на изследователите и населението, което си представя, че трудът с име "Кама сутра" съдържа много над 100 начини за извличане на максимално удоволствие, но всъщност са чувствително по-малко от 100 ...

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 33. 33 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Заповядайте на един различен и силен протест срещу малоумното решение да се върне димът в заведенията.

  https://www.facebook.com/events/143517285839632/

  Няма да ги питаме "ЗАЩО?", а ще изкрещим в лицата им "НЕ НА ВРЪЩАНЕТО НА ЦИГАРЕНИЯ ДИМ В ЗАВЕДЕНИЯТА!"

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Весело

  "Зависимостта към дима и тази към "вредните емисии" обаче се различават по няколко съществени показателя. Дори да намалим потреблението си на изкопаеми горива, това не значи, че ще спрем да ги ползваме напълно."

  Всъщност основната разлика за която автора не е писал е, че изкопаемите горива (въглища, нефт и природен газ) са изчерпаеми... и някой ден ще свършат, докато цигари винаги ще има докато хората продължават да отглеждат тютюн!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на veskonic
  veskonic
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Най-постната статия която съм прочитал в "Дневник"!!!

 36. 36 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 477 Неутрално

  В едно нещо настигаме американците. Там масово се отрича че явлението промени в климата се случва и че е човешко дело. У нас по-подобен начин си дискутира тезата за изкопаемите горива и въобще околната среда. Невежеството и отрицанието ни добре са се вкоренили и за да ги покажем осмиваме всичко и всеки, който говори за околна среда, климатични промени, изкопаеми горива и прочие. Само се чудя къде са българските изследвания, върху които почива това невнятно отрицание. То няма нужда от изследвания, вероятно, а от идеологии и ганьовщина.

 37. 37 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Индустриалната революция е станала възможна благодарение на използването на фосилни горива. Някои дори свързват нейното начало с първата доменна пещ, използваща каменовъглен кокс вместо дървени въглища (както е било дотогава), построена от Абрахам Дарби в Колбрукдейл, Англия, в 1709 г. Защото именно използването на каменовъглен кокс (т.е. фосилно гориво) вместо дървени въглища (т.е. биомаса) е дало възможност за значтелно увеличение на производството на чугун и стомана.

  Явно е, че това не може да продължава безкрайно. Фосилните горива (въглищата, нефтът, природният газ - наричат се така, защото са образувани при трансформацията на фосилизирани останки от биомаса) все някога ще свършат. Въглищата например може да стигнат за още 1000-2000 години, но явно е че след това ще трябва да се измисли нещо друго.

  Известно е, че уранът не е фосилно гориво (макар че е полезно изкопаемо). Но и той ще свърши - след няколко стотин или хиляда години.

  Дали дотогова ще има управляем термоядрен синтез? Това е едната възможност да се излезе от положението.

  Другата възможност е връщането към използване само на възобновяеми източници на енергия. Но дори и това да е бъдещето ни - пак е имало смисъл от индустриалната революция. Защото благодарение на нея имаме днес вятърни турбини, фотоволтаици и цялата техника в областта на енергийната ефективност. Иначе дали щяхме да имаме компютри например, без да сме минали през индустриалната революция и използването на фосилни горива? Може би, но нямаше да стигнем до тях само за два века и половина.

  Следователно, използването на фосилни горива и пушенето са две различни неща. Едното е етап от развитието на човечеството, а другото е порок. Илюстрация на това е фактът, че споменатият по-горе Абрахам Дарби е бил квакер. А известно е, че квакерите не пушат.

 38. 38 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#0:"статията"]В общи линии се оказва, че е по-лесно да контролираме климата, отколкото собственото си поведение и зависимости - това вече е сигурен признак за пристрастеност. [/quote]

  Това е вярно. Всички усилия са насочени към борба с климатичните промени, а не към промяна на поведението. Въпреки че в повечето европейски програми "промяната наповедението" е лайтмотив, на практика се засягат други промени...

 39. 39 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "Ш" е акана буква .
  Шът, шът !
  ---
  Сменете ШИСТОВ с БЪЛГАРСКИ и попитайте :
  Искате ли да добиваме Български газ ?
  Това е съвсем нов въпрос и ще има успех !
  За България !!!

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 40. 40 Профил на dum_dum
  dum_dum
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#29] от "ahasver":
  "ДИХИДРОГЕН - двуводороден , демек. !Преписвай правилно."

  Вероятно в подписката за забрана е написано дехидроген оксид, което си звучи обезпокоително (разбира се няма такова съединение, дехидрогените се изписват като например дехидрогеназа и са ензими), иначе трябва да си кръгъл идиот и тъпанар да се хванеш на въдицата, че дихидроген оксид е нещо по- различно от вода.

 41. 41 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Весело

  Петиция за забраната на Cucumis с високо съдържание на ДХМО
  Уважаеми защитници на природата и човешкото здраве,

  в момента тече петиция за забрана на разпространението на опасният химикал ДХМО и съдържащата го култура Сucumis sativus, свободно налични на българския пазар. Петицията може да подпишете тук:

  http://www.bgpetition.com/dhmodanger/index.html

  За повече информация за вредата от ДХМО прочетете още…


  ДХМО (дихидроген монооксид) е химикал с доказана токсичност. Научната литература изобилства от данни, доказващи категорично вредата от консумацията на ДХМО и ДХМО съдържащи култури върху здравето на хора и животни.

  ДХМО е безцветно съединение, същно наричано дихидроген оксид, дихидрогенов окис, или хидрова киселина
  ДХМО съдържа високо активни хидроксилни радикали, известни със способността си да увреждат протеини и ДНК.
  ДХМО се използва в химическата промишленост като разтворител
  Съвременните излседвания демонстрират високо съдържание на ДХМО в туморни клетки, както и корелация между консумацията на ДХМО и заболеваемост и смъртност у лабораторни животни.
  Сucumis sativus е растителна култура, акумулираща високи концентрации на ДХМО. Данните сочат, че морски свинчета, хранени за две седмици с обогатени на Cucumis sativus растения рязко губят тегло и апетит.
  Статистическите данни еднозначно демонстрират връзка между над 80% от случаите на автоимунни и ракови заболявания при човека с консумацията на ДХМО чрез храни със следи от Сucumis.
  Свободното производство на подобни култури не само представлява заплаха за здравето на човека и домашните животни, но и застрашава биоразнообразието чрез навлизане в хранителната верига. В момента в България липсва действащ закон за контрол на производството и разпространението на Cucumis sativus. ДХМО съдържащи Cucumis sativus се разпространяват без легален контрол в страни като Албания, Азейберджан, Непал, Уганда, Зимбабве, Конго и Никарагуа.До коментар [#40] от "dum_dum":

 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#40] от "dum_dum":Много преводачи ги мързи да погледнат речниците. Така въглеродът стана карбон, сероводородът- хидроген сулфид, азотът - нитроген и т.н. Да не говорим за най-голямата глупост ,че съединенията на кислорода не стават оксиди , а окиси. Целуваме западняци по гъза по всеки повод.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK