Дейвид Ротшилд: Моят талант е безкрайното любопитство

Дейвид Ротшилд: Моят талант е безкрайното любопитство

© wikipedia.orgДейвид де Ротшилд е авантюрист, мечтател, иноватор, природозащитник, натуропат, наследник на голяма финансова империя, най-желан ерген, климатичен герой и още много. Самият той описва себе си като човек със стабилнa доза любопитство, който решава проблеми чрез вдъхновяващи истории. Призванието му е да бъде разказвач на истории – многопластови, със сюжет като на екшън филм, но по истински случаи, тези на неговите приключения.


Една такава история е за "невъзможната" лодка от пластмасови бутилки, Plastiki (Пластики)–  катамаран, построен от 12 500 двулитрови пластмасови бутилки, който изминава – с Дейвид на борда, 8000 морски мили от Сан Франциско до Сидни. Историята започва с познатия скептицизъм и ‘ти си пълно луд’, но завършва с успешно приключение и хиляди хора, вдъхновени да не се отказват от собствените си мечти.


Дейвид е основател и на компанията Mpact, която помага на неправителствени организации да намерят правилния подход и глас, за да привлекат повече последователи и да бъдат по-ефективни в посланията си.
След като го чухме на живо на digitalk 2013, "Горичка" успя да му зададе дори и няколко бързи въпроса. "Дневник" препубликува интервюто им.


Как се вдъхнови да бъдеш част от каузата за опазване на околната среда?


Основното е, че наблюдавах екологичната сфера като цяло и установих, че има много пречки да се навлезе в нея, видя ми се много извратено да трябва да се премине през толкова много неща само за да се включиш. Къде да отида, как да получа разрешение, как намирам идеи...може би не ми хареса точно тази част – някой да ми казва какво искам и трябва да правя предварително, без да съм го открил сам.


Предизвикателството беше как да го направя по-приканващо, доброволно, водещо към решения, как да стане вдъхновяващо, а не депресиращо. За мен това беше най-голямото предизвикателство – как да предам моето послание, не да се концентрирам само върху една област, а да обхвана цялото, като включа и социални теми и така да ги обединя, че да стане вдъхновяващо. Така стигнах до разказването на истории и въпросът беше как да се говори за тези страшни неща, какви да бъдат историите.


Да не бъдат депресиращи истории, които никой не иска да чува повторно?


– Точно така, това беше най-големият проблем, най-вълнуващият, предизвикателството.


Знаем, че един от проектите ти преди "Пластики" е биоферма. Как и защо започна да се занимаваш с биоземеделие?


–Да, моят първи сблъсък с проблемите на околната среда стана чрез природната медицина. Учех натуропатия, природна медицина, имахме и курсове за биоземеделие в университета и така разбрах, че всичко е взаимно свързано и не можеш да разделяш здравето от екологията. Ние сме склонни да разделяме нещата – образованието е една област, сигурността е друга, здравеопазването отделно, опазването на околната среда също, но всичко е една система и трябва да гледаме и да подхождаме като към система.


Тогава разбрах, че ако променя това разделение, то ще ми се отплати. Това е и една от причините да нямам организация, която е фокусирана само върху околната среда. Моята се занимава с много области и се опитва да създава многопластови истории. "Пластики" беше история за океаните, за спасяване, за приключение, за дизайн, за боклук, за материали, за екипна работа.


Дейвид Ротшилд: Моят талант е безкрайното любопитство

© flickr


В презентацията си каза, че "Пластики" е част от селекцията "Най-иновативните проекти за 2010″ на списание Тайм. Имаше ли хора и организации, вдъхновени да създават нови неща след това?


– Да, това, което е интересно за "Пластики", е че то стана нещо като символ на мечтата – всичко е възможно и това е приложимо навсякъде. Вълнуващо беше да се види как хората интерпретираха проекта не просто като екологичен проблем на пластмасата в океана, а като иновационен, инженерен, научен проект, който отключва потенциал, формира общност. Много хора изпратиха писма, искаха и те да се качат на такава лодка. Мисля, че не просто създадохме нов продукт, а нов начин на мислене, нова методология и това е най-вълнуващото.


Поглед под лодката "Пластики"

© flickr

Поглед под лодката "Пластики"


Сега "Пластики" намери друго поприще, където да развива идеята за споделена икономика на място с общности без нормален достъп до ресурси. Това ново място се намира в Далас в момента. Интересен град, защото има много богати и в същото време много бедни общности. Искаме да направим мост над пропастта и да покажем на хората, че има потенциал за развитие.


Точно започнахме проекта с проучване на общностите в южната част на града, които нямат достъп до ресурса, който имат хората от северната част. Затова ще използваме вдъхновението на "Пластики" и принципите на науката и маркетинга.


Дейвид Ротшилд: Моят талант е безкрайното любопитство

© flickr


Искате да създадете работа за тях?


Да, да създадем работа и да създадем кампания, която да ги накара не да чуят от какво имат нужда, а да разберат какво искат, защото иновацията често тръгва по обратния път, започва в лабораторията на някоя голяма корпорация и накрая на хората им казват "вие имате нужда от това", а те не са съгласни. Ако обаче ме научат на принципите на маркетинга, може би ще реша, че имам нужда точно от въпросните решения.


Кой е следващият откачен и "невъзможен" проект, който планираш?


–"Пластики" все още е предизвикателство, все още има много странични неща около него, Бе трябва да правим компромис с потенциала, който този проект има. Знаете как като започнете нещо ново, има голяма опасност да забравите за предходното. Все още използваме "Пластики" за тема на разговор и размисъл.


И все пак ще споделя с вас следващата си мечта – обмислям нова структура за консумация на енергия. Искам да стана изследовател на енергията, това ще е нов занаят. Не мога да ви кажа много все още, но мисля, че това ще е глобално приключение този път. Провокиране и на разговор за енергията и използване на приключението за ускоряване на иновациите.


Използване на приключението за ускоряване на иновациите? Добро занимание. Благодарим ти много за интервюто!


- И аз благодaря и успех!


Интервюто е препубликувано от Горичка.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "Изследовател за нови видове енергия"-много гордо звучи,а и господина има пари ,от което веднага следва, че разполага с време.

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  За този съм гледал документален филм - пътуването му с катамарана от бутилки!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ако семейство Ротшилд решат да се реваншират за лошото, причинено от тях на човечеството, ще са им необходими поне няколко поколения добротворци.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ротсшилд,Рокфелер и Билденберг са едно и също.И първата ми асоциация не е положителна!

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  [quote#1:"xalikarans"]Изследовател за нови видове енергия"-много гордо звучи,а и господина има пари ,от което веднага следва, че разполага с време.[/quote]
  Уфффффффффф типично андре6ковско обяснение! Имал бил пари и време... Ами да ги бе харчил по яхти и прекарал с мацки, вместо да се занимава с разни "зелени екстри"...
  Липсата на елементарен ентусиазъм, л"бопитство и порция идеализъм - от това лъха едно провицниално мислене и действие, което е много разпространено из едни територии. Та и резултатите са закономерни...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1545 Любопитно

  [quote#3:"Beyond"]Ако семейство Ротшилд решат да се реваншират за лошото, причинено от тях на човечеството, ще са им необходими поне няколко поколения добротворци. [/quote]
  Мда, аз пък си мислех че децата не са виновни за делата на предците си, както и обратното....
  Иначе знаем - богатите са до един злодеи. Особено ако са евреи и банкери, тогава хич не са за траене. Друго би било ако бяха трактористи или сеячи, нал тъй? Това че са участвали активно в изграждането на съвременна Европа.....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Шансът Ти да се родиш Rothschild е водещото в живота Ти.

 8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  До коментар [#3] от "Beyond":

  Я разкажи сега за лошото, причинено на човечеството от Ротшилд.

  Gunter glieben glauchen globen
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#5:"B52"]Липсата на елементарен ентусиазъм, л"бопитство и порция идеализъм [/quote]
  И аз имам любопитство, но останалите неща ги нямам за да ми е завършен пакета

 10. 10 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Да беше махнал това "де" че не си от благородно потекло.
  Най-обикновен Ротшилд, което значе нещо като "червен флаг" пък истинкото име не нам кво беше.
  И също не знам за кво ни го рекламирате.
  Я си кажи иначе с кво се занимаваш освен да се плацикаш на пластмасови бутилки.
  Че то бизнеса требе да върви независимо от интересите.

 11. 11 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всеки един от нас е с такъв талант , но не всеки може да си го позволи .
  Нека не се прави на интересен . Без "фамилията" ( и парите разбира се) зад гърбът си да каже какъв е

  Все по-хубаво става :)
 12. 12 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 374 Весело

  Никой не може да ме убеди, че всичко е само до пари - изглежда щастлив и одухотворен, ако не носиш духът в себе си за ново и промяна, нищо не се получава! Желая му много и вълнуващи пътешествия с кауза! Сладур.

 13. 13 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1084 Гневно

  До коментар [#3] от "Beyond":
  По-голяма глупост не бях чел.Фамилията Ротшилд е дарила значителни финансови средства на възраждащата се еврейска община в Израел през 19 и началото на 20 век с които са закупени земни участъци.Имената им носят редица градове-Натания-на Натан Ротшилд,Зихрон Яков-на Яков Ротшилд,Мизкерет Батия-на Батия Ротшилд.Трудно би се намерила по-филантропна фамилия.

 14. 14 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#8:"g_t_DimebagDarrell"]Я разкажи сега за лошото, причинено на човечеството от Ротшилд. [/quote]

  Откъде накъде ще те ограмотяваме ?!

 15. 15 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално
 16. 16 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Родоначалникът на фамилията,Натан се занимавал с покупко-продажба на антики,които в началото търсел и събирал из градските сметища.Най-ценните екземпляри обаче не продавал,а прибавял към личната си колекция.Когато тя станала внушителна,той я нарамил и отишъл при местния принц,който също бил колекционер.Прострял я пред него и го попитал за мнението му.Принцът се облещил,в началото не можел да пророни дума.Когато се свестил,му казал,че е готов да заплати всяка цена,само да я каже.
  Ааа,не я продавам,казал Натан,само ти я показвам като колекционер на колекционер.Готов съм обаче да ти я дам без пари,ако ми дадеш документ,че съм твой придворен доставчик.
  Никакъв проблем,казал принцът и викнал писаря.На чие име?
  Натан.
  Добре.Пиши Натан.Фамилия?
  Нямам,казал Натан(през тези времена евреите нямали фамилни имена).
  Не може казал принцът,трябва.
  Тогава Натан се сетил,че над дюкяна му имало някакъв червен герб.Пиши ме Ротшилд,казал (Рот-червен,Шилд-герб).


  До коментар [#10] от "bluescreen":

 17. 17 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз съм мултимилиардер и семейството ми има пръст във всеки бизнес, експлоатиращ природните ресурси до унищожение, приятно ми е !

 18. 18 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  [quote#13:"sabbath"]Фамилията Ротшилд е дарила значителни финансови средства на възраждащата се еврейска община[/quote]
  Тези дарени средства не са паднали от небето.
  Вземаш от едни, за да дариш благородно други.
  В случая , собствените си сънародници.
  Те ще са ти благодарни, но за другите...
  няма гаранция.
  Изобщо в наше време, "банкстерите" не се
  ползват с особена популярност дори и в
  щатите, а "Ротшилд" е синоним на банкер.

 19. 19 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#18] от "тулса":

  През средновековието на евреите им е било забранено да работят много професии, достъпни за останалите хора. Една от разрешените е била лихварство. Понеже дейността е била презряна от християнската църква и се е смятала за грях, а евреите така и така били "грешници" от самото си раждане. Та в тази връзка, не е било въпрос на личен избор до голяма степен само с това са можели да се препитават. Това, че някои са забогатели от това не бива да е повод за отвращение. Както тогавашния, така и днешния свят е немислим без кредитирането.

 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#16] от "sabbath":

  Глупости, Натан е син на Майер Ротшилд и едва ли му се е налагало да рови по сметищата

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  [quote#19:"ogidogi"]През средновековието на евреите им е било забранено да работят много професии, достъпни за останалите хора.[/quote]
  Наример? Забранявали са им да бъдат обущари,
  шивачи, бижутери, строители?
  Лихварството си е било популярно при евреите
  (.. и не само) още преди да възникне християнска
  средновековна Европа.Не обсъждам моралната
  страна на лихварството и неговите модерни
  производни, а просто споделям един факт.
  Когато CEO на Голдмън Сакс Blankfein
  самонадеяно заяви "I'm doing God's work."
  даже и в щатите се възмутиха от подобен
  цинизъм и рафинирана арогантност...

 22. 22 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#21] от "тулса":

  Local rulers and church officials closed many professions to the Jews, pushing them into marginal occupations considered socially inferior, such as tax and rent collecting and moneylending, tolerated then as a "necessary evil". Catholic doctrine of the time held that lending money for interest was a sin, and forbidden to Christians. Not being subject to this restriction, Jews dominated this business.

  Не може морала на някакъв CEO на Голдмън Сакс Blankfein да е меродавен за морала на човека от статията, само защото произхожда от фамилия на банкери. Спор няма, че банките са най-големите виновници за днешната световна финансова криза. И то именно банки като въпросната Голдмън Сакс.

 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  [quote#22:"ogidogi"]closed many professions to the Jews[/quote]
  Все пак, може ли да приведеш списък на
  тези професии?Ако не знаеш, ще се опитам
  сам да намеря...
  Интересно, че не само християнската църква е
  смятала за неморално даването на заем с
  процент(лихварството) , а и Исляма и даже
  Юдаизма ( в консервативния му вариант):
  Аllah will deprive usury of all blessing, but will give increase for deeds of charity, for He loves not any ungrateful sinner.... O you who believe, fear Allah and give up what remains of your demand for usury, if you are indeed believers. If you do it not, take notice of war from Allah and His messenger, but if you repent you shall have your capital sums; deal not unjustly, and you shall not be dealt with unjustly. And if the debtor is in difficulty, grant him time til it is easy for him to repay. But if you remit it by way of charity, that is best for you if you only knew. [Surah al Baqarah, verse 275-280 ].

 24. 24 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#20] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":Става въпрос за първият,от който започва династията.Бил е много беден в началото.

 25. 25 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#20] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":
  Става въпрос за първия,от когото започва династията,сиреч 400 години преди Майер Ротшилд.

 26. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  [quote#25:"sabbath"]от когото започва династията[/quote]
  Много подходяща дума си намерил...Династията,
  управляваща могъща финасова империя.
  Като всяка империя, тази също е имала свои
  светли и тъмни петна в историята.
  Кои са повече , ми е трудно да съдя.
  Както разбрахме от тебе, за еврейството
  първите са много повече.
  Дейвид Ротшилд( за когото е инфото) ми
  изглежда симпатичен.

 27. 28 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#8] от "g_t_DimebagDarrell":
  Е не можа да не си подложиш дупето .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 28. 29 Профил на bpenev
  bpenev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Любопитството, на много от пишещите тук, е в пъти по – голямо отколкото на г–н Ротшилд , дори и без да имат неговите финансови възможности.

 29. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2379 Разстроено

  Тоя ми харесва Гърлето.
  Честно.

  Че и са на един акъл...без авантюризма .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 31 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#30] от "Росен (Путлер капут)":

  Стига вадил скелети изпод дивана. Статията имам предвид.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 31. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2379 Весело

  До коментар [#31] от "ПАВЛА":

  Ама е хубаво.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 33 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#32] от "Росен (Путлер капут)":

  Ма мноу ясно. Че успяхме и да гнервираме некой трол. Ха-ха.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK