WWF: Бетонирането на р. Луда Камчия е предпоставка за наводнения

WWF: Бетонирането на р. Луда Камчия е предпоставка за наводнения

© фейсбукПроектът за бетонна стена на река Луда Камчия е пресен пример за неправилна, остаряла и най-вече опасна практика за изграждане на речни диги у нас, която не само не предпазва от наводнения, а дори е предпоставка за тях. Това предупреждава международната природозащитна организация WWF.


Според организацията, ако оспорената на местните шестметровата стена все пак бъде изградена на реката, която минава през село Дъбовица в община Сунгурларе, това освен че ще доведе до изсичането на много гори по поречието на реката и до унищожаване на ценни местообитания за животните, няма да осигури адекватна защита на местното население от наводнения. Същата теза изрази дори и главният проектант Николай Лисев след като отиде на място в селото и се срещна с протестиращите граждани.


Проектът реално би насочил водите към част от къщите в близост до реката, алармират природозащитниците ден след като стана ясно, че екоинспекцията в Бургас е спряла принудително проекта заради предвидено изсичане на голяма площ млада гора, за което община Сунгурларе не е известила своеременно РИОСВ при преценяване нуждата от ОВОС преди три години.
Урбанизацията на крайречните райони и строителство на неправилно оразмерени диги принципно са сред предпоставките, които многократно повишават опасността от наводнения, заявяват природозащитниците като припомнят, че повечето диги в България са построени в средата на миналия век така, че изкуствено да ограничават реките и да намаляват тяхната проводимост при високи води.


Проблемът е, че съоръженията се поставят прекалено близко до реката и стесняват речното легло. Така се създават условия за покачване на налягането на водата и за наводнения.


"Най-добрата превенция против наводненията е да се ползват алтернативите, които природата сама ни дава. За това трябва да се опазват крайречните заливаеми ивици, които да поемат високите води или т.нар. ретензионни обеми", коментира Любомир Костадинов, експерт програма "Води" на WWF.


Най-добрите ретензионни обеми са


естествените крайречни гори и


влажни зони, които освен че съхраняват огромно биоразнообразие, имат важни стопански функции и предпазват от наводнения.


Пример за неправилно построени диги в миналото е случаят с дигите на река Русенски Лом при Ивановските скални манастири, изградени през 50-те години на ХХ век. Асфалтираният път, водещ до манастира, често се е наводнявал, а посетителската инфраструктура е унищожавана именно заради защитната дига. WWF участва в проект за възстановяване естественото състояние на реката и това е първият пример у нас за прилагане на утвърдения принцип "повече място за реките – повече сигурност за хората". Сега високите води се разливат в крайречните зони и по-късно се връщат спокойно в коритото си, без да оставят наводнени земи. Заливаемата тераса на реката пък осигурява условия за хранене на черни щъркели, размножаване на риби и развитие на влаголюбиви видове.


Костадинов припомня още, че влажните зони и крайречните гори осигуряват защита и значително ограничаване на щетите от наводненията. Всички те представляват естествени ретензионни обеми, които задържат определени водни количества и позволяват нивото на водите да се покачва бавно и умерено, без да се образуват високи вълни. Освен това те спомагат и за естественото пречистване на водите.


Затова и възстановяването и опазването на реките, влажните зони и крайречните гори е от ключово значение на само за биоразнообразието, но и за предпазване на населението от наводнения. Това трябва да се вземе предвид при обсъжданите в момента Планове за управление на риска от наводнения от басейновите дирекции, подчертават от WWF, които в началото на тази година успяха да защитят 4500 ха крайречни гори с ключово екологично и стопанско значение.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  природозащитната организация WWF по нищо не се различава от Хамаз, Ал Кайда и производните им

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Западна Европа и тазгодишните наводнения са живия пример ,че природата не търпи "окови" !!!

  Добре бетонираните корита на реките "отесняха" и им дадоха добър урок !

 3. 3 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#2:"SS"]Добре бетонираните корита на реките[/quote]

  Добре бетонираните корита на реките намаляват наводненията от поне няколко всяка година до едно на десетилетие

  Моралът не е порок!
 4. 4 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#1:"mtmvb"]природозащината организация WWF по нищо не се различава от Хамаз, Ал Кайда и производните им [/quote]

  Да намираш разликите си вид тест. Често публикуват такива картинки и дори блондинките се справят с тях
  Това, че не намираш разликите, не е е добър атестат за теб

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  [quote#1:"mtmvb"]природозащината организация WWF по нищо не се различава от Хамаз, Ал Кайда и производните им[/quote]
  Аман от лозунгаджии без глава на раменете.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 417 Неутрално

  ВВФ да отиде в Япония и да се бори срещу убийствата на китовете, ама самураите ще ги набучат на мечовете си и затова е тук.

 7. 7 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Нека и други го кажат !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 8. 8 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Срещна ли думата "природозащитници" и приключвам с четенето на съответната статия.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 9. 9 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  А общинските власти в България с нищо не се различават от сомалийските пирати

 10. 10 Профил на venkata333
  venkata333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да ми се махат от главата с това бетониране на река Камчия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK