На Иракли пак се строи въпреки забраната, сигнализират природозащитници

На Иракли пак се строи въпреки забраната, сигнализират природозащитници

© http://daspasimirakli.orgСтроителството при Иракли продължава и в момента въпреки наложената в началото на годината забрана за това от бившия вече регионален министър Лиляна Павлова, сигнализират от "Да спасим Иракли" като се позовават на редица сигнали от доброволци, били на място през последните седмици.


Само преди ден, очевидци са видяли на терен строителни работниции и работещи строителни машини. Твърденията им се онагледяват и от техни снимки, на които се виждат издигнати вече постройки, които през януари, когато беше наложен мораториума, бяха само на ниво излят бетон.


От РДНСК-Бургас не са правили проверки на място, защото не са получавали нови сигнали, заявиха от деловодството пред Дневник.
Собственикът на "Емона 2000" ЕООД Добрин Иванов също беше категоричен пред "Дневник", че на обекта му няма подновена строителна дейност заради наложената забрана, но тече подготовка  за летния сезон на плажа, на който той е концесионер.


Със строителството си в момента, инвеститорът е в нарушение на българското законодателство и трябва да бъде санкциониран и спрян незабавно, заявяват природозащитниците и настояват за прекратяване на концесионния договор с "фирма, откровено и регулярно нарушаваща българските закони".


Това се случва непосредствено преди редовното доброволно почистване на плажната ивица на Иракли, което ще се случи за дванайсти поредн път и този уикенд (15-16 юни). Участниците в него обаче са силно притеснени от поведението на охраната, назначена от инвеститора и концесионер.


На Иракли пак се строи въпреки забраната, сигнализират природозащитници

© http://daspasimirakli.org

Причина за притесненията им са редовни заплахи и грубо отношение към хората от селото и към посетители на плажа напоследък, което определят като "мутро-етикет". Охраната не е позволявала да се правят снимки, както и достъп до чешмата – единствен източник на вода в околността, разказа Янина Танева от "Да спасим Иракли".


В отговор Иванов обясни, че става дума за частен имот и е нормално да не се допускат в него външни лица.


Продължаващите строежи са достатъчна причина за нови протести в цялата страна срещу арогантната мутрокрация, предупреждават от "Да Спасим Иракли". "Всичко това е непростимо, недопустимо и в разрез с разбирането за демократичност и етика," смятат те.

На Иракли пак се строи въпреки забраната, сигнализират природозащитници

© http://daspasimirakli.org

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK