Началото на един опасен ветропарк "Смин" и краят на червеногушата гъска

Червеногушата гъска в района на Дуранкулашкото езеро, кадър от филма за дивите птици на България "Те отлитат"

© © 2013 Моно Колектив

Червеногушата гъска в района на Дуранкулашкото езеро, кадър от филма за дивите птици на България "Те отлитат"Почти цялата популация на една от най-красивите и най-застрашени птици в света – червеногушата гъска, е избрала уникалните условия на защитената местност на Дуранкулашкото езеро в Добруджа, за да зимува. Това тя прави едва от 40 години насам, преди това е пребивавала през зимините месеци в подходяща за нея местност в Казахстан докато там местните не решили да сменят поимъка си от жито с памук. Тогава червеногушата гъска е успяла да оцелее, защото е намерила подходящи условия и подслон за зимата у нас.


Не е ясно обаче дали ще има този късмет сега. Къде ще отиде да зимува този изчезващ вид и изобщо ще оцелее ли след окончателното решение на Върховния административен съд от май месец, когато петчленият му състав на практика позволи стоителството на силно оспорвания ветропарк "Смин", чийто ветрогенератори ще са непосредствено до защитената територия на Дуранкулашкото езеро.


БДЗП: "Смин" е престъпление срещу природата
"С този ветропарк всъщност се увеличава възможността този вид да изчезне завинаги. Нейният статут на застрашеност в света е същият като на мечката панда. Все едно Китай да построи язовир или магистрала в резервата, където живеят пандите," обяснява нагледно Стойчо Стойчев от Българскотo дружество за защита на птиците и предупреждава: "Ако този вятърен парк бъде изграден, това ще е едно от големите престъпления срещу природата на Земята."


БДЗП обаче не са принципно против ветропарковете, а само срещу тези, които са опасни за природата. В конкретния случай с парк "Смин" дори и представителите на вятърния бизнес в лицето на Българска ветроенергийна асоциация са категорично против изграждането му.


Червеногушата гъска

© Младен Василев, БЗДП

Червеногушата гъска


Една объркана предистория на решението на ВАС


Историята на крайното решение на съда е доста странна. В началото на тази година Министерството на околната среда и водите отменя решението на подчинения си орган РИОСВ-Варна, чийто директор беше дал положителна оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение за изграждане на вятърен енергиен парк, който наред с още четири ветропарка в цяла Добруджа се състои от 95 броя вятърни генератори и две подстанции с един възложител "Консорциум Уинд Енерджи" ООД. Ако се реализират проектите на Уинд Енерджи, те ще образуват заедно най-големият и мощен ветропарк в България с мощност около 600 мегавата, което е малко над половината мощност на един ядрен реактор в АЕЦ "Козлодуй".


Отмяната на ОВОС-а, заради нецелесъобразност на проекта, ведомството прави след отрицателните становища и жалби на редица неправителствени организации, природозащитници, ловната дружина от местността, отделни граждани, Националният природонаучен музей към БАН и международни организации като на Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Световния тръст за водолюбиви птици и влажни зони (WWT),  Интересни детайли са и две отрицателни становища на дирекция Национална служба за защита на природата, подписани от директора й Михаил Михайлов и явно пренебрегнати от РИОСВ-Варна, който тук не взима предвид преценката на принципала си. Друг важен нюанс в цялата картина е фактът, че при изискана от БДЗП информация, МОСВ отчита, че всички обжалвани решения на РИОСВ-Варна в последните 3 години са били отменяни от ведомството.


Карта на вятърните турбини и ветропаркове в Добруджа. В Добрич до момента са одобрени около 3 хиляди броя ветроперки.

© Дневник

Карта на вятърните турбини и ветропаркове в Добруджа. В Добрич до момента са одобрени около 3 хиляди броя ветроперки.


Миналият месец обаче ВАС изненадващо отмени решението на МОСВ заради процедура, по която ведомството е действало като е разглеждало решение на РИОСВ по законосъобразност, а не по целесъобразност.


"Видно от решението е, че петчленката на ВАС не се е занимавала в това дело по същество с мотивите на министерството, а именно че е опасно да има ветрогенератори близо до птиците, а се е хванало за една дума в аргумента на МОСВ – незаконосъобразност. Сякаш съдът не е чел становището на МОСВ," коментира адвокат Веселин Вълев от БДЗП, който следи съдебното развитие на нещата от самото им начало.


"МОСВ няма да коментира решението на ВАС," заявиха пред Дневник от дирекция "Връзки с обществеността" на ведомството.


"БДЗП е разочаровано от цялостното юридическо развитие на казуса с ветропарк Смин," коментира още Вълев и дава своето бяснение на случая: Срещу ОВОС-а на РИОСВ-Варна бяха подадени общо три жалби. Съдът във Варна изпрати двете жалби – на БДЗП и на Зелени Балкани, адресирани до МОСВ към министъра, но противно на разпоредбите на закона и утвърдената съдебна практика, не спря производството по делото по жалбата на "Грийн планет" до произнасянето на министъра, а проведе заседание по делото и постанови решение, с което отмени ОВОС-а. Малко по-късно това направи и министъра на околната среда и водите.


Така на практика по един и същи въпрос, имаме произнасяне на 2 органа - съд и министър, които отмениха решението по ОВОС, продължава обяснениет оси Вълев. В последствие, без ясна причина, "Грийн планет" си оттеглят жалбата до съда и така остава само решението на МОСВ. На първа инстанция във ВАС то е обявено за нищожно именно заради разглеждането на казуса от съда във Варна. В последствие, на втора инстанция ВАС потвърждава решението на първа и така окончателно обявява решението на МОСВ, с което се спираше скандалния ветроенергиен парк, за нищожно.


Въпреки приключилата съдебна фаза на битката срещу опасния за птиците ветроенергиен парк, БДЗП разчита, че Европейската комисия и отговорните институции в България ще намерят начин да се противопоставят на тази явна несправедливост.


Казусът Смин е включен към наказателната процедура срещу България заради липсата на превантивна защита на Натура 2000 зоните.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Гневно

  Ами сезирайте ДАНС.
  Сега там има мноооого кадърен експерт, от голям калибър, който си тежи на мястото!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 2. 2 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 419 Неутрално

  А ако се позволи на Прокопиев да сложи фотоволтаици по тези места, червеногъзата пуйка дали ще е добре?

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 3. 3 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 751 Гневно

  Тотална забрана на фотоволтаици в плодородни земи, премахване на съществуващи от такива земи и забрана за ветропаркове в защитени зони, определени от чуждестранни експерти щото тукашните са меко казано продажни.

 4. 4 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "4e":

  Подобна забрана съществува, за категория от 1-4 , защо тотална забрана? Това е един от инструментите за енергийна независимост, и това е факт. Също така е възможност за децентрализация и де моношолизиране, което ще се случи, как ами всеки потребител може да бъде и производител, в момента новите цени обявени от ДКВЕР са по ниски от тези на трите ЕРП-та .

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 749 Неутрално

  ...ветропарк "Смин", чийто ветрогенератори ще са непосредствено до защитената територия на Дуранкулашкото езеро.
  =====================================
  Търся точен отговор на въпроса: коя мутра ще си натъпче джобовете за сметка на природата. Много, много искам да знам!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Много нецензурни думи ми дойдоха на езика, когато прочетох тая статия.

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  А ве Гъски внимавайте,къде гледате

 8. 8 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 429 Неутрално

  ако имате желание да научите повече за червеногушите гъски ви препоръчвам да гледате филма Те отлитат - има прожекции в Дома на киното:http://domnakinoto.com/index.php?page=movies&id=1699

 9. 9 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 749 Гневно

  [quote#6:"macek"]Много нецензурни думи ми дойдоха на езика, когато прочетох тая статия. [/quote]
  Чий ще е ветропарка, за да употребя много нецензурни думи по негов адрес. А и по адрес на ВАС, който разрешава това безумие!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  БЗДП трябва да се преборят! Да спасят тези красиви животни. Нищо ,че на тъпите казваме,че са гъски, да знаете,че са умни и се опитомяват.

 11. 11 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ами екоталибаните да взривят перките!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 12. 12 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#11] от "be_free":

  Ами то май това остава само - МОСВ е слугува на икономически интереси, Темида е сляпа, глуха, няма, куца и саката.. сещам се за приказката за вълка.

 13. 13 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Жалко..много жалко...Една красива местност ще бъде тотално обезобразена.остава да се надяваме,че инвеститорите няма да успеят да намерят капитал,или пък да стане чудо и НЕК да откаже присъединяване..

 14. 14 Профил на ekotaliban
  ekotaliban
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нема по-големо зло за природата от т.нар. "зелена енергия". И нема по-мръсни пари от вложените в "екологичната зелена енергия".

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#6] от "macek":


  Много нецензурни думи ми дойдоха на езика, когато прочетох тая статия"

  -То не е достатъчно само да ти дойдат на акъла,ами и да ги напишеш,да ги адресираш,та да знаем какво имаш на акъл.

 16. 16 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Толкова са компрометирани "зелените" , никой вече за нищо не им вярва! Така, че без да чета "статията" съм ЗА проекта и срещу "жената птица" от бсзп

 17. 17 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#9] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Нямам инфо нито на кого ще е ветропарка, нито дали нещата са оплескани от администрацията или от съда, та не мога да конкретизирам за кого да са попръжните.

 18. 18 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#15] от "dedo pepo":

  Вече споменах, че нямам идея към кого да адресирам попръжните. Администрацията може, ако е "стимулирана" подобаващо или е крайно некадърна, така да опеска нещата, че да не се намери съдия, който да им потвърди акта.

 19. 19 Профил на pufel
  pufel
  Рейтинг: 217 Неутрално

  фирмите са сателити на трибуквието. те от своя страна са привлякли сериозен китайски инвеститор, който въобще си няма представа в какво се е набутал.

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Стандарт:
  Фермери на Бахамите с 60 млн. от китайци
  Двама братя продали правото на строеж върху нивите си

  Добруджанските фермери Илко и Иван Павлови са сключили сделка за малко над 60 млн. лв., научи "Стандарт" от кмета на община Генерал Тошево Димитър Михайлов, където двамата развиват своя бизнес. "Фирмата на братя Павлови продаде правото на строеж върху около 2 хил. дка от земите си, като сделката е за малко над 60 млн. лв. Инвестиционното намерение, зад което стои китайски капитал, е за изграждане на голям ветроенергиен парк със 150 ветрогенератора", каза Михайлов. От крупната сделка в общинската хазна са влезли 3% от цената - малко над 1,9 млн. лв., като общината вече е усвоила парите, добави той. Според Михайлов въпреки временните "спирачки" на проектите за възобновяеми енергоизточници този парк ще бъде изграден. Михайлов смята, че консорциумът "Уинд Енерджи", който е купил правото на строеж, има разрешително за включване на мощностите в системата на НЕК.
  Двамата братя са едни от първите арендатори в Добричко, които обработват както собствени, така и наети ниви в землището на Генерал Тошево. Двамата братя не бяха открити за коментар, но според хора от Генерал Тошево те са извън страната на почивка. Мълвата в добруджанското градче носи, че дори имали собствен остров на Бахамите, а други твърдят, че е на Сейшелите. Брокери от агенции за недвижими имоти в Добрич споделиха, че в региона има интерес от китайски инвеститори. В някои от агенциите е имало запитвания за земи от бизнесмени от Китай, но досега сделки няма.
  /П.С

  Техен е и спреният строеж на Яйлата

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#20] от "rapidfire":

  Благодаря колега. Беше изчерпателен.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Разстроено

  До коментар [#20] от "rapidfire":
  Кофти...Значи явно капитал ще се намери и проектът ще се реализира

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#22] от "eurogi":
  Трябва да се направи петиция срещу строителството на този ветропарк!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Това може да стане само в БГ...

  Порусначен народ- слаба държава
 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1565 Гневно

  Олигархията няма феродо и няма да се спре пред никакви безобразия, само за да си напълни гу6ите!
  Като чете човек за подобни безобразия му идват разни мисли в главата - как аджеба можем да спрем развилнели се прасурси, до къде следва да спрем и дали малко заплахи и насилие няма да ги отрезвят....
  Въпросната червеногуша гъска е просто индикатор и пример за безочието без граници, което проявяват родните "строители на съвременна БГ". Купили са си ВАС, купили са си РИОСВ, май следва някой да грабне гьостеритзата и да ги погне, с добро няма да стане!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Преди години в ж.к. Павлово, София пресушават блато, което ползвали за почивка гъски по време на прелетния маршрут. На мястото на блатото построяват луксозен жилищен комплекс. До тази година гъските все още кацат по асфалта, там където е било блатото и объркано се щурат по него! Тъжна гледка! Както се вижда в схемата са намесени много пари, и ако строежа на ветропарка се спре, ще е победа!
  А господина, който ни нарича екоталибани, сигурно е от онези, които си хвърлят пластмасовите бутилки по полето. Ако е баща вече, да помисли какво наследство ще остави на децата си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK